Felrobbanhat az iPhone, ha nem vigyázol?

2022.06.27 0 hozzászólás 2247 olvasás
Felrobbanhat az iPhone, ha nem vigyázol?

Újabb iPhone gyulladt ki hétvégén, méghozzá egy 11 éves kislány tulajdonában, az Apple pedig már el is indította a vizsgálatát az esettel kapcsolatban. Miért gyulladhat ki egyáltalán egy készülék és van okod félni, hogy veled is megtörténhet?

Furcsa körülmények közt „robbant fel” az iPhone 6

A legfrissebb eset alapján egy iPhone 6 modell keltett nagy ijedtséget egy 11 éves kaliforniai kislány és családja körében. Elmondásuk szerint a telefon a gyermek kezében kezdett szikrákat szórni, majd miután a takaróra dobta azt, ki is gyulladt (többek közt a takarón is lyukat égetve). Az esetet az édesanya az Apple-nek is jelentette, így már a vizsgálat is elindult az ügyben.

Hogy mi okozhatta a tüzet, arról konkrét információt még nem tudni, de a gyártó több lehetőségre is felhívta a figyelmet. Azonban a család szerint az iPhone minden „előírásnak megfelelt”, vagyis állításuk szerint semmi nem indokolta a robbanást. Hogy ezzel kapcsolatban mi a teljes igazság, az a vizsgálat után valószínűleg ki fog derülni.

Miért gyulladhat ki egy iPhone?

A (nem is annyira) titok nyitja az akkumulátorban keresendő. A lítium-ion akkuk – legyen szó Apple, Samsung, Huawei vagy bármely más eszközről – bizonyos körülmények közt képesek felrobbanni. Arra viszont, hogy ezek a körülmények egy helyen és időben érjenek össze, minimális az esély (nem véletlen, hogy félévente talán egyszer kerül napvilágra egy ilyen hír az egész világra nézve).

iphone_akkumulator

És arról sem szabad megfeledkezni, hogy bár ilyen esetben az akkumulátorban keletkező rövidzárlat valóban robbanáshoz vezet, nem egy bombatámadásra hasonlító jelenet zajlik le ilyenkor. A valóságban extrém esetben ugyan kigyullad vagy megolvad, de szemmel látható robbanás nem történik. Ettől függetlenül fokozottan veszélyes helyzetről van szó.

Van rá esély, hogy az iPhone-om felrobban?

Ahogy már szó volt róla, rendkívül ritka esetben történnek ilyen balesetek bármely okoseszközzel. Elméletben persze lehetséges, de gondolj csak bele, hány embert ismersz, akivel hasonló megtörtént. Vagy a baráti társaságodban hányan hallottak ilyen sztorit, ami nem a tengeren túl történt?

Ha csak abból indulsz ki, hogy az Apple hány milliárd iPhone eladásán van túl és összehasonlítod azzal a néhány esettel, amiben egy készülék gyulladásáról volt szó (és nem a felhasználó okozta a tüzet), egyértelműen látszik, mekkora félnivalód van. De ha még ez sem győzött meg, vegyük sorra, milyen konkrét okok vezethetnek egy iPhone lángba borulásához – vagyis mit kell elkerülnöd ahhoz, hogy veled ilyen ne történhessen…

iphone_forrosodas

Mi okozhatja az iPhone robbanását?

Az akkumulátor és így a készülékek gyulladásához általánosságban a következők vezethetnek:

Hardveres hibák: Ritka esetben előfordulhat, hogy már a gyártás során olyan fejlesztési mellényúlások születnek, amik később az akku robbanásához vezetnek.

Túlmelegedés, forrósodás: Az, hogy egy telefon időszakosan felmelegszik, természetes dolog, pláne a nyári hőség idején. De ha tartósan ideális hőmérséklet felett van az akkumulátor, az már tartós károkat okozhat benne és akár fel is robbanhat. Az Apple azt javasolja, hogy 45 fok fölé semmiképp nem szabad felhevülnie az iPhone-nak. Ha forrósodik a telefonod, érdemes gyorsan cselekedned.

Rossz minőségű kiegészítők: Az Apple által nem tanúsított töltők és egyéb tartozékok vásárlása nem csak amiatt nem ajánlott, mert a teljesítményük nem lesz az elvárásoknak megfelelő. Többek közt az akkumulátor károsodásához is vezethet, ha ilyen kiegészítőt választasz.

Rossz minőségű alkatrészek: Eredeti Apple akkumulátorhoz csak a hivatalos szervizekben juthatsz hozzá, ezért harmadik félnél történő javítás esetén fontos tudnod, milyen minőségű alkatrész kerül a telefonodba. Egy silány csereakku robbanást is okozhat.

Ha ezeket a hibaforrásokat messziről elkerülöd, akkor szinte kizárt, hogy felgyulladjon a telefonod. Érdemes azonban figyelni a jeleket, így többek közt az akkumulátor púposodása esetén vagy az alkatrész környékén hallható zajoknál mindenképp fordulj szervizhez. De akkor is javasolt szakemberhez menni, ha a készülék órák alatt sem képes megfelelő hőmérsékletre lehűlni annak ellenére, hogy ezt külső körülmények nem teszik indokolttá.

 

Hasznosnak találtad cikkünket? Akkor ne habozz, oszd meg másokkal is!