Amit tudnod kell az Apple telefonjairól! - Miért különböznek az azonos modellű iPhone-ok kijelzői?

2022.06.29 0 hozzászólás 5809 olvasás
Amit tudnod kell az Apple telefonjairól! - Miért különböznek az azonos modellű iPhone-ok kijelzői?

Most elárulunk valamit, amit eddig valószínűleg még csak nem is sejtettél. Két eredeti, azonos modellű iPhone kijelzője között is lehet szemmel látható különbség. Nem minőségben, „csupán” a képi megjelenésükben. Mit jelent ez, és mivel veri át már megint a vásárlókat az Apple?

Nem veri át semmivel sem a vásárlókat.

Senkinek sem jelenthet újdonságot az, hogy az Apple készülékeiben a különböző alkatrészek nem egyenesen a gyártótól származnak, hanem beszállítóktól.

Ezek között olyan híresebb cégek is vannak mint a Samsung, aki az iPhone X OLED kijelzőért is felelős. Ezért fordulhat elő az a bizarr helyzet, hogy minden egyes eladott iPhone X a Samsungnak is pénzt termel.

 iphone-x-side-920x452

De nem csak az iPhone X alkatrészeit szerzi be így az Apple, a régebbi típusú telefonoknál is ugyanez a metódus. A különböző gyártók pedig különböző technológiák segítségével állítják elő a kért alkatrészeket. Ezek minőségében gyakorlatilag tökéletesen megegyeznek, ugyanakkor a használatuk során feltűnnek a gyártásból adódott különbségek.

Ha valamiben, akkor a kijelzőkben lehet ezt leginkább észrevenni. Ha két iPhone-t egymás mellé teszel, előfordulhat az, hogy a kijelzők különböznek majd egymástól, az egyik kicsit kékesebb, a másik sárgább lesz.

Erről a jelenségről két alkatrész is gondoskodik, az egyik a képi megjelenésért felelős alaplapi IC, míg a másik maga a kijelző.

A képi megjelenítésért felelős alaplapi IC-t összesen három gyártó szolgáltatja az Apple-nek.

  • TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)
  • Samsung
  • Korea Hynix

A kijelzők szintén három gyártósorról érkeznek.

  • Sharp - hideg színek, a kékes-árnyalat jellemző
  • JDI - meleg színek, vöröses tónus
  • LG – kiegyensúlyozott a meleg és hideg között

Szervizeinkben is a fent említett gyártók kijelzőivel dolgozunk, ezért fordulhat elő, hogy az iPhone kijelző csere után a telefon nem a megszokott képi világot adja vissza.

A kijelző beállításainak módosítása

Ha nem vagy elégedett a telefonod képernyőjének jelenlegi árnyalatával (mert például az iPhone kijelző csere után egy másik beszállító alkatrészét kapod), saját magad is tudsz rajta változtatni. Az iOS 11-ben ráadásul széleskörű beállításokhoz férhetsz hozzá, ezért érdemes rajta kísérletezgetni.

Húzd fel a vezérlőközpontot!

Ezt bizonyára ismered már. Itt számos lehetőség mellett beállíthatod a kijelződ fényerejét (ami jó esetben alkalmazkodik a környezetedhez), ha pedig erősebben, vagy hosszabban rányomsz, bekapcsolhatod a Night Shift funkciót.

A Night Shift az éjszakai, vagy sötét környezetben történő mobilozáskor könnyít a szemed terhelésén.

night shift1

Beállítások -> Kijelző és fényerő -> Night Shift

A kijelző és fényerő menüpontban legfelül a fényerő csúszkáját láthatod. Alatta a Night Shift beállítását (én este 18.00-tól reggel 8.20-ig állítottam az intervallumot). Ha rányomsz, egy újabb ablakba érkezel, ahol az ütemezését, illetve a kijelző melegségének erejét állíthatod.

night shift 2

Beállítások -> Általános -> Kisegítő lehetőségek -> Kijelzőbeállítások

Ebben a menüpontban szintén befolyásolhatod a kijelződ megjelenését. A színinvertálás menüpontra kattintva elérheted a „szegények” éjszakai módját.

A színszűrők pontban változtathatsz a kijelző hideg, illetve meleg árnyalatán. Talán ezzel ajánlott a leginkább foglalkozni, ha problémád van a megjelenítés színével.

intelligens invertálás

Beállítások -> Általános -> Kontraszt növelése

Ha életlennek, elmosottnak találnád a kijelzőt, érdemes növelni a kontrasztarányt. De óvatosan bánj vele, az erős kontraszt szintén fárasztja a szemet.

kisegéítő lehetőségek

A 2017-es telefonok esetében (iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X) lehetőséged van rendszeren belül engedélyezni a True Tone funkciót. Ilyenkor a készülék a külső viszonyokhoz mérten változtatja a kijelző színhőmérsékletét is. Bővebben itt olvashatsz róla.

Bízunk benne hasznosnak találtad a cikket, és egy olyan dolgot tudtál meg, amiről eddig még nem is hallottál. Ismertesd meg ezzel a barátaidat is, oszd meg velük facebook-on!