Kedves Ügyfeleink! Szervizünk Húsvéti ünnepek miatt 2023.04.07. (péntek) és 2023.04.10-án (hétfő) között zárva tart! Nyitás: 2023.04.11-én kedden. (X)

x

10 hasznos iPad funkció, amit ki kell próbálnod II/II

2022.06.28 0 hozzászólás 1009 olvasás
10 hasznos iPad funkció, amit ki kell próbálnod II/II

Folytatjuk iPad tippjeinket még több olyan izgalmas részlettel, amikre talán nem is gondoltál, hogy a tableted képes lehet – de a cikk végére igazi profivá fogsz válni, abban biztos lehetsz!

Ha még nem olvastad el cikkünk első részét, akkor érdemes ezzel kezdened: 10 hasznos iPad funkció, amit ki kell próbálnod I/II 

6. Tedd az összes fontos alkalmazásodat a dokkba

Az iPad rendkívül egyszerűvé teszi a gyakran használt alkalmazások megnyitását azáltal, hogy rengeteget enged elhelyezni belőlük a dokkba. Ezzel szemben az iPhone-on csak négy alkalmazást vagy mappát tudsz idetenni. Azt szoktuk javasolni, hogy a lehető legtöbb gyakran használt alkalmazást itt tárolj.

Ez nemcsak felgyorsítja a produktivitást, mert így mindig láthatod a dokkot, amikor a képernyő aljától felfelé húzod az ujjad, de ez egy elengedhetetlen funkció arra az esetre is, ha multitasking közben osztott képernyőn szeretnél hozzáférni egy alkalmazáshoz. Ha egy appot vagy mappát szeretnél a dokkhoz adni, nyomd meg az ikonját a kezdőképernyőn, amíg el nem kezd rezegni. Ezután csak húzd le a dokkba, és tedd a helyére. Kész is vagy.

7. Osztott billentyűzet a könnyebb gépelés érdekében

Eleged van már abból, hogy egy ujjal kell bénáznod az iPad-en, amikor szöveget szerkesztesz? Az Apple lehetővé teszi, hogy a billentyűzetet két részre tudd osztani úgy, hogy a két fele a kijelző két oldalán legyen. Ha profi gépíró vagy, akkor sokkal gyorsabban tudsz majd így gépelni. 

ipad_osztott_billentyuzet

Ez a funkció nem működik a 11 vagy 12 hüvelykes iPad Pro-n, talán azért, mert az Apple szerint a digitális billentyűzet ezeken a modelleken elég széles ahhoz, hogy könnyebb legyen a gépelés. Ez ugyan igaz, de nem oldja meg a szövegszerkesztő problémát. Amikor a digitális billentyűzet van előtted, nyomd meg a jobb alsó gombot. Érintsd meg a Osztott billentyűzet elemet a felugró menüben, ekkor két részre válik.

Ha a klaviatúra útban van, akkor gyorsan nyomd meg jobb alsó gombját, majd csúsztasd felfelé vagy lefelé. (Ne nyomd le túl hosszú ideig, különben újra megjelenik a menü.) Ha vissza szeretnéd állítani normál módba a billentyűzetet, nyomd meg ismét a billentyűzet ikont, és érintsd meg az Egyesítés elemet. 

8. Így használd a Fájlok alkalmazást, hogy rendszerezettebb legyen az iPad-ed

2017-ben az iPad-en készített fájlok megtalálásának egyetlen módja az volt, hogy az adott alkalmazáson belül kellett kikeresni a keresett fájlt. Emiatt szuper az új Fájlok alkalmazás (bár nem pontosan olyan, mintha Mac-en vagy PC-n böngésznéd át a mappákat, de azért elég hasznos lett így is). 

Alapvetően két tabot tudsz használni - a Recents-ben (Előzmények) megnézheted a nemrég használt fájlokat és onnan tudod őket megnyitni, a Browse (Tallózás) segítségével pedig megtekintheted az egyes alkalmazásokhoz tartozó doc mappákat, és továbbiakat is készíthetsz. (Ez különösen hasznos a PDF-ekhez és a hasonló dokumentumok esetében.) Mindez össze van kapcsolva az iCloud-dal, így Mac-en keresztül is hozzáférhetsz a Desktop és a Dokumentumok mappáidhoz. 

ipad_spotlight

9. Keress hatékonyan a Spotlight eszközzel

Az Apple Spotlight kereső eszközét biztosan meg fogod szeretni: ez az a funkció, amit a legtöbbet hiányolunk, ha az éjszakát gép előtt sikerül töltenünk. Mivel az Apple mindent automatikusan indexel, a rendszer azonnal kidobja a keresési eredményeket, amelyekhez elég csak a fájlnevet vagy egy szövegrészletet beírni. Emiatt igen nehéz elveszíteni bármilyen fájlt is az eszközön. 

A Spotlight eléréséhez a már kioldott iPad-en húzd lefelé az ujjad a kezdőképernyő közepén, majd írd be a keresendő kifejezést a keresősáv tetején. Az eredmények között látni fogsz találatokat a Fájlok alkalmazásból, az e-mailekből, egyes alkalmazásokból, stb..

10. Nyisd meg a nemrég használt dokumentumokat az alkalmazás ikon megnyomásával

Nem kell mindig a Fájlokat vagy a Spotlightot használnod, vagy megnyitnod egy alkalmazást, ha a nemrég használt fájlokat szeretnéd elérni, mert egyes iPad alkalmazások segítségével közvetlenül kiválaszthatod azokat a kezdőképernyőn vagy a dokk ikonján. Nyomd az alkalmazás ikonját egy másodpercig, és megjelenik egy kis ablak az utolsó négy fájl miniatűrjeivel. Jelöld ki, amelyikre szükséged van, és a rendszer azonnal megnyitja a fájlt. 

Ez némi gyakorlatot igényel, mert ha túl hosszú ideig tartod rajta az ujjadat - körülbelül két másodpercig, hogy rezegjen az ikon -, arra azt gondolja majd az iPad hogy át akarod helyezni vagy törölni szeretnéd az alkalmazást. Mindemellett a szolgáltatás nem működik minden alkalmazással, így kicsit bugos még ez a tulajdonság.  

 

(forrás: macworld.com)