Hogyan hat a koronavírus a kultúrára? (És milyen szerepe van ebben az okostelefonoknak?)

2022.06.15 0 hozzászólás 969 olvasás
Hogyan hat a koronavírus a kultúrára? (És milyen szerepe van ebben az okostelefonoknak?)

A koronavírus miatt kialakult helyzethez valamennyi iparágnak, szakterületnek alkalmazkodnia kellett, szinte egyik napról a másikra. Éppen ezért indítottunk el egy cikksorozatot, amelyben bemutatjuk, hogy egyes szakterületeknek, hogyan sikerült integrálódniuk a rendkívüli állapothoz.

Az első részben: A digitális oktatás nehézségei és megoldásai koronavírus idején témában olvashattatok. Most pedig a kultúra világát érintő kihívásokról lesz szó. 

Március második hetében az összes szórakoztatóipari egységet be kellett zárni azért, hogy ne terjedjen tovább a vírus. A mozik még egy kis ideig kihúzták úgy, hogy 100 embernél kevesebb nézőszámmal vetítettek filmeket (ez sokakban ellenérzést váltott ki, megjegyezzük), de hamar be kellett szüntetniük ezt a fajta tevékenységet is. A bezárás a színházakat, múzeumokat, galériákat és a cirkuszokat is nagyon megviselte, több ezer művész maradt munka nélkül.

Szerencsére azért itthon olyan kreatív energiák mozognak, amelyekkel hamar megjött a válasz a művészek részéről a karantén idejére. Vannak olyan intézmények amelyek korábbi produkciójukat, tárlatukat tették nyilvánossá online, míg mások streamelnek vagy home videókat készítenek. Ezzel bátran kijelenthetjük, hogy mi, nézők nyertük a legtöbbet, hiszen az otthonunk kényelméből nézhetjük az értékes produkciókat. Nem kell megkattannunk a karantén alatt, ha szórakozhatunk is!

kényelem

Zene nélkül mit érek én? Összefogás dallal a koronavírus ellen

Népszerű hazai énekesek adtak új értelmet a legendás LGT - Neked írom a dalt című slágerének. Közel 50 nagyszerű zenész énekli otthonról a fülbemászó dallamokat, azért mert:

“miénk a hála szava: köszönjük! Köszönjük a munkát mindazoknak, akik ma gyógyítanak, beteget ápolnak, tanítanak, a kereskedelemben dolgoznak, vezetnek, embert, árut és csomagot szállítanak, akik őrzik a rendet és vigyáznak ránk, akik tájékoztatnak, és akik most értünk tesznek, talpon vannak… Mi a legtöbbet azzal segítünk, hogy otthon maradunk, és a zene hídjával kötünk össze mindenkit, aki velünk együtt segítene.”

Ezt a csodálatos kezdeményezést pedig pár nap alatt már több, mint 1,5 millióan tekintették meg YouTube-on. Ha esetleg Te még nem láttad, akkor itt pótolhatod.

Szeretnénk mutatni még egy példát, ami szintén otthoni összefogással, dalban fejezi ki az üzenetét, ezúttal 168 színházi ember tolmácsolásában. A Kis suttogás című dal Szemenyei János és Horgas Ádám munkáját dicséri. A videó reményt reflektál a most kialakult helyzetre, amit itt tudsz megtekinteni.

Mindkét produkciónál fontos kiemelni azt, hogy egyik sem profi felszereléssel, nagy technikai apparátussal és több tucat emberből álló stábbal készült, hanem telefonnal, otthonról. Ezt azért érdemes tudnod, mert ha te is érzel magadban affinitást, erőt arra, hogy támogasd valamilyen formában az otthonmaradást vagy segíteni szeretnéd a karanténban töltött időt, akkor nem a technikán fog múlni. Ha van előadóképességed, kreativitásod és egy jó ötleted, akkor már semmi másra nem lesz szükséged, mint telefonra, esetleg stabilizátor állványra és egy jó videóvágó programra. 

otthoni zenélés

Mi a PowerDirector videóvágót ajánljuk neked, mert viszonylag elég profi minőségű anyagot tudsz vele összerakni. Fontos, hogy abszolút felhasználóbarát, tehát a használata még csak nem is igényel több éves videóvágó rutint tőled, ráadásul YouTube-on számtalan tutorial videót találsz arról, hogyan kell használni és még ingyenes is. Innen tudod letölteni. 

Színház az otthonodban? A koronavírus idején még ez is lehetséges!

Ahány színház, annyi szokás. Kicsit mindenki másképpen reagált a mostani helyzetre. A Vígszínház például március közepéig folyamatos VígLive-okkal jelentkezett Facebook oldalán, melyben a társulat tagjaival lehetett beszélgetni előadásokról és arról, hogy ők hogyan élik meg a járványt és annak hozadékát.

A Katona József Színház is reflektál a mostani állapotokra. Eldöntötte, hogy ő már pedig nem hagyja magát, ezért nem csak a régebbi előadásait tette online elérhetővé, hanem a WMN Magazinnal közös Csak neked mondom adását is, sőt ha mindez nem lenne elég, még egy külön sorozatot is indított Vírusvideók címen. Ebben a videósorozatban a Katona színművészei mutatják be home videókban az ő napi rutinjukat és védekezési módszereiket a koronavírus ellen. Nagyon hasznos tippeket adnak a rövid, lényegretörő adásaikban, amiket itt tudsz nyomonkövetni.

Ja, és ha nem mondtam volna, akkor a színház varrodája átállt a maszkok gyártására! Respect a Katonának és társulatának, hiszen példaértékű a társadalmi felelősségvállalásuk.

A mulattatásban pedig magasan a Budapesti Operettszínház viszi a prímet. Ha azt érzed, hogy kezdesz megkattani az otthon töltött karanténban és egy kis vidámságra vágysz, akkor megéri ellátogatni az Operettszínház oldalára. Láttatok már például Rond de jambe pár térre közben kávézni balerinát? Vagy próbáltatok már macskával spicc cipőben táncolni? A színház balettkara humoránál volt és megmutatták, hogyan űzik most a táncot otthon, és ezt meg is osztották velünk, érdemes belenézni. A teátrum még sorozatot is indított a szórakoztatás végett, Operettszínház Home office címen, amelyben a musical és operett slágerek nyernek új értelmet a művészek otthonaiban. Mi azért tartjuk ezt nagyon jó kezdeményezésnek, mert így mindenki ki tud kapcsolódni egy kicsit az otthon töltött idő alatt. Mi nagyon jól szórakoztunk például Polyák Lillán is és Homonnay Zsolton is. Itt is meg szeretnénk jegyezni azt, hogy ezeknek a videóknak az elkészítéséhez sem volt szükség elképesztő technikai cuccokra, elég egy mobil és egy jó videóvágó program. 

operett home office

Hogyan menjek múzeumba a koronavírus ideje alatt?

Tudjuk, hogy milyen amikor élőben csodálhatod meg legendás művészek alkotásait. Ezt a katartikus élményt valószínüleg nehéz lenne bármivel is pótolni, de a világ 10 legnagyobb és legnépszerűbb múzeuma, most mégis kísérletet tesz rá azzal, hogy virtuálisan körbejárhatod őket. A pirantinviaggio.it oldalán találhatod meg azt a listát, amelyben a fent említett top 10 múzeum szerepel; linkekkel az online is elérhető kollekciókhoz. A múzeumok között ott van az elmaradhatatlan Louvre, a Prado múzeum, a Brera-képtár, a Vatikáni Múzeum és a British Museum is. Ez azoknak is nagyszerű lehetőség, akik mostanában utaztak volna, de a járvány miatt már nem tehették meg. Az összes otthonmaradónak nagyszerű lehetőség ez a virtuális tárlat, hiszen a fotel kényelméből tekintheti meg őket.

Cirkuszolás koronavírus idején

Az ország legnagyobb cirkusza a Magyar Nemzeti Cirkusz is több újdonsággal rukkolt elő a nagyérdeműnek. A 2017-es teljes műsorát is közvetítették online a Facebook oldalukon. A műfajt kedvelőknek bizonyára örömhír, hiszen otthonról élvezhetik a lélegzetelállító produkciókat. Ha mindez nem lenne elég, a fiatalabb generáció számára még a népszerű, TikTok alkalmazáson is megtalálhatók. Itt menőbbnél menőbb trükkökkel és látványos bemutatókkal nyűgözik le a közönséget, emellett a social oldalaikon a cirkusz mindennapi életébe is betekintést engednek. Hát nem nagyszerű?

Összességében elmondhatjuk, hogy a kultúrát kedvelők sem maradnak magukra a koronavírus idején, de azért azt meg kell hagyni, hogy az élő művészet varázsát semmi sem pótolhatja. Mindenesetre a digitalizálódás, a különböző online felületek nagyszerű megoldást nyújtanak mind a színház, zene, múzeum, cirkusz kedvelőinek.

cirkusz

Úgy gondoljuk, hogy ezeknek az intézményeknek nagyon fontos szerepe van a társadalmi felelősségvállalásban, hiszen általános feladatuk az eszmék és értékek közvetítése. A mostani üzenet egyértelmű és világos: vigyázzunk egymásra, és maradjunk otthon!

A Smart Clinic is ezt szorgalmazza és segíti a legújabb bevezetett tevékenységeivel. Ha pedig pont most menne tönkre a telefonod, MacBookod, iPaded, amikor a legnagyobb szükséged lenne rá, ne csüggedj! Ugyanis ezeket a készülékeket is javíttathatod anélkül, hogy elhagynád a lakásod, mert járvány ideje alatt a futárszolgálatunk országszerte ingyenes, sőt Budapesten még van expressz szolgáltatásunk is. 

Ha tetszett a cikk, akkor lájkolj minket és kövess Facebookon és Instagramon is, hiszen sok érdekes hírt és információt osztunk meg veletek!