Hogyan állítsd be az új Mac-ed

2017. január 9. -
Feltelepíteni egy Mac-et? Mi sem egyszerűbb, gondolhatnánk. Annak ellenére, hogy relatíve egyszerű folyamatokról van szó, elfordult már, hogy olyan Mac-et hoztak be a szervizünkbe, ami telepítés közben produkált valamilyen szoftverhibát. Hogy biztosra menj, és könnyűszerrel működésbe hozd az új Apple számítógépedet, olvasd el az alábbiakat!
Hogyan állítsd be az új Mac-ed

Nem tudom, hol kezdjem

Ha ott van előtted az új, karácsonyra kapott Mac, és még csak a kicsomagoláson vagy túl, talán felmerül benned, hogy hol is kezdd.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan fogj neki az új Mac-ed beállításnak. Átnézzük az egészet a bekapcsolástól kezdve, a telepítési folyamaton át a felhasználói fiók beállításáig, vagy hogy egy régi Mac-ből (vagy Windows PC-ből) hogyan vidd át az adatokat. Ezt a leírást követve tutira a legjobbat hozod ki az új Mac-edből.

Első lépések

Az első lépések igazán egyszerűek. Miután a Mac-et kivetted a dobozból, dugd be a tápegységbe. (A legtöbb MacBook-nak van némi töltöttség, ami a tesztelésből maradt, de mindenesetre jobb töltőre dugni.) Akár egy új Mac mini-t kaptál, akár Mac Pro-t, hozzá kell csatlakoztatnod egy monitorhoz, és kell egy USB billentyűzet és egy egér. Nézd meg, hogy megvan-e az akkumulátor az Apple Magic Trackpad-ben, Magic Mouse-ban vagy az Apple vezeték nélküli billentyűzetben. Nyomd meg a Bekapcsoló gombot!

Beállítási asszisztens

Setting-up-Mac-OS-X-Yosemite_2

Amikor először bekapcsolod az új Apple Mac-et, elindul egy Setup Assistant nevű program. Ez segít beállítani a Mac-et, csatlakozni az internethez, és segítséget nyújt a fiókod létrehozásakor. Továbbá végigvezet a jogi dokumentumokon, és segít az adatvédelmi beállításokban is.

Minden képernyőn, miután kiválasztottad a megfelelő beállítást, kattints a Tovább gombra. A képernyők a következőek a Setup Assistant-ben:

Üdvözlünk az új Mac-en

  • Ez a képernyő mutat egy Térképet. Válassz ki egy közeledben lévő országot és menj a Továbbra.
  • Válaszd ki a billentyűzeted. Ha Magyaroszágon vagy, válaszd ki a magyar billentyűzetet. Elképzelhető, hogy a „Mutasd az összeset” lenyíló fülében találod meg.
  • Válaszd ki a WiFi kapcsolatot
  • Csatlakoznod kell egy hálózatra. Általában ez egy WiFi hálózat. Válaszd ki a sajátodat, és írd be a jelszót. Ha nem tudod a WiFi jelszavad, lehet, hogy fel van írva a router oldalára, de a szerződésben biztosan benne van.

Információ átvitele erre a Mac-re

Ha egy régebbi Mac-ről váltottál, használhatod az Időgép biztonsági mentést, hogy átvitt az infókat az új gépedre. Ez egy Migration Assistant nevű programot használ. Érdemes megjegyezni, hogy ezt a progit nem muszáj most futtatnod, a későbbiekben is visszatérhetsz rá. Ha így döntesz, akkor kattints a Ne most-ra, majd a Továbbra.

Helymeghatározó szolgáltatás engedélyezése

A helymeghatározó szolgáltatások segítségével az alkalmazásaid bemérik helyzetedet a Földön. Ehhez minden egyes app-nak engedélyt kell adnod, az Apple app-ok, a Térkép és a Find My Friends is jó hasznát veszi. Kattints az engedélyezésre „Az én Mac-em”-en, és menj a Továbbra.

Mac beállítása Apple ID-val

qqfile_574985a436370

/forrás: http://ghoort.ir/

Írd be az Apple ID-dat és jelszavad. Ez az Appla ID ugyanaz, amit az Apple Store-beli vásárlásnál használsz. Az Apple ID egy email-cím és általában (de nem mindig) „icloud.com”-mal végződik.

Ha nincsen Apple ID-d, akkor célszerű létrehozni egyet az „Ingyenes Apple ID létrehozásá”-ra kattintva. Szükséges hozzá egy bankkártya, ami nem csak jó biztonsági zárat biztosít, de olyan dolgokat csinálhatunk vele, mint eltűnt Apple számítógép helyének meghatározása, de új (gyakran ingyenes) alkalmazásokat tölthetünk le vele a Mac App Store-ból. Persze, ha most úgy érzed, nincs szükséged rá, kattints a Skip-re, és majd visszatérsz rá később.

Felhasználási feltételek

Most megkérnek rá, hogy olvasd el a Felhasználási feltételeket. Olvasd át, utána kattints a Beleegyezésre (majd újra).

Az iCloud beállítása következik, amihez be kell jelentkezned az Apple ID-val. Szerintünk az iCloud fantasztikus. Szinkronizálja a kapcsolataidat, a naptárat, email-fiókot, web böngésző információt, emlékeztetőket, jegyzeteket, és biztosít 5 GB az új iCloud Drive-on, ahol tárolhatod adataidat. Engedélyezd az iCloud beállítását ezen a Mac-en és kattints a Tovább-ra.

Az iCloud tárhely egyébként bővíthető. Választhatsz, 50 GB, 200 GB, vagy akár 1 TB, 2 TB tárhelyet is.

FaceTime és Üzenetek beállítása

A következő ablak azt kérdezi, hogy szeretnéd-e használni az email-edet FaceTime-ra és Üzenetekre. Az iCloud email-ed tűnik fel alapértelmezettként, de ha más email-címekkel is regisztrálva vagy az Apple-lel, akkor esetleg azok is. Válaszd ki azt az email-címet, amit használni szeretnél a FaceTime-mal és az Üzenetekkel, és kattints a Továbbra.

Find My Mac

find-my-iphone-icon-100618670-large

/forrás: clickonline.com/

A következő felmerülő kérdés, hogy szeretnéd-e használni az iCloud-ot a Find My Mac-kel. Ez egy szolgáltatás, amit az Apple futtat, és az elvesztett Mac-ek bemérésben segít. Egy saját Mac-ed elküldi a tartózkodási helyét, ha megkéred egy másik eszközről, vagy az iCloud weboldalról, ha bejelentkezel. Szerintünk remek ötlet bepipálni ezt, és a Továbbra kattintani.

Fiókok

Végezetül a fiókod beállításáról kérdeznek. Ki kell töltened a Teljes név mezőt, ami ad egy Fiók név és Jelszó mezőket. Figyelj rá, hogy erős jelszót válassz, de azért emlékezz is rá. Ezen a képernyőn két opciót is találsz:

  • Engedélyezem az Apple ID-nak , hogy visszaállítsa ennek a felhasználónak a jelszavát
  • Kérjen jelszót bejelentkezéskor

Szerintünk érdemes bepipálni ezeket. Katt a Továbbra.

Válaszd ki az időzónád. Ha korábban a Helymeghatározó szolgáltatásokat bekapcsoltad, akkor hagyd az „Állítsd be az időzónát automatikusan a jelenlegi hely alapján” beállításon. Így a Mac váltani fog időzónát, amint új időzónába lépsz. Egyébként válaszd ki a megfelelő időzónát, és kattints a Továbbra.

Diagnosztika és Használat

Yosemite-Diagnostics-and-Usage_2

 

Ez egy új funkció, amit a Mac OS X 10.10 Yosemite hozott be. Ebben az ablakban az Apple megkérdi tőled, hogy meg szeretnéd-e osztani a diagnosztikára és használatra vonatkozó információkat az Apple-lel és egyéb alkalmazás fejlesztőkkel. Két opció áll előtted:

  • Diagnosztika és használat elküldése az Apple-nek
  • Hibaüzenetek megosztása alkalmazás fejlesztőkkel

Az első opció alapból be van pipálva, a másodikat neked kell (amennyiben persze beleegyezel). Javasolt megosztani a hibás adatokat a fejlesztőkkel, hiszen egy javítani tudnak az appon, amit használok, de ez persze adatvédelmi aggályokba ütközhet. Ha megvagy, kattints a Továbbra.

Kell-e regisztrálnod az új Mac-ed az Apple-höz?

Az utolsó lépés a Mac regisztrálása az Apple-höz. Itt is javasolt a regisztrálás, ami után reklámüzeneteket kapunk (amik meglepően hasznosak). De nyugodtan klikkelhetsz a Skip-re, ha nem vagy kíváncsi erre.

És vége. Az utolsó képernyő megköszöni munkánkat, majd egy Tovább után használatra kész a Mac számítógéped.

Mielőtt továbbhaladnál, a legjobb, ha felmész az App Store-ra, és a Frissítésekre kattintasz. Kattints a „Az összes frissítésére”. Bizonyára akad néhány új szoftver, amit megjelent azóta, hogy a Mac-ed, elhagyta a gyárat, így még mielőtt tényleg belevágnál, gyorsan feltelepíti azokat.

Ha a későbbiekben bármilyen problémád adódna a Mac-eddel, bátran keress fel minket.

Hogyan töröld a böngészési előzményeidet Androidon Hogyan töröld a böngészési előzményeidet Androidon
2017. január 4.
Az alábbi rövid gyorstalpalóban elmagyarázzuk, hogyan töröld a Google böngészési előzményeidet Android operációs rendszeren. Lefedve mindent, beleértve a kereséseket okostelefonon, tableten és számítógépen is.
A 7 legolvasottabb cikkünk az akkumulátorokról A 7 legolvasottabb cikkünk az akkumulátorokról
2017. május 31.
A telefonok egyik legsarkalatosabb pontja az akkumulátora, ez nem vitás. Szervizünkben is gyakori munkafolyamatnak számít a különböző telefonok akkumulátoroknak cseréje, és a felhasználók is ezekre panaszkodnak legtöbbször.
Ettől leesik az állad – a legőrültebb iPhone X kiegészítők Ettől leesik az állad – a legőrültebb iPhone X kiegészítők
2018. május 22.
Az iPhone X megjelenésekor sokakat meghökkentett az árával, innovációival és megjelenésével. Nem csoda hát, ha a készülékhez tervezett kiegészítők között is találunk feltűnő vagy egyenesen eszement darabokat.