Hogyan tisztítható az Airpods?

2022.06.27 0 hozzászólás 10820 olvasás
Hogyan tisztítható az Airpods?

Ahogy minden fülhallgató, idővel az Airpods is szennyeződések áldozatává válhat, ami nem csak esztétikailag hagy kívánni valót maga után, de a hangminőségen is otthagyja a nyomát. Egy ilyen kaliberű és árú kiegészítő esetén viszont érthető, ha nem egy új darab vásárlása az első gondolatod. A kérdés tehát az, hogyan és egyáltalán tisztítható-e az Apple vezeték nélküli fülhallgatója?

Az Airpods tisztítása az Apple szerint

Ha az Apple tanácsait vesszük figyelembe, egészen egyszerűnek tűnik a folyamat; nem kell más hozzá, mint egy mikroszálas kendő, egy vattapamacs és a sziták tisztításához puha sörtéjű kefe. Ez utóbbit óvatos mozdulatokkal használva a mikrofon és a hangszórók rácsáról is el tudod tüntetni a lerakódott fülzsírt, zsebszöszt vagy egyéb koszt, ami a használat során lerakódott.

Tipp: A lerakódott fülzsír és egyéb kosz eltávolításához megpróbálhatsz gyógyszertárban kapható fültisztító folyadékot használni. Fontos azonban, hogy ezt se közvetlenül az Airpods rácsára, hanem egy puha sörtéjű fogkefére csepegtesd és ezzel dörzsöld át óvatosan a szitákat.

A szöszmentes kendőt használva a fülhallgató tokja is lepucolható, ha pedig komolyabb segítségre van szükség, akkor izopropil-alkoholt is bevethetsz (szigorúan a kendőre csepegtetve).

Ez mind szép és jó, ugyanakkor – hasonlóan az iPhone hangszóróihoz – az Airpods esetében is a sziták előtti rácson gyűlik össze a legtöbb szennyeződés, és ha nem rendszeresen (akár hetente) veted alá a fülhallgatót a tisztítási folyamatnak, akkor ezt komoly kihívást jelenthet letakarítani.

airpods_hangszoro_racs

Ha kosz a hónapok vagy évek alatt már „begyógyult” vagy az apró rácsok közül képtelenség eltávolítani a beleragadt koszt, akkor bizony a fentebb sorolt trükkök már nem fognak segíteni és más utat kellene találni a fülhallgató felfrissítésére. Csakhogy…

Az Airpods tisztítása szervizes szemmel

Ha egy iPhone hangszóróján ül meg olyan mértékű szennyeződés, ami már a használatban is zavaró (túl halk, recseg vagy teljesen elnémul), azon legtöbb esetben a hangszóró rács cseréjével tudunk segíteni. A helyzet viszont az, hogy az Airpods esetén ez a lehetőség nem áll rendelkezésre…

 airpods_teardown

A fülhallgatókat konstrukciójukból adódóan esélytelen úgy szétszerelni, hogy közben ne keletkezzen kár benne (az iFixit éppen emiatt 10-ből 0-ra értékelte az Airpods „szervizelhetőségét”.) Egyetlen hardver komponens sem szerelhető szét benne, így nem csak, hogy nem cserélhető a mikrofon vagy a hangszóró rács, de egy átfogóbb tisztítást sem tudnánk elvégezni rajta, hogy a makacs szennyeződéseket letisztítsuk.

Mi a helyzet az akkumulátorral?

Azzal már biztosan tisztában vagy, hogy az akkumulátor elhasználódó alkatrész, így pár év után érezhetően veszít a teljesítményéből. Ezt jelzi többek közt, hogy gyakrabban kell tölteni, de extrém esetben akár felpúposodhat vagy szivároghat az alkatrész. Ez pedig cserét tenne szükségessé.

Értelemszerűen - és nagy sajnálatunkra - ha az Airpods egyáltalán nem szerelhető szét tartós károsodás nélkül, akkor az akku frissítése sem megoldható. Vagyis, míg például egy iPhone akkumulátor csere 30 perc alatt elvégezhető és ezután a készülék újra tökéletesen használható, addig a fülhallgató esetében (bármilyen hardveres hiba is áll fenn) az egyetlen megoldást egy új termék vásárlása jelentheti.