11 terület, ahol a mai mobiloknak fejlődniük kell

2022.06.10 0 hozzászólás 1542 olvasás
11 terület, ahol a mai mobiloknak fejlődniük kell

Évről évre egyre jobb technológiai változások és fejlődések történnek. De milyen fejlesztésekre van a legnagyobb igény? Az alábbi cikkünkből kiderül.

Világszerte több mint egymilliárd okostelefon felhasználó létezik. Nem meglepő látni, hogy a gyártók mindent megtesznek azért, hogy még több technológiai újítást találjanak a mobiltelefonpiac számára.

Az egyik ilyen újítás, amelyet a közelmúltban vezettek be, a hajlított telefon. Korábban LG G Flex és a Samsung Galaxy Round voltak az első ilyen telefonok, amelyek hasonló újítást hoztak. A kérdés az, hogy valóban szükségünk van-e ilyesfajta telefonokra?

Az alábbi cikket Hongkiaton véleményére alapozva írtam meg, több megemlített terület már létezik vagy fejlesztés alatt áll, de több újdonság, ötlet még csak a jövő zenéje.

Lássuk, mi is ez a 11 terület.

1. Jobb akkumulátorok

Nem titok, hogy az okostelefon akkumulátorai gyorsan (és néha a lehető legrosszabb pillanatban) tönkremennek. A kutatók már régóta felismerték a problémát, és keményen dolgoztak azon, hogy jobb akkumulátorokat kapjanak a telefonok, hosszabb töltési ciklusokkal és hosszabb élettartammal.

egy asztalon lévő füzet tetején egy lemerült okostelefon.

Már tervben van a fejlesztés. Egy kutatási projekt részeként Leyden elektrolit anyagú akkumulátorokkal, szilícium akkumulátorokkal, ón akkumulátorokkal terveznek telefont dobni a piacra. Amikkel akár a jövőben 5-10 perc alatt is feltöltheted a telefonodat.

2. Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés az utóbbi években gyors fejlődésnek indult. Egyre több mobiltelefon használó hagyja el a kábelt, és választja a vezeték nélküli töltés lehetőségét.

Mint minden területen, itt is van hová fejlődni. A Washingtoni Egyetem kutatói találtak egy új töltési módot: az ambient backscatternek nevezett technikát.

Ezzel a technikával felhasználhatod a körülötted lévő vezeték nélküli jeleket áramforrásként és kommunikációs közegként egyaránt.

Képzelj el egy okostelefont, amelynek végtelen élettartama van, mert más vezeték nélküli eszközök (például televíziós toronyból érkező) jelei által töltődnek fel. Nem lenne egy rossz megoldás.

3. Törhetetlen telefonok

Ha valaha elejtettél már egy telefont, tudod, mennyire rossz érzés, főleg ha pókhálós képernyővel veszed fel a földről.

A Nokia néhány éve azon dolgozott, hogy a grafén nevű anyagból (a világ legerősebb anyagából, ami körülbelül 300-szor erősebb, mint a rozsdamentes acél) készít telefont, amely óriási fejlődést jelentett az akkori mobilpiacon.

A fejlesztések azóta már nagyon jól haladnak, évről évre, jobbnál jobb törésteszttel bírnak az okostelefonok. Kérdés, hogy mikor jelenik meg a valóban törhetetlen mobiltelefon?

4. Erősebb képernyők

Erősebb telefonhoz erősebb képernyő dukál, mert természetesen mindenki annak örülne, ha egy rossz esés után a telefon minden része ép maradna. A jó hír az, hogy minden évben nagy figyelmet fordítanak a nagyvállalatok a telefonjaik kijelzőinek fejlesztésére.

Ahogy elsőként az Apple vezette be a zafír használatát a Touch ID ujjlenyomat szkenner home gombjában az iPhone 5-ben, aztán az iPhone 6 kijelzője is zafírból készült. Azóta pedig jobbnál jobb kijelzőkkel dobják piacra az új okostelefonokat.

5. PaperTab

A PaperTab, ahogy a nevéből is adódik, egy papírvékony tablet. Ami úgy néz ki és úgy is hajlik, mint egy darab papír, de Intel processzor hajtja és érintőképernyős kijelzővel rendelkezik.

A kijelzője ugyanúgy 10,7 hüvelykes. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy ezt a forradalmi technológiát kereskedelmi forgalomba hozzák.

kézben egy hajlítható tablet

Akárcsak régen a felhajthatós (flip) telefonokat, most úgy egy nap talán összehajthatod a papírvékony táblagépedet és az okostelefonodat is.

6. Környezeti intelligencia

A környezeti intelligencia nem más, mint hogy a telefonod szenzorok segítségével kapják meg a fizikai környezetedre és körülményeidre vonatkozó adatokat, a rólad mentett információkat és a kontextus szerinti intelligencia technológiát felhasználva döntéseket helyetted, még mielőtt a rágondolnál. Ez így első olvasásra kicsit morbidnak és távolinak tűnhet, de sosem lehet tudni, mikor fejlesztik ki ezt a technológiát.

7. Mélységérzékelő kamerák

A mélységérzékelő kamerák lehetővé teszik a kézi 3D-s szkennelést, továbbá a virtuális valóság (AR) játékokhoz és a jövőbeli okostelefonok jobb fotózási képességeihez is használhatod.

Képzelj el egy arcade játékot, amely szkenneli a lakásodat, és játék kihívást állít össze a saját lakásod tárgyainak, falainak és tervrajzának felhasználásával.

Az Occipital, a Structure Sensor (az első mobil mélységérzékelő technológia) mögött álló cég már kifejlesztett olyan alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik számunkra a tárgyak vagy akár az egész szobák 3D-ben történő szkennelését.

A legújabb iPhone 12-ben is megtalálható már ez a funkció. Az úgynevezhett LiDAR szkennert pont erre találták ki.

mélységérzékelő kamera használata

8. Kiterjesztett valóság

A kiterjesztett valóság az okostelefon kamerájával és érzékelőivel hasznos digitális információkat - szövegeket, videókat, fotókat, hangokat - egészít ki közvetlenül a körülötted lévő elemek segítségével.

Képzeld el, hogy egy múzeum előtt állsz, majd a múzeum felé fordítod a telefonod, ami részletesen leírja a kiállítás részleteit.

Vagy képzeld el azt, hogy a telefonod egy filmplakát felé fordítod, és kiírja a film megjelenési dátumát, szereplőit, vetítési idejét és jegyfoglalási lehetőségeket. Több telefonos játék és applikáció alkalmazza már az AR-t, többek között a nagysikerű Pokemon GO is virutális valóság alapon működik.

a kiterjesztett valóság használata okostelefonon

9. Többképernyős megosztás

Miért korlátoznád a megjelenítés méretét egy képernyőre, amikor több képernyős módban is megtekintheted? Az okostelefonod képernyőjét táblagéppel, televízióval vagy projektorral is megoszthatod anélkül, hogy a különböző platformok vagy operációs rendszerek korlátoznák őket, függetlenül azok gyártmányától és formájától.

Erre elsőként a Miracast nevű app készült el, amely lehetővé tette a videók zökkenőmentes megjelenítését különböző eszközök között vezetékek vagy akár hálózati kapcsolat nélkül. Majd nem sokkal később a Samsung elindította a MultiScreen SDK-t is, amely lehetővé tette az Android és az iOS alkalmazások számára, hogy összekapcsolják és megjelenítsék a tartalmakat a SmartTV-ken.

10. Infravörös támogatás

Biztos ismerős az a szituáció, amikor percekig a TV távirányítóját keresed. Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. Használd az okostelefonod távirányítóként!

Sok telefon immáron integrált IR vevőkkel és távvezérlő alkalmazásokkal vannak felszerelve. A technológia nem új, manapság már több Android és iOS készüléket is használhatunk távirányítóként, nem egy applikációt hoztak már emiatt létre.

11. Kettős felvétel

A meglévő okostelefonok első és hátsó kamerákkal vannak ellátva, de egyszerre csak egyiket tudod használni. A jövőbeli okostelefonok jobb kamera támogatással rendelkezhetnek, és talán az is előfordulhat, hogy mindkét kamerával egyidejűleg rögzíthetsz majd.

A kettős felvételi technológia innovatív és speciális kamera alkalmazásokat hozhat létre, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg a kreatív rögzítéshez.

A mobilinnovációk között rengeteg jó ötlet van. Neked melyik újítás tetszene a legjobban? Esetleg van olyan amit nem említettünk meg, de szívesen használnád a telefonodban? Oszd meg velünk!