Kedves Ügyfeleink! Szervizünk Húsvéti ünnepek miatt 2023.04.07. (péntek) és 2023.04.10-án (hétfő) között zárva tart! Nyitás: 2023.04.11-én kedden. (X)

x

Hogyan csatlakoztasd az iPhone-od vagy iPaded a TV-hez?

2022.06.15 0 hozzászólás 63271 olvasás
Hogyan csatlakoztasd az iPhone-od vagy iPaded a TV-hez?

A telefonok és tabletek kijelzőmérete ugyan évről évre egyre nagyobb, néha mégis jobb egy nagyobb képernyőn visszanézni a képeket és videókat. Mondjuk egy tévé képernyőjén. Ebben a cikkben lépésről lépésre írjuk le, hogyan csatlakoztathatod az iPhone-od vagy iPaded a tévédhez.

Ugyan a iOS készülékek remek médialejátszóval vannak felszerelve, ha mégis körbemutogatnánk kedvenc tartalmainkat barátainknak, hasznos ha nem kell egy iPhone fölé tömörülnie mindenkinek. Arról nem is beszélve, hogy a munkában is sokat segíthet az ilyen jellegű képernyőmegosztás.

Szerencsére több egyszerű módja is van annak, hogy hogyan tudjuk Apple-készülékeinket a tévéhez csatlakoztatni.

És még okos TV sem kell hozzá.

Kábellel való csatlakoztatás

A legésszerűbb módja a készülék TV-re való csatlakoztatásnak a kábeles megoldás.

Ehhez szükségünk van egy olyan adapterre, ami segít csatlakoztatni a kábelt az Apple-készülékhez.

Ebből két-fajta is létezik.

Ha készülékünk Lightning-csatlakozóval van felszerelve, akkor a Lightning-digitális AV-adaptert, illetve a Lightning–VGA-adaptert tudjuk használni. Ha tükrözni szeretnénk a tartalmakat iPhone, iPad vagy iPod touchról egy másodlagos kijelzőre, először csatlakoztassuk a HDMI-kábelt a TV-re, majd dugjuk be a Lightning kábelt az iOS-készülékünk megfelelő kimenetelébe.

Kapcsoljuk be a másodlagos kijelzőt – TV, monitor vagy projektor –, szükség esetén váltsunk a megfelelő videó-bemenetre.

Ha régebbi iOS-készülékünk van, ami 30 tűs dokkoló csatlakozóval rendelkezik, akkor egy második generációs Apple 30 tűs digitális AV-átalakítóra, vagy egy Apple 30 tűs VGA-adapterre lesz szükségünk.

Egy illusztráció, amelyek egy tv-t kötnek össze egy iPhone-nal, átalakító kábel segítségével.

Kép forrása: http://blog.awok.com

Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a kábellel való csatlakozásra nem reagál a televízió képernyője. Ennek több oka is lehet – például egy kontaktos a kábel. Előfordulhat azonban az is, hogy más áll a háttérben. Ha esetleg korábban is tapasztaltad, hogy a készülék nem, vagy csak szakadozva tölt, még az is lehet, hogy a dock csatlakozójával van baj.

És ha már az akkumulátorról beszélünk...

Nem meríti ez nagyon az akkumulátort?

Ma már a legtöbb adapter rendelkezik egy extra Lightning csatlakozóval vagy 30 tűs dokkolócsatlakozóval, ennek köszönhetően pedig tölthetjük a készüléket, miközben csatlakoztatva van a TV-hez vagy monitorhoz.

Egyszerűen csak csatlakoztassuk a Lightning–USB- vagy dokkoló-csatlakozó–USB-kábelt az adapterbe, és dugjuk be az USB-csatlakozót a tápforrásba.

Apple-eszközök csatlakoztatása Airplay-jel

Ha nem akarunk kábelekkel vacakolni, akkor az Apple Airplay alkalmazása a legkönnyebb opció.

Az Airplay alapjáraton telepítve van az Apple operációs rendszerén, így már ezzel sem kell külön foglalkozni.

A szolgáltatás engedélyezi a képernyőtükrözést Apple TV-re, vagy olyan tv-készülékre, ami támogatja az Airplay-t.

Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy az iPhone vagy az iPad ugyanazon a Wi-fi hálózaton van, mint a másodlagos készülék, amihez csatlakoztatni szeretnénk.

Gondoskodjunk emellett arról is, hogy a két készülék közel legyen egymáshoz.

Ha iPhone X-nél újabb telefonunk van, vagy olyan iPadünk amin iOS 12 vagy annál későbbi verzió van, akkor keressük meg a Beállításokat és válasszuk ki a Tükrözés opciót, majd keressük meg az Apple TV-t a listán, amit használni szeretnénk.  Ezután írjuk be a TV-n megjelenő négyjegyű kódot az iOS-készülékünkbe, és már élvezhetjük is a tartalmakat a nagyobb képernyőn.

Mit tehetek, ha nincs Apple TV-m?

Ha nincs Apple TV-nk és nem szeretnénk erre pénzt költeni, szerencsére akkor is van megoldás.

Több fajta képernyőtükrözési applikáció is elérhető, amik segítségével meg tudjuk osztani az iPhone vagy iPad képernyőnket.

Első lépésként bizonyosodjunk meg arról, hogy a tv-készülék vagy monitor rendelkezik-e speciális alkalmazással a kapcsolat létrehozásához.  Az alkalmazás letöltése után Wi-fin vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztassuk iOS-készülékünket a tv-hez és indítsuk el az alkalmazást.

Ha van Chromecastünk, akkor a vezeték nélküli csatlakozás még egyszerűbb lesz, mert ilyen esetben nem is kell bekapcsolni a képernyőtükrözést. A megfelelő alkalmazáson keresztül direktben le tudjuk játszani a kívánt videókat.

Tehát ha például egy előadásra készülünk, és csupán a telefonon van meg a szöveg, vagy a prezentáció ezeknek a segítségével máris profibbnak tűnhetünk, ahelyett, hogy körbeadogatnánk a telefonunkat az asztal körül.

Ha tetszett a cikk, és segítségetekre volt akkor, kérjük osszátok meg ismerőseitekkel, akik szintén szeretnék iPhone-jukat vagy iPadjüket a TV-hez csatlakoztatni.

Kíváncsiak vagyunk, hogy ti milyen módon csatlakoztatják Apple-készülékeket a TV-hez? Kérlek írjátok meg kommentben.