Fő a védelem - hogyan válassz okostelefontokot

2022.06.30 0 hozzászólás 2177 olvasás
Fő a védelem - hogyan válassz okostelefontokot

Hajlamosak vagyunk mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha okostelefon, vagy tablet vásárlásról van szó. Ha megvan a kívánt eszköz, felelőtlenség lenne, ha nem áldoznánk még néhány ezret a védelemre! Könnyen megkarcolhatjuk, netalán kíváncsi kisgyerekek kezébe kerülhet, vagy egyszerűen csak kicsúszhat a kezünkből a lépcsőn felfelé menet. Utánajárunk, milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő védőtokot!

Noha már léteznek vízálló telefonok, a legtöbbünk mobiljai még nem úsznak meg szárazon egy vízzel való találkozást. Ha kíváncsi vagy, vajon a Te készüléked kiállná-e a próbát, nem muszáj magad kipróbálnod, elég ha felmész a Youtube-ra, ahol számos videót találni, amiben a sérüléseket tesztelik. Ha meggyőztünk arról, hogy tényleg szükség van rá, már csak azt kell kitalálni, hogy milyet válassz.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (10)

Ejtsünk egy szót az árról!

A mobiltelefon gyártó honlapján, vagy a telefontok gyártó oldalán általában drágábban találunk védőtokokat. Ha kinéztünk egy tokot, érdemes rákeresni, megnézni több oldalon és összehasonlítani.

Az Amazonon, az eBay-en, vagy a Vaterán olcsón találhatunk tokokat, de ezeken az oldalakon figyelnünk kell a leütésekre.

Érdemes megemlíteni, hogy noha a közvetlenül a gyártótól vásárolt tokok drágábbak, de gyakran élettartam garanciát vállalnak és könnyebben kicserélik.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (4)

Nézz utána!

Olvass el néhány vásárlói értékelést. Ha nincs értékelés az általad kiválasztott termékről, a gyártó más termékeiről biztosan találsz valamilyen infót. Továbbá a fórumokon is belefuthatsz az adott tokról szóló beszélgetésbe.

Fontos, hogy a toknak meglegyen az összes nyílása. A tömeggyártás miatt néha kifelejtenek egy portot, vagy egy gomb-fedő túl merevre sikerül, vagy bajok lehetnek a kamerafény visszaverődésével.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (3)

Találd ki, hogy mire használnád!

Gondold át, hogy milyen további funkciói lehetnek. A tabletekhez szinte elengedhetetlen az olyan védőtok, ami állvány is egyben. Kapható olyan is, ami több irányban, akár 360 fokban is forgatható. Az okostelefonokhoz is találunk olyan tokot, aminek hátuljából kipattinthatunk egy kitámasztót. Az ilyeneknél figyeljünk arra, hogy megfelelően kapcsolódjon hozzá a kitámasztó, mert idegesítő lehet, ha váratlanul kipattan. Készítsünk egy listát, és írjuk fel, mi a fontos.

Mekkora védelemre van szükségem?

Mennyire vagy ügyetlen? Mindenekelőtt döntsd el, mennyire kell keménynek lennie a toknak. Ha úgy érzed, nagy rá az esély, hogy a betonra ejted, akkor komolyabb védelemmel számolj. Ha tudsz vigyázni rá, akkor elég egy olcsóbb megoldás. Találjuk meg az egyensúlyt a védelem mértéke és a tok plusz súlya között!

Masszív tokok

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (7)

Ha tényleg nem akarjuk a véletlenre bízni, találunk igen masszív és súlyos darabokat is. Léteznek légzsákkal és megerősített sarokkal ellátottak, ami jelentősen csökkenti a sérülés esélyét, viszonyt sokkal nagyobbak. Könnyebb megmarkolni, még nedves kézzel is, de nehezebb ki-becsúsztatni a zsebből. Talán egy övtáska ideális választás lehet az ilyen modellekhez.

A masszív tokok a telefon minden szegletét befedik, beleértve a gombokat és az érintőképernyőt, ezáltal előfordulhat, hogy a gombokat erősebben kell megnyomni, illetve az érintőképernyő kevésbé lesz érzékeny. Összességében tehát a védelmet maximalizálják, de a telefon használatát kissé megnehezítik.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (5)

Az úgynevezett IP védettségi fokozatok arról tájékoztatnak, hogy az adott termék mennyire áll ellen a pornak és a víznek. Néhány tokgyártó cég még addig is elmegy, hogy a katonai szabványnak veti alá termékét. A katonai tesztek során ellenőriznek mindent, a nyomástól és hőmérséklettől kezdve a rázkódásig és ütésig.

Kemény tokok

Ha olyan tokot szeretnél, ami biztosan túlél egy leejtést, de méretben és stílusban legyen esztétikusabb, akkor válassz a kemény tokok közül. Az általános összeállítás egy réteg polikarbonát lemez egy belső réteggel, ami puhább anyag, például szilikon, ami elnyeli az ütődést. Nézd meg, hogy az adott termék átment-e a katonai ütésteszten.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (9)

Ezek a termékek is nagy darabok, viszont stílusok széles választékában kaphatók és nem gátolnak a telefon használatában. Figyelj rá, hogy elöl is legyen valamilyen védőelem abban az esetben, ha arccal lefelé esne le a telefonod. Ha egy plusz markolat is van rajta, akkor még kisebb az esély arra, hogy leejtsd.

A kemény tokos termékek közé tartozik a Samsung Galaxy Note 2-höz is kapható Urban Armor Gear, szerintünk ez az egyik legjobb választás.

Slim vagy alaptokok

Érezhetjük úgy, hogy gyönyörű kialakítású telefonunkat bűn lenne rejtegetni, vagy egyszerűen nincs ínyünkre a vastag tok. Ha a stílus felülmúlja a védelmi szempontokat, válassz egy slim tokot. Véd a karcolások ellen azon a részen, amit lefed a tok, és mindenképpen megnöveli a telefon túlélési esélyét egy esést követően. A slim tokoknál jóval olcsóbb árfekvésre számíthatunk, emellett megfelelő lehet, ha úgy érezzük, hogy elég egy alapvető védelem telefonunknak.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk

Az ilyen tokok egy darabból állnak és TPU anyagból készülnek, ami tartós és enyhén nyúlékony anyag. Könnyen illeszkedik a készülékre és érintésvédelemmel szolgál. A kemény vékonytokok nehezebben illeszkednek, és nem annyira nyújtanak védelmet az ütések ellen. Ebben a kategóriában találjuk a legnagyobb stílus és színválasztékot, de figyeljünk arra, hogy meglegyenek a szükséges nyílások, portok. Ne feledjük, hogy a sarkoknál nincs plusz védelem, és nincs kiálló elem az előlapon, ami védelmet biztosítana, ha arccal lefelé esne a készülék.

A legjobb tokok közül valók ebben a kategóriában a Case Mate, Incipio, Spigen és Griffin. 

Tárcatok

Az ablakos tárcatokok egyben stílusosak és könnyen elférnek a zsebedben is. Kitűnő választás, ha csak be akarod dobni a telefont a táskádba, mert alapvető, de teljes körű védelmet biztosít. Az ütésállóságot tekintve változó, van olyan modell, ami teljesen körbevonja a készüléket, másokban gyakorlatilag semmilyen védelem nincs a sarkoknál és az oldalán.

Ha hajlandó vagy fizetni a prémium kategóriáért, akkor a valódi bőrt semmi sem helyettesíti. A tárcatokok túlnyomó többsége poliuretán anyagból készül, ami tulajdonképpen környezetbarát bőr. A poliuretán jó, de erős szaga lehet, főleg elsőre, és idővel repedések jelenhetnek meg rajta.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (6)

A tárcatokok támogatják az alvó/normál módot, így a készülék automatikusan életre kel, ha kihajtjuk a fedőlapot, és alvóba megy át, ha becsukjuk. Figyeljünk a zár típusára, ha nem akarjuk kockáztatni, hogy a táskában véletlenül szétnyíljon a tok. Noha a mágneses zárral rendelkező modellek sokkal stílusosabbak kialakításúak, de nem annyira erősek, mint a gumírozott, füllel ellátott, vagy gombos záró részek.

Számos tárcatokban van bankkártya tartó nyílás, de néhány típus akár teljes mértékben helyettesítheti a pénztárcát. Általában csak néhány kártyát tudunk beletenni. Ha túl sokat teszünk bele, akkor nagyobb eséllyel nyílik szét váratlanul a tokunk.

Kedvenceink: Spigen és Incipio.

Akkumulátoros tok

Noha a mobiltechnológia rohamosan fejlődik, a gyenge, rövid élettartalmú akkumulátor még mindig központi probléma. Erre a legelterjedtebb megoldás a Power Bank külső akkumulátor, de ha nem szeretnénk magunknál hordani, akkor a telefontokba beépített akkumulátor ideális választás lehet. Ezek a modellek néhány plusz óráig tudnak energiát biztosítani készülékünknek.

Az akkumulátoros tokok általában nagy, masszív darabok. Ha slim verziót találunk, akkor kisebb akkumulátorral kell számolnunk, ezáltal kevesebb energiaellátással. Mindig nézzük meg az mAh számot, de sajnos ez nem mindig fedi a valóságot.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (8)

A legtöbb akkumulátoros tok nem arra lett tervezve, hogy védelmet biztosítson telefonunknak. Az a céljuk, hogy feltöltsék a készüléket, ami ha megtörtént, és lemerítettük a tokot, nyugodtan kivehetjük belőle a telefont. Léteznek olyan kreatív kialakítású modellek, amik egyesítik a könnyűsúlyú tokot egy levehető akkumulátoros résszel.

Képernyővédő fólia

A legtöbb készülék vásárlásakor a csomag része a képernyővédő fólia, de rengeteg helyen árulnak, minden piacon lévő készülékhez. Használatával csökkenthetjük a karcolódás, illetve a repedések kockázatát a drága képernyőnkön, de sajnos rontanak az összképen, és olykor a használhatóságon is.

Ha képernyővédő fóliát vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy az a mi készülékünkre van szabva, mert ha nem a megfelelőt választjuk, akkor nagyobb az esélye, hogy buborékok keletkezzenek alatta. A fóliát az előírás szerint óvatosan, lassan és pontosan tegyük rá a telefonra. Ha szervizünkben vásárolsz a telefonodra kijelzővédő fóliát, akkor helyben ingyen felrakjuk a készülékedre.

hogyan_valasszunk_okostelefontokot_cikk (2)

Ha fóliát vásárolunk, akkor általában többet kapunk egy csomagban, ezért ha az egyik elhasználódik, karcos lesz – ami szinte elkerülhetetlen – akkor levehetjük és rátehetjük az újat. Lehet kapni olyan fóliát is, ami csökkenti a napfény visszaverődését.

A fóliával együtt használhatunk olyan slim vagy kemény tokokat, aminél szabadon van a kijelző. Hátránya, hogy olykor bosszantóan nehéz felhelyezni a fóliát és csökkenti az érintőképernyő érzékenységét. A drágább verzióknál ugyan jobb az érzékenység, de jobban karcolódhat, szóval itt is mérlegelnünk kell.

Fő a védelem!

Ha meg tudjuk nézni a kívánt tokot vásárlás előtt, ne habozzunk! Mindig jobb, ha saját kezünkkel meg tudjuk fogni, érezzük a súlyát, a formáját. Ha tehetjük, válasszunk több tokot a különböző alkalmakra, illetve használatra. Például egy slim tokot a mindennapokra az irodába, és mellé egy masszívabbat a hétvégi kiránduláshoz.

Ne feledd! Ha bármi kérdésed lenne, várunk üzletünkben ahol segítünk neked a számodra legmegfelelőbb tokot választani!

Hasznosnak találtad a fenti útmutatót? Ha bármilyen meglátásod, hozzáfűznivalód van, bátran jelezd kommentben!

/képek forrása: digitaltrends.com/