A berepedt telefon kijelző már a múlté? - Jönnek az önjavító kijelzők

2018. január 10. -
Ha félévente összetöröd a telefonod kijelzőjét, és egy horrorfilmben érzi magát melletted a készüléked, van egy jó hírünk mindkettőtök számára. Egy japán kutatócsoport kifejlesztett egy új önjavító üveg típust, ami egy életre megoldhatja a törött kijelzők problémáját.
A berepedt telefon kijelző már a múlté? - Jönnek az önjavító kijelzők

A speciális üveg a poliéter-tioureas néven ismert könnyű polimerből épül fel, melyről azt állítják a kutatók, hogy mindenféle magas hő nélkül képes megjavítani a berepedt vagy összetört képernyőt. Ez annyit takar elvileg, hogy csak meg kell nyomni a képernyőt, hogy “összeforrjon”, így a repedt kijelző már a múlt költséges problémája lehet majd. Erre már kísérletet tett a Motorola, is.

A Science magazinban megjelent kutatási eredményekben a Tokiói Egyetem vezető kutatója, Takuzo Aida megjegyezte, hogy az üveg segíthet számos más eszköz ép kijelzőjének megtartásában.

Az önjavító kijelzős készülékek így nemcsak a felhasználóknak jelentenének óriási könnyebbséget, de a környezetet sem szennyeznék annyira az alkatrész cserékből fakadó veszélyes hulladékok.

Motorola-Smartphone-ecrã-tela

Ennek ellenére a kutatók megjegyezték, hogy a “magas mechanikai robusztusság és az önjavító képesség általában kölcsönösen kizárja egymást”. S habár az önjavító anyag már létezik “a legtöbb esetben a betört részek javításához magas hőmérsékletű, 120 fokos vagy annál magasabb fokú fűtésre van szükség, hogy a képernyő megbomlott molekuláris szerkezete újra összekapcsolódjon, azaz megjavuljon” - tették hozzá a kutatók.

Ez azonban nem így lesz az új kijelző esetében, ugyanis erről az új polimerről azt mondják, hogy már szobahőmérsékleten is képes az önjavításra, szemben a hasonlóan regeneratív gumival és műanyagokkal, amelyek jelenleg forgalomban vannak.

Érdekes megemlíteni, hogy a Guardian szerint ezt a speciális poliéter-tioureas üveg lenyűgöző képességeit YuYanagisawa végzős hallgató fedezte fel véletlenül, aki a polimert ragasztóként akarta használni.

De amikor levágta a polimer felső felületét, azt tapasztalta, hogy a szélek egymáshoz tapadnak, és 30 másodpercnyi összenyomás után össze fognak érni, hogy "erős lapot" képezzenek. És miután kísérletezett vele egy kicsit, Yanagisawa rájött, hogy az anyag pár óra múlva visszatért eredeti állapotába

“Remélem, hogy az önjavító üveg egy új környezetbarát anyaggá válik, amellyel elkerülhető lesz az összetört képernyők kidobásából fakadó fölösleges környezetszennyezés" - mondta Yanagisawa a japán NHK-nak.

 Mondanunk sem kell, hogy mi is ezt reméljük. Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is!

Milyen kijelző lesz az új iPhone modelleken? Milyen kijelző lesz az új iPhone modelleken?
2018. május 10.
Az Apple várhatóan három új iPhone modellt mutat be ősszel: két csúcskategóriás mobilt OLED kijelzővel és egy 6,1 hüvelykes, LCD kijelzővel rendelkező készüléket. Egy friss riportban a KGI elemzője, Ming-Chi Kuo további részleteket is megosztott arról, mit várhatunk még ettől az LCD modelltől.
Új generációs MacBook Air és iPhone SE 2 márciusban? - Ezeket mutathatja be az Apple! Új generációs MacBook Air és iPhone SE 2 márciusban? - Ezeket mutathatja be az Apple!
2018. március 19.
Forr az internet az Apple következő konferenciájának hírétől. A meghívók kimentek, az emberek pedig találgatnak.
Rákkeltő a mobilozás? Rákkeltő a mobilozás?
2017. április 19.
Visszatért. Újra terítéken a rettegett vita a mobiltelefonok sugárzásáról és rákot okozó hatásáról.