A COVID miatt 20%-ot zuhantak az okostelefon-eladások 2020 tavaszán

2022.06.10 0 hozzászólás 504 olvasás
A COVID miatt 20%-ot zuhantak az okostelefon-eladások 2020 tavaszán

A világjárvány az okostelefon-eladásoknak is erősen odalépett. 2020 második negyedévében ugyanis 20,4%-ot estek az értékesítések. A Samsung az eladási listák élén maradt, de nagy pofont kapott a Covid19-től, ugyanúgy, ahogyan a többi gyártó is. Egyedül az Apple élte túl ezt az időszakot, viszonylag sértetlenül.

A globális okostelefon piacot is megreccsentette a világjárvány. A Gartner elemzőinek becslései alapján az okostelefon-eladások 2020 második negyedévében 20,4%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest, még akkor is, ha az adott országban csak enyhe korlátozásokat vezettek be. Különösen súlyosan érintette a pandémia az indiai értékesítést, amely 46,9%-ot esett vissza 2019 azonos időszakához viszonyítva.

Nem ugyanúgy érintette a COVID az összes gyártót

A Samsung piaci részesedése 18,6%-os volt, ám eladásai 27,1%-kal csökkentek a negyedévben – alig maradt alul a Huawei, amelynek sokkal kisebb részesedése (6,8%) ellenére is 18,4%-os szeletet ragadott ki a tortából. A Xiaomi és az Oppo szintén jelentős eredményeket értek el 21,5% -kal, illetve 15,9% -kal.

Az öt legnépszerűbb márka azonban kívülálló maradt. Az Apple eladásai tavasszal csak 0,4% -ot csökkentek, amit mind a fellendülő kínai piac, mind az olcsó iPhone SE is támogatott. A társaság ragyogó eredményei az Egyesült Államokban és a nemzetközi piacon is megmutatkoztak. Végülis a világ okostelefon-értékesítésének 13% -át sikerült teljesíteniük.

A kutatók ugyan nem jósolták meg, hogy mire számíthatunk 2020 hátralévő részében, de ez nem is meglepő. Bár a számos új telefonbevezetés növelheti a keresletet, mint például a Galaxy Note 20 család, és a közelgő iPhone-modellek, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bizonyos korlátozások egy ideig fennmaradnak. Előfordulhat, hogy a telefonipar  is megsínyli most ezt a helyzetet, főleg amíg nem lehet elég biztonságosan újraindítani a normális életet, és nem valószínű, hogy ez megtörténik az idén.