A legjobb telefonok 200 000 Ft alatt

2022.06.10 0 hozzászólás 4097 olvasás
A legjobb telefonok 200 000 Ft alatt

Megtalálni a legjobb okostelefont rendkívül hálás feladatnak bizonyulhat abban az esetben, ha a pénztárcánk nem szab számunkra határt. Ebben az esetben szinte csak azt kell eldöntenünk, hogy Androidos telefont vagy iPhone-t szeretnénk. De mi van akkor, ha korlátozottak az anyagi lehetőségeink? Melyek a legjobb okostelefonok az alacsonyabb árkategóriákban?

Számomra az okostelefon egy rendkívül hasznos eszköz, ugyanis rengeteg mindenre használom. Ugyanakkor van egy határ, amit nem szeretnék átlépni, ha a készülék áráról van szó, és ez a limit nálam 200 000 Ft. Véleményem szerint ez az az ár, amiért már mindegyik gyártó kínálatában találok olyan okostelefont, ami tartalamazza a számomra fontos funkciókat és a felszereltsége is megfelelő.

Nagyon jó példa erre az Apple tavalyi nagy dobása, az iPhone SE 2020. Már a megjelenésekor is a bűvös 200 000 Ft alatt kapható volt, és lényegében mindent tud, amire szükségünk lehet. Semmiben nem kiemelkedő, de gyengének sem tekinthető semmilyen szempontból.. Úgy gondolom, hogy egy átlagos felhasználó számára – mint amilyen én magam is vagyok – 200 000 Ft alatt is számos olyan opciót kínál a piac, ami tökéletesen kiszolgálhat minket.

A cikkben említett telefonok mindegyikénél megvizsgáljuk a legfontosabb attribútumokat, úgy mint az akkumulátor mérete, a kijelző illetve a kamera minősége, valamint a hardveres felszereltség, ami nagyban befolyásolja a gyorsaságot illetve a gördülékeny működést, ami szerintem az egyik legfontosabb az okostelefonok esetében.

Apple iPhone SE (2020)

Megjelenés dátuma: 2020 április / Hátlapi kamera: 12 Mp / Előlapi kamera: 7 Mp / Súly: 148g / Méret: 138.4 x 67.3x 7.3 mm / Tárhely: 64/128/256 GB / Akku: 1821 mAh

Az iPhone SE lassan egy évvel ezelőtt jelent meg, de a népszerűsége továbbra is töretlen. Ennek legfőbb oka természetesen a Apple termékek között szembetűnően alacsony ára, de a felszereltség tekintetében is véleményem szerint a legjobb és a legkiegyensúlyozottabb a listán szereplő okostelefonok között.

A 4,7 hüvelykes LCD kijelző nem tekinthető csúcsminőségnek, a mérete azonban véleményem szerint tökéletes. Természetesen aki ragaszkodik a hatalmas kijelzőhöz, az kicsinek fogja érezni az SE méretét, de ha például videóvágás vagy játék céljából keresel telefont – ahol előnyt jelenthet a nagyobb képernyő – akkor nem ezen a listán fogod megtalálni álmaid telefonját.

Az iPhone SE 2020 az iPhone 11 generációjának a tagja, így az Apple A13 Bionic processzorral van felszerelve, mely a mai napig a második legerősebb Apple chipset. Ennél csak az idén piacra dobott iPhone 12 és annak változatai vannak az A14 Bionic processzorral ellátva, így kijelenthető, hogy a gyorsasággal nem lesz baj az SE-t tekintve. Az Apple processzorainak legnagyobb előnye, hogy az Androidot futtató okostelefonok processzorai sokkal hamarabb ,,elavulnak”, sokkal hamarabb elvesztik az operációs rendszerhez a támogatottságot. Az Apple készülékei akár 3-4 évig is kapnak frissítéseket, így hosszabb élettartammal rendelkeznek más gyártók készülékeinél.

A legnagyobb negatívum az én olvasatomban a meglehetősen kicsi akkumulátor, mely a piac többi hasonló árkategóriájú készülékéhez képest gyengének mondható. Ellenben a vezeték nélküli töltés nem jellemző ebben az árkategóriában, ami némiképp ellensúlyozza az akkumulátor méretében tapasztalt hiányosságot.Apple iPhone SE (2020)

Már a megjelenéskor tudtuk, hogy az iPhone SE nem fog a legjobb kamerájú okostelefonok versenyén indulni, ebben lényegesen jobb teljesítményeket láthatunk a listán szereplő készülékek részéről. Egy darab 12 MP-es hátlapi és egy 7 MP-es előlapi kamerája van, ami manapság kevésnek minősül, bár az Apple inkább a kamerák minőségében látja a megoldást más gyártók kamera sokszorosító hozzáállásával szemben.

Három különböző méretű tárhellyel kapható az iPhone SE, mindegyik természetesen különböző áron. A legkisebb a 64 GB-os változat, mely hozzávetőlegesen 140 000 Ft-ba kerül, a 128 GB-os modell 150-160 000 Ft, míg a 256 GB-os már 190 000 Ft-ért megvásárolható.

Összességében elmondható, hogy 200 000 Ft alatt ár-érték arányban nem találunk jobb okostelefont, mint az iPhone SE 2020. Mindenképp megemlíteném továbbá, hogy 2020 decemberétől mi is résztvevői vagyunk az Apple Független javítócégek programjának, így ha gyári alkatrészekkel illetve diagnosztikai eszközökkel szeretnéd intézni elromlott készüléked szervizelését, akkor keresd fel egyik üzletünket.

Google Pixel 4A

Megjelenés dátuma: 2020 augusztus Hátlapi kamera: 12 Mp / Előlapi kamera: 8 Mp / Súly: 143g / Méret: 144 x 69.4x 8.2 mm / Tárhely: 128 GB / Akku: 3140 mAh

Ha a legjobb Androidos készüléket keresed 200 000 Ft alatt, akkor a Google Pixel 4A elég egyértelmű választás. Bár az 5.8 hüvelykes képernyő nem mondható kifejezetten nagynak, és a Snapdragon 730G processzornál is bőven találunk erősebbet, de a tavaly nyáron megjelent készülék egészen 2023 augusztusáig kapni fog szoftverfrissítést, úgyhogy még jó ideig számíthatunk rá, ha emellett a telefon mellett döntünk.

A Pixel 4A legnagyobb erénye a kategóriájában verhetetlen kamerája, mely akár félmillió forintos készülékek teljesítményével is képes felvenni a versenyt. Egyetlen hátlapi kamerájának erősségét – az Apple iPhone SE-hez hasonlóan – nem a szenzorok garantálják, hanem a Google által fejlesztett képalkotó szoftver. (Személy szerint én preferálom a szoftveres megoldásokat a legtöbb esetben túlzott hardveres felszereltséggel szemben. Inkább legyen egy telefonon egy jó szoftverrel működő kamera, mint 3-4 szenzor.) A Google Pixel 4A kifejezetten jó portré készítésre, éjszakai fotózásban pedig egyenesen utolérhetetlen. Ebben az árkategóriában egyetlen készülék sem közelíti meg a teljesítményét.

Egy kézben tartott Google Pixel 4A

A 3140 mAh-s akkumulátor véleményem szerint kifejezetten jónak tekinthető, a 128 GB-os belső memória azonban kevés lehet sok fénykép készítése esetén, ugyanis nincs lehetőségünk memóriakártyával bővíteni a tárhelyet, így mindenképpen ajánlott virtuális tárhelyet bérelni a későbbiekben.

És hogy mennyiért kapható a Google Pixel 4A-t? 160-170 000 Ft között megvásárolható, ami rendkívül jó vételnek mondható, kifejezetten azok számára, akik szeretnének rendkívül jó minőségű fényképeket készíteni az okostelefonjukkal.

OnePlus Nord

Megjelenés dátuma: 2020 július Hátlapi kamera: 48, 8, 5, 2 Mp / Előlapi kamera: 32, 8 Mp / Súly: 184 g / Méret: 158.3 x 73.3 x 8.2 mm / Tárhely: 64/128/256 GB / Akku: 4115 mAh

A OnePlus Nord egy rendkívül jó ajánlat, ha ki tudnék békülni néhány kisebb hiányossággal, akkor előkelőbb helyen is szerepelhetne ezen a listán. A 6.4 hüvelykes képernyő már nagynak mondható, és a 90 Hz-es frissítéssel ellátott AMOLED kijelző is rendkívül szimpatikus tulajdonság.

A Qualcomm Snapdragon 765G egy erős közepes processzornak mondható, teljesítményben elmarad persze a 800-as szériától, de ha nem játékra vagy videóvágásra akarjuk használni a telefont, akkor megfelel majd az elvárásainknak. Három különböző belső tárhellyel kapható a készülék, és érdekes módon mindegyiket eltérő RAM-mal szerelte fel a gyártó. A 64 GB-os tárhellyel piacra dobott modell 6 GB RAM-ot, a 128 GB-os 8 GB RAM-ot, a 256 GB-os készülék pedig 12 GB RAM-ot kapott. Tulajdonképpen minél nagyobb modellt választunk, annál gyorsabb lesz a telefon. Érdekes módja ez a vásárlók nagyobb összeg befektetésére való ösztönzésének, de tulajdonképpen érthető is. Aki többet fizet, többet kap.

A OnePlus Nord 2020 júliusában jelent meg, és ellenben a lista eddigi szereplőivel, képes az 5G hálózatok kezelésére, ami szintén egy nagy pozitívumnak tekinthető. A készülék nagy méretének köszönhetően egy rendkívül nagy, 4115 mAh-s akkumulátort kapott, ami kifejezetten jónak mondható, ráadásul gyorstöltővel fél óra alatt 70%-ra tölthetjük az akkut, ami megint csak egy plusz pont.

Egy férfi selfie-t ksézít egy OnePlus Norddal

Mi a helyzet a kamerákkal? Hát abból akad bőven. A hátlapi kamerák között találunk egy normál lencsét, egy ultraszéles illetve egy macro-kamerát is, elől pedig két selfie lencse kapott helyet. Korábban említettem, hogy egyes gyártók a hatalmas megapixel számokkal és a kamerák számának növelésével próbálják elkápráztatni a vásárlókat. Ez sokszor működik, de kellemetlenül is el tud sülni, ha például a sok kamera ellenére sem tudunk normális képet készíteni sötétben, vagy éppen ultraszéles módban jelentősen visszaesik a kép minősége. Feltehetjük a kérdést, hogy minek a sok kamera, ha nem is tudjuk rendesen kihasználni őket?

Egy másik negatívum a OnePlus Nord esetében, hogy nem tudunk hozzá fülhallgatót csatlakoztatni, ami természetesen Bluetooth fülhallgató esetében nem okoz gondot, de a hozzám hasonló konzervatív fickókat a OnePlus Nord megfosztja egyik kedvenc tevékenységétől, a zsebből kivett fülhallgató zsinórjának kibogozásától.

A legnagyobb belső tárhellyel felszerelt modell ára sem haladja meg a 170 000 Ft-ot, így a hiányosságai ellenére is egy kifejezetten jó vétel a OnePlus Nord, hiszen 5G használatára képes okostelefonból nem sokat találunk ebben az árfekvésben.

Samsung Galaxy A51

Megjelenés dátuma: 2019 december Hátlapi kamera: 48, 12, 5, 5 Mp / Előlapi kamera: 32 Mp / Súly: 143g / Méret: 158.5 x 73.6 x 7.9 mm / Tárhely: 64/128/256 GB / Akku: 4000 mAh

A 2019 decemberében megjelent Samsung A51 a 2020-as éve egyik legkeresettebb és legnagyobb számban eladott okostelefonja volt. Már az elődje, az A50 is rendkívül nagyot szólt, de az A51 eddig nem látott sikert aratott kategóriájában. És minek köszönhetően ért el ilyen rendkívüli eredményeket? A tervezők jól tapintották ki a célközönség pulzusát. Azt adták, amire igazán vágytak a vásárlók.

A Galaxy A51 készítői a nagy képernyőre, az erős akkumulátorra és a jó minőségű kamerára összpontosítva próbáltak létrehozni egy viszonylag olcsó készüléket. A elsőben nagy sikert arattak, a többi területen is meglehetősen jót alkottak, így lényegében sikerült a tervük.

A 6,5 hüvelykes OLED kijelzőben csak nagyítóval találni hibát, és bár nem hozza a OnePlus Nord 90 Hz-es frissítési gyakoriságát, a Samsungra már évek óta jellemző gyönyörű képminőséget így is megkapjuk.

A 4000 mAh-s akkumulátor rendkívül nagynak mondható, nem hiába ezt tekintjük az A51 egyik legnagyobb erényének, ráadásul 15 W-os gyorstöltésre is lehetőségünk van.

Samsung Galaxy A51

Kapható 64, 128 és 256 GB-os tárhellyel, illetve különböző RAM mennyiséggel. A 128 GB-os elérhető 6 illetve 8GB RAM-mal, míg a 256 GB-os modell fixen 8 GB RAM-mal van szerelve.

Ami a kamerákat illeti, itt is többet kapunk mint ami ebben a kategóriában alapelvárás lehetne. A Samsung A51 ugyanis a szokásos hátlapi kamera mellé kapott egy ultraszéles kamerát illetve egy macro-kamerát is, melyek meglehetősen jól teljesítenek. Képminőségben nem veszi fel a versenyt a Google Pixel 4A-val, különösen ami az éjszakai fotózást illeti, de korrekt teljesítményt nyújt.

A Samsung A51 tehát hozza azt, amit ígértek vele kapcsolatban a készítők. Óriási képernyő, hatalmas akkumulátor és jó minőségű kamera. És mindez most 2021 márciusában már 100 000 Ft alatt megkapható, így rendkívül jó vételnek tekinthető.

A készülék mellett szól továbbá, hogy a Smart Clinic is foglalkozik Samsung A51 szervizelésével, így ha terveid közt szerepel a beszerzése, a későbbiekben számíthatsz ránk a szervizeléssel kapcsolatban.

Motorola Moto G Power (2021)

Megjelenés dátuma: 2021 január Hátlapi kamera: 48, 2, 2 Mp / Előlapi kamera: 8 Mp / Súly: 206 g / Méret: 165.3 x 75.9 x 9.5 mm / Tárhely: 32/64 GB / Akku: 5000 mAh

A Motorola Moto G Power nem ígér többet, mint amit a neve elárul számunkra. Az 5000 mAh-s akkumulátor a készülékbe szerelt hardverek mellett több napra elegendő energia tárolására alkalmas, ugyanis a Snapdragon 662 processzor egy viszonylag gyenge egységnek tekinthető, viszont éppen ezért alacsonyabb az energiaszükséglete is.

A 3 db hátlapi kamerától eltekintve a tervezők szemmel láthatóan arra törekedtek, hogy minél nagyobb akkumulátort tudjanak a készülékbe szerelni. Ezt bizonyítja az is, hogy csak 32 és 64 GB-os belső tárhellyel kapható a telefon, cserébe viszont a lista többi szereplőjével ellentétben itt van lehetőségünk microSD kártya behelyezésére, így azok sem maradnak hoppon, akik adattárolásra is szeretnék használni telefonjukat.

A kamerákat tekintve is rendben van a készülék. Nem találunk rajta ultraszéles kamerát, de a 48 megapixeles standard kamera mellé kapunk egy 2 megapixeles macro-kamerát illetve egy 8 megapixeles selfie-kamerát.

Motorola Moto G Power

Magyarországon még egyetlen szolgáltató sem árulja a készüléket, de eBay-en már 40-50 000 Ft-nyi dollárért megvásárolható, így a Motorola Moto G Power messze a legolcsóbb készülék a listánkon. Akit nem zavar, hogy külföldről kell behoznia és megbízik az online webshopok szolgáltatásaiban, annak rendkívül jó vétel lehet.

Te melyik készüléket választanád ezek közül? Írd meg kommentben és oszd meg a cikket, hogy olyanokhoz is eljusson, akik szeretnének jó áron hozzájutni egy erős telefonhoz.