Ami Kínából jön az csak … lehet? - Minden, amit a kínai LCD modulok gyártásáról tudnod kell!

2022.06.29 0 hozzászólás 2997 olvasás
Ami Kínából jön az csak … lehet? - Minden, amit a kínai LCD modulok gyártásáról tudnod kell!

Bizonyára nem volt nehéz rájönnöd a hiányzó szóra, amit a címből takartunk ki. A probléma az, hogy ez a beidegződés már régóta nem állja meg a helyét, ráadásul nagyon rossz hatással van a felhasználók gondolkodására is. Hogy miért?

Mert a kínai termékek jók.

Na, nem mind persze, de szerencsére bőven tudunk válogatni közülük, és bizony lehet találni igencsak jó fogásokat is.

Nem titok, szervizünkben az egyik leggyakrabban cserélt alkatrész a kijelző. Teljesen mindegy, milyen telefonod van, ha nem tartasz rajta üvegfóliát és tokot, valamikor úgyis be fog törni. Talán még akkor is, ha használsz kiegészítőket mellé.

Annak a rengeteg kijelzőnek a legtöbbjét, amit havonta a különböző telefonokra építünk, mind Kínából rendeljük. Ahhoz, hogy megértsd, miért megyünk egészen Kelet-Ázsiáig a kijelzőkért:

Tekintsük mélyére a kínai LCD iparnak

Kínában az 1980-as évek óta gyártanak LCD kijelzőket, könnyen kiszámolhatod, egy közel 40 éves múltra visszatekintő iparágról beszélünk. Ráadásul konstans feltörekvő, olyannyira, hogy az ország már át is vette a vezető szerepet az LCD gyártásban.

Miután a legtöbb multimédia készülék gyártása átcsoportosult Kínába, utat nyitott az LCD gyártási technológiájának fejlődésére is, ami garancia a jobbnál jobb alkatrészek megszületéséhez.

1208bk2

Kisebb túlzással 80-90% esély van arra, hogy a mobiltelefon, amit a kezedben tartasz, valahol Kínában lett összerakva. 

Ha iPhone-on olvasod a cikket, fordítsd meg a telefonod és nézz rá a hátlapjára. Designed by Apple California Assembled in China - Na, ugye. (Az iPhone X hátlapján már nincs rajta.)

Ez a folyamat ösztönzően hat a magasan kvalifikált cégekre is (Samsung, Sony, stb), hogy Kínába telepítsék gyártósoraikat. Láthatod, ez egy olyan kör, amit szinte lehetetlen megszakítani.

Jósolni nem szeretnénk, de azt gyanítjuk, ez hosszú évtizedeken keresztül nem fog változni. Sőt, a Kínai LCD piac szárnyalni fog, és évente exponenciálisan növekedni.

13.05.07-Sharp_Kameyama

Samsung gyár Kínában

2009 óta az LCD-k több mint 80%-át Kína biztosította, és ebben Dél-Kína játszott fontos szerepet.

A globális munkamegosztásnak köszönhetően tehát Kína a legnagyobb bázisa az LCD gyártásnak. Természetesen nem érdemes kisarkítani az LCD panelekre, rengeteg alkatrészben veri Kína a világ országait.

Kína gazdasági régiói

Ahogy minden országban, úgy Kínában is megkülönböztetünk különféle gazdasági és ipari erőtereket. Ezek olyan nagyvárosok és ipari telepek együttese, ahol a gyártás legnagyobb része folyik. A következő három a legfontosabb.

c

Számunkra Pearl River Delta és Yangtze River Delta az érdekesebb, mivel az LCD gyártás erre a két területre összpontosul.

Természetesen akadnak még gyárak Pekingben, Wuhanban, Chengduban, stb, ezek azonban annyira nem számottevők, mint az előző kettő.

Pearl River Delta - Központja: Shenzhen

Ebben a régióban leginkább a kis- és közepes méretű LCD modulokra összpontosítanak, amelyek elsősorban mobiltelefonokra, táblagépekre készülnek.

shenzhen

A telepeken egyébként nem csak szigorúan az LCD kijelzők gyártása folyik, az ehhez szükséges professzionális munkagépek megtervezése, a gyártás lebonyolítása, de az LCD kijelzők megtervezése is.

Az ipari telepen olyan nagy gyártók szerepelnek mint a: Tianma, BOE, TXD, DJN, Success, Yassy stb.

Yangtze River Delta - Központjai: Shanghai és Suzhou

A Pearl River Delta ipari parkkal ellentétben, itt a nagyméretű kijelzőket gyártják. A legtöbb multinacionális, és tajvani finanszírozású vállalkozás szerepel itt.

shanghai

Többek között: Sharp, Sony, Samsung, Chimei, Hisense, Irico, Konka stb.

A Kínában gyártott termékek jók!

Szeretnénk, ha végre elfelejtődne a köztudatból az a tévképzet, hogy ami Kínában készült az csak rossz lehet. A Föld egyik vezető hatalmáról beszélünk, ahol ugyanúgy megtalálhatóak a silány minőségű kópiák, mint a vezető cégek kiemelkedő termékei.

Egy biztos, jelenleg ebben az országban gyártják a legtöbb kijelzőt, ide települnek a legnagyobb gyártók és a következő évtizedekben Kína lesz az informatikai termékek előállításának központja. Lépjünk végre túl a berögződéseken.

Ha hasznosnak találtad a cikket és van olyan ismerősöd, aki még mindig a régi korok szellemében gondolkodik, oszd meg vele a cikket!