A tavalyi év legjobb Androidos készülékei szerintünk

Az Androidos készülékek dominanciája napjainkban a mobiltelefon üzletágban megkérdőjelezhetetlen, így a legjobb Android készülékek gyakorlatilag egyben a legjobb okostelefonok is. Noha a platformnak nem sok ellenfele van a piacon, házon belül a különböző gyártók közt óriási a versengés.

Legyen szó fantasztikusan megtervezett, prémium kinézetű készülékekről, teljesítménybajnok és funkciógazdag mindenesekről, vagy akár a sokoldalúságukról és korrekt árazásukról híres modellekről, azt könnyen beláthatjuk, hogy az Android ökoszisztéma elképesztően széleskörű választékkal rendelkezik a piacon.

De a “kiváló” jelző mindenkinél szubjektív. Néha nem a specifikáció, vagy a kilométer hosszú funkciólista alapján derül ki igazán, hogy melyik telefon mennyire jó valójában. A következő összevetésben arra keressük a választ, hogy mely gyártók mely modellje a legjobbak a piacon - azaz, hogy melyik termékekkel nem nyúlhatunk igazán mellé.

Nexus 6P

Az előző évi, Motorola által gyártott Nexus 6 utódja az immár Huawei által gyártott Nexus 6P jelzésű modell. Ezt az eszközt egy másik társával egyetemben az idei Google-eseményen jelentette be a cégóriás, ám a specifikációk alapján egyértelműen ez az erősebb készülék.

huawei-nexus-6p-0009-1500x1000

A 6P egy óriási, 5.7”-es Quad HD, vagyis 1440 x 2560 pixel felbontással rendelkező AMOLED kijelzőt kapott, amelyet a szélvészgyors Snapdragon 810-es processzor hajt. Az akkumulátor 3450mAh-s, a készülék hátsó kamerája pedig egy 12 megapixeles, igen impresszív képek készítésére alkalmas objektívet kapott. Tudása, specifikációi, és kivitelezésének minősége ellenére a készülék nem mondható túlságosan drágának, külföldön 499 dolláros kezdőáron lehet hozzájutni, ami magyar viszonylatban 136.000 Ft-ot jelent.

Specifikációk:

  • 7” AMOLED kijelző 1440 x 2560 felbontással, amely 518ppi-s képpontsűrűséget jelent
  • Qualcomm Snapdragon 810-es processzor
  • 3GB rendszermemória
  • 32/64/128GB tárhely, microSD kártya bővítés nem lehetséges
  • 12 Megapixeles hátsó, 8 Megapixeles elülső kamera
  • 3450mAh-s, felhasználó által nem cserélhető akkumulátor
  • Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer
  • mérete: 159.3 x 77.8 x 7.33mm, súlya 178g
  • színek: alumínium, grafit, fagyos

Samsung Galaxy Note 5

Nehéz lenne tagadni, hogy a Samsung a kezdetektől fogva a nagykijelzős okostelefonok királyaként említhető, és ez mára sem sokat változott. A kristálytiszta 5.7”-es AMOLED kijelzőt ezúttal a cég saját fejlesztésű processzora, a brutálisan gyors Exynos 7420 hajtja, ám a nagyszerűen sikerült 16 Megapixeles hátlapi kameráról sem szabad elfeledkeznünk. Vitathatatlanul ezek a tulajdonságok emelik a készüléket a ma kapható egyik legjobb Androidos mobiltelefonná.

A minden téren kiváló Note 5 elöl-hátul üveg kialakítást kapott, ami szinte megegyezik a Galaxy S6-nál látott megoldással. Nem szabad elfeledkezni a továbbfejlesztett S Pen-ről sem, ami továbbra is alaptartozék. Fejlődött a multitasking is, ami megkönnyíti a programok párhuzamos használatát. A rendszer maga jóval letisztultabb formát kapott a Samsung szokásától eltérően, így ezen a téren is nagy a fejlődés.

samsung_galaxy_note_5_4_thumb800

Mindezek ellenére vannak kifogásolható tényezők is. A Samsung sem támogatja a továbbiakban a microSD bővíthetőségét az új Note-nál, valamint most már az akkumulátor sem cserélhető házilag. Noha ez nem kevés elégedetlenkedést keltett még a legnagyobb Samsung-rajongók háza táján is, összességében az aktuális Note ott van 2015 legjobb okostelefonjai közt.

Specifikációk:

  • 7” AMOLED kijelző 1440 x 2560 felbontással, amely 518ppi-s képpontsűrűséget jelent
  • Samsung Exynos 7420 processzor
  • 4GB rendszermemória
  • 32/64GB tárhely, microSD kártya bővítés nem lehetséges
  • 16 Megapixeles hátsó, 5 Megapixeles elülső kamera
  • 3000mAh-s, felhasználó által nem cserélhető akkumulátor
  • Android 5.1.1 Lollipop operációs rendszer
  • mérete: 153.2 x 76.1 x 7.6mm, súlya 171g
  • színek: fekete zafír, arany platina, ezüst titán, fehér gyöngy

Samsung Galaxy S6 / Galaxy S6 Edge

Többek szerint az utolsó igazán különleges Galaxy S modell a 3. generációt képviselő, méltán népszerű S3 volt. A Galaxy S4 és Galaxy S5 nem voltak ugyan rosszak a maguk nemében, ám a nem túl sok újdonságot hordozó kinézet rányomta a bélyeget a megítélésükre. Más gyártók már elkezdték használni prémium modelljeik külső kialakításánál az üveget vagy a fémet, ezáltal azok a készülékek minőségibbnek tűnhettek a Samsung által használt műanyaggal borítással szemben.

A koreaiak a Galaxy S6-tal szakítottak ezzel a “rossz” hagyománnyal, és ezúttal egy igencsak prémium kinézetű telefonnal jelentkeztek. Az új széria elöl-hátul üveg borítást kapott, a keret pedig fémből készült. A legtöbb szakújságíró és tech-rajongó egyetértett abban, hogy ez az újítás nagyszerűen sült el. Természetesen az új kinézetnek van áldozata is, méghozzá az otthoni akkumulátor cserélési lehetőség elhagyása, valamint a hiányzó microSD bővíthetőség.

 samsung_galaxy_s6_edge

A külsőn kívül is történt előrelépés az új Galaxy-nál, ugyanis az S5-tel ellentétben ezúttal kizárólag Samsung-által gyártott processzorok hajtják meg a készüléket, kihagyva ezzel a Qualcomm-ot a buliból. Az új chip a Note 5-nél is alkalmazott Exynos 7420-as, 3GB memóriával megtámogatva. Mindezek mellett természetesen szoftveres finomhangolások is történtek.

Akinek tetszett a kinézet megújulása, de eggyel tovább menne ilyen téren, annak ajánlható a Galaxy S6 Edge, amely még radikálisabb változásokat hozott. A kinézetre alapozva akad néhány extra funkció is, mint például a lekerekített kijelző két szélének használata. Ezen felül van még egy extra tippünk, a Vasemberes Samsung Galaxy S6 személyében.

Specifikációk:

  • 1” AMOLED kijelző 1440 x 2560 felbontással, amely 577ppi-s képpontsűrűséget jelent
  • Samsung Exynos 7420 processzor
  • 3GB rendszermemória
  • 32/64/128GB tárhely, microSD kártya bővítés nem lehetséges
  • 16 Megapixeles hátsó kamera optikai képstabilizátorral, 5 Megapixeles elülső kamera
  • 2550mAh-s (S6), 2600mAh (S6 Edge), felhasználó által nem cserélhető akkumulátor
  • Android 5.1.1 Lollipop operációs rendszer
  • mérete: 4 x 70.5 x 6.8mm, súlya 138g
  • színek: fekete zafír, arany platina, fehér gyöngy, kék topáz (S6), smaragd-zöld (S6 Edge)
  • színek: fekete zafír, arany platina, fehér gyöngy, kék topáz (S6), smaragd-zöld (S6 Edge)

Motorola Moto X Style (Pure Edition)

Az eredeti Moto X-szel a Motorola bebizonyította, hogy nem kell a legfrissebb specifikációkat prezentálni ahhoz, hogy remek felhasználói élményt kapjunk. A Lenovo által birtokolt márka a második generációval nem vállalt semmiféle kockázatot, ám igencsak felturbózott modellel újította meg a szériát: az 5.2”-es AMOLED kijelző társaságában egy igen erős processzor került beépítésre, valamint a remek képeket készítő, 13 Megapixeles kamera is helyet kapott a készülékben. A cég a Moto X Style-lal megtalálta a tökéletes egyensúlyt az egyszerűség, a teljesítmény és az ár, valamint a stílus tekintetében is.

A stílus esetében ezúttal leginkább a testreszabhatóságra utalunk, ami kezdetektől fogva a Moto X sorozathoz tartozott. Az érdeklődők a Motorola által fejlesztett Moto Maker oldalon tudják vásárlás előtt saját ízlésükre formálni a készüléket. Meg lehet változtatni például a fém területek színét, vagy belegravíroztatni a hátlapba valamit. Ezenfelül a hátlapot még külön testreszabhatjuk felhasznált anyag szerint is: lehet bőr, fa, gumi, és így tovább…

moto-x-style-pure-edition-0011-1500x1000

A Moto X Style-nak hardveres specifikációk terén sincsen semmi szégyellnivalója. A megnövelt méretű kijelző által a telefon máris olyan termékek kihívója lett, mint a OnePlus 2, a Nexus 6, az LG G4, vagy a Samsung Galaxy sorozat tagjai. Attól függetlenül, hogy nem a legerősebb processzor hajtja, kijelenthető, hogy a Snapdragon 808 még ma is megállja a helyét, és nincsen sokkal elmaradva a 810-es szériától. Ezenfelül ismét kiderült, hogy a Motorola képes egy kicsit lassabb processzorral is nagyszerű teljesítményt kihozni az Android rendszerből. Ám a telefon legjobb jellemzője mégis a kezdőára, amely külföldön mindössze 399 dollár - azaz 109.000 magyar forint.

Érdemes megemlíteni, hogy a készülék a legtöbb piacon Style néven kapható, ám az Egyesült Államokban Moto X Pure Edition néven került forgalomba, amely egy teljesen független verzió, tehát képes együttműködni az összes amerikai szolgáltatóval.

Specifikációk:

  • 7” AMOLED kijelző 1440 x 2560 felbontással, amely 520ppi-s képpontsűrűséget jelent
  • 8GHz-es Qualcomm Snapdragon 808 processzor
  • 3GB rendszermemória
  • 16/32/64GB tárhely, microSD kártya bővítés 128GB-ig lehetséges
  • 21 Megapixeles hátsó kamera, 5 Megapixeles elülső kamera
  • 3000mAh felhasználó által nem cserélhető akkumulátor
  • Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer
  • mérete: 9 x 76.2 x 11.06mm, súlya 179g
  • színek, kinézet: a Moto Maker által teljesen testreszabható

LG V10

Ha úgy érezzük, az LG G4-et nem nekünk találták ki, lehetséges, hogy a V10 megfelelő lehet számunkra. Ugyanaz a villámgyors Snapdragon 808-as processzor hajtja, a hátsó kamerája 16 Megapixeles, ahogy a G4-é is, ám néhány különlegesnek mondható funkciót is kapott. Talán a legjobb, hogy a V10 rendelkezik egy LG által csak “második képernyő”-nek hívott extrával.

LG-V10-1

Ez a kijelző a felhasználóknak próbál hasznos információkat eljuttatni anélkül, hogy fel kellene oldani a főképernyőt. A kifejlesztett applikáció képes értesítéseket kiírni, tud bizonyos gyorsfunkciókat, mutatja az időjárásra vonatkozó adatokat, valamint információkkal tud szolgálni az akkumulátor töltöttségét illetően is. Ugyan az elhelyezkedése kicsit fura, ettől függetlenül biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbben örömmel fogják kihasználni az előnyeit.

A V10 előlapi kamerák terén rögtön kettővel is rendelkezik, ami hasznos lehet a nehezebb szögből készített szelfikhez. A készüléken található ezenfelül még ujjlenyomat leolvasó is, ami elég megbízhatóan teszi a dolgát. Az esetlegesen bekövetkező balesetek minél jobb kivédése érdekében MIL-STD-810G katonai szabvány szerint készült a készülékház. A hosszú extra-listát pedig a mobiltelefonban először bemutatkozó manuális videózási mód zárja.

Specifikációk:

  • 7” IPS Quantum kijelző 1440 x 2560 felbontással, amely 513ppi-s képpontsűrűséget jelent
  • másodkijelző: 2.1”-es IPS Quantum kijelző, 160 x 1040 felbontással, 513ppi-vel
  • 16 magos Qualcomm Snapdragon 808 processzor
  • Adreno 418-as grafikus processzor
  • 4GB rendszermemória
  • 64GB tárhely, microSD kártya bővítés 2TB-ig(!) lehetséges
  • 16 Megapixeles hátsó kamera, 5 Megapixeles elülső kamera kettős lencsével
  • 3000mAh felhasználó által cserélhető(!) akkumulátor
  • Android 5.1 Lollipop operációs rendszer
  • mérete: 159.6 x 79.3 x 8.6mm, súlya 192g
  • színek: űr fekete, luxus fehér, modern bézs, óceán kék, opál kék

Ezek lennének a mi választásaink a “legjobb Android-os készülékek” témakörben. Kimaradt valami? A hozzászólásokban várjuk a javaslatokat!