Hogyan ne kattanjunk be, avagy képes a technológia csökkenteni a társadalmi elszigeteltséget?

2022.06.15 0 hozzászólás 721 olvasás
Hogyan ne kattanjunk be, avagy képes a technológia csökkenteni a társadalmi elszigeteltséget?

A COVID-19 elterjedésének korlátozása érdekében az egész világon bevezették a social distancing (társadalmi távolságtartás) szabályát, miszerint kötelező a 1,5-2 méter távolság betartása a nem egy háztartásban élő emberek között. Ez az intézkedés azonban sokkal mélyebben sújtja a társadalomnak azon rétegeit, akik egyedül élnek, az időseket és a fogyatékkal élőket is. Ők most még elszigeteltebbek, mint valaha.

Ez a válság most feltárta azokat a nehézségeket, amelyekkel sok ember minden nap szembesül. A home office és a digitális távoktatás intézménye is felerősíti az otthon töltött magányos időt. A szépkorúak fokozott veszélynek vannak kitéve, így számukra a közértben vagy a patikában való bevásárlás most még nehezebbé vált. Azonban a társadalom más rétegeinek, korosztályának is kötelező betartania a bevezetett intézkedéseket, így számukra sem könnyű a social distancing szabálya.

A fent említett problémák megoldásában igen nagy szerepe van a technológiának, ezért ebben a cikkben szeretnék a makrótól- egészen a mikroszintekig bemutatni a digitalizáció jelentőségét.

online kapcsolat

A COVID-19 hatására felgyorsul az automatizáció és a robotizáció, szemben az emberi munkaerő alkalmazásával?

A világjárvány bekövetkeztével nem csoda, ha megfeledkeztünk az emberiség életmódjának egy másik veszélyéről, a robotok felbukkanásáról. Az elemzők szerint a robotok ugyanis sok embert helyettesíthetnek munkájukban. Ezt a folyamatot pedig rohamosan felgyorsíthatja koronavírus kitörése.

,,Az emberek általában azt mondják, hogy valódi embert akarnak az interakciókhoz, de a Covid-19 megváltoztatta ezt, és a fogyasztói preferenciákat is, mert valóban új lehetőségeket nyit meg az automatizálás számára." — mondja Martin Ford, jövőkutató, aki arról írt, hogy a robotok hogyan integrálódnak majd a gazdaságba az elkövetkező évtizedekben.

Amerikában a kis- és nagyvállalkozások bővítik a robotok használatát a társadalmi távolodás fokozása és a fizikailag munkába járó alkalmazottak számának csökkentése érdekében. A robotokat olyan szerepek betöltésére is használják, amelyeket a munkavállalók nem tudnak otthon elvégezni.

Például: a Walmart, Amerika legnagyobb kiskereskedője robotokat használ a padló tisztításához, Dél-Koreában pedig a robotokat használják a hőmérséklet mérésére és a kézfertőtlenítők adagolására.

Az egészségügyi szakértők figyelmeztetése szerint 2021 végéig szükséges marad a társadalmi távolságtartás szabálya, így a robotmunkások iránti igény nagyobb lehet.

Azok a cégek, amelyek az automatizálás irányába indulnak, egészségesebbek maradhatnak, amit valószínűleg az ügyfelek is jutalmazni fognak. De még mindig vannak technikai korlátozások. Például az élelmiszerüzletekben az önkiszolgáló pénztáraknak csökkenteniük kell az emberi interakciókat, de mivel ez sok esetben nem működik jól, vagy könnyen megszakad, az ügyfelek elkerülik őket, és inkább emberi pénztárakhoz fordulnak.

robot

Vannak azonban olyan pozitív példák is, ahol beváltak a robotok használata. Az Amazon és a Walmart már használt raktárakban korábban is robotokat a hatékonyság javítására. A COVID-19 kitörése óta pedig mindkét vállalat arra törekszik, hogy fokozza a robotok a válogatáshoz, szállításhoz és csomagoláshoz való használatát. Ez csökkentheti a raktári munkások által benyújtott panaszok számát, akik azt állítják, hogy a jelenlegi körülmények között nem képesek társadalmi távolságot tartani kollégáiktól. 

Miután egy társaság befektetett egy olyan robotba, ami képes helyettesíteni a munkavállalót, akkor nem valószínű, hogy a cég valaha is megüresíteni ezt a posztot. A robotok méregdrágák, ezért ha már egyszer beépítik a vállalkozásba, ami jól működik velük, akkor utána már nem lesz szükség emberi munkaerőre. A robotok ugyanis hosszútávon olcsóbbak, mint az emberi dolgozók.

Az AI lehet ugyanolyan valós, mint az emberek? 

Mi a helyzet vajon a szolgáltatói szektorral, amikor egy embernek kell órát vagy coachingot tartania? 

Fejlesztés alatt áll az a mesterséges intelligencia, amely felválthatja az iskolai oktatókat, fitness edzőket és pénzügyi tanácsadókat.

A nagy tech-vállalatok kibővítik a mesterséges intelligencia alkalmazását. Mind a Facebook, mind a Google támaszkodik az AI-ra, mivel a vállalatok emberei nem tudnak bizonyos dolgokat elvégezni otthonról.

A robotszkeptikusok azt hitték, hogy az embereknek előnye lesz ezekben a munkákban. Ez azonban változhat, mivel a mostani leállások az embereket kényelmesebbé tették a távoli kapcsolatfelvétel elképzelésével. A képernyőn megjelenő oktatónak vagy tanácsadónak így nem kell valós embernek lennie, csak gondolkodnia és magyaráznia kell.

A globális tanácsadók 2017. évi jelentése szerint McKinsey az Egyesült Államokban dolgozók egyharmadát 2030-ig automatizálással és robotokkal fogja felváltani. De bizonyos események előreláthatólag megváltoztathatják az eddigi ütemtervet. A szakértők szerint az emberek ténylegesen arról fognak dönteni, hogyan akarják majd integrálni ezt a technológiát a világszerte. 

AI

De mit tehetek én, ha magányosnak érzem magam?

Online közösség ereje

Sokak szerint az internetnek van egy olyan rossz tulajdonsága, amely elszigeteli és elválasztja az embereket egymástól. Erről mai napig számtalan vita kering, hogy az előző generációknak volt e jobb a “szabad levegőn felnőni és valós élményeket szerezni együtt” vagy “haladni kell a korral, kihasználni a digitalizáció megoldásait és az internet kínálta lehetőségeket”. 

A vírus terjedése és a már sokat emlegetett társadalmi távolságtartás óta azonban ezek a viták most egész biztosan enyhülni látszanak. Hiszen az internet most sokat segít azoknak a családoknak a kapcsolattartásában, amelyeket elválasztott egymástól a járvány. De ugyanígy ide sorolhatnánk a különböző online munkákat vagy a home office munkavégzést is. 

Ugyanakkor az online tér segíthet új társadalmi kapcsolatok megtalálásában és a másokkal való fizikai kapcsolatteremtésben is. A fogyatékossággal vagy betegséggel küzdő személyek számára a jótékonysági szervezetek kiváló megoldást jelentenek ezekben a nehéz időkben. 

De van egy nyilvános Facebook csoport is, a #MaradjOtthon, amely már több, mint 85 ezer tagot számlál. A csoport tagjai a legkülönbözőbb felajánlásokkal és megoldásokkal igyekeznek segítséget nyújtani másoknak.  Az önkéntes pszichológusoktól kezdve, az ingyen szájmaszkokon át egészen a „Hogy vagy? Van kedvetek beszélgetni?” posztokig nagyon sok mindent megtalálsz. 

Korábban egyébként mi is létrehoztunk az ügyfeleink részére egy zárt csoportot, a Smart Clinic PUG-ot, amely bár nem alapvetően szociális kapcsolattartás céljából indult, de ebben a helyzetben hasznos tud lenni, ha az emberek az érdeklődési körüknek megfelelő beszélgetésekben tudnak részt venni. Itt alapvetően okostelefonokkal, digitális kérdésekkel tudnak hozzánk és egymáshoz fordulni, emellett könnyebben és közvetlenebbül is tudunk az aktuális tech-hírekről kommunikálni. 

Ha van speciális hobbi, vagy olyan szakterület, ami téged érdekel, akkor érdemes azokra is rákeresni Facebookon, mert a legkülönfélébb területeknek van már csoportja. Így könnyebben tudsz veled azonos gondolkodású közösséghez csatlakozni, beszélgetést kezdeményezni. 

online közösség

Hallgass podcastokat 

Szó szerint több millió podcast érhető el a világhálón. Érdemes itt is a szívedhez közel álló témákra rákeresni. A kedvenceidet akár listába is gyűjtheted, így például takarítás közben is tudod őket hallgatni. Ha pedig valami igazán kalandos, szerelmes vagy humoros történetre vágy, akkor számodra  a hangoskönyvek is remek megoldást jelentenek. Válogass kedvedre! A jó hírünk pedig az, hogy podcastokat és hangoskönyveket is dögivel találsz ingyenesen a neten.

Otthoni testedzés

A napi célok kitűzése sokat segíthet az otthon töltött időszak átvészelésében. Ilyen cél lehet például a rendszeres testedzés. Fontos ugyanis, hogy ne hagyjuk el magunkat, se mentális, se pedig fizikai értelemben! Ha eddig is sporoltál, akkor csak a gyakorlatokat kell átalakítanod otthon végezhetővé. Ha pedig eddig nem fordítottál nagy figyelmet a tested edzésére, akkor épp itt az ideje elkezdeni!

Most, hogy nagyon kevés lehetőségünk van a szabadban való mozgásra, és még annyit sem tudunk sétálni, vagy futni a busz után, mint eddig, akkor új módszereket kell bevezetni. Ilyen például a számos AppStore és a Google Play által letölthető applikációk tömkelege, vagy a YouTube-on elérhető edzős videók bármelyike. Attól függ, hogy milyen szinten állsz jelenleg, milyen a fizikai állapotod és hogy eddig milyen fajta mozgást végeztél.

 fitness otthon

Az appok közül nagy népszerűségnek örvend például a Plank Workout at Home - 30 Days Plank Challenge. Végezhetsz könnyített kardiót, választhatsz középhaladóknak való kickbox edzést vagy ha már brutál jó vagy, akkor a figyelmedbe ajánljuk a hiit edzés ((high intensity interval training, ami annyit tesz, hogy magas intenzitású intervallumos edzés) egy különösen hatásos fajtáját, a tabatát. Ne felejts el mindegyik előtt alaposan bemelegíteni, utána pedig lenyújtani! Egy biztos, a tested hálás lesz érte.

Összegzés

A robotok és a mesterséges intelligencia kérdése továbbra is megosztja a közvéleményt. Míg egyesek a jövő megoldását, addig mások a fenyegetettséget látják benne. Szerintünk itthon még egy jó darabig nem kell attól tartani, hogy a robotok fogják helyettünk végezni a munkánkat. Azonban mindenképp érdemes nyomonkövetni a nemzetközi színtér változásait, hogy minket se érjen nagy meglepetés a későbbiekben.

Azért hogy ne kattanjunk meg teljesen az otthon töltött karanténban, érdemes online új közösségekhez csatlakozni, ezáltal új embereket is megismerni. Számtalan lehetőség rejlik a világhálóban, kezdve a hangoskönyvektől a különböző edzésprogramokon át a kreativitásunk kiéléséig érdemes ezeket kihasználni és megélni. 

Szerintünk a telefon, a számítógép és az egyéb okoseszközeink használata most a legjobb megoldás, erre a globális elszigetelődésre. Érdemes tehát élnünk az általuk nyújtott megoldásokkal. Aki csak teheti napi szinten tartsa kapcsolatát szeretteivel! #együttegymásért #socialdistancing #maradjotthon

 

Ha tetszett a cikk, akkor lájkolj minket Facebookon és kövess Instagramon, mert még sok érdekes információval és hírrel jelentkezünk!