10 macOS tipp kezdőknek I/II

2022.06.27 0 hozzászólás 3967 olvasás
10 macOS tipp kezdőknek I/II

Elcsábultál az új MacBook Air láttán és leváltottad a régi géped? Vagy csak felfrissítenéd a kissé megkopott macOS tudásod? Kövesd tippjeinket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményben legyen részed minden egyes bekapcsoláskor.

1. Állítsd be az egér és/vagy trackpad sebességét

Nincs is annál idegtépőbb, mint a csigalassan mozgó egér, vagy trackpad, aminek „évekbe” telik egyik helyről a másikra eljutni. Mivel ez gyári macOS beállítás, ezért jobb, ha megtanulod, hogy tudsz neked megfelelő sebességet adni a gépnek. 

A kurzor gyorsításához lépj a Rendszerbeállítások → Egér menüpontra, és állítsd be a Követési sebességet a csúszkán. Ugyanezt megteheted a trackpad esetében is: ehhez menj a Rendszerbeállítások → Trackpad elemre. 

2. Engedélyezd a „jobb klikk” lehetőséget

Ha a munkád során praktikusabb, ha nem a trackpadot, hanem az egeret használod, akkor előbb-utóbb szükséged lesz a jobb klikkre is. Sajnos ennek a lehetősége alapértelmezettként továbbra is le van tiltva az új macOS telepítésekben, de szerencsére könnyű ismét engedélyezni. Ehhez lépj újra a Rendszerbeállítások → Egér elemre, és engedélyezd a másodlagos kattintást.

mac_magic_mouse

3. Változtasd meg a Dokk alkalmazásokat

Nem mindenkinek van szüksége az alapértelmezettnek beállított alkalmazásokra a dokkban, így azt is érdemes tudnod, hogy szabhatod egyedire ezt a szekciót - eltávolítani a felesleges appokat és helyettük betenni azokat, amiket gyakran használsz. 

Alkalmazás eltávolítása a dokkból:

  • Húzd fel az app ikonját a dokkból, és tartsd ott addig, ameddig meg nem jelenik az „Eltávolítás” szöveg. Ha megjelent, csak engedd el az ikont és a rendszer eltávolítja a dokkból.
  • Alternatív megoldás: kattints jobb gombbal az eltávolítani kívánt alkalmazásra a dokkban, válaszd ki az Opciók lehetőséget, és vedd ki a pipát a “Tartsa a dokkban” szöveg melletti négyzetből. 

Alkalmazás végleges hozzáadása a dokkhoz:

  • Nyisd meg az alkalmazást úgy, hogy az megjelenjen a dokkban, majd kattints jobb gombbal az alkalmazás ikonjára, és tegyél pipát a “Tartsa a dokkban” szöveg melletti négyzetbe.
  • Alternatív megoldás: A már dokkban megnyitott alkalmazás pozícióját csak változtasd meg, amit úgy értelmez a macOS, hogy véglegesen a dokkban szeretnéd tartani az adott appot.

macbook_imac

4. Alkalmazás ablak minimalizálása Dokkban lévő ikonba

Amikor minimalizálsz egy alkalmazást macOS-en, akkor a dokk bal oldalán jelenik meg az app a kuka és a többi dokk ikon között. A minimalizált alkalmazások előnézetet kapnak a dokkban, így mindig látod, hogy mire számíthatsz a megnyitásakor. Ennek sajnos az a hátránya, hogy rendetlenséget csinál a dokkban. 

Menj a Rendszerbeállítások → Dokk → Minimalizálja az ablakokat az alkalmazás ikonjává elemre. Ennek az opciónak a kiválasztása arra kényszeríti a minimalizált alkalmazás ablakokat, hogy az ikon eredeti helyét foglalják el a dokkban ahelyett, hogy új előnézetet hoznának létre a dokk végén. Ha engedélyezed ezt a beállítást, akkor nem fogod látni a megnyitott alkalmazás ablakok előnézeteit, cserébe viszont a dokk nem lesz tele szeméttel. 

5. Adj hangerőszabályzót a menüsávhoz

A rendszer hangerejét a MacBook Pro billentyűparancsaival vagy az érintősávval igen könnyű kezelni, de a hangerőszabályzók hozzáadása a menüsorhoz különös előnyökkel jár. A menüsor hangerő parancsikonjával két kattintással közvetlenül beállíthatod a hangerő-kibocsátó eszközt. És ha lenyomva tartod az Opció gombot, miközben a hangerő gombra kattintasz a menüsorban, akkor a bemeneti eszközt is beállíthatod így. 

Ha hangerőszabályzókat szeretnél hozzáadni a menüsávhoz, lépj a Rendszerbeállítások → Hang elemre, és jelöld be a Hangerő megjelenítése a menüsoron jelölőnégyzetet. 

 

(forrás: 9to5mac.com)