10 macOS tipp kezdőknek II/II

2022.06.27 0 hozzászólás 2269 olvasás
10 macOS tipp kezdőknek II/II

macOS tipp gyűjteményünk folytatásában sem maradsz hasznos infók nélkül – nem csak a screenshotok kezelését egyszerűsítheted le, de a gyorsparancsok is könnyíteni fognak a Mac (egyébként sem bonyolult) használatán.

Lemaradtál cikkünk első részéről? Itt máris pótolhatod: 10 macOS tipp kezdőknek I/II 

6. Screenshot lebegő miniatűrjének letiltása

A macOS Mojave-tól kezdve a képernyőképek nem azonnal jelennek meg az alapértelmezett asztalon. Ehelyett hasonlóan viselkednek, mint iOS-en, amikor egy kis lebegő miniatűr jelenik meg a kijelző sarkában, hogy könnyebben végre tudd hajtani a képernyőképpel kapcsolatos módosításokat. 

A legtöbb embernek nincs ideje megvárni, míg az asztalra kerülnek a screenshotok, de szerencsére könnyű ezt orvosolni. Hívd elő a screenshot felületet a következő billentyűparancs segítségével: Command + Shift + 5. 

Miután az overlay megjelenik, kattints a Beállítások gombra, és töröld ki a pipát a Lebegő miniatűr megjelenítése jelölőnégyzetből. Ezáltal az összes képernyőképed azonnal megjelenik az alapértelmezett asztalon, mindenféle késedelem nélkül. 

mac_billentyuzet

7. Távolítsd el a képernyőképek körüli árnyékot

Alapértelmezés szerint macOS-en a Command + Shift + 4 billentyűparancsokkal készített képernyőképek árnyékot tartalmaznak. Noha ezek az árnyékok bizonyos helyzetekben jól néznek ki, van, aki nem szereti ezt a speciális effektet. Viszont ezeket bármikor letilthatod egy egyszerű Defaults Write paranccsal a terminálon: 

| defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool true 

A parancs beküldése után írd be a következőt a SystemUIServer újraindításához és a módosítások bevezetéséhez: 

| killall SystemUIServer 

Van persze egy egyszerűbb módszer is arra, hogy ne legyenek árnyékok a screenshotok körül: csak tartsd lenyomva az Opció gombot, amikor képernyőképet készítesz.

8. „Hot corners” engedélyezése

A Hot corners lényegében lehetővé teszi a gyorsbillentyűk végrehajtását az egér egyszerű mozgatásával. Mivel a négyszögletes monitor kijelzőjén négy sarok található, ez négy különböző gyorsbillentyű parancsot tesz lehetővé. 

A Hot corners engedélyezéséhez lépj a Rendszerbeállítások → misszió vezérlő elemre, majd kattints a bal alsó sarokban lévő hot corners gombra. Itt válaszd ki, hogy milyen gyorsbillenytű parancsot szeretnél a négy lehetőséghez rendelni. A tevékenységek magukban foglalják az asztal gyors megjelenítését, a képernyő alvó állapotba állítását, a misszió vezérlő használatát és persze még sok mást. 

A legtöbben az Asztal mutatása parancsikont használják, mert ez gyors munkafolyamatokat tesz lehetővé. Feltétlenül próbáld ki. 

macbook

9. Finder oldalsáv testreszabása

A Finder oldalsáv testreszabása jól jöhet, ha engedélyezni szeretnéd a Filmeket, a Zenét, a Képeket és a Felhasználói mappát. Hasznos lehet letiltanod a Címkék oldalsáv szakaszát is, és eltávolíthatsz olyan elemeket is, mint például a Remote Disc.  

10. Stacks engedélyezése

A Stacks, amely először a macOS Mojave-ben jelent meg, néhány kattintással lehetővé teszi a macOS Desktop gyors elrendezését. Halmozz fel hasonló appokat vagy ablakokat, amik egy stack-ben fognak megjelenni. Erre csak rá kell kattintanod, és kinyílik, benne az összes fájllal. A Stacks engedélyezéséhez kattints jobb gombbal az Asztalra, majd klikkelj a Stacks használata elemre. 

Neked mik a kedvenc macOS trükkjeid? Oszd meg másokkal is tudásod kommentben!  

 

(forrás: 9to5mac.com)