iPhone 5 dock csatlakozó csere 9.990,- Ft

Kérdése van? Hívjon minket: +36 30 630 22 77

A 2012-ben megjelenő iPhone 5 egyik karakterisztikus alkatrésze a Lightning névre keresztelt csatlakozója. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az előző generációs iPhone-ok 30pin-es csatlakozója túlságosan nagy lett volna a chipgyártás állandó fejlődésével egyre vékonyabbá váló készülékeknek. Az Apple új formatervezésű iPhone 5 modelljében tehát kiemelt szerepe volt (mint az iPad 4 és az iPad 4 miniben is) a Lightning reverzibilis (bármelyik oldalával bedugható) csatlakozónak.

A cserélendő iPhone 5 dock csatlakozó (szalagkábel)

Ha az iPhone 5 dock csatlakozójába valamilyen szennyeződés (pl. zsebszösz) kerül, az könnyen eltömítheti, ami esetleg megzavarja az érintkezést, vagyis a készülék nem töltődik, illetve a töltés csak a csatlakozó mozgatásával kezdődik meg. Amennyiben az iPhone 5 Lightning csatlakozó érzésünk szerint nehezebben kerül a helyére, vagy a töltéssel adódik valami gond, próbáljuk meg kitisztítani. iPhone 5 dock csatlakozó cserére akkor kerül sor, ha ez nem orvosolta a hibát

Az iPhone 5 Lightning csatlakozója egy alapvető fontosságú, összetett alkatrész, mely a készülék működésének több pontján is közrejátszik. Ha például telefonálásnál nem hall minket a beszélgetőpartnerünk, vagy ha hangrögzítés közben a jel feltűnően gyenge, rosszabb esetben egyáltalán nincs jel, azért is a szalagkábel tehető felelőssé, hiszen a készülék 5 fő mikrofonja ezen lett elhelyezve. Mivel a jack csatlakozó is ide került, ezen alkatrész meghibásodása okolható a füles recsegésért, torzulásokért, és az esetleges „elnémulásért” is. Sőt, ha mozgatásra elhallgat a zene, azért is a szalagkábel felel, s ezekben az esetekben szükségessé válik a csere. Elvétve, de még térerő problémáknál is közrejátszhat az iPhone 5 dock csatlakozó szalagkábel meghibásodása, mivel a GSM antenna is keresztülmegy rajta. Az itt elhelyezett bemenetek miatt a készülék ezen része különösen érzékeny a beszivárgó folyadékra, és a könnyen elinduló oxidációs folyamatok különféle károkat okozhatnak. Az iPhone 5 dock csatlakozó csere ilyenkor határozottan ajánlott! Ez a tapasztalatok szerint 20-25 percet igényel.

A szervizelés menete

Az iPhone 5 Lightning dock csatlakozó szalagkábelének cseréjéhez először leemeljük a készülék kijelzőjét. Ezután az alkatrészt védő shield-et, majd az akkumulátort távolítjuk el. A szalagkábel kiszerelését követően még el kell távolítanunk a dock csatlakozótól a csengő modult. Végül cseréljük a dock csatlakozót és összeszerelésre kerül a készülék.

Pro tipp

  • Szerelési nehézség 7/10
  • Csere előtt érdemes egy tisztítást megejteni, mert előfordulhat, hogy szennyeződés okozza a zavarokat.
  • Az otthoni bütykölés kerülendő, mert a szervizmunka összetettsége miatt a szerelést érdemes tapasztalt szakemberre bízni.