Az első Sony Oreo-val! - Szeptember közepén érkezik az XZ1

2022.06.29 0 hozzászólás 1195 olvasás
Az első Sony Oreo-val! - Szeptember közepén érkezik az XZ1

A Sony az Xperia készülékekkel felveszi a versenyt az okostelefonok platformján, a brand a napokban frissítette a kínálatát az XZ1, és az XZ1 Compact modellekkel. Elsőként ezekre érkeznek a gyárilag telepített Android 8.0 Oreo operációs rendszerek, a külső alapján azonban nem feltétlenül lehet megmondani, hogy újdonságról van szó, mivel a Sony évek óta ragaszkodik a már korábban kitalált formákhoz.

A külső szinte változatlan, ami a belsőről nem mondható el

A Sony nem akarja követni a keskeny perem divathullámot, egyesek szerint viszont érdemes lenne meglépnie, mivel a nagy kijelző akkor jó, ha nem lesz tőle indokolatlanul túlméretezett a telefon. Alapvetően lapos készülékről van szó, így érthető, hogy a kamerája kiemelkedik – de nem túlzott mértékben. A megjelenését nem sok változás jellemzi, ez azonban nem mondható el a belső tulajdonságokról. A gyárilag feltelepített 3D Creator-ral háromdimenziós modelleket készíthetünk emberekről és tárgyakról egyaránt, ami alapvetően nem újdonság. Ez a fajta szkennelés eddig is elérhető volt, a Sony annyiban helyezte új keretbe, hogy mindezt részletes oktatással adja a kezünkbe. A szoftverrel először csak egy arcot, majd fejet szkennelhetünk be, csak ezután jöhetnek a tárgyak.

sony-xperia-xz1-compact-ifa-2017

Még egy lépést fejlődött a kamera

A kamera magas kategóriát képvisel, akár 960 képkockát is rögzíthetünk vele másodpercenként. Mivel a MotionEye lassabb felvételt készít, mint az iPhone 7 kamerája, ezért egyedi képeket tudunk rögzíteni, a funkció viszont csak a másodperc tört részéig érhető el, mert ennyi képkocka elmentéséhez nem akármilyen hardvernek kell társulnia. A kamera képességei nem merülnek ki ennyiben, ha valami akciót észlel, automatikusan rögzít néhány fotót, még az exponáló gomb megnyomása előtt. Természetesen megtalálhatóak a már megszokott videós eszközök, illetve felbontások is (panorámák készítése, 13 megapixeles szelfik). A kamera mellett a kijelző ugyancsak hordoz magában némi pluszt: az 5,2 colos képátló HD felbontással ugyan átlagos, a HDR minőségben megjelenő tartalmak azonban ritkának tekinthetők.

Android 8.0 Oreo-val lép a piacra

sony-xperia-xz1-xz1-compact-640x400

A készülékek a piacon nemrég megjelenő Android 8.0 Oreo-val kerülnek a felhasználókhoz, ami jobban kezeli az alkalmazások energiafogyasztását. Az operációs rendszer másik újítása az applikációk ikonján megjelenő értesítő pötty, ezzel teszi láthatóvá az értesítéseket, valamint a frissítéseket. A menürendszer terén viszont nem kell túl sok újdonságra számítanunk, a korábban megszokott megjelenéssel találkozhatunk.

 Ha tetszett a cikk és szeretnél még további információkat olvasni a Sony legújabb csúcsmobiljairól, kövess minket Facebookon!