7 hiánypótló tipp iPhone-játékosoknak

2022.07.12 0 hozzászólás 1201 olvasás
7 hiánypótló tipp iPhone-játékosoknak

A gamer okostelefonok világában viszonylag kis szerep jut az iPhone-ok számára, pedig egyes tulajdonságai roppant előnyösnek tekinthetők ebben a vonatkozásban. Az Apple készülékek felépítésük és hardvereik miatt sok esetben sokkal alkalmasabbak a játékra, mint az Androidos vetélytársak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a játékok fejlesztői sokkal szívesebben írnak programokat iOS-re mint Androidra.

Noha a játékélmény csúcsminőségű lehet egy iPhone-on, mégis tönkremehet annak köszönhetően, ahogy az Apple kezeli az értesítéseket és a bejövő hívásokat. Ez az a pont, ahol szolgálni tudunk pár tippel azok számára, akik iPhone-on szeretnének hódolni a játékok élvezetének.

Az olyan Android gyártók, mint a Samsung, a OnePlus vagy a Xiaomi dedikált játékmódot alakítottak a ki készülékein. A Gaming mód segítségével a felhasználó könnyebben blokkolhatja a bejövő hívásokat és egyéb értesítéseket. Emellett az Android számára lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a CPU-ból, így maximalizálva a játékra fordított erőforrásokat. Korábban írtunk cikket a legjobb gamer okostelefonokról, ott szinte az összes említett androidos készülék használja a Gaming módot.

Az iPhone-ok sajnos nem rendelkeznek ilyen funkcióval, így a bejövő hívás az egész képernyőt elfoglalva lehetetlenné teszi a zavartalan játékot, ami roppant bosszantó tud lenni. Ebben a cikkben végig fogjuk venni azokat a tippeket és trükköket, amelyek segítségünkre lehetnek az említett probléma megoldásában.

Irreleváns háttéralkalmazások bezárása

Újabb modelleknél kevésbé jelenthetnek gondot a háttérben futó alkalmazások, régebbi készülékek esetében azonban jótékony hatást gyakorolhat a teljesítményre a felesleges vagy éppen nem használt alkalmazások leállítása. Ezeket az alkalmazásokat a multitasking menü előhívásával tudjuk bezárni. A Home gombot kétszer megnyomva felugranak az éppen futó alkalmazások, és ezeket egyesével felcsúsztatva tudjuk leállítani.

Fontos megjegyezni, hogy a programok ilyen módon való leállítása később hosszabb indítási időt eredményezhet, emellett szünetelteti a háttérben történő le- és feltöltési folyamatokat.

Automatikus letöltések kikapcsolása

Számos játék – mint például a rendkívül népszerű PUPG és a Fortnite – folyamatos internetkapcsolatot igényel a zökkenőmentes működéshez. Az iOS alapértelmezve frissíti a telepített alkalmazásokat és egyéb szoftvereket. Érdemes lehet megfontolni az automatikus frissítés kikapcsolását.

Az automatikus frissítések felemészthetik a sávszélességet. A lassú adatforgalom pedig csökkentheti az online játékok teljesítményét, ami egyértelműen rontja a játékélményt. A Beállítások menüben az App Store-ra kattintva ki tudjuk kapcsolni az alkalmazások és alkalmazás frissítések automatikus letöltését.

Az alkalmazások visszajelzés-kérésének leállítása

Ha sokat játszol iPhone-on, bizonyára észrevetted, hogy a játékok sokszor visszajelzést kérnek arról, mennyire vagy elégedett a szoftverrel. Ezek a visszajelzések rendkívül fontosak a fejlesztők számára, hiszen ezekre alapozva tudják eszközölni azokat a változtatásokat, amelyek jobbá és élvezhetőbbé teszik a játékot. Ennek ellenére ezek a felugró ablakok sokszor zavaróak tudnak lenni a játékos számára. Szerencsére az Apple lehetővé teszi az alkalmazáson belüli értékelések és vélemények kikapcsolását az App Store-on keresztül.

Nyisd meg a Beállításokat, kattints az App Store-ra és ott az kapcsold ki az Alkalmazáson belüli vélemények-et.

A ,,Ne zavarjanak” és a Bluetooth automatikus bekapcsolása

Van egy ügyes trükk a Ne zavarjanak funkció és a Bluetooth automatikus bekapcsolására, amikor egy játékot elindítunk. Emellett a kívánt hangerőt is beállíthatjuk arra az esetre, ha fülhallgatóval szeretnénk játszani. Lényegében a Siri segítségével létrehozunk egy parancssort, melyet aktiválva a telefon végrehajtja az összes szükséges módosítást. Nézzük lépésről lépésre, hogyan tudjuk ezt megtenni:

  1. Menj a Beállításokba és keresd meg a Ne zavarjanak lehetőséget.
  2. A Némítás-nál válaszd a Mindig, a Hívás engedélyezése esetében pedig a Senki opciót.
  3. Nyisd meg a Parancsok alkalmazást és válaszd az Automatizálás-t.
  4. Itt válaszd a Személyes automatizálás létrehozása lehetőséget.
  5. Görgess le és válaszd az Alkalmazás menüpontot.
  6. A következő ablakban koppints a Kiválasztás gombra és válaszd ki a megfelelő játékot.
  7. A Művelet hozzáadása gombra kattintva kikeresheted a hozzárendelni kívánt  alkalmazást, mely ez esetben a Ne zavarjanak lesz.
  8. A ,,+” jel megnyomásával adhatsz hozzá további alkalmazásokat. A Ne zavarjanak beállításához hasonlóan add hozzá a Bluetooth alkalmazást illetve a Hangerő beállítását és állítsd 50%-ra.
  9. Kattintsd a Következő gombra, majd kapcsold ki a Rákérdezés futtatás előtt opciót.

Ennyire egyszerű létrehozni egy Siri parancssort. Lényegében ezzel a pár beállítással zavartalanul tudjuk futtatni a játékainkat, a parancssor blokkolni fogja a bejövő hívásokat. A beállításokat bármikor törölhetjük vagy módosíthatjuk, akár még részletesebben testre szabhatjuk, például fényerő beállítással, ami abban az esetben lehet például szükséges, ha sötétben vagyunk vagy alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje.

Értesítési panel és a Vezérlőközpont letiltása

Az Apple lehetőséget biztosít az Értesítési panel és a Vezérlőközpont letiltásához is. Ehhez az úgynevezett Irányított Hozzáférést használhatjuk, mely segítségével egyetlen alkalmazásban tarthatjuk az iPhone-t. Az Irányított Hozzáférést az alábbi módon tudod aktiválni:

  1. Nyisd meg a Beállításokat majd kattints a Kisegítő lehetőségek menüre.
  2. Görgess le majd válaszd az Irányított hozzáférés opciót.
  3. Aktiváld az Irányított hozzáférést, majd a Jelkódbeállításokban válaszd ki, milyen jelkóddal szeretnéd majd aktiválni a funkciót.
  4. A Kijelző automatikus zárolásánál válaszd a Soha opciót.

Ezután indíts el egy játékot amivel szoktál játszani, és teszteld le, hogyan működik. Az Irányított hozzáférés aktiválásához nyomd meg háromszor a Home gombot, így tudod előhozni a konfigurációs panelt, ahol aktiválni tudod a funkciót. A bal alsó sarokban a Beállításokban tudod beállítani, mely funkció legyenek elérhetőek az Irányított hozzáférés ideje alatt. Ha ezzel kész vagy, a jobb felső sarokban kattints az Indítás gombra.

Az Irányított hozzáférés megszakításához nyomd meg újra a Home gombot háromszor, írd be a jelkódot és állítsd le ha nem szeretnél tovább játszani.

Grafikai beállítások csökkentése

Hosszabb játékkal töltött idő után a telefon teljesítménye visszaeshet, melynek oka lehet a túlmelegedés. Az okostelefonoknál ez különösen nagy gondot okozhat, ugyanis a bennük lévő processzorok – ellenben az asztali számítógépek processzoraival – csak passzív hűtéssel rendelkeznek, így sokkal nehezebben viselik el a nagy igénybevételt.

A PUPG-hoz hasonló játékok általában lehetőséget nyújtanak az alkalmazáson belüli felbontás változtatására, ami nagyban befolyásolhatja a telefon teljesítményét. Különösen fontos lehet ez online játékok esetében, amikor a megfelelő sávszélesség biztosítása is fontos. Ilyenkor lehetünk a telefonunk segítségére azzal, ha alacsonyabbra állítjuk a felbontást, így magasabb FPS-en (frame per second) tudja futtatni a játékokat.

A PUPG-ben például az Settings –> Graphics –> Frame rate elemre kattintva tudod alacsonyabbra állítani a felbontást.

Játékidő korlátozás beállítása a Képernyőidővel

Tudom, hogy ez első hallásra kegyetlennek hangzik, én magam is számtalanszor merültem már el egy-egy nagyszerű és sajnos addiktív játékban. Ha viszont túl sokat játszunk a telefonunkkal, az egyrészt nagyban hozzájárul a készülék idő előtti tönkremeneteléhez, másrészt pedig az emberi kapcsolataink rovására is mehet. Hogy melyik a rosszabb arról lehet vitatkozni, de én az utóbbit súlyosabb következménynek tartom.

Az iOS 12 hozta magával a Képernyőidő funkciót. Ebben az alkalmazásban napi illetve heti bontásban követhetjük nyomon, hogy az egyes alkalmazásokat mennyi ideig használjuk. Egészen pontosan, hogy mennyi ideig voltak képernyőn. Emellett pedig limiteket állíthatunk be játékokra illetve más applikációkra, hogy csökkenteni tudjuk a rájuk fordított időt.

A Beállítások menüben a Képernyőidőn belül lépj az Alkalmazáskorlátokba. Itt egy listából ki tudod választani a Játékok pontot és be tudod állítani az egyes játékokhoz általad rendelt limiteket.

Ezek voltak azok a tippek, melyek élvezetesebbé tehetik a játékélményt. Ha neked is vannak trükkjeid ezzel kapcsolatban, ne feledd el megírni kommentben!