A berepedt telefon kijelző már a múlté? - Jönnek az önjavító kijelzők

2018. január 10. -
Ha félévente összetöröd a telefonod kijelzőjét, és egy horrorfilmben érzi magát melletted a készüléked, van egy jó hírünk mindkettőtök számára. Egy japán kutatócsoport kifejlesztett egy új önjavító üveg típust, ami egy életre megoldhatja a törött kijelzők problémáját.
A berepedt telefon kijelző már a múlté? - Jönnek az önjavító kijelzők

A speciális üveg a poliéter-tioureas néven ismert könnyű polimerből épül fel, melyről azt állítják a kutatók, hogy mindenféle magas hő nélkül képes megjavítani a berepedt vagy összetört képernyőt. Ez annyit takar elvileg, hogy csak meg kell nyomni a képernyőt, hogy “összeforrjon”, így a repedt kijelző már a múlt költséges problémája lehet majd. Erre már kísérletet tett a Motorola, is.

A Science magazinban megjelent kutatási eredményekben a Tokiói Egyetem vezető kutatója, Takuzo Aida megjegyezte, hogy az üveg segíthet számos más eszköz ép kijelzőjének megtartásában.

Az önjavító kijelzős készülékek így nemcsak a felhasználóknak jelentenének óriási könnyebbséget, de a környezetet sem szennyeznék annyira az alkatrész cserékből fakadó veszélyes hulladékok.

Motorola-Smartphone-ecrã-tela

Ennek ellenére a kutatók megjegyezték, hogy a “magas mechanikai robusztusság és az önjavító képesség általában kölcsönösen kizárja egymást”. S habár az önjavító anyag már létezik “a legtöbb esetben a betört részek javításához magas hőmérsékletű, 120 fokos vagy annál magasabb fokú fűtésre van szükség, hogy a képernyő megbomlott molekuláris szerkezete újra összekapcsolódjon, azaz megjavuljon” - tették hozzá a kutatók.

Ez azonban nem így lesz az új kijelző esetében, ugyanis erről az új polimerről azt mondják, hogy már szobahőmérsékleten is képes az önjavításra, szemben a hasonlóan regeneratív gumival és műanyagokkal, amelyek jelenleg forgalomban vannak.

Érdekes megemlíteni, hogy a Guardian szerint ezt a speciális poliéter-tioureas üveg lenyűgöző képességeit YuYanagisawa végzős hallgató fedezte fel véletlenül, aki a polimert ragasztóként akarta használni.

De amikor levágta a polimer felső felületét, azt tapasztalta, hogy a szélek egymáshoz tapadnak, és 30 másodpercnyi összenyomás után össze fognak érni, hogy "erős lapot" képezzenek. És miután kísérletezett vele egy kicsit, Yanagisawa rájött, hogy az anyag pár óra múlva visszatért eredeti állapotába

“Remélem, hogy az önjavító üveg egy új környezetbarát anyaggá válik, amellyel elkerülhető lesz az összetört képernyők kidobásából fakadó fölösleges környezetszennyezés" - mondta Yanagisawa a japán NHK-nak.

 Mondanunk sem kell, hogy mi is ezt reméljük. Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg az ismerőseiddel is!

Amit tudnod kell az Apple telefonjairól! - Miért különböznek az azonos modellű iPhone-ok kijelzői? Amit tudnod kell az Apple telefonjairól! - Miért különböznek az azonos modellű iPhone-ok kijelzői?
2018. január 10.
Most elárulunk valamit, amit eddig valószínűleg még csak nem is sejtettél. Két eredeti, azonos modellű iPhone kijelzője között is lehet szemmel látható különbség.
iPhone 8 Plus méretű iPhone 8 Plus méretű "iPhone X Plus" jöhet - Legfrissebb pletykák a 2018-as modellekről
2018. május 17.
A Macotakara nemrég megjelent írása újabb pletykákkal szolgált az idei évben megjelenő iPhone modellekről. A japán blog többek között azt írja, hogy a 6,5 hüvelykes "iPhone X Plus" nagyjából akkora méretű lesz, mint a jelenlegi iPhone 8 Plus, de ezen kívül is szolgáltat nekünk néhány érdekes csemegét.
Öngyógyító kijelző? Lehetséges! Öngyógyító kijelző? Lehetséges!
2017. november 6.
Előreugrott a Motorola a jövőbe, hiszen azon gondolkodik, hogy a telefonok mikén tudják saját berepedt képernyőiket megjavítani! Ezt egy nemrég közzétett szabadalomban fogalmazta meg a gyártó.