A pofáraesés ellenszere - életmentő kijelzővédő-tippek minden telefontulajdonosnak

2022.06.30 0 hozzászólás 1448 olvasás
A pofáraesés ellenszere - életmentő kijelzővédő-tippek minden telefontulajdonosnak

Már megint betört a Sony Xperia kijelzője? Esetleg megrepedt a kijelző keret? Egyáltalán nem ritka eset. Ha eleged van a kéthavonta megejtett kijelzőcserékből, esetleg be szeretnéd biztosítani a telefonod képernyőjének védelmét és tükörsimaságát, ezeket az ütős ütésálló tippeket neked ajánljuk.

A telefonok kijelzői egyre csak nőnek, ezzel egyenes arányosságban pedig egyre nagyobb lesz annak a kockázata is, hogy egy-egy padlóval való találkozás során azonnal búcsút is mondhatunk a készülékünk kijelző üvegének. Bár a technológiai fejlődés igen nagy hatással volt arra, hogy a telefonjaink képernyői karcolásbiztossá váljanak, ugyanakkor a kijelzők törése még mindig napi szinten megjelenő probléma, akár egy Sony Xperia Z3 van a zsebünkben, akár egy egyéb márkájú okoskészülék. Nos, a felvázolt probléma esetén a legkézenfekvőbb megoldásnak elsősorban ugye az tűnik, hogy ne ejtsük le a készüléket, ezenkívül vannak azonban másféle módok is a kijelződ megóvására.

A megoldás: kijelzővédőt a készülékre!

Régebben nagy népszerűségnek örvendett a műanyag kijelzővédők használata, mára azonban egy új trend kezdi felütni a fejét, ami nem más, mint az edzett üveg kijelzővédő. De miért tennél egy másik réteg üveget a már alapból üvegfelület által védett kijelződre?  A kérdés jogos, a válasz egyszerű. Az üveg hozzáadása semmiben nem csökkenti a telefonod mindennapi használatának élményét, sőt!
A telefonod kezelése továbbra is könnyed marad, ugyanakkor a képernyőd védve van a karcolásoktól és kb. az összes becsapódás okozta sérüléstől.

For-Sony-Xperia-Z-L36h-Tempered-Glass-Slim-Crystal-Clear-Film-Screen-Protector-For-Sony-Xperia

 

Amíg a műanyag védőfelszerelések arra törekszenek, hogy „egybentartsák” a készüléked, az edzett üveg kijelzővédők hasonlóan működnek, mint maga a kijelző. Tehát, ha leejted a telefonodat, megeshet, hogy az üvegfólia összetörik. Azonban egy teljes kijelzővédő-cseréhez képest még mindig igencsak pénztárcabarát megoldás az, ha csak a kijelzővédő üvegből kell újat venned.

Az üveg általában nincs hatással a kép élességére, egészen pontosan a kijelző működésében nem látni semmilyen különbséget az edzett üveg felhelyezése után. Biztosan átélted már azt a tortúrát, amit akkor él át az ember, amikor egy új kiegészítőt próbál felhelyezni a készülékére. Szerencsére ezek a védőüvegek jórészt öntapadóak, ami jócskán könnyíti a felhelyezési folyamatot.   

Hátrányok

Természetesen ezek az üvegek sem tökéletes találmányok és megvan a maga hibájuk. Vannak kritikák, melyek a védőüvegek vastagságát támadják, mondván, míg egy műanyag fólia vastagsága kb. 0,1 mm, addig az említett védőüvegek 0,3 és 0,5 mm-es vastagság között mozognak. Ergo, észlelni fogod, hogy került egy üveglapocska a telefonodra. Habár a 0,5 mm egy egészen kicsi értéknek tűnik, a különbség érezhető lesz. Szerencsére ettől függetlenül tökéletesen illeszkednek a készülékedre a különböző tokok és védőkeretek.  

És mi a helyzet a hajlított kijelzővédő fóliával?

Az edzett üveg(hegy)en túl kezd divattá válni egy másik jelenség is: a hajlított kijelző (pl.  iPhone 6s+ vagy Samsung Galaxy S6 Edge).  Persze most nem konkrét görbített kijelzőket kell a szemünk elé képzelni, hanem olyanokat, amik nem teljesen laposak.

Az üvegfóliával kapcsolatban probléma, hogy igen nehéz feladat olyan üveget gyártani, ami az egész képernyőt betölti. Emiatt amikor veszel egy olcsó üvegfóliát, a telefonod sarkai és szélei nincsenek 100%-ban védve. Erre a problémára egy teljes képernyős, minden zugot lefedő, hajlított kijelzővédő fólia lenne a megoldás, ami azért valamivel drágább.  Sok esetben ráadásul színes alsó és felső résszel is rendelkezik, hiszen valahogy le kell fedni az egyenetlen széleket.

Na, de akkor… melyiket válasszam?

Van, aki az edzett üvegre esküszik, míg egyes vélemények azt mondják, a védőüveg nem a legjobb megoldás, többek között arra hivatkozva, hogy használata során sokkal inkább megmarad a képernyőn az ujjlenyomatunk (ez ellen hatásos megoldás lehet a kijelzőtisztító használata).

lu11

Szerencsére több alternatíva is rendelkezésünkre áll a kijelzőtörések megelőzésével kapcsolatban, tehát érdemes több dolgot is kipróbálni, ha egy termék nem győzött meg. Elvégre, ismerjük el, például egy Sony Xperia esetében még mindig határozottan költséghatékonyabb megoldás egy bajt megelőző kijelzővédő, mint egy üveglapcsere vagy egy Xperia kijelzőkeret javítása.