Az első hajlítható kijelzős Honor telefon is megérkezett

2022.05.31 0 hozzászólás 743 olvasás
Az első hajlítható kijelzős Honor telefon is megérkezett

A hajlítható kijelzős okostelefonok napjaink csúcsmodelljeinek tekinthetők. Egyre több gyártó rukkol elő a saját hajlítható mobiljával, és most a Honor is bemutatta saját készülékét, a Honor Magic V-t.

De miben más a Honor készüléke, mint a jelenleg a piacon elérhető hajlítható telefonok? A cikkben ismertetjük a készülék fontosabb attribútumait, és megnézzük, milyen helyet foglal el a hasonló típusú okostelefonok versenyében a Honor csúcskészüléke.

Ha érdekelnek az összehajtható telefonok, akkor ebben a cikkünkben részletesebben is olvashatsz róla. Na de lássuk, milyen lett a Honor Magic V.

A Honor Magic V megjelenése és méretei

A Honor már tavaly év végén megosztott egy videót a készülékről, amit igen nagy érdeklődés övezett.

A videón egy szürke készülék látható, de a hivatalos bemutatón kiderült, hogy a szürke mellett fekete és sárga színben is elérhető lesz. A hajlítható okostelefonok esetében a megjelenés és a kialakítás legalább annyira fontos, mint a készülék belsejében található hardverek.

Fekete, szürke és sárga Honor Magic V

(kép forrása: hihonor.com)

A Honor Magic V méretei összehajtott állapotban 160,4 x 72,7 x 14,3 mm, míg kinyitva 160,4 x 141,1 x 6,7 mm, tehát kifejezetten nagynak mondható a készülék.

A belső OLED kijelző 7,9 hüvelykes és 90 Hz-es frissítést kapott, míg a külső kijelző 6,45 hüvelykes, szintén OLED, viszont itt a 120 Hz-es képfrissítés is elérhető. Mindegyik kijelző esetében elérhető a HDR10+ támogatottság, így a képernyőkön megjelenített kép kiváló minőségűnek tekinthető.

A külső kijelző méretét tekintve egyébként a Honor Magic V még az eddigi legjobb hajlítható kijelzős telefon, a Samsung Galaxy Z Fold 3 kijelzőjénél is nagyobb, ami egy kifejezetten fontos tulajdonság.

És milyen lett a hajlítható kijelző a Honor Magic V esetében?

Ezeknél a telefonoknál szinte mindennél fontosabb az, hogy a kijelző kinyitott állapotban mennyire szép, és mennyire sikerült a gyártónak úgy kialakítani a képernyőt, hogy ne legyen látható és érezhető a zsanér.

A Honor a Samsunggal ellentétben a vízcsepp alakú hajlítást alkalmazta, és az eddigi tapasztalatok alapján ez a fajta kialakítás működik jobban. Pláne úgy, hogy ezzel a megoldással nincsen rés a kijelző két része között összecsukott állapotban. Ez azért is előnyös, mert így nehezebben jut be szennyeződés a kijelzőhöz.

Nézzük, milyen teljesítményre lesz képes a Honor Magic V.

Az első hajlítható telefon Snapdragon 8 Gen1 processzorral

Mivel a Honor Magic V esetében szinte minden információt kiszivárogtattak a megjelenés előtt, így előre tudható volt, hogy ez lesz az első hajlítható okostelefon, ami megkapja a 4 nm-es technológiával készült Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 lapkakészletet.

A 4 nm-es technológia egyik legnagyobb előnye – az elképesztően magas teljesítmény mellett – az alacsonyabb energiaszükséglet. Az újabb mikroprocesszorok egyik nagy újítása az, hogy a készülékek akkumulátora sokkal tovább bírják majd egy töltéssel, hiszen ezeknek a processzoroknak jelentősen csökken az energiaigénye. (Korábban írtunk cikket az IBM 2 nm-es technológiával készülő processzoráról.)

Ezt a processzort a Honor Magic V esetében 12GB RAM támogatja, illetve a vásárlók választhatnak, hogy 256 vagy 512 GB belső tárhelyet szeretnének a készülékbe. A tárhely bővítésére memóriakártyával nincsen lehetőség.

Honor Magic V

(kép forrása: hihonor.com)

Kamerák terén mit tud a Honor Magic V?

A hátlapon 3 db 50 MP-es kamera található, melyek között van egy ultraszéles látószögű lencse, egy fő kamera és egy színspektrum kamera. Telefotó kamerát azonban nem kapott a Honor Magic V, ami egy kisebb negatívum egy ilyen kaliberű készülék esetében.

Selfie kamerából kettő is van, mindkét kijelzőbe épített egyet a Honor. Igen, mindkét kijelzőn beépített kamerák vannak, tehát nincsen bevágás a kijelzőn, ami sokak számára fontos a mai okostelefonok esetében.

A videók terén a Honor Magic V hozza a megszökött és szinte elvárt 4K@60fps-t, viszont a selfie kameráknál csak 4K@30fps-ben tudunk videót rögzíteni. Semmi extra, de nincs is semmi betegsége ilyen terén a készüléknek.

A Honor Magic V akkumulátora és a töltés

A Honor egy 4750 mAh akkumulátorral látta el a Magic V-t ami a 4 nm-es Snapdragon 8 Gen1 processzorral együtt nagyszerű koncepciónak tűnik. Ezt az akkumulátort 66W-os teljesítménnyel tudjuk tölteni, és a Honor szerint így 50%-ra lehet felvinni a töltöttségi szintet 15 perc alatt. Ez elég komoly teljesítmény, ha valóban így van.

És hol a bökkenő az akkumulátorral kapcsolatban?

Akik ragaszkodnak a vezeték nélküli töltéshez, azok most nem fognak örvendezni, ugyanis a Honor Magic V nem támogatja a vezeték nélküli töltést. Elég nagy hiba ez a készítőtől, véleményem szerint egy csúcskészüléktől ez a funkció ma már alapelvárás.

A töltést egyébként egy USB Type-C kábelen keresztül történik, amit a gyártó mellékel is a készülékhez.

A Honor Magic V operációs rendszere

A Honor úgy gondolkodott, hogy az új csúcsmodell méltó arra, hogy ezen debütáljon az új operációs rendszer, a Honor Magic 6.0.

A Honor Magic 6.0 lényegében egy HarmonyOS-re hajazó kezelőfelületet kap, viszont itt van egy új Magic Live nevű AI (mesterséges intelligencia) szoftver, illetve erre felépítve egy személyi asszisztens is, a YOYO. Ez az asszisztens alkalmazkodik a szokásainkhoz, illetve próbálja a telefon funkcióit optimalizálni, hogy nekünk minél kevesebbet kelljen ezzel foglalkoznunk.

Honor Magic V kinyitva

(kép forrása: techcetera.com)

És hogy áll a Honor a Google alkalmazásokkal?

Az tudott, hogy a Honor 2020-as eladásáig a Huawei leányvállalata volt, a kínai óriást érő amerikai embargó és gazdasági hadjárat következtében azonban a Huawei a Honor eladása mellett döntött.

A Honor vezetősége ekkor azt a célt tűzte ki amge elé, hogy egy felsőkategóriás márkát csinál a Honorból, aminek elérésében nagy segítség lehet, hogy ők megkapták a Google támogatását, tehát számukra a különválástól kezdve elérhetőek a Google alkalmazások.

Mennyibe fog kerülni a Honor Magic V?

Az összecsukható okostelefonoknál – különösen az újabb modekkelnél – bőven félmillió forint fölötti összegekben kell gondolkodni, így nem nevezhető éppen egy olcsó befektetésnek.

A 256GB-os Honor Magic V ára előreláthatólag 2200 dollárba, míg az 512 GB-os verzió 2350 dollárba fog kerülni. Ez átszámítva jelenleg 689 ezer és 736 ezer Ft, de ez a kínai ár átszámítása. Ha a Honor Magic V eljut Magyarországra, akkor ennél értelemszerűen még drágább lesz.

A készülék értékesítése egyébként január 18-án kezdődik Kínában. Az előrendelt készülékeket ekkor kezdik el kiszállítani.

És hogy hol helyezkedik el a összecsukható telefonok palettáján a Honor Magic V?

A Honor Magic V a Honor cég eddigi legnagyobb dobása, és a cikkben említett felszereltség és teljesítmény fényében a legerősebb zászlóshajók között kell emlegetni. Véleményem szerint az apró hiányosságai ellenére – vezeték nélküli töltés és telefotó lencse hiánya – méltó kihívója lehet az eddigi legjobb összecsukható Samsung telefonnak, a Galaxy Z Fold 3-nak.

Samsung Galaxy Z Fold 3

(kép forrása: unsplash.com)

Neked mi a véleményed a hajlítható kijelzős telefonokról? Szerinted mekkora szerepet játszanak majd a jövő okostelefonjainak evolúciójában? Eljön az az idő, amikor mindenki hajlítható kijelzős telefont fog használni?

Válaszodat írd meg nyugodtan kommentben, illetve oszd meg a cikket, hogy másokhoz is eljusson. Ha pedig javításra szorul Honor készüléked, foglalj hozzánk időpontot, vagy vedd igénybe szervizfutár szolgáltatásunkat.