Chiphiány az okostelefon-iparban: miért van és meddig tart?

2022.06.10 0 hozzászólás 409 olvasás
Chiphiány az okostelefon-iparban: miért van és meddig tart?

A chiphiány egy meglehetősen új kifejezés, ami egyre több iparágat érint, így ma már globális problémának tekinthető. De hogyan alakult ez ki és milyen hatással van az okostelefon-piacra? És ami a legfontosabb: meddig tart még a chiphiány?

Ebben a cikkben összeszedünk minden olyan információt, amit érdemes tudni ebben a témában. Utánajárunk az okoknak, és megvizsgáljuk az esetleges következményeket, illetve a megoldási lehetőségeket.

Ha érdekel ez a téma, vagy ha eddig nem hallottál róla, akkor itt sok hasznos és érdekes információra lelhetsz.

Mit jelent a chiphiány?

A chiphiány egy olyan jelenség, amely során a félvezetők tekintetében – melyek rengeteg elektronikai eszköz gyártásához elengedhetetlenek – óriási szakadék alakult ki a kereslet és a kínálat között.

A gyártók nem tudták szállítani a megfelelő mennyiségű alkatrészt, hiszen nem voltak felkészülve az óriási megrendelésekre.

A chiphiány legfőbb oka a számítógépes és egyéb elektronikai eszközök iránti érdeklődés ugrásszerű megnövekedése, amiben számos tényező szerepet játszott. Emellett pedig vannak további okai is, ezeket fogjuk most részletesen megvizsgálni.

A chiphiány kialakulásának okai

1. A koronavírus-járvány hatása a chiphiányra

A legjelentősebb ok a chiphiány kialakulására természetesen a 2020 óta mondhatni folyamatosan jelenlévő koronavírus-járvány. Azt már lassan megtanuljuk, hogy hogyan kell együtt élni egy ilyen járvánnyal, a gazdasági és egyéb jellegű kihívások azonban javarészt még csak most jönnek, aminek a chiphiány az egyik első tünete.

De hogyan lehet egy járvány hatással az elektronikai eszközökre?

Emlékezz csak vissza a tavalyi első hullámra. Mennyi ismerősöd és barátod vonult home office-ba? Rengeteg munkáltató kényszerült arra, hogy dolgozóit otthon foglalkoztassa, amihez természetesen biztosítani kellett olyan eszközöket, mint a számítógép vagy a céges telefon.

,,Covid miatt zárva" felirat egy ajtón

(kép forrása: unsplash.com)

Így hát ugrásszerűen megnőtt az ilyen megrendelések száma. Míg 2018 és 2019 között az elektronikai eszközök iránti érdeklődés csökkent, 2020-ban 6,5%-kal nőtt. Ez már eleve egy igen nagy ugrás, de még ennél is nagyobb volt a növekedés 2021-ben.

A Semiconductor Industry Association felmérése szerint a 2021 májusában 26%-kal nőtt az eladások száma az egy évvel azelőtti adatokhoz képest. Ez egészen elképesztő növekedés, ami alapjaiban változtatta meg a félvezetők globális piacát.

Az idei év augusztusában ugyancsak az SIA felmérése szerint már 29,7 %-os volt a növekedés egy év alatt, egy hónap alatt pedig 3,3%-os növekedést mértek.

És csak a munkahelyek rendeltek új számítógépeket?

Természetesen nem. Ugyanez a jelenség volt megfigyelhető az oktatásban is, hiszen a tomboló járvány alatt az iskolák zöme is áttért az online oktatásra, így a diákok és a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak is fontosabbá vált a számítógép, hiszen online voltak az óráik és az előadásaik.

Emellett pedig – ugyancsak a vírus okozta bezártság miatt – rengetegen vásároltak szórakozási célból számítógépet. Sokan újra elővették a fiatalkori hobbit, a számítógépes játékokat. Emiatt is nőtt a kereslet a számítástechnikai eszközök iránt.

2. Az USA és Kína hidegháborúja is az okok között

Egy ilyen globális problémából természetesen nem maradhat ki a két szuperhatalom sem.

A két fél kereskedelmi háborúja – mellyel ebben a cikkünkben is foglalkoztunk – odáig vezetett, hogy a 2020-as év második és harmadik negyedévében a Huawei és annak versenytársai felhalmozták a készleteiket

A kínai chipgyártók, mint például a SMIC, már nem tudta kielégíteni a megnövekedett igényt, így a vásárolók más lehetőségek után néztek.

Így került egyre nagyobb teher a tajvani TSMC-re, amely óriási megrendeléseket kapott.

3. Az ázsiai szárazság is problémát okoz

Érdemes tudni, hogy az ilyen chipek gyártásában óriási szerep jut az ázsiai országoknak. A chipek túlnyomó részét két vállalat, a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung gyártja.

A tajvani TSMC produktivitására – amely az utóbbi években olyan gyártókat is maga mögé utasított, mint az Intel – rendkívül nagy hatást gyakorolt az elmúlt 50 év legerősebb szárazsága. Ez természetesen más gyártókra is igaz, de nyilván a legnagyobb teljesítmény tud a legnagyobb mértékben visszaesni.

Ezek a vállalatok nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy elegendő vízhez jussanak, hiszen a víz rendkívül fontos eleme az ilyen alkatrészek gyártási folyamatának.

És van más probléma is?

A TSMC épülete

(kép forrása: techtaiwan.com)

4. Környezeti tényezők és balesetek

Szintén hátráltatták a gyártást olyan dolgok is, amik alapjáraton talán nem okoztak volna akkora gondot, de a megnövekedett kereslet és az ezáltal kialakult felgyorsult tempó miatt erősebben éreztették hatásukat.

Ilyenek a gyárakban kialakult tüzek, illetve áramkimaradások is sújtották az üzemeket, ami sok kimaradt üzemórát jelent.

Emellett pedig az idén márciusban a Szuezi-csatornán keresztbe forduló Ever Given konténerhajó esetét is érdemes megemlíteni. A Szuezi csatorna ugyanis óriási forgalmat bonyolít le.

De mégis mekkorát?

A 6 napos leállás alatt – ennyi ideig akadályozta az áthaladást a konténerhajó – 422 hajót kellett feltartóztatni a két oldalon. Ezek a hajók összesen 26 millió tonna árut szállítottak. A fennakadás ideje alatt rengeteg szállítóhajó választotta a sokkal hosszabb – és így sokkal költségesebb –, Afrikát megkerülő útvonalat.

Ever Given konténerhajó

(kép forrása: apnews.com)

Hogyan reagáltak a gyártók a hiányra?

Itt érdemes szétválasztani magát a chipeket gyártó cégeket, illetve a chipek megrendelőit, tehát azokat a vállalatokat, akik a legnagyobb megrendelői ezeknek az alkatrészeknek.

A chipeket gyártó vállalatok, észlelve a problémát, az árak növelésével próbálják visszafogni a megrendelések mértékét. Ez természetesen nem annyira sikeres, hiszen a megrendelők a chipek beépítése után a kész termékek árának növelésével megkeresik a drágább gyártás során keletkező többletköltségek fedezetét.

A chipeket felhasználó iparágak válallatai pedig vagy szintén emelik az árakat, vagy átszervezéssel próbálnak hatékonyabban értékesíteni.

Itt érdemes megemlíteni például az Apple-t, ami előzetesen 90 millióra becsülte az idén eladott iPhone 13-ak számát. Amikor aztán kiderült, hogy ezt a szám valószínűleg 10 millióval kevesebb lesz, akkor új stratégiát találtak ki.

Visszaszorították a iPad-ek gyártását, és az így felszabaduló chipeket mind az iPhone 13 gyártásba fektetik. Ez azt jelenti, hogy az Apple felmérte, melyik termékkel tudják a legtöbb hasznot elérni, és így minden erőforrásukat ennek a terméknek a gyártásába tolják.

És a vásárlókra milyen hatást gyakorol?

A felhasználóknak elsősorban persze a megnövekedett árak lettek feltűnőek, bár ez nem okozott tömeges elzárkózást a vásárlástól, sőt.

A pandémia okozta bezártság miatt kialakuló új életkörülmények teljesen új dimenziókat nyitottak meg az otthon töltött szabadidőt illetően. Olyan felnőtt emberek is a számítógép előtt találták magukat, akik addig nem nagyon foglalkoztak ilyesmivel.

A számítástechnikában az egyik legdrágább alkatrészek a videókártyák. Ezeknek a hardvereknek az árában óriási növekedés volt, nyilván a túl nagy keresletnek köszönhetően.

Érdekességként itt említeném, hogy egyes bűnszervezetek úgy próbálták meg kiaknázni az óriási keresletben mutatkozó üzleti lehetőséget, hogy kiraboltak egy videókártyákat szállító kamiont.

Üres polcok egy számítástechnikai boltban

(kép forrása: linustechtips.com)

Hol érezteti a hatását legjobban a chiphiány?

Minden iparágat érint a chiphiány

A globális chiphiány természetesen nem csak a számítástechnika területén okoz gondot.

Az egyik legnagyobb elszenvedője az autóipar, ami talán meglepő módon nagyon kis részét teszi ki a chipek piacának. Így amikor beindult a járvány, lezuhant az autók iránti kereslet, így a gyártók is csökkentették a rendeléseik számát.

A chipeket gyártó vállalatok a haszonkulcs és a mennyiség alapján priorizálják a vásárlóikat, így amikor az autógyártók újra akarták indítani termelésüket, nem jutottak alkatrészhez, hiszen a vevők képzeletbeli sorának végére kerültek.

Autóipari gyártósor

(kép forrása: mining-technology.com)

És mi a helyzet az okostelefon-piaccal?

Az okostelefonok gyártói viszonylag későn kerültek bajba, köszönhetően annak, hogy ők jól reagáltak a vírusra és az elsők között duzzasztották fel készleteiket.

Emellett pedig ezeka cégek a már említett lista élén szerepelnek, hiszen a legnagyobb megrendeléseket ők adják le, így a chipgyártók őket szolgálják ki előbb.

2020-ban az okostelefonok iránti kereslet 12,5%-kal visszaesett, ennek köszönhetően pedig az iparág elvesztette kiemelt pozícióját a 2021-es évre. Jelenleg már az autóipar is felzárkózott, így versenyhelyzet alakult ki a félvezetők iránt, hiszen 2021-ben már az oltásoknak köszönhetően növekedés volt megfigyelhető valamennyi iparágban.

A 2021-es év első negyedévében 26%-kal nőtt az okostelefon-eladások száma.

És milyen alkatrészek hiányozhatnak az okostelefonoknál?

Elsősorban mindenki a processzorokra gondol, hiszen ezek a legfontosabb és legdrágább alkatrészek egy okostelefonban.

Viszont az olyan kisebb alkatrészeket is érintheti a hiány, mint a kijelző egyes kisebb alkatrészei vagy a telefonok hangszórói. Ezek ugyan nem tűnnek annyira fontosnak, de ezek nélkül ugyanúgy nincs okostelefon, mint egy CPU nélkül. Ráadásul ezekből sokkal több is kell egy okostelefonba, mint processzorból.

Mi lehet a megoldás?

Minden iparágra jellemző a folyamatos digitalizálódás, így arra nem lehet számítani, hogy a chipek iránti kereslet egyszerűen vissza fog szorulni. Sőt, inkább növekedés várható.

Épp emiatt az elsődleges megoldás az lehet, ha kiszélesítik az ellátási rendszer kapacitását, hogy nagyobb mennyiséget lehessen gyártani és ne alakuljon ki a mostanihoz hasonló óriási hiány.

Emellett pedig az is elősegítheti az ilyen szituációk elkerülését, ha a legnagyobb vállalatok, mint például az Apple, saját infrastruktúrát dolgoz ki, hogy ne más gyártók teljesítményétől függjön.

,,Az USA-ban felhasznált chipeknek csak a 10%-a készül az Egyesült Államokban” - mondta Miek Orme, a GlobalData szakértője, aki a félvezetők piacát vizsgálja.

Ez tehát azt jelenti, hogy a nagy gyártóknak az biztosíthatja a legnagyobb biztonságot, ha kiépítenek egy saját gyártási rendszert, így függetlenedni tudnak a Samsung és a TSMC termékeitől.

Freedom felirat egy sárga papíron

(kép forrása: unsplash.com)

De vajon mikor ér véget a mostani válság és számíthatunk később is ilyenre?

Mikor ér véget a chiphiány?

A chipek iránti kereslet az eddig trendek alapján az utolsó negyedévben szokott a legalacsonyabb lenni, így 2021 utolsó negyede kulcsfontosságú lesz ebben a tekintetben.

Ha idén is csökkenés lesz megfigyelhető, akkor a gyártóknak esélyük lesz rendezni soraikat, de ha 2021 ebben a tekintetben is rendhagyó lesz, akkor a válság biztosan ki fog tolódni a 2022-es esztendőre, de akár 2023-ra is.

Te észrevettél valamit a chiphiányból? Vásároltál okostelefont vagy számítógépet a pandémia ideje alatt? Válaszodat nyugodtan írd meg kommentben, dobj egy lájkot és oszd meg a cikket, hogy másokhoz is eljusson.

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.