Beázott a telefonom, mit tegyek?

Tudtad, hogy a készüléked anélkül is beázhat, hogy egyáltalán tudnál róla, hiszen előtte nem is ejtetted vízbe és nem is borítottad rá a reggeli kávéd? Tudtad, hogy bizonyos "tuti tippek beázásra" hangzatú ötletek olykor még nagyobb kárt okoznak a készülékben, mint maga a beázás? Ha nem tudod, mit kell tenned, ha beázott az okostelefonod, mi szívesen elmondjuk Neked!
Beázott a telefonom, mit tegyek?

Az okostelefonoknak – legyen az iPhone vagy valamely Androidos csúcsmodell – megvan az a rossz szokásuk, hogy a lehető legrosszabb pillanatban csúsznak ki a kezünkből vagy a zsebünkből. Ilyenkor két dolog történhet:  az első, hogy a padlóra vagy a járdaszegélyre zuhan a készülék és megsérül a kijelzője vagy a hátlapja,  a második pedig, hogy WC kagylóba, pocsolyába vagy medencébe kapitulál az eszköz és beázik. Azonban, ha gyorsan reagálsz a kialakult szituációra, a második esetben akár komolyabb költségek nélkül is megúszhatod a kalandot.

Emeld ki a vízből az okostelefont amilyen gyorsan csak lehetséges! Minél több időt tölt ugyanis az eszköz nedves közegben, annál több folyadék szivárog be a különböző réseken (pl. a gombok mentén) és nyílásokon. Miután ezzel megvagy, van néhány dolog, amit azonnal el kell végezned, illetve néhány, amit abszolút kerülnöd kell annak érdekében, hogy a készüléked túlélési esélyei jelentősen megnőjenek.

Beázás okozta korrózió

Amit ne csinálj!

 • Ne kapcsold be!
 • Ne nyomj meg egyetlen gombot és az érintőképernyőt se használd - kivéve, ha ki kell kapcsolnod a telefont!
 • Ne rázd, nyomkodd vagy kopogtasd az eszközt!
 • Ne próbáld meg szétszedni a készüléket! Minden okostelefonban van egy beázásos kármutató (LDI = Liquid Damage Indicator), amely beázás esetén bekapcsol és a szakszerűtlen szétszerelés következtében garanciavesztést okozhat. Ezért kizárólag többéves szerviz tapasztalattal rendelkezők számára ajánlott beázást követően szétszedni a telefont.
 • Ne kezdd fújni – hajszárítóval különösen ne! Ezzel ugyanis, - mielőtt elpárologtatnád, - szétoszlatod a folyadékot a készülék belsejében, amivel csak több kárt okozol.
 • Ne melegítsd fel – pl. az imént említett módon: hajszárítóval – és ne is hűtsd le – elképesztő, de akadnak, akik beázás követően azt gondolják, ha hűtőbe rakják a telefont, megakadályozzák a további károsodást.

6 tipp, amik megmenthetik a beázott telefonod

 1. Ha nem tetted meg azonnal, kapcsold ki a telefont!
 2. Távolíts el minden védőtokot, illetve, ha készüléked rendelkezik ilyesmivel, minden SIM és microSD kártyát is!
 3. Nyisd fel az eszköz hátlapját és távolítsd el az akkumulátort – illetve a már említett SIM-et. (Ez nem minden modellnél lehetséges, csupán a lepattintható hátlapú készülékek esetében.)
 4. Valamilyen ruhaanyaggal itasd fel a készüléket beborító vízréteget, eközben ügyelj arra, hogy a folyadék ne terjedjen tovább – különösen a nyílások irányába ne!
 5. Komolyabb ázások esetében sokan javasolják a porszívó használatát, ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, de egy kisebb autósporszívó akár jelenthet valós segítséget.
 6. Az utolsó és egyben a legfontosabb teendőd, hogy amilyen gyorsan csak tudod, szervizbe viszed a készüléket, ahol szakértő kezek végzik el a készülék ultrahangos tisztítását.

Vízálló okostelefon tokok

Remélhetőleg a fenti tippek segítségével sikerült megmentened okostelefonod a beázás okozta végleges meghibásodástól. Azonban, ha a jövőben szeretnéd elkerülni az ilyen szituációkat, felhívjuk a figyelmed néhány további apróságra. Számos helyen vásárolhatsz különféle vízálló telefontokot, melyek bizonyos szinten valóban víz- vagy cseppállóak, de csodát ezektől se várj!

vizallo_Sony_Xperia_okostelefon

A legtöbb vízállótok ugyanis valóban megóvja a készüléket egy pohár ráömlő víztől vagy egy gyors kalandtól a medencében, de ezek a tokok mesterségesen generált körülmények között lettek tesztelve, szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy a vízálló telefontok mégis csődöt mond.

Vízálló okostelefonok

Bizonyos készülékek alapvetően vízálló okostelefonként kerülnek a polcokra. Érdemes azonban fenntartásokkal kezelni a gyártók reklám szövegeit, ezek ugyanis - a vízálló tokokhoz hasonlóan - laboratóriumi körülmények között tesztelt közegre vonatkoznak.

A telefon vízállóságának mértéke a víz tisztaságának, mélységének és az eszköz vízben töltött időintervallumának függvényében változhat. Mi egyetlen készülék víz alá merítését sem javasoljuk – még akkor sem, ha az vízálló okostelefonként van apasztrofálva!

Félreértés ne essék, a vízálló okostelefontokok és  okostelefonok valóban ellenállnak bizonyos mértékű nedvességnek, azonban így is érdemes odafigyelned, hogy miknek teszed ki készüléked. Egy laza nyári strandbulit nagy eséllyel túlélnek az említett eszközök, azonban amire nem vigyázunk kellőképpen, az egyszer így is úgy is tönkremegy.

Mennyibe kerül egy iPhone 6s kijelző javítása és miért? Mennyibe kerül egy iPhone 6s kijelző javítása és miért?
2016. június 6.
Erre a kérdésre több válasz is adható és leginkább attól függ, hogy mennyi pénzt ér meg neked a minőség, illetve mennyi időt vagy hajlandó várni arra, hogy a készüléked ismét régi fényében pompázzon. Itt megtalálsz minden olyan információt, amit a témával kapcsolatban tudnod kell.
Újabb iOS frissítés, ami előtt kötelező biztonsági mentést készítened! Újabb iOS frissítés, ami előtt kötelező biztonsági mentést készítened!
2017. március 28.
Tegnaptól vált elérhetővé a legújabb iOS frissítés, immáron a 10.3-as verzió. Általánosságban az iOS köztes frissítései leginkább kisebb igazításoknak és optimalizálásnak mondhatóak, amelyek nem érintik túlzott módon a rendszer grafikus megjelenését, illetve funkcióit.
A 9 leghasznosabb iPhone gyorsító tipp A 9 leghasznosabb iPhone gyorsító tipp
2016. február 25.
A technológia fantasztikus dolog, és mindannyian szívesen élvezzük az általa nyújtotta előnyöket. Azonban várni arra, hogy a telefonod valamit lassabban tölt be, mint szeretnéd egy igazi “first-world problem".