Hogyan állítsam be a helymeghatározást Androidon?

2022.06.10 0 hozzászólás 7017 olvasás
Hogyan állítsam be a helymeghatározást Androidon?

Ezen a nyáron hozta ki a Google a legújabb, Android 11-es fejlesztését béta verzióban. A Google szerint az új operációs rendszer az embereket, a vezérelhetőséget és a személyes adatok védelmét helyezi előtérbe. Mindig pozitív, ha egy rendszer frissítésnél a felhasználó védelme kerül a középpontba, ezért segítségképpen szeretnénk titeket végigvinni, hogyan tudjátok beállítani a helymeghatározást az Android 11-en.

Ez a verzió ugyan egyelőre csak a Google Pixel 2 és az újabb mobilokra telepíthető, de remélhetőleg a három hónapos bétatesztelést követően, hamarosan más készülékekre is elérhetővé teszik.

Miután az Android 11 telepíthetővé válik szélesebb körökben is, a felhasználó számos fejlesztésre számíthat, köztük erősebb adatvédelmi funkciókat, új üzenetkezelési rendszert és könnyebb hozzáférést az eszközvezérléshez.

Az Android 11 biztonsági beállításainak animált bemutatása látható a képen, menükkel.

(A kép forrása: https://www.phonedog.com/)

Mi változott az Androidos helymeghatározással kapcsolatban?

A Google már az Android 10-en bemutatta a részletesebb helymeghatározási és adatvédelmi szabályozásokat, de a 11-nél tettek még egy lépést a jó irányba.

A frissítés után a tartózkodási helyét használni kívánó alkalmazások első használatnál felajánlják a hozzáférés egyszeri engedélyezését. Így csak használat közben van hozzáférése a lokációnkhoz az alkalmazásnak, ha pedig befejezzük az applikáció használatát a hozzáférési engedély is megszűnik.

Ezzel bővítette az Android 10 azon funkcióját, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy csak akkor adják meg az alkalmazásoknak a helykövetés lehetőségét, amikor aktívan használják azt.

Ha pedig egy alkalmazást nem használtunk egy ideje, akkor az Android visszaállítja az engedélyezéseket.

Biztonsági beállítások és helymeghatározás engedélyezése láthatók a képen. A bal oldalon egyszeri engedélyezés, a jobb oldalon automatikus beállítás.

(A kép forrása: https://i0.wp.com/)

Az egyszeri hozzáférés mellett meg is tudjuk tagadni az alkalmazás hozzáférését a helymeghatározáshoz.

Ha pedig meggondolnátok magatokat, akkor sem kell aggodalomba esni, mutatjuk, hogyan tudjátok visszaállítani a helymeghatározást.

A helymeghatározás lépéseinek visszaállítása Androidon

  1. Nyissuk meg a Beállítások menüpontot
  2. Görgessünk le a Helymeghatározás ponthoz
  3. Keressük meg az applikációt a, aminél meg szeretnénk változtatni az engedélyezést a Legutóbbi Helymeghatározási Engedélyek listából, vagy válasszuk ki az Összes mutatása opciót
  4. Kattintsunk az Engedélyek opcióra
  5. Kattintsunk a Hely opcióra
  6. Válasszuk ki milyen hozzáférést kívánunk engedélyezni az alkalmazásnak, ezek lehetnek: Mindenkori engedélyezés, Csak használat közbeni engedélyezés, Kérdezzen rá mindig vagy Elutasítás
  7. Ha meg kívánjuk nézni az összes alkalmazást, amiknél ugyanaz a beállítás, akkor válasszuk ki az Összes alkalmazás mutatása ezzel az engedéllyel opciót
  8. Egyszeri engedély adáskor a Kérdezzen rá mindig opciót válasszuk
  9. Végül nyissuk meg az alkalmazást, aminél meg szerettük volna változtatni a hozzáférést, meg fog jelenni egy információs ablak az egyszeri hozzáférésről

A nő a kezében tartja a telefonját, amint épp bekapcsolja a helymeghatározás engedélyezését a Fitbit alkalmazás számára. Háttérben fák, udvar és út.

(A kép forrása: https://www.androidcentral.com/)

Fontos megjegyezni, hogy ezek az egyszeri engedélyezések bizonyos alkalmazásoknál teljesen megváltoztatják az Androidos telefon használatát, ezt vegyük figyelembe mielőtt az egyszeri hozzáférést választjuk.

A tartózkodási hely megadása bizonyos alkalmazásoknál (például a Térkép) elengedhetetlen, így ha esetleg az első felajánlásnál elutasítottuk a hozzáférést, a fentebb felsorolt lépések segítségével meg tudjuk változtatni azt.

Ha hinni lehet a Google-nek akkor még az idén elérhető lesz a frissítés a legtöbb Androidos telefonon, így egy kicsit nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, tudván, hogy több kontrollunk van a telefonunk beállításai felett.

Te nyugodt szívvel engedélyezed az appoknak, hogy kövessék a helyzetedet? Vagy épp ellenkezőleg, frászt kapsz tőle? Miért?

Írjátok meg kommentben, hogy segített-e ez a cikk, illetve ha tetszett osszátok meg barátaitokkal is.