Hogyan kíméljük az Android akkumulátorokat?

2022.06.30 0 hozzászólás 19893 olvasás
Hogyan kíméljük az Android akkumulátorokat?

Köztudott, hogy egyik okostelefon akkumulátora sem bírja sokáig, ám néhány készülék esetében még az átlagosnál is gyatrább a képernyőidő. A nagy AMOLED és IPS kijelzők szinte csak eszik az akkuidőt, ám van néhány dolog a kulisszák mögött, amivel el tudod érni, hogy az Android telefonod kicsit tovább bírja szuflával. Olvass tovább, ha érdekelnek az akkumulátor kímélő tippjeink!

Ezek a trükkök rendkívül hasznosak lehetnek a Samsung Galaxy, a Sony Xperia, és az LG illetve a HTC okostelefonok, valamint az összes Android alapú készülék büszke tulajdonosainak.

Hogyan működik az akkumulátor Android alatt?

Először nézzünk a dolgok mélyére! A legtöbb okostelefon vagy lítium ionos vagy lítium polimer alapú akkumulátort használ. Mindkettő nevéből adódóan is lítium alapú, azaz nem szükséges megformázni, ugyanis nincsen memóriája.

Sőt, ezek a típusok leginkább az alacsony feszültségtől szenvednek, azaz alapvetően jobb részlegesen tölteni őket (például 20%-ról 90%-ra), mint teljesen feltölteni mindig. Természetesen mindenkinek lehetnek egyéni receptjei az akkukímélésre, így ha van bevált módszered, nem érdemes váltanod.

1. A fekete háttérrel bizonyos típusok esetén spórolhatsz

Ha nagyon kevés az üzemidőd, akkor mielőtt még rohannál akkumulátor cserére, érdemes kipróbálnod ezt az apró trükköd. Ha ugyanis a telefonod kijelzőtípusa AMOLED (mint pl. a legtöbb Samsung Galaxy kijelző), akkor mindenképp ajánljuk a fekete hátterek használatát. Akit érint az akkumulátor merülés problémája, ezzel rengeteget spórolhat, hiszen az AMOLED kijelzők csak a feketétől eltérő színű pixeleket világítják meg. Minél több fekete pixeled van, annál kevesebb energiát igényel a képernyőd.

2. Doze

A Google a Marshmallow frissítéssel új funkciót vezetett be, melynek a neve Doze lett. A Doze segít neked abban, hogy spórolj az energiahasználatoddal. Alapértelmezésként be van kapcsolva és ezzel együtt meg van engedve a készülékednek, hogy hibernált módba váltson, amikor huzamosabb ideig nem használ semmi különösebb erőforrást.

Ennek a hatása, hogy a telefonod alszik, amikor te magad is azt teszed. Ez kb. 3-5% éjszakai akkufogyasztást jelent a korábban megszokott 20-25%-hoz képest. Nem rossz, ugye?

Az alkalmazások viszont alapvetően nem lettek kötelezve a Doze használatára, ezért külön meg tudod tekinteni a Beállításokban, hogy melyik képes erre.

AndroidPIT-Nexus-6-Android-6-0-Marshmallow-review-33-w782

3. Használj Greenify-t!

Noha a legtöbb Android-os akkuoptimalizálós alkalmazás egy nagy humbug, de ez nem mondható el a Greenify-ról. Ez az app tényleg működik. Gyakorlatilag megadja a lehetőséget a többi alkalmazásnak arra, hogy hibernált módba lépjenek, amikor nincsenek használatban.

Ez egyrészt erőforrásokat szabadít fel a rendszer számára, másrészt az akkuteljesítményre is jó hatással tud lenni. Mindenképp adj neki egy esélyt, mielőtt akkumulátort cserélnél. Erről az alkalmazásról egyébként egy korábbi cikkünkben is tettünk már említést.

4. Ne használj automatikus fényerő funkciót!

Ne használd az automatikus fényerő funkciót! Elsőre ugyan hasznosnak tűnhet, de általában többet veszítesz vele, mint amennyit nyersz. A legtöbb esetben nagyobb fényerőt állít be, mint amire valóban szükséged lenne. Jobb, ha saját magadnak állítod be az élethelyzethez és a fényviszonyokhoz megfelelő erősséget. Ez az egyik legjobb módja az effektív akkumulátor merülés elleni harcnak, hiszen mint említettük, a kijelzők a legnagyobb akkufogyasztók.

5. A kisebbre állított képernyőalvási idő sok energiát tud megspórolni

Állítsd a képernyőd alvási időbe való kapcsolásának időkorlátját a lehető legrövidebbre, amit még elviselhetőnek gondolsz. Gondolj bele, az alapbeállítás szerinti 1 perc négyszer hosszabb idő, mint ha pl. 15 másodpercre állítod be manuálisan az opciót! Ez négyszer annyi energiafogyasztást is jelent a kijelző részéről ebben az időszakban.

Tanulmányok szerint egy átlagos okotelefon felhasználó naponta 150 alkalommal kapcsolja be telefonja kijelzőjét, azaz ezek a fölösleges kijelzőidők összeadva már nem is tűnnek olyan kis különbségnek. Ha ezt sikerül csökkentened, azzal rengeteg energiát megspórolsz a készüléked számára.

6. Nem kell állandóan okosnak lennie a telefonodnak

Kikapcsolhatsz olyan okos funkciókat, mint a gesztusvezérlés, okos görgetés, és így tovább, amivel akkumulátor energiát spórolhatsz (főként Samsung Galaxy telefonok esetében ajánlott). Hacsak nem használod állandó jelleggel ezeket, fölösleges folyamatosan üzemelniük.

7. Kapcsoldi ki a rezgő jelzéseket az akku kíméléséhez!

A vibramotor energiát fogyaszt, így ha kikapcsolod, kevésbé fog érinteni az akkumulátor merülése. Ha nincsen feltétlenül szükséged arra, hogy mindig azonnal észrevedd az értesítéseidet, akkor nyugodtan kikapcsolhatod ezt a funkciót - ahogy magukat az értesítéseket is. Alapvetően jóval több energiát fogyaszt egy rezgés, mint a csengetés, ezért ha olyan helyen vagy, ahol másokat nem zavarsz, mindenképp érdemes a hangjelzéseket használnod. Mindemellett a billentyűleütés visszajelzéséről gondoskodó kis rezgések is hasonló elven működnek, így ha nem fontos számodra, kapcsold ki!

8. Használd a zárólási képernyő értesítéseit!

A zárolt képernyőn megjelenő értesítések rendkívül akkumulátor kímélőek, főleg ha a telefonod kijelzője AMOLED. Ennek oka abban keresendő, hogy nem kell az egész kijelzőt megvilágítani egy apró értesítés megjelenítéséhez. Ha sok értesítést kapsz, amivel nem lesz azonnal dolgod, mindenképp hasznos ez a fajta tudatos használat. A zárólási képernyős értesítések egyébként a Lollipop kiadással együtt érkeztek meg az Android rendszerekbe.

Ha esetleg még a korábbi, KitKat alapú rendszert használod, akkor megpróbálhatsz zárolási képernyős harmadik féltől származó widget-eket, értesítéseket használni, ha ezt a telefonod ROM-ja támogatja. Feltelepíthetsz például olyan alkalmazásokat, mint a Dynamic Notifications, melyek ezt a célt hivatottak szolgálni. Gyakorlatilag minden tartalomhoz hozzá tudsz vele férni, a telefonod feloldása nélkül.

9. Mindig csak eredeti akkumulátort használj!

Használd a gyártód akkumulátorát csereként, ha tönkrement a korábbi. Esetleg a megbízható egyéb gyártók termékei közt még szemezgethetsz, de ez mindenképp kevésbé ajánlott, mint az eredetiek. Az a párszáz vagy párezer forint spórolás nem éri meg, hiszen több a hátránya, mint az előnye az ilyen termékeknek. Ha bármilyen akkumulátor problémába futsz, szívesen segítünk, szervizeinkben ugyanis kizárólag gyári minőségű akkumulátorokat szerelünk ügyfeleink készülékeibe!

eredeti_akkumulator_akku

10. Állítsd be a “Ne zavarj” és az “alvás” ütemezésedet!

Fontos lehet, hogy legyen beállítva a WiFi és a mobil adatkapcsolat alvási ideje, hogy amikor nem használod őket, ne egyenek fölöslegesen akkuszeleteket. A legtöbb telefon rendelkezik “ne zavarj” móddal is, így ha pl. munkában nem használhatod a telefonod hangjelzéseit, rezgéseit, mert másokat zavarnál velük, érdemes bekapcsolnod, hiszen ezek is akkumulátor üzemidőt fogyasztanak.

Amikor pedig alszol, érdemes repülőgép üzemmódba kapcsolni a készülékedet, rengeteg energiát megspórolhatsz vele. Van néhány remek applikáció is, mint például az IFTTT nevű is, aminek segítségével szabályokat tudsz létrehozni az ilyen akkumulátor kímélő technikákra. Emellett fontos, hogy ismerd a ROM-od beállítási lehetőségeit, tényleg sokat segít az akkuidőn, ha odafigyelsz ezekre az apróságokra.

11. Nem muszáj 24/7-ben kapcsolódnod mindenhova

Kapcsold ki a GPS-t, a Bluetooth-t, az NFC-t, a WiFi, vagy a mobil adatforgalmat, ha nincs éppen szükséged rájuk, és szeretnél egy kis akkumulátoridőt nyerni.

A Bluetooth és az NFC főként olyan funkciókat takarnak, amik általában nem kellenek folyamatosan. Ha épp nincs rájuk szükség, egyszerűen kapcsold ki őket. Ezek ugyan túl sok energiát nem fogyasztanak, de sok kicsi sokra megy. A másik fontos dolog, hogy ha WiFi-n vagy, fölösleges bekapcsolva hagynod a 4G kapcsolódást, és ugyanez igaz fordítva is: nem kell a WiFi-t bekapcsolva hagynod, ha tudod, hogy mobilhálózatot fogsz használni..

Érdekesség, hogy a gyakran és sokat használt helyeiden lévő WiFi-k akkor “esznek” többet az akkudból, ha nem kapcsolod be azt a funkciót, amivel állandóan kapcsolódni tud a telefonod ezekre az eszközökre. Ugyanis ha ez funkció nincs bekapcsolva, a sok újrakapcsolódás valósággal felzabálja az akkumulátorod. Természetesen van olyan eset, hogy maga az akksi kezd gyengülni, ilyenkor érdemes egy akkumulátor cserével orvosolni a problémát.

12. Ne vidd túlzásba a widget-ek használatát!

Csak azokat a widget-eket használd, amelyek valóban hasznosak számodra! Főleg azoknál lehet sokat nyerni, amelyek internetről szerzik be a kiírandó adatokat, mint például az időjárás widget-ek. Ezek a háttérben folyamatosan adatot töltenek le, szinkronizálnak, stb, így előidézik az akkumulátor gyors merülését.

13. Ne hagyd meg a rég nem használt alkalmazásaidat!

Mindig érdemes frissítened az applikációidat, hiszen a mögötte álló fejlesztők nem véletlenül adják ki az újításokat! Lehetséges, hogy időnként memória- és akkumulátor optimalizálás is ott lapul egy frissítésben, ami mindenképpen jót tehet a készülékednek. Emellett figyelj arra is, hogy az ezer éve nem használt alkalmazásokat ne hagyd fent a készüléken, hiszen így előfordulhat az, hogy a háttérben futnak, akkut használnak, lassítják a telefonodat!

AndroidPIT-do-not-auto-update-apps-w782

14. Tanulmányozd a gyártód által támogatott energiaspórolási lehetőségeket!

Minden ROM, legyen az akár sima Android vagy egyéb gyártó terméke (például a Samsung-féle ToucnWiz), esetleg custom ROM, mint a CyanogenMod, támogat bizonyos beállításokat, melyek optimalizálják az akkumulátor merülését.

A HTC-nél ott az Extreme Power Saving Mode, a Samsung-nál az Ultra Power Saving Mode, a Sony a STAMINA néven futtatja hasonló alkalmazását. Érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználnod.

15. Használd az alap energiaspórolási technológiákat!

Még ha készülékeden a gyártó nem is telepített előre csili-vili energiaspórolós alkalmazásokat, tehetsz valamit még akkor is, ha nem szeretnéd állandóan ki-be kapcsolgatni a nagyobb fogyasztókat. A gyári Android Lollipop-ban is található már optimalizációs lehetőség, az Android M Doze-a pedig kitűnően látja el feladatát, és segít –főként alvó módban- energiát spórolni.

16. Ne ess bele az automatikus szinkronizáció által állított csapdába!

Kapcsold ki az automatikus szinkronizációt a Google fiókjaidra! Ha nincs szükséged arra, hogy ezek a fiókok 15 percenként folyamatosan frissüljenek oda-vissza, akkor menj be a Beállítások (Settings), majd a Google fiókok (Google accounts) menükbe, és kapcsold ki az automatikus szinkronizációt azokra a részekre, amiknél nincs rá szükséged.

Néhány alkalmazás – mint a levelező kliens is – lehetőséget ad neked arra, hogy manuálisan, kézzel frissítsd őket, amikor épp szükséged van rá. Ezzel megspórolhatod azt, hogy a háttérben ciklikusan önmagától frissítgesse a leveleidet a program. Ez igaz egyébként az olyan appokra is, mint a Twitter, reddit, stb. Azaz ha nincs szükséged push értesítésekre (mint a sokat használt Facebook-nál, esetleg a naptáradnál), akkor érdemes azt választanod, hogy te magad, kézzel indítod el a frissítési folyamatot akkor, amikor éppen szükséges.

17. Frissítsd az alkalmazásaidat kézzel akkor, amikor jónak látod

Ha nagyon fontos számodra, hogy ne veszíts fölöslegesen akkuidőt, akkor az utolsó dolog amit szeretnél látni, hogy egy alkalmazás automatikusan frissíti magát a háttérben egy újabb verzió kijövetelekor. Ugyanis ha ez pont akkor történik, amikor amúgy is kevés van már hátra a szükséges töltésig, könnyen bajba kerülhetsz. Ennek a beállítását a Play Áruház automatikus frissítési részében tudod megtenni, akár alkalmazásonként is. Akkumulátor kímélés mellett ez arra is jó lehet, hogy a mobil adatforgalmadat ne használd olyan fölösleges dologra, mint az azonnali, háttérben történő alkalmazásfrissítések. Nagy méretük révén tudnak kellemetlen meglepetéseket okozni a hó végi számlában…

18. Kapcsoldi ki a Google hotwords-öt

Nem feltétlenül fontos mindenkinek, hogy a készüléke állandóan figyelje, mit mond, hátha az ember neki szól éppen. Ugyan a Google szolgáltatása rendkívül jó, és hasznos, ám elég sok energiát is fogyaszt, főleg ha keveset, vagy egyáltalán nem használod. Menj be a Google beállításokba (Google Settings), majd válaszd a Hang részleget (Voice). A Következő oldalon menj az OK Google érzékelés (OK Google detection) menübe. Itt az akku szempontjából az a legjobb, ha minden pipát kiveszel. Ha esetleg sokat használod a funkciót, akkor érdemes azokat meghagyni, amiket használsz.

19. Válts szolgáltatót!

Minden szolgáltató más. Gondolunk itt az adattovábbítás módjára, a használt frekvenciákra, stb. De ha van valami, ami igazán meg tudja változtatni az akkumulátorod készenléti idejét, akkor ez az a rész. Bár Magyarországon nem lehet túl sokat nyerni ilyen módon, azért érdemes körbenézni főként akkor, ha hosszabb időre külföldön tervezel tartózkodni.

Természetesen figyelned kell a hűségnyilatkozatodra, illetve a telefonod függőségére is…

ANDROIDPIT-battery-1-w782

20. Ne legyél annyira a mobil világ megszállottja!

Ez talán manapság fura tanácsként hathat, mégis leírjuk. A nagy kijelzők miatt a készenléti időd legnagyobb megrövidítője a kijelző maga. Ebből következően a legjobb spórolás az akksival akkor érhető el, ha a kijelző nem aktív. Nem azt ajánljuk, hogy sose használd a telefont, hiszen akkor nem lenne értelme megvenni sem. Azt tanácsoljuk, hogy gondold át, szükség van-e arra a berögződésedre, hogy minden 5-10 percben ránézel néhány kedvenc oldaladra, az emailjeidre, vagy az időjárásra. Valószínűleg a válasz: nem. Ha fontos, hogy kibírja a nap végéig a telefonod, ezt is észben tarthatod…

Végül természetesen meg kell említenünk a hardveres hiba lehetőségét is. Legyen bármilyen készüléked, a lehetőség ott van, hogy egy bizonyos idő után maga az akku mondja fel a szolgálatot. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen használhatatlanná válik, a legtöbb esetben csak csökken az üzemidőd. Android okostelefon és tablet szervizeinkben azonnal kicseréljük az elfáradt akkumulátorod, ha másképpen már nem menthető meg.

Kihagytunk valamit? Neked mik a legjobban bevált, spórolós tippjeid, praktikáid? Meséld el nekünk kommentben!

( forrás: https://www.androidpit.com/ )