Android vs. iPhone biztonság. Melyik a jobb és miért?

2022.06.10 0 hozzászólás 10310 olvasás
Android vs. iPhone biztonság. Melyik a jobb és miért?

Gyakran visszatérő téma, hogy vajon az Android és az iOS közül melyik a biztonságosabb? Össze lehet hasonlítani a két operációs rendszert? Lehet egyáltalán győztest hirdetni ebben a kérdésben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az okostelefonok egyre nagyobb szerepet játszanak életünkben. Ezzel értelemszerűen a rajta tárolt adatok védelme és úgy általában a biztonság egyre nagyobb hangsúlyt kapott az évek során. Az Android és az iOS felépítése között jelentős különbségek vannak, amelyek nagyban befolyásolják az adott operációs rendszer biztonsági szintjét.

Mik ezek a különbségek?

Az Android és az Apple közötti legfontosabb különbségek

Számos szempont alapján vizsgálhatjuk a két operációs rendszert. Győztest egyik esetben sem szeretnék hirdetni, a leírtak alapján mindenki el tudja dönteni, hogy szerinte melyik rendszer nyújt nagyobb védelmet. Vegyük hát sorra a különbségeket.

1. Az Android és az Apple forráskódja közti különbség

Az Android a Google által létrehozott és kiadott nyílt forráskódú rendszer. Ez lényegében annyit jelent, hogy a Androidos készülékeket forgalmazó gyártók úgy alakítják a telefonokra telepített rendszert, ahogy csak szeretnék. Ráadásul azt is lehetővé teszi a Google, hogy a felhasználó is további módosításokat eszközöljön a rendszerben.

Az Apple által fejlesztett iOS az Androiddal ellentétben egy teljesen zárt rendszer, mely csak a Apple által gyártott eszközök számára elérhető. Az iOS esetében a felhasználóknak semmilyen lehetőségük nincs belenyúlni a forráskódba. Az Apple nem teszi lehetővé más gyártók számára az iOS telepítését, csak saját felhasználásra fejleszti azt.

Forráskód egy monitoron

(kép forrása: unsplash.com)

Ezek alapján akkor kijelenthető, hogy az iOS biztonságosabb?

A dolog ennyire nem egyszerű. Bár a nyílt forráskód arra enged következtetni, hogy nagyobb lehetőséget biztosít a számítástechnikai bűnözők tevékenységére, mégsem jelenthető ki ez alapján, hogy az Android kevésbé biztonságos. Ebben nagy szerepet játszik az a tény, hogy a Google nagyjából bárki számára elérhetővé teszi az Android rendszert, így előfordulhat, hogy kevésbé ismert telefongyártók esetében akár előre telepített vírusokat is találunk a készüléken.

A kínai Huawei és az USA közötti konfliktus is felvet bizonyos biztonsági kérdéseket, de ezek mégsem tekinthetők teljesen hiteles információnak, hiszen semmilyen bizonyíték nem került elő azt illetően, hogy a Huawei kémkedésre használná az általa piacra dobott telefonokat.

2. Google Play vs. App Store

Az eszközökre letölthető alkalmazások tekintetében is igen nagy eltérés figyelhető meg az Androidos és Apple telefonok között.

Az iPhone-ra kizárólag az Apple által ellenőrzött App Store-ból tölthetsz le alkalmazásokat, ami első hallásra úgy tűnhet, hogy garancia a biztonságra, ez azonban nem feltétlenül igaz. 2019 őszén például 17 App Store-os alkalmazásban találtak trójai vírusokat.

Jó kérdés, hogy hogyan kerültek ezek fel oda, ha az Apple ellenőrzi az AppStore-ban elérhető applikációk biztonsági szintjét?

És mi a helyzet az Androidos alkalmazásokkal?

Az Android készülékekre a Google Play Áruházból tudsz alkalmazásokat letölteni, aminek az ellenőrzése sokkal lazább, mint a az Apple alkalmazás-letöltőjének esetében. Továbbá Androidos telefonra a Play Áruházon kívülről, akármilyen weboldalról tudsz telepíteni programokat, vagy akár otthon készített applikációkat is futtathatsz rajta.

De milyen hatással van ez az Androidra biztonsági szempontból?

Ha csak a Play Áruházról letöltött applikációkat vesszük számításba, akkor lényegében ezek ugyanazok az alkalmazások, amik az Apple Store-on megtalálhatók. Tény, hogy a Google nem fordít akkora figyelmet ezek ellenőrzésére, mint az Apple.

App Store ikonja egy iPhone-on

(kép forrása: unsplash.com)

3. Az Android és az Apple frissítése közötti különbség

Köztudott tény, hogy az Android sokkal kevesebb frissítést ad ki, és ezek elérhetősége is nehezebb a felhasználók számára. De miért van ez?

Alapvetően ez annak is köszönhető, hogy sokkal nagyobb számú Androidos készülék van használatban, ráadásul ezt rengeteg gyártó dobja a piacra. Ebből fakadóan sokkal nehezebb koordinálni a frissítések elérhetővé tételét.

Az Apple ezzel szemben igazából minden általa értékesített eszközt az ellenőrzése alatt tart – már ami az operációs rendszerek frissítését illeti – így sokkal gyorsabban tudja mindenki számára eljuttatni a frissítéseket. Ennek az előnynek köszönhetően pedig sokkal több frissítés érhető el iPhone-okhoz.

Az gyártók által kiadott szoftverfrissítések nagyon nagy szerepet játszanak egy adott rendszer biztonságossá tételében, hiszen ezekben a javított verziókban a rendszer biztonságát elősegítő elemek is vannak.

Az Apple ráadásul sokkal több ideig ad ki frissítéseket, így az almás telefonok sokkal hosszabb ideig tudnak életképesek maradni. Például a 2015-ban megjelent iPhone 6S még 2020 év végén megkapta a iOS 14-et, míg az ugyancsak 2015-ben kiadott Samsung Galaxy S6 2020-ban is az Android 8-at használta, pedig akkor már megjelent az Android 11 is.

Frissítésekre és a használhatóság idejére vonatkozó versenyben tehát az Apple nyerne – abban az esetben ha hirdetnék győztest.

Frissítő narancslé szívószállal

(kép forrása: unsplash.com)  

4. A felhasználói lehetőségekről

Fontos szót ejteni arról, hogy a személyes adatokat hogyan védik az említett rendszerek, illetve a felhasználó milyen biztonsági lépéseket tehet az adatok megőrzésére.

Az online térben ugyanis nem csak az eszköz vírusok által való megtámadása lehet a probléma, hanem az is, ha egy weboldal például csak a személyes adatok megadásával teszi lehetővé a további információk elérését.

De ki akarja megszerezni a személyes adataidat?

Az információ hatalmas érték. A vállalatok a felhasználók online vásárlási szokásaira és véleményeire építik fel kampányaikat, így minden kisebb információ morzsával hatalmas versenyelőnyre tehet szert.

Ezeknek a webhelyeknek a használata sok veszélyt rejthet magában, így kizárólag olyan adatokat adj meg például egy regisztráció során, amikkel nem lehet visszaélni.

A hozzáférés kérdése biztonsági szempontból rendkívül fontos, és szerencsére ebben a kezdeti eltérésekhez képest ma már mind az Android, mind az iOS jól teljesít az alkalmazások jogosultságainak alakíthatóságát tekintve. Korábban az Androidnak voltak problémái ezzel kapcsolatban.

Az 2020 szeptemberében megjelent Android 11 viszont már arra is képes, hogy ideiglenes engedélyeket adjunk meg, vagy beállíthatjuk, hogy hónapok óta nem használt alkalmazások jogosultságai automatikusan megszűnjenek.

Social Media felirat Scrabble kockákkal kirakva

(kép forrása: unsplash.com)  

A felhasználók lehetőségeinek szemszögéből tehát melyik a jobb rendszer?

Mindkét rendszer értesítéseket küld, ha egy alkalmazásnak szüksége van a kamerára, a földrajzi helyzetünkre vagy akár a Bluetooth-ra. Összességében az Apple és az Android is sokat tesz a felhasználó személyes adatainak védelme érdekében, így ebben nehezen lehet győztest hirdetni.

5. Biztonságos bejelentkezés

Az Android esetében mindenképp szükséges egy Google-fiók létrehozása, így az Androidos telefon mindig a felhasználó e-mail címét használja a bejelentkezésekhez.

Ezzel ellentétben hatalmas újítás volt az Apple részéről, amikor az iOS 13 bevezetésekor bemutatta a Sign In with Apple funkciót, amellyel az alkalmazásokba való bejelentkezéshez a Apple ID-t használhatjuk. Ennek legnagyobb előnye, hogy nem kell megadnunk e-mail címet a bejelentkezéshez, továbbá kizárható a harmadik fél bevonása (pl. Facebook, Google,Twitter).

A bejelentkezések biztonsági szintjét illetően tehát az iPhone jobbnak tekinthető, hiszen itt a random generált e-mail címeknek hála nem kell megadnunk mindenhol a saját e-mail címünket.

6. Böngészés biztonsága

Bár Androidra és iOS-re is egyre több alkalmazás érhető el, a böngészés sosem fog kikopni a telefon felhasználási köréből, hiszen a legtöbb információhoz még ma is böngészéssel jutunk.

Rengeteg ismert böngésző letölthető okostelefonokra, szabadon válogathatunk közöttük. De hogyan kezelik a böngészőket az operációs rendszerek?

Az iOS-nél fontos megemlíteni, hogy az Apple minden fejlesztő számára előírja, hogy az applikációk fejlesztésénél a Safari legyen az alapértelmezett böngésző. Így mindegy, milyen böngészőt használsz az iPhone-on, a futtatott kód ugyanaz marad.

Az Androidos telefon természetesen a Google saját böngészőjét, a Chrome-ot használja. Biztonsági szempontból itt jóval több probléma akad, de a Google próbál tenni ez ellen olyna kezdeményezésekkel, mint például a Brave. Ez a böngésző képes arra, amire a Safari – blokkolja a harmadik féltől származó sütiket.

Böngésző megnyitva egy laptopon

(kép forrása: unsplash.com)  

7. A felhasználók száma befolyásolja a biztonságot?

Gondolj csak bele. Ha bűnöző lennél és választhatnál, hogy egy 1000 vagy egy 2000 fős tömegben próbálnál zsebtolvajkodni, melyiket választanád? Hol lehet jobban elvegyülni?

A fenti logika alapján valószínűsíthető, hogy androidos felhasználókat több támadás ér, de ennek pusztán az az oka, hogy jóval több Androidos telefon van az embereknél.

2019 szeptemberében Európában a felhasználók 99%-án az Apple és az Android osztozott. Előbbi 27%-át, utóbbi pedig 72%-át birtokolta a piacon lévő okostelefonoknak. Az okostelefonok majdnem háromnegyede Android rendszert futtat, így érthető, hogy több támadást is tapasztalnak az androidos felhasználók.

Ennek ellenére az iPhone tulajdonosoknak is van mitől félni, ha a telefon biztonsági szintjét vizsgáljuk. Bár igaz, hogy jóval több androidos telefon van használatban, a iPhone-ok száma sem elenyésző.

Egy 2020-as kimutatás szerint több mint 1,5 milliárd iPhone futtatta az iOS 13-at. Ez nyilván azért is van, mert az iPhone-ok sokkal több frissítést kapnak, így több régi iPhone is a legfrissebb iOS verziót használja.

Jobb az IPhone mint az Android?

Összességében azt mondanám, hogy egyik sem jobb egyértelműen a másiknál.

A biztonsági funkciókban mindkét fejlesztői csoport próbálja a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből.

Lehet persze olyan területeket találni, amelyikben az iOS jobbnak tekinthető. Ilyen például a frissítések kezelése vagy az alkalmazásokba való bejelentkezés biztonsága.

Android robot feldarabol egy Apple logót

(kép forrása: unsplash.com)  

Ugyanakkor sokak szerint az Android pedig a formálhatóságával és ezáltal az eszköz személyre szabhatóságával próbál kiemelkedőt alkotni.

2021-ben már nem is csak az illetéktelen behatolók ellen kell védekezned. Egyre több olyan támadásról hallunk, ami különféle átverések útján szed ki fontos információkat a felhasználótól anélkül, hogy behatolna a telefon rendszerébe.

Előfordulhat olyan, hogy saját magad adod meg a személyes adataidat, mert teljesen hitelesnek és biztonságosnak tűnő felületen húznak csőbe.

A következő években egyre jobb és jobb technikákat fognak alkalmazni a számítógépes bűnözők, így érdemes felkészülni a legrosszabbra is.

De mit tehetsz te ennek érdekében?

Rengeteget tehetsz a biztonság érdekében

Az egyre ravaszabb támadások kivédését nem hagyhatjuk rá kizárólag a fejlesztőkre és a szolgáltatókra. Az ő törekvéseik mellett is elengedhetetlen, hogy te is minden megtegyél annak érdekében, hogy személyes adataid biztonságban legyenek a telefon használata közben.

Az egyik legalapvetőbb, hogy kerülöd a gyanús és nem biztonságosnak tűnő alkalmazások telepítését. Ha Androidos telefont használsz, itt olvashatsz részletesen arról, milyen jelek utalnak arra, hogy vírusos az Android.

Emellett pedig alkalmazások letöltésére használd a dedikált helyeket, tehát Android esetében a Play Áruházat, iPhone esetében pedig a AppStore-t. Persze ezeken a helyeken is belefuthatsz problémás alkalmazásokba, de erre lényegesen kisebb az esély mint random helyekről való letöltés esetén.

Te milyen operációs rendszert használsz? Szokott lenni problémád a biztonsággal? Válaszodat írd meg kommentben!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.