Beázott a telefonom, mit tegyek? (Minden tipp és tudnivaló egy helyen)

2023.07.20 0 hozzászólás 69090 olvasás
Beázott a telefonom, mit tegyek? (Minden tipp és tudnivaló egy helyen)

Összegyűjtöttünk minden olyan tudnivalót, amit valóban érdemes észben tartani egy vízbe ejtett okostelefonnal kapcsolatban. Emellett pedig azt is elmondjuk, mik azok a dolgok, amiket nem szabad csinálni a beázott telefonnal.

Rengeteg tévhit terjeng a felhasználók között, hogy a beázott telefon otthon milyen eszközökkel hozható rendbe. Ezek között azonban olyanok is vannak, amik még nagyobb gondot okozhatnak.

Ha szeretnéd tudni, hogy mi történik egy beázott telefonnal és hogy mi a legjobb mód a megmentésére, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd végig.

Vagy kattints a linkre, ha azonnal segítségre van szükséged a beázott telefon javítása terén. 

ELROMLOTT?
MEGJAVÍTJUK!

Tovább a javításhoz

Mi történik a beázott telefonnal?

A vízbe ejtett elektronikai eszköz nagyon ki tudja csapni az agyunkban a biztosítékot, hiszen már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy a víz és az áram nem a legjobb barátok.

A vízbe kerülő telefon – vagy akármilyen elektronikai eszköz – nyílásain és résein a víz behatol a készülék belsejébe, ahol óriási gondot tud okozni.

De pontosan milyen problémát okoz a víz?

A víz hatása a telefon alkatrészeire

A víz akkor okozza a legnagyobb problémát, ha eléri a telefon belső áramköreit.

Ilyenkor ugyanis az elektromos töltések – melyek működtetik a készüléket – a lehető legkisebb ellenállás irányába haladnak, mely jelen esetben a víz. Így az elektromosság olyan alkatrészekhez is eljut, ahova nem kellene. Ezen a módon összeköttetésbe kerülhet két olyan alkatrész, aminek nem kéne, és ennek következtében kisülhetnek ezek az alkatrészek. Az ilyen, nem tervezett áramköri csatlakozási pontokat nevezzük rövidzárlatnak.

És hogy ez mihez vezet?

Az integrált áramkörök és az alaplapon lévő biztosítékok kisülnek, aminek következtében a készülék működésképtelenné válik. Ezeknek az alkatrészeknek a cseréje rendkívül aprólékos munkát igényel, ráadásul rengeteg található belőlük egy alaplapon.

A másik probléma az, hogy a víz korróziót okoz a fém alkatrészeken. A korrózió bizonyára mindenki számára ismert, közismertebb neve a rozsdásodás.

Erősen rozsdásodott felület

(kép forrása: unsplash.com)

A víz az alaplap apró alkatrészei alá is befolyik és olyan helyeken is korróziót okoz, ami szabad szemmel nem is látható. A rozsdásodás pedig akár rövid távon is működésképtelenné teheti a telefont. Az ilyen kis eldugott részekbe bejutott víz által okozott korrózió pedig a későbbiekben is gondot okozhat.

Az okostelefonok belsejében – méretüknél fogva – rendkívül szűkös a hely, így a korrózió során létrejövő rozsda összekapcsol olyan alkatrészeket, kábeleket, amelyeknek nem szabadna összeérni. Így pedig a korrózió miatt további zárlatok keletkezhetnek.

És mi a helyzet, ha sós vízbe ejted a telefonod?

A sós víz hatása a telefon alkatrészeire

Az édes víz ádáz ellensége az áramköröknek, de ha van még ennél is nagyobb veszélyforrás, az a sós víz.

A sós víz sokkal jobban vezeti az áramot mint az édes.

Így sós környezetben gyorsabban és nagyobb eséllyel következnek be a zárlatok. A só ráadásul lerakódik minden egyes alkatrészen, így a mikrofonon, a hangszórókon, az aljzatokban és a kijelző alatt is.

A korrózió mellett ráadásul itt a só is kifejti maró hatását a fém alkatrészekre és a kábelek burkolatát is lemarhatja, tovább növelve a zárlatok keletkezésének lehetőségét.

De mi a legfontosabb teendő ilyen esetben?

Legyen szó édes vagy sós vízről, ha megtörténik a baj, azonnal vedd ki a vízből a telefont – oké, ez valóban evidens.

Régebben a legtöbb okostelefonból ki lehetett venni az akkumulátort, azonban a mai készülékeknél ez már általában nem lehetséges, így az akkumulátor kivételével sajnos ma már nem csökkenthetjük a károkat.

Ha nem eltávolítható az akkumulátor, akkor is mindenképp áramtalanítani kell a telefont, tehát kapcsold ki a készüléket.

tengerbe-ejtett-telefon

Mely alkatrészeket érinti a beázás a legtöbb esetben?

Azért kell minél hamarabb kivenni a telefont a vízből, mert minél tovább van víz alatt, annál több víz jut a belsejébe, így egyre több alkatrészt ér el a víz.

Először nyilván a Jack-aljzat, a töltőcsatlakozó, illetve a SIM-kártya és a memóriakártya foglalata lesz vizes.

Majd az apró réseken a víz behatol a telefon belsejébe is, ahol már sokkal nagyobb galibát tud okozni. Ezeket az alkatrészeket még egyszerűbb javítani, és a cseréjük is az olcsóbb műveletek közé tartozik.

De mi a helyzet a komolyabb alkatrészekkel?

Természetesen a legfontosabb és általában a legdrágább alkatrész az alaplap, így ha ezt is eléri a víz, akkor már komolyabb a gond. Emellett a processzor, a RAM, a kamerák, a mikrofonok és a tranzisztorok is vízkárosak lehetnek.

Itt érdemes megemlíteni, hogy nem csak akkor ázhat be egy telefon, ha vízbe ejtjük. Esőben is könnyen beázhat a telefon, így ilyenkor is nagyon kell figyelni arra, hogy ne érje nagy mennyiségű eső a készüléket.

Egy alaplap

(kép forrása: unsplash.com)

Az alaplap tisztítása a legfontosabb egy beázott okostelefon esetében, hiszen ha ez az alkatrész meghibásodik, és nem lehet javítani, akkor ennek a cseréje a legtöbb esetben igen költséges.

És hogyan tisztítjuk a beázott okostelefon alaplapját?

Az alaplap megtisztításának legjobb módja az ultrahangos tisztítás.

Az eljárás folyamán egy szerves folyadékba helyezik az alaplapot, melyről előzetesen eltávolítják az úgynevezett ,,védőshieldeket”, így a legeldugottabb helyekre is eljut az oldat.

A nagy frekvenciájú hanghullámok miatt az oldatból gáz halmazállapotú anyag képződik (ezt nevezik kavitációnak), és az így keletkezett apró buborékok mechanikusan fellazítják és eltávolítják az alkatrészre lerakódott szennyeződéseket.

A javítási idő egy telefon ultrahangos tisztítása esetén 1-2 munkanap is lehet, hiszen ez egy összetett szervizelési folyamat, több fázisból áll, így minden szerviz részére ez a javítás az egyik legnehezebb.

És hogy mit tehetsz azért, hogy minimalizáld a beázás okozta problémákat?

Mit NE csinálj a beázott telefonnal? - amivel csak több kárt okozol!

Az alábbiakban összeszedtük azt a 6 lépést, amit semmiképp ne tegyél, ha beázott a telefonod.

1. Ne kapcsold be a telefont!

A beázott telefon a legtöbb esetben kikapcsol magától. Ha a telefon kikapcsolt, véletlenül se próbáld meg bekapcsolni, hiszen így csak áram alá hozod, amivel előidézheted a korábban említett zárlatokat.

2. Ne nyomkodd a gombokat!

Ez alól csak az az eset képez kivételt, ha a telefon nem kapcsolt ki magától. Ebben az esetben kapcsold ki, de a többi gombot ne használd. Emellett a kijelzőt se nyomkodd és ne húzogasd rajta az ujjad, mert ezzel is csak hozzájárulsz, hogy alatta még jobban elterüljön a víz.

3. Ne rázd vagy kopogtasd az eszközt!

Ha van olyan rész a telefonon belül, ahova eddig nem jutott el a víz, a rázással vagy a telefon kopogtatásával biztosan eljut, úgyhogy ezeket se csináld.

4. Ne próbáld meg szétszedni a készüléket!

Minden okostelefonban van egy beázásos kármutató (LDI = Liquid Damage Indicator), amely beázás esetén bekapcsol és a szakszerűtlen szétszerelés következtében garanciavesztést okozhat. Ezért kizárólag többéves szerviz tapasztalattal rendelkezők számára ajánlott beázást követően szétszedni a telefont.

5. Ne kezdd fújni a telefont!

Se szájjal, ventillátorral, hajszárítóval pedig különösen ne! Ezzel ugyanis - mielőtt elpárologna - szétoszlatod a folyadékot a készülék belsejében, amivel csak több kárt okozol.

6. Ne melegítsd vagy hűtsd a telefont!

Sokan azt gondolják, hogy az extrém hőmérséklet jót tesz a beázott telefonnak. A melegítést éppenséggel megértem, hiszen azt gondolhatja az ember, hogy így gyorsabban elpárolog a víz. Ez igaz, de a túlmelegedés rendkívül káros a telefonra. Épp ezért a hajszárítózás nem a legjobb ötlet, hiszen amellett, hogy szétoszlatod a vizet, még a meleg is károsíthatja a telefont.

Az extrém hideg sem tesz jót a beázott telefonnak, de mégis vannak, akik fagyasztóba rakják a beázott mobilt. A víz megfagy, és jéggé alakulva jócskán megnő a térfogata, így a készülék belsejében lévő jég még nagyobb gondokat okoz.

És van olyan dolog, amivel esetleg növelhetőek a túlélési esélyek?

Tippek, amik segíthetnek a beázott telefon megmentésében

Az alábbi 5 tipp akár meg is mentheti a telefonod egy beázáskor.  Ha a telefon beleesett a vízbe, akkor értelemszerűen az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban kivedd a készüléked a vízből.

1. Kapcsold ki a telefonod

Ha a vízből való kivétel után még működik a készülék, ne kezd el használni semmiképp. Azonnal kapcsold ki, hiszen az áramtalanítás kulcsfontosságú a túlélés érdekében. A legtöbb esetben persze a beázott telefon kikapcsol magától, de előfordulhat, hogy ez nem történik meg.

2. Távolítsd el a tokot és a kártyákat

Ha van telefontok a készüléken, távolítsd el azt a telefonról. Ugyanígy járj el a SIM-kártyával, és ha van ilyened, akkor a memóriakártyával is. Ezeket rakd félre, hogy megszáradjanak. Semmiképp ne rakd be őket másik telefonba amíg nem száradtak meg teljesen, hiszen ha nedvesen kerülnek be egy másik telefonba, akkor ott is az előzőhöz hasonló problémákat okozhatnak.

3. Vedd ki az akkumulátort (ha lehetséges)

Bár ez a mai készülékekre már kevésbé jellemző, ha egy régebbi modellről van szó, az áramtalanítás legjobb módja, ha az akkumulátort is eltávolítod, így megfosztva azt az áramforrástól.

4.Távolítsd el a lehető legtöbb folyadékot a készülék külsejéről

Óvatosan itasd fel egy ronggyal vagy papírtörlővel a vizet a készülékről. Arra azonban nagyon figyelj, hogy ne tereld a vizet a nyílások (hangszóró, mikrofon, Jack-csatlakozó) irányába. Egy autós porszívóval a már a telefon belsejébe került víz kiszívását is megpróbálhatod, de ennek a sikerét fenntartásokkal kell kezelni. Az igazán mélyre került vizet semmilyen porszívó nem szedi ki a telefon belsejéből.

5. A legfontosabb, hogy minél hamarabb vidd szervizbe a telefont

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a lehető leggyorsabban vidd el a beázott telefont egy szervizbe. A készülék belsejébe jutott víz miatt a korróziós folyamat azonnal megkezdődik, így a későbbiekben rendkívül fontos lesz, hogy mennyi ideig volt vizes az alaplap és a többi alkatrész. 

És mit tehetsz a telefon védelmének érdekében? Milyen módon védekezhetsz a beázással szemben?

Vízálló okostelefon tokok

A vízálló telefontokok között találni olyat, ami valós védelmet nyújt az okostelefonnak, bár ezek a tokok sokszor elég furán néznek ki. Azt azonban mérlegelni kell, hogy ha valóban vízálló tokra van szükséged, akkor a megjelenés nem lehet elsődleges szempont.

Emellett pedig léteznek olyan vízálló tokok is, amelyek nem nyújtanak valód védelmet abban az esetben, ha teljesen vízbe merül a telefon. Ezek eső, vagy felfröccsenő víz ellen védik a telefont, de vízbe ejtés esetén nem.

Spigen A600 vízálló tok

Vízálló okostelefonok

Bizonyos készülékek alapvetően vízálló okostelefonként kerülnek a polcokra. Érdemes azonban fenntartásokkal kezelni a gyártók reklám szövegeit, ezek ugyanis - a vízálló tokokhoz hasonlóan - laboratóriumi körülmények között tesztelt közegre vonatkoznak.

Mennyire bízhatunk a vízálló telefonjainkban?

Bármennyire is reklámozzák vízállósággal a gyártók a készülékeket, tudatosítani kell magadban, hogy az okostelefonokat nem vízben való használatra találták ki, így akármennyire is vízálló egy telefon, törekedni kell arra, hogy a telefon ne kerüljön víz alá.

Gondolj úgy az okostelefon vízállóságára, mint egy biztonsági tartalékra. Ha mégis megtörténik a baj, a vízállóság megmentheti a készüléket.

Azonnal vidd szervizbe a beázott telefont

Mint korábban már említettem, a beázott telefont minél előbb szervizbe kell vinni, hiszen egy jól felkészült szerviznek van a legjobb esélye arra, hogy megmentse a telefont.

És hogy miért?

Rengetegen próbálják meg otthon kiszárítani a telefonjukat, és kisebb-nagyobb sikereket el is lehet érni. Hosszú távon azonban mindenképp a szakértői szervizelés a jó megoldás, hiszen egy telefonszervizben kifejezetten erre a feladatra tervezett eszközökkel és szakértelemmel kezelik a problémát.

A beázott telefon javítása az egyik legösszetettebb szervizelési folyamat, így semmiképp se kezdj hozzá otthon. Bízd inkább a profikra.

  • Ha vízbe ejtetted a telefonodat, azonnal keresd fel üzletünket személyesen, illetve foglalj időpontot, hogy ne kelljen a bolt előtt várakoznod.
  • Ha pedig vidéken laksz, vedd igénybe szervizfutár szolgáltatásunkat, amely az ország bármely pontjáról igénybe vehető.

Reméljük, tudtunk segíteni ezzel a cikkel, és ha vízbe ejtetted a telefonod, pontosan tudni fogod, mit kell tenned. Megköszönjük, hogy megosztod ezt a cikket ismerőseiddel, így nekik is segíthetsz, ha épp hasonló problémákkal küzdenének.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.