5 telefonprobléma, ami gyakrabban fordul elő nyáron

2022.06.10 0 hozzászólás 1629 olvasás
5 telefonprobléma, ami gyakrabban fordul elő nyáron

A tenger szinte hívogatja az embert, pláne ha egy forró nyári napon pillantjuk meg életünkben először. Azonnal rohanunk is befelé, mindenről megfeledkezve. De mi van akkor, ha a fürdőgatya zsebében ott van a telefonunk is? Egy barátommal megtörtént ez. A nyaralás hátralevő részében nem készített több fényképet élményeinek megörökítésére.

Hogy miért nem?

A telefonja lényegében megszűnt létezni. A sós víz azonnali károkat okoz az elektronikai eszközökben. Léteznek azonban más körülmények is, melyek a nyári hónapokban szintén nagy veszélyt jelenthetnek okostelefonjainkra. Ebben a cikkben ezeket vesszük górcső alá.

Tengerpart pálmafákkal

(kép forrása: unsplash.com)

A nyár a legveszélyesebb időszak a telefonokra?

A tavalyi nyár sokkal visszafogottabb volt a korábbi évekhez viszonyítva, hiszen a pandémia miatt sokan mondtak le előre betervezett nyaralásokat. A fesztiválok zöme is elmaradt, és ez idén is így lesz néhány eseménytől eltekintve.

A nyári hónapokban alapvetően sokkal többet vagyunk a szabadban, többet járunk el szórakozni. Ezáltal nagyobb igénybevételnek van kitéve a telefonunk, amiből logikusan következik, hogy megnő a sérülések kockázata is.

Melyek a legkellemetlenebb történések?

5 dolog, amit a telefonod szeretne elkerülni a nyáron. (És ezáltal te is.)

1. Telefon túlmelegedése

A túlmelegedés egy viszonylag gyakori tünete a készülék meghibásodásának, viszont nem minden túlmelegedett készülékkel van probléma.

Azt bizonyára már te is észrevetted, hogy töltés közben melegebb a telefonod a megszokottnál. Ez teljesen természetes, hiszen ezek a készülékek – ugyanúgy ahogy a számítógépek – egy bizonyos határértékig jól bírják a hőt.

Korábban írtunk cikket a telefonok túlmelegedéséről és ennek okairól.

Jogosan tehetjük fel a kérdést: nyáron nem jelent még nagyobb gondot a túlmelegedés?

A válasz egyértelmű: De igen!

Vigyáznod kell arra, hogy ne tedd ki közvetlen napfénynek a telefont, hiszen a fém alkatrészek percek alatt képesek felforrósodni. Ha emellett még nagy igénybevételnek is kiteszed a mobiltelefont, szinte borítékolható a meghibásodás vagy a drasztikus teljesítmény-visszaesés.

2. A telefon akkumulátorának gyors merülése

Az okostelefonra már egyre többször hivatkozhatunk úgy, mint az ember legújabb testrészére. Állandóan a kezünkben van, szinte észre sem vesszük, hogy mennyire sok időt töltünk el a nyomkodásával.

Kifejezetten igaz ez nyáron, amikor nyaralások vagy bulik alkalmával fényképeket készítesz, vagy egy idegen városban a telefonon található navigációs programokat használva próbálsz meg eljutni bizonyos látványosságokhoz.

De a nagyobb igénybevétel vajon milyen hatást gyakorol a készülékre?

A válasz egyáltalán nem meglepő.

Az akkumulátor a folyamatos chatelés, kamera- és GPS-használat következtében extra terhelés alá kerül, ami felgyorsítja annak elhasználódását.

Fényképezés repülőgépről

(kép forrása: unsplash.com)

Különösen észrevehető lehet ez olyan készülékeknél, ahol eleve egy gyengébb tápegység került beszerelésre. A kisebb kapacitású akkumulátor gyorsabban tönkremegy.

Érdemes azonban figyelni a telefonunk tápegységére, hiszen sok olyan készülék van a piacon, melynek nem cserélhető az aksija. Ha egy ilyen telefonban elhasználódik az akkumulátor, akkor lényegében lemondhatunk róla. Az akkumulátor élettartamának maximalizálásáról itt olvashatsz bővebben.

3. Telefon beázása

A bevezetőben említett történet egy extrém esetnek tekinthető, de biztosan nem a cimborám volt az első, aki így vetett véget telefonja életének. Nem is kell ehhez egy tengerparti nyaralás.

Nyáron gyakoriak a záporok, zivatarok, amelyek sokszor meglehetősen erős intenzitásúak és hirtelenek tudnak lenni. Egy rossz helyen lerakott telefon egy ilyen esőzésben pillanatok alatt elázhat – de még a szebben is.

A vízparti nyaralások során vízbe ejtett telefonokról már ne is beszéljünk...

A nyári melegben a legtöbb ember szeret a vízparton pihenni. Legyen szó a Balatonról-partról vagy egy városi strandolásról, a telefonunk itt könnyen a víz áldozatává válhat.

Férfi nyomkodja a telefonját egy medencében

(kép forrása: unsplash.com)

A vízbe ejtett készülékek javítása minden alkalommal azon múlik, hogy milyen gyorsan juttatjuk el a mobilt egy szervizbe. Emellett természetesen a beázás mértéke is nagyon fontos. Ha megtörtént a baj, akkor a lehető leggyorsabban kell cselekedni. Korábban írtunk cikket ebben a témában, itt tudod elolvasni.

A törhetetlen telefonnal ellentétben vízálló telefonok viszont már évek óta léteznek. Nyilván ezek sem alkalmasak arra, hogy hosszú időn át a víz alatt használjuk őket, de a vízállóság egy különösen hasznos biztonsági funkció lehet vízközelben. A legjobb vízálló készülékekről itt írtunk bővebben.

Igen elterjedt tévhit a vízálló telefonokkal kapcsolatban, hogy ezek semmiképp nem tudnak beázni. Valóban kisebb az esély a beázásra, de két dolgot azért érdemes észben tartani ezzel kapcsolatban:

  1. a vízálló telefonokat laboratóriumi körülmények között tesztelik, így élővízben változnak – és jó eséllyel csökkennek – a túlélési esélyeik;
  2. a legtöbb gyártó nem vállal garanciát ázásos meghibásodásra – vízálló készülékek esetében sem.

4. Telefon leejtése

Biztos vagyok benne, hogy ejtetted már le a telefonodat. Mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor nem fogjuk elég biztos kézzel a telefont, és az szaltózva elindul lefelé.

Én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokszor ejtettem el a telefonomat, de igazán nagy baja egyszer sem lett. Nyáron a fesztiválok, bulik és nyaralások alkalmával sok fényképet készítünk, illetve kapcsolattartásra és a közösségi média követésére is gyakrabban használjuk a mobilunkat.

A telefon elejtésének több borzasztó következménye is lehet. Megrepedhet vagy akár szilánkosra is törhet a kijelző. Az utóbbi – amellett, hogy mindenképp cserére szorul – balesetveszélyes is, mivel az apró szilánkok sérülést is okozhatnak.

De nem csak a kijelzőnek eshet baja.

A készülék bármely alkatrésze meghibásodhat. A kamerák, a hátlap, az akkumulátor, de még az alaplap és a processzor is tönkremehet egy nagyobb zuhanás következtében.

És ha azt gondolnád, hogy ezek nem valós problémák, vagy nem nő meg nyáron a szervizelésre szoruló készülékek száma, akkor ki kell ábrándítsalak. 

Saját statisztikáink szerint az elmúlt 5 évben összesen 16%-kal több készüléket hoznak be a nyári hónapokban a fenti javítások valamelyikére, mint az év első negyedévében.

Az okostelefonok alkatrészeinek cseréje roppant költséges dolog, és mivel a törhetetlen okostelefont a mai napig nem találták fel, így ügyelj arra, hogy ne ejtsd el mobilodat.

Nagy segítséget nyújthat a telefonod védelmében egy üvegfólia felhelyezése illetve jó minőségű, ütésálló tok használata. (Ha iPhone-t használsz, itt van 3 kiváló tok, ami segíthet a telefonodnak túlélni a nyarat.)

5. Elhagyott vagy ellopott telefon

Ebben a dologban igen nagy tapasztalatom van, így számomra ez a listán szereplő legveszélyesebb szituáció. A húszas éveim során számos görbe estém végződött azzal, hogy egy budapesti villamos- vagy buszmegállóban keltem fel, pénztárca és telefon nélkül. (Azóta szerencsére ,,benőtt a fejem lágya”, és elkerülöm az ilyen bulik kialakulásának már a lehetőségét is.)

Kezelhetnénk külön is a két dolgot, hiszen valóban nem mindegy, hogy elhagyjuk a telefonunkat mondjuk egy koncerten, vagy ott hagyjuk a sátorban egy fesztiválon és valaki ellopja azt. Az következményeket tekintve mégis ugyanarról van szó.

Nincs meg a telefonod!

Elhagyott telefon a fűben

(kép forrása: unsplash.com)

Nyilván jobbak az esélyeid az elhagyás esetén, hiszen ha egy jó szándékú ember találja meg, talán valamilyen módon visszajuttatja neked azt. Lopás esetén azonban erre semmilyen esélyed nincs, hiszen azért lopta ez az illető, hogy hasznot húzzon belőle.

A nyári fesztiválok tökéletes lehetőséget nyújtanak a tolvajoknak, hiszen a tömeg elősegítheti észrevétlen ténykedésüket. Ráadásul a fesztiválozó fiatalok nagy hányada alkoholt is fogyaszt, ami szintén negatívan befolyásolja a figyelmet és az óvatosságot.

Az alábbi lépések végrehajtása célszerű lehet abban az esetben, ha biztos vagy benne, hogy nincs meg a telefonod:

  1. Jelentsd be a mobilszolgáltatónál, hogy eltűnt a telefonod.
  2. Változtasd meg a jelszavaid.
  3. Értesítsd a bankot is, hogy eltűnt a mobilod.
  4. Jelentsd be a rendőrségen a telefon eltűnését.

Ebben a cikkünkben olvashatsz arról részletesen, hogy mi a teendő akkor, ha már megtörtént a baj.

És még egy pro tipp pluszba:

Minden egyes telefonhoz tartozik egy IMEI szám. Ez a mobilod teljesen egyedi nemzetközi azonosító jele. Érdemes ezt a telefon megvásárlása után feljegyezni, mert a telefon elhagyása vagy ellopása esetén ez alapján lehet majd meghatározni a készülék pozícióját, emellett ezzel le is lehet tiltani a telefont az összes hálózatról.

Ezek voltak hát a nyáron a telefonodra leselkedő legnagyobb veszélyforrások. Te találkoztál már az említett problémák valamelyikével? Válaszodat írd meg kommentben, és ne felejtsd el megosztani a cikket, hogy másokhoz is eljusson!