Android tippek: Hogyan tudod aktiválni a kékfény szűrőt?

2022.06.28 0 hozzászólás 10070 olvasás
Android tippek: Hogyan tudod aktiválni a kékfény szűrőt?

Az éjszakai üzemmódként is gyakran emlegetett praktikus funkció számos Androidos telefonon megtalálható. A kékfény szűrő segítségével egy speciális filtert tehetsz a képernyőre, ami csökkenti a kibocsátott kékfényt, így nem kell erőltetned a szemed, kényelmesebb lesz a böngészés. Ebben a cikkben elmondjuk, hogyan aktiválhatod a funkciót, illetve mutatunk néhány alkalmazást is, ami hasznodra lehet.

Miért van szükség kékfény szűrőre?

Egyre több felhasználó panaszkodik arra, hogy megterheli a szemét a különféle kijelzők hosszas nézése, használata. Elég csak rápillantanunk a saját környezetünkre és máris legalább 3-4 képernyő van előttünk, így mi is tudjuk, hogy sokkal gyakoribb a probléma, mint gondolnánk. A kékfény negatív hatással van az alvásra, mivel zavarja a melatonin, egy esszenciális alvási hormon termelését.

Szerencsére vannak módok mind az okostelefon alapértelmezett beállításaiban, mind a harmadik féltől származó alkalmazások tekintetében arra, hogy lecsökkentsd a kijelző kékfény kibocsátását.

Hogyan aktiváld az éjszakai módot alapértelmezett beállításként?

Felismerve ennek fontosságát, a Google úgy döntött, hogy az Android újabb verzióira, így például az Android Oreo-ra vagy az Android Pie-ra már elérhetővé teszi a funkciót. Általánosan elmondható, hogyha a telefonodnak naprakészen frissített szoftvere van, akkor engedélyezheted rajta az éjszakai módot. 

Az aktiváláshoz menj a Beállítások > Megjelenítés > Éjszakai fény lehetőségre. Itt beállíthatod azt is, hogy a kékfény szűrő bizonyos időpontokban automatikusan ki- vagy bekapcsoljon.  

Mi a helyzet a többi gyártóval?

Egyes gyártók nem várták ki a frissítést és saját maguk látták el modelljeiket kékfény szűrővel. Ez a helyzet a Honor, a Huawei, az Asus, a OnePlus, a Samsung, stb. esetében is, így ezeknél mindössze annyit kell tenned, hogy a Beállítások > Megjelenítés menüpontban, vagy gyorsbillentyűvel aktiválod a funkciót. 

samasung_night_mod 

Az éjszakai módok többsége automatikus beállítással ütemezhető, ami úgy van kialakítva, hogy észleli a naplementét és napfelkeltét, így magától átvált éjszakai vagy nappali módba - de ezt általában engedi a rendszer egyedi igényekre szabni. 

Tölts le kékfény szűrő alkalmazást a Play Store-ból!

Ha ezt olvasod, akkor valószínűleg nem találtál a telefonodon alapértelmezett éjszakai vagy kékfény szűrő módot. Ez különösen akkor gyakori, ha Android One vagy stock Androidos telefonod van. Ne aggódj, erre is van megoldás. Jelenleg is számos alkalmazás érhető el a Google Play-en, amelyekkel ugyanezt az eredményt tudod elérni.

A Bluelight Filter például egyike a legnépszerűbbeknek. Ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint amiket az Android rendszeren belül találsz, csak több opcióval; hét elérhető árnyalatból választhatod ki a szűrő színét, kényelmesen elérhető a kezdőképernyőn található parancsikonról, van hozzá egy értesítési widget, és az aktiválási időt is be tudod ütemezni. 

Kékfény szűrő e-olvasó alkalmazásokban

Ha sokat szoktál olvasni az telefonodon vagy tableten, akkor jobb, ha erre egy külön e-olvasó alkalmazást használsz. Ezek az appok nemcsak kényelmi funkciókat kínálnak, de sok esetben integrálnak kékfény szűrőt is, hogy ne kelljen erőltetned a szemedet éjszaka, olvasás közben. 

Az egyik kedvenc e-olvasó alkalmazásunk, a Moon + nagyszerű kékfény szűrő funkciókkal rendelkezik, illetve a Google Play Books alkalmazásnak is vannak saját éjszakai fénybeállításai. 

 

Te használsz valamilyen szűrőt az telefonodon? Mondd el nekünk kommentben! További Android tippjeinket pedig ezeken a linkeken éred el: