Április elseje! A változatosság kedvéért: Most az Apple-ről lesz szó!

2022.06.28 0 hozzászólás 1050 olvasás
Április elseje! A változatosság kedvéért: Most az Apple-ről lesz szó!

Miközben mindenki az új Apple tervek környékén csemegézik, jönnek az újabbnál újabb jóslatok, ráadásul a nyakunkon az Apple Tv Plus, az Apple Card és az Apple Arcade is, addig mi az Apple eddig megtett útjáról beszélgettünk, hiszen az 1976. április első napján megalapított Apple cég idén egy újabb évvel lett öregebb!

Nálunk sem mindenki Apple rajongó, de az igaz, hogy mi is iMac-en és MacBook-on dolgozunk. Arról nem is beszélve, hogy a javításra behozott készülékek túlnyomó többségben szintén Apple termékek. A 43. évfordulóra való tekintettel összegyűjtöttünk pár témakört, kérdést és átbeszéltük a kollégákkal.

Miért választjuk olyan sokan az Apple termékeit?

Ennek sok oka is lehet. Ami mindenkinek egyértelműen eszébe jut, az a megbízhatóság és a könnyű kezelhetőség. A rendszerek ökoszisztémája pofonegyszerűvé teszi a különböző Apple termékek egyszerre történő kihasználását! Egy igazán ritka válasszal Zoli, a rendszereink lelkét építő programozó mester érkezett a beszélgetésbe:

Hogy miért? Azért, mert programozóként közel tíz évig használtam Linuxot és trükközni kellett több, Linuxon nem elérhető programmal is, hogy megbízhatóan fussanak. Egy ideig működött virtuális számítógépek használatával, aztán egyszer csak nem. Az akkori laptopom is régi volt már, megérett a cserére és a választás emiatt egy MacBook Pro-ra esett, amit azóta le is cseréltem egy MacBook Air-re ami tökéletesen kiszolgál minden nap. Magánéletben és munkaidőben is gond nélkül mindent pofonegyszerűen el tudok végezni rajta, pedig az átlag felhasználóknál sokkal jobban kihasználom.

Egy örök vita: Mégis miért ilyen drágák az Apple termékei?

Nos ami azt illeti ez a kérdés, ma már nem is jogos. Az Apple mindig is a prémium termékek kategóriában mozgott, aminek ára van. Nem csak arról van szó, hogy egységes rendszer, vagy hogy rendkívül könnyű eltanulni a használatát, akár új felhasználóként is. Gondoljunk csak bele, hogy mi minden előnnyel jár egy ilyen termék. Az iPhone készülékek például biztonsággal letilthatóak távolról, így ha például valaki elhagyja azt, nem kell attól tartania, hogy bárki más hozzáfér a rajta tárolt adatokhoz, sőt egy letiltott készüléket senki más nem fog tudni üzembe helyezni sajátjaként.

Márkó, a szervizvezető helyettesünk nem elkötelezett Apple fan, mégis határozott véleménye van a témakörről:

Arról is sokan megfeledkeznek, hogy ezeket a készülékeket nem kell néhány évente lecserélnünk. Az áruk pedig sokkal jobban tartja magát, mint bármely más gyártó terméke. Sok esetben a hardware nem a legerősebb, de az optimalizációjuk miatt lett az Apple a legnagyobb, legminőségibb gyártó. Akik nem használták még, azok például nincsenek tisztában azzal sem, hogy ami máshol súlyos pénzekbe kerül, ahhoz itt ingyen hozzájutnának. A MacOS teljesen ingyenes és a frissítéseket, újabb verziókat is ingyen lehet telepíteni. Ingyenesen elérhető programok pedig bőven akadnak. A legfontosabbak például az iLife (iMovie, iPhoto, GarageBand) és az iWork (Pages, Numebers, Keynote), amik minden területet lefednek a videóvágástól, egészen az irodai munkák elvégzéséig. Hosszú távon megéri, kisbetűs részek nélkül.

marko_apple_szulinap_evfordulo_macbook

Egy másik állandó témakör: Az Androidos készülékek jóval olcsóbbak!

Az „olcsó” az szubjektív mindenki számára! Egy 300 vagy 500 ezer forintos Samsung vagy Huawei az olcsó? A probléma alapvetően az, hogy Androidos operációs rendszert futtató okostelefonok tárháza közel meghatározhatatlan. Kapni néhány tízezresért is készüléket, de a prémium kategória – ahol az Apple is mozog -, ebben az esetben is több százezer forintról indul.

Erről nekem, marketingesként rövid és lényegre törő véleményem van. Mindenki azt vesz, ami az ő igényeihez a legjobban igazodik. Az igények pedig nem csak azok lehetnek, hogy milyen kamerája van, mennyire élethűek a színei, vagy hogy lehet-e rajta mozizni. Bizony az egyik legfontosabb szempont az ár. Ha valakinek nincs szüksége prémium kategóriás tulajdonságokkal megáldott készülékre, éppen ezért nem is akarja azt a felárat megfizetni érte, akkor bizony ne tegye.

Én magam vegyesen használom a gyártók készülékeit és igenis látom azt, hogy egy körülbelül egy áron mozgó androidos készülék illetve egy iPhone közül az utóbbi sokkal átgondoltnak tűnik. Könnyebb az üzembe helyezése, a használatának elsajátítása és nem utolsó sorban sokkal jobb a támogatottsága. Mindazonáltal, hogy én aktívabban kihasználom a készülékeimet, nálam ez egy fontos szempont, hiszen szeretem, ha minden gördülékenyen megy. A kütyü legyen értem, ne pedig fordítva.

Az Apple életérzés

Ez az utóbbi években meglepően elcsendesült témakörré vált - emlékszel régen milyen viták alakultak ki? Már elült az éles háború az Apple és más gyártók fanatikusai között. Erről két jó vélemény is elhangzott a szervizben. Az elsőt egy igazi szervizgurutól, Viktortól idézném:

Teljesen felhígult a társaság. Ma már rengeteg olyan felhasználó van, aki egyéb rendszerekről váltott iOS-re vagy MacOS-re, természetesen az ehhez vásárolt termékkel együtt, és fordítva. Ma már ritkán hallani olyan kérdést is, hogy „Te diszkós vagy, vagy Rocker?”. Ezek a határok már elmosódtak és az emberek sokkal nyitottabbak arra, amiről korábban hallani sem akartak – és ez így van jól! Persze elkötelezett fanatikusok mindig is lesznek, de ezzel nincs is probléma.

A témakörben felvetült másik legjobb hozzászólás rövid, és mindenre kitér. Köszönjük szépen Márkónak az Április elsejei törekvését:

Apple életérzés mi? Talán Newtont kellene róla megkérdezni!

apple_szulinap_evfordulo_logo

A válasz nem is olyan idegen a témától!
Az Apple Computer Co. első logója

Az Apple legnagyobb újításai!

Alapvetően az Apple mindig is élre törő újításokkal állt elő, de ez mára már megváltozott. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a legnagyobbat az iPod, vagy az iMac megjelenésével robbantottak a tech piacon, de az okostelefonok korszakát fellendítő iPhoneok sem elhanyagolhatóak. Ami azonban az utóbbi években igazán jellemző lett a gyártóra, hogy egy újítást nem elsőként, hanem a legjobbként hoznak a piacra. Itt is megnyilvánul, hogy mi is az a prémium kategória. Csak akkor adnak ki egy új készüléket vagy funkciót, ha az általuk megszabott minőségi és megbízhatósági szintet elérik. Talán ez lehet az egyik fő motiváció, ami valakit egy Apple termék megvételére késztet.

Akadt, aki ezt máshogy fogalmazta meg. Ki más, mint Márkó!

Szerintem sosem voltak abban úttörők, hogy valami újat alkossanak. Inkább az új vagy már meglévő technológiákat újragondolták, újratervezték vagy másképp adták el, amitől sikeresebbek lehettek. Tudták, hogy kell Brandet építeni.

Mit várunk mi az Apple-től a következő években? És mi ez az 5G mizéria?

Itt két részre oszlik a tábor. Nagyon sokan annyira meg vannak elégedve az Apple irányvonalával mind MacBook, mind pedig iPhone területén, hogy nincsenek konkrét igényeik, vagy elvárásaik a jövőre nézve, hiszen már most olyan funkciókat érhetnek el a készülékeikkel, amik néhány éve még csak „na majd egyszer” jelzőt kaptak. Mink van ma? Érintő kijelzős telefonok, szinte teljes előlapot befedő gyönyörű kijelzők, rengeteg fényképezőgépet megszégyenítő kamerák, elképesztően erős hardverek, Touch ID, Face ID és emellett nagyon jó akkumulátoridő.

Az 5G mizéria egy külön témakör, amiről már ugyan rengeteget tudunk, abban mégsem vagyunk biztosak, hogy pontosan mikor és milyen készülékek fognak ezzel a képességgel érkezni. Azt le kell szögeznünk, hogy ez egy hardveres újítás (is) így amelyik készülék jelenleg nem rendelkezik ilyen chip-el, az a későbbiekben sem fogja támogatni.

Laci, a mindig vidám szerviztechnikusunk az alábbit nyilatkozta a témával kapcsolatban:

Hát őszinte leszek, annak idején a 4G/LTE bevezetésekor is nagy újításról volt szó, ami ugyan be is vált, de hazánkban sajnos jóval később készült el a teljes Magyarországot lefedni képes hálózat. Az igaz, hogy már itthon is folynak a hálózati újítások, az jó kérdés, hogy mire berobbannak a piacra az 5G képes telefonok, addigra megbízhatóan elkészül-e. Másfelől a technikai adatok a hálózattal kapcsolatban kecsegtetően hangzanak és reméljük be is váltják a hozzájuk fűzött reményeket. Az pedig ismét egy más kérdés, hogy mennyire kínálják majd megfizethető áron. Minden esetre várom!

Vannak azonban akik – köztük rengeteg ügyfelünk - például nagyon örülnének egy ezekkel a tulajdonságokkal felruházott, fizikailag kisebb méretű csúcskészüléknek.

smartclinic_pult_apple_szulinap

Ajánlani mindenki tud… de kinek NEM ajánljuk az Apple termékeit?

Az Apple termékei kivétel nélkül prémium kategóriát képviselnek és ezt természetesen a készülékek árai tükrözik. Ma már az Android készülékek sem rosszak, így aki csak a presztízs értéke miatt venne Apple terméket, azoknak nem feltétlenül ajánljuk ezt a márkát, mivel olcsóbban tudnak más gyártók szintén jó készülékéhez jutni.

Annak sem, aki nem egy csúcskategóriás és drága készüléket keres, ami évekig kiszolgálja majd. Mindenben lehet találni rosszat és jót is, ez legtöbbször csak nézőpont kérdése. Még mindig sok az előítéletes negatív ember, akinek életében nem volt huzamosabb ideig egy Apple telefon sem a kezében, de negatív kritikát alkot róla. Mindenki próbálja ki legalább egyszer és vagy megfogja, vagy nem.

Neked mi a véleményed ezekről a témakörökről? Szereted, nem szereted? Ajánlod ismerőseidnek? És milyen újításokat vársz a jövő Apple termékeitől? Szerinted mikor látunk tőlük majd hajlítható kijelzővel felszerelt készüléket? Válaszodat oszd meg velünk kommentben!