Hogyan válasszak új telefont? (Telefonvásárlási ultimate guide 2021)

2022.06.10 0 hozzászólás 6921 olvasás
Hogyan válasszak új telefont? (Telefonvásárlási ultimate guide 2021)

Elromlott a telefonod? Vagy esetleg már évek óta nem cseréltél mobilt, és szeretnél egy újat vásárolni? Nem tudsz eligazodni a piac nyújtotta széles választékban? Telefonvásárlási ultimate guide-unk segítségével könnyebben megtalálod a legtesthezállóbb okostelefont.

Új okostelefon vásárlása esetén mindenkinek megvannak a saját szempontjai, amelyek alapján kiválasztja a számára legjobb attribútumokkal rendelkező készüléket. Van aki a megjelenésre megy rá, akad olyan, aki a kamera minőségét tartja a legfontosabbnak. Megint mások viszont bivalyerős processzorra vagy akkumulátorra vágynak.

Rengeteg fontos tulajdonsága van egy okostelefonnak, melyek mind befolyásolhatják döntésünket. Érdemes alaposan felmérnünk igényeinket, elvégre a mai okostelefonok életünk szerves részét képezik, így törekednünk kell arra, hogy a számunkra legtöbb pozitívummal rendelkező készüléket vásároljuk meg.

Véleményem szerint az okostelefon belseje sokkal fontosabb mint a külseje, hiszen számomra az akkumulátor mérete és az operációs rendszer gyorsasága a releváns tényező. De ha egy készülék például túl nagy, és nem fér el kényelmesen a kezemben, akkor nem fogom megvásárolni csak azért, mert 5000 mAh-s akkumulátorral van felszerelve. Ezzel a példával azt szeretném nyomatékosítani, hogy először azt kell eldöntenünk, hogy mi a számunkra igazán fontos. Nem fogsz olyan telefont találni, ami minden igényedet tökéletesen kielégíti.

Telefonvásárlási útmutatónkban minden fontos témát érinteni fogunk, beleértve az operációs rendszert, az akkumulátort, a processzort, a képernyő illetve a készülék méretét, a kamera minőségét és az árakat is. Ha megfogadod a cikkben leírt tanácsaimat, biztos lehetsz benne, hogy a lehető legjobb üzletet fogod kötni következő telefonod megvásárlásakor.

(Ha inkább videót néznél, vagy az olvasottakat vizuális formában is átvennéd, arra is van lehetőséged.)

Szükséged van okostelefonra?

A legjobb és legcélravezetőbb mód az indulásra, ha előzetesen tisztázod magadban, hogy mire is fogod használni az új telefont. Az is előfordulhat, hogy nincs is szükséged érintőképernyős telefonra.

Nagyon ritkán látni manapság hagyományos mobiltelefont. Nyilván ez annak köszönhető, hogy az okostelefonokat ma már nem kizárólag telefonálásra használjuk, hanem internetezésre, navigációra, szöveges üzenetek küldésére és még számtalan dologra, melyeket nem szeretnék felsorolni, valószínűleg tisztában vagy vele, mi mindenre alkalmas egy okostelefon.

Elképzelhető azonban, hogy tényleg csak egy egyszerű mobiltelefonra van szükséged. Az okostelefonok által kínál számtalan funkció helyettesíthető más eszközzel. Például a navigációs alkalmazások helyett használhatsz GPS készüléket, zenehallgatásra használhatsz bármilyen audió-lejátszót. Sorolhatnám itt a végtelenségig, hogy milyen eszközökkel tudod kiváltani az okostelefonok funkcióit, de nem ez a lényeg.

Ha rendelkezel mindennel amire csak szükséged lehet a mindennapi életben, nem érdemes okostelefont vásárolni csak azért, mert szinte mindenkinek az van. Ha csak telefonálásra és SMS küldésére alkalmas készülékre van szükséged, válassz egy hagyományos mobiltelefont.

Akkor válik bonyolulttá a dolog, ha mégis az okostelefon-használók táborát szeretnéd erősíteni. Ebben az esetben érdemes végigjárnod, milyen lehetőségeid vannak. Mennyi pénzt szeretnél költeni rá? Melyik gyártó modelljét érdemes választanod? Mekkora tárhelye legyen? Ez csak néhány kérdés volt, ennél sokkal több szempontból fogjuk vizsgálni, hogy az egyes paraméterek esetén mire érdemes odafigyelni.

Mennyi pénzt akarsz telefonra költeni?

Egészen biztos vagyok benne, hogy akadnak majd az olvasók között olyanok, akik úgy állnak ehhez a kérdéshez, hogy számukra nem fontos a pénz. Ők szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a rendelkezésünkre álló anyagi források nagyban befolyásolják a döntésünket. Ha a te anyagi helyzeted nem szorít korlátok közé, akkor könnyen túl is jutottál az egyik legjelentősebb akadályon, nagy valószínűséggel sokkal könnyebben fogod megtalálni álmaid telefonját.

Magyarországon azonban többen vannak azok, akiknek vásárlás esetén oda kell figyelniük a cédulán szereplő számokra. Sokszor nem is a teljes ár, hanem a havi törlesztőrészlet a mérvadó. A legjobb tanács, amit az ő számukra adni tudok, hogy próbáljanak olyan telefont választani, ami nem veszélyezteti anyagi biztonságukat. Az okostelefon nem létszükséglet, nem lehet vele jól lakni és az esőtől sem véd meg, így nem szabad olyan költségekbe verni magunkat, melyet nem bír el a költségvetésünk.

Ha nem szeretnél belemenni egy részletfizetésbe, akkor számold ki mennyi pénzt tudsz azonnal elkülöníteni telefonvásárlásra, és indulhatsz is egy üzletbe vagy beletemetkezhetsz egy webshop kínálatába.

Áruhitellel való vásárlás esetén viszont fontos, hogy alaposan felmérd a hitel feltételeit. Csak akkor írj alá ilyen szerződést, ha biztos vagy benne, hogy eleget tudsz tenni a hosszútávú fizetési kötelezettségeknek.

Android vagy iOS?

Ez az a kérdés, amely az okostelefonok megjelenése és elterjedése óta osztja két hatalmas táborra a felhasználókat. Természetesen mindkettő operációs rendszernek megvannak a saját előnyei és hátrányai. Késhegyre menő vitákat lehet folytatni arról, hogy az egyik rendszer miért jobb a másiknál. Én használtam már mindkettőt, így az álláspontom a következő: egyik sem jobb, mint a másik, vagy inkább egyik se rosszabb a másiknál.

Zöld alapon Android-logo, szürke alapon Apple-logo.

Android

  • Az Android a világ vezető operációs rendszere, az Apple termékein kívül szinte az összes okos eszközre gyárilag ez van telepítve. Nyílt rendszerként sokkal könnyebben testreszabható, ugyanis a programozóknak sokkal nagyobb szabadságuk van az Androidhoz írt programok és alkalmazások fejlesztésekor. 
  • Az LG, a Samsung, a Huawei, a Xiaomi, a OnePlus és a Google is ezt az operációs rendszert használja, így azok, akik az Android mellett döntenek, sokkal több készülék közül választhatnak.
  • A nagyobb választék és a sok gyártó miatt az összes árkategóriában találunk Androidos készüléket. Ez az intervallum a pár tízezer forinttól egészen az 1 millió forintig terjedhet, szóval tényleg az egész piacot lefedi és uralja az Android.
  • Érdemes még megemlíteni, hogy a rendszerfrissítés sokkal körülményesebb az Android esetében. Gyártótól függően akár több hónapba is telhet, mire elérhetővé teszik a operációs rendszer legújabb verzióját, aminek hiányában a készüléken lévő alkalmazások sokszor nem működnek megfelelően, rengeteg kellemetlen és idegesítő percet okozva ezzel a felhasználónak.
  • Részletesebben olvashatsz az Android előnyeiről ebben a cikkünkben.

iOS

  • Az Apple operációs rendszere azok számára lehet jó választás, akiknek a gyorsaság és a kényelem a legfontosabb.
  • Az iOS – akárcsak a többi Apple termék –  rendkívül felhasználóbarát. Könnyű eligazodni a rendszerben, a programok telepítése és eltávolítása sokkal egyszerűbb, mint az Androidon. A frissítések gyakrabban érzeknek és az iOS még értesítést is küld róla. Emellett magától fel is telepíti a telefonra az új verziót.
  • Az egyik ellenérv szokott lenni a személyre szabhatóság hiánya. Tény, hogy az iOS nem támogatja olyan mértékben a kinézet átalakítását, mint az Android. 
  • Az Apple készülékek alapvetően drágábbak mint az Androiddal felszerelt okostelefonok, viszont sokkal értékállóbbak is.
  • Nagyon jó érv az iOS mellett, hogy zökkenőmentesen működik együtt más Apple eszközökkel, mint például a Mac, az Apple Watch vagy az iPad.

A telefonkijelző mérete

Rengetegen vásárolnak hatalmas készüléket, mivel a nagyobb kijelző nagyobb élvezetet nyújt. Ebben van igazság. Azok számára, akik filmeket vagy videókat szeretnének nézni, érdemes lehet egy nagyobb kijelzővel felszerelt telefont választani.

Véleményem szerint mégis az ésszerűség határain belül kell maradni a készülék méretét illetően. A nagyobb kijelző értelemszerűen nagyobb készüléket is követel, és roppant kellemetlen következményei lehetnek, ha a választott telefon túl nagy a számodra. Először is nem tudsz rajta kényelmesen gépelni. (Ha a jobb kezedben tartod a telefont, és a jobb hüvelykujjaddal nem éred el a képernyő bal oldalát, akkor az a készülék nem a te ,,méreted”.) A másik probléma pedig a túlméretezett okostelefonokkal, hogy könnyebben őket elejteni, aminek következményeit nem szeretném részletezni.

1990-2015-ig terjedő idősávon, mobilikonokkal szemléltetve, hogyan lett a mobiltelefonból okostelefon.

Törekedni kell hát arra, hogy a kézméretednek megfelelő, kényelmes készüléket válassz. Az okostelefonok kijelzőinek méretét inch-ben szokás megadni. Íme a kategóriák:

1. Kis képernyő ( 5 inch vagy annál kisebb)

A kis képernyős okostelefonok megvásárlásának fő oka a kompakt kialakítás. Könnyen kezelhető akár egy kézzel is, nem kell a hüvelykujjunkkal nyújtózkodni. Emellett könnyedén elfér a nadrágzsebben vagy akár egy egészen kis méretű kézitáskában is. Kis méretű de erős telefon például a 4,7 inch-es iPhone 8 illetve az 5 inch-es Google Pixel

2. Közepes képernyő ( 5 inch és 5,5 inch között)

A közepes méret azok számára lehet ideális választás, akik ragaszkodnak a nagyobb képernyőhöz, de még mindig zsebben hordható készüléket szeretnének vásárolni. Az Apple iPhone 8 Plus, a HTC U11 illetve a OnePlus 5 a legjobbak a kategóriában.

3. Nagy képernyő ( 5,5 inch vagy annál nagyobb)

Ezek a piac legnagyobb készülékei, melyek sokszor szinte tabletként funkcionálnak. Kiválóan alkalmasak videók megtekintésére, e-könyvek olvasására vagy akár több alkalmazás egymás melletti futtatására. Rendkívül sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé, ugyanakkor az áruk meglehetősen magas, illetve szinte lehetetlenné teszik az egykezes használatot, így tényleg csak azoknak érdemes ekkora készüléket vásárolni, akik valóban kihasználják a hatalmas képernyő adta lehetőségeket.

A telefonkijelző megjelenítési minősége 

A kijelzőt tekintve négy lényeges attribútum van, amelyet érdemes figyelembe venni. Ezek a fényerő, a színek minősége, a látószög és a felbontás.

A nagy képernyő számos esetben előnyös lehet, de ha nem párosul mellé minőségi kijelző, akkor fabatkát sem ér a méter. Az új telefon kiválasztásánál nagyon figyelj arra, hogy a kijelző elég fényerővel rendelkezik-e ahhoz, hogy szabadtéren, erős napsütésben is könnyen olvasható legyen.

Nagyon fontos továbbá, hogy a készülék kijelzője milyen színekkel dolgozik. Napjaink legelterjedtebb és legnépszerűbb formátuma az LCD technológia. A monitorokhoz hasonlóan az okostelefon-kijelzők zöme is LCD kijelzőt használ.

Az LCD háttérvilágítást alkalmazó technológia. A képernyőn megjelenő fény nem más, mint módosított fehér fény, mely az egész kijelzőt megvilágítja. Az LCD kijelző képpontjai folyadékkristályokból készülnek (LCD - Liquid Crystal Display, azaz folyadékkristályos kijelző), melyeken a fehér fény áthatol. A színek intenzitását a folyadékkristályok helyzete alakítja. A technológia legnagyobb hátránya, hogy nem képes abszolút fekete szín megjelenítésére. Ennek oka, hogy a folyadékkristályok még teljesen ,,zárt” állapotban is átengedik a fehér háttérvilágítás fényét. Emiatt pedig az LCD kijelzők nem képesek elég erős kontrasztok megjelenítésére, így képélesség tekintetében nem a legjobbak.

A AMOLED és az LCD technológia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az LCD háttérvilágítást használ, az AMOLED esetében maguk a pixelek világítanak. Ez tehát azt jelenti, hogy az AMOLED képes abszolút fekete megjelenítésére (a pixelek kikapcsolásával), így ezen kijelzők kontrasztja sokkal nagyobb, és élénkebb színeket képesek megjeleníteni.

Ami a látószöget illeti, az LCD kijelzők között találunk TN és IPS technológiával gyártott kijelzőket. Ezen gyártási módszerek részletezésébe nem szeretnék mélyebben belemerülni. Amit érdemes róluk tudni, hogy az TN kijelzők olcsóbb készülékekbe kerülnek, ezek esetében meglehetősen alacsony a látószög. Az IPS kijelzők esetében sokkal nagyobb a látószög, illetve további pozitívum, hogy nappali fényben is meglehetősen jól olvashatóak. Összességében elmondható, hogy az IPS kijelző sokkal jobb konstrukció mint a TN.

Ha AMOLED kijelzővel felszerelt telefon mellett döntesz, akkor még a IPS kijelzőnél is szélesebb látószög áll majd rendelkezésedre, viszont az AMOLED panelek előállítása meglehetősen költséges, emiatt ezeket magasabb árfekvésű készülékekben használják.

Férfi kezeiben egy AMOLED -és egy LCD-kijelzős okostelefon. Háttérben íróasztal iratokkal, napszemüveggel.

Felbontás tekintetében manapság a gyártók nem nagyon mennek full HD (1920 x 1080 pixel) alá. Rengeteg készülék képes már xHD (2560 x 1440) felbontásra is, illetve számos gyártó már 4K felbontással dobja piacra készülékeit. Véleményem szerint azonban csak a 4K miatt nem érdemes többet költeni egy okostelefonra, a 4K és a xHD közötti különbséget az emberi szem nem érzékeli, különösen nem egy ekkora képernyőn.

Összességében elmondható, hogy mindenféle igény kielégítésére fel vannak készülve a gyártók, ami a telefon kijelzőjét illeti. Ha igazán magasak az elvárásaid a megjelenített képet illetően, akkor érdemes egy AMOLED kijelzővel felszerelt készüléket választani (Samsung Galaxy S20, Google Pixel 4, Apple iPhone XS). Ha viszont számodra nem a legfontosabb a kijelző minősége, akkor válassz egy IPS LCD kijelzős telefont.

A telefon deisgnja, tervezése

Számomra ez a legutolsó szempont új készülék vásárlása esetében, de tisztában vagyok vele, hogy sokaknak ez is egy releváns tényező.

Egy okostelefon megjelenését értékelni véleményem szerint felesleges. Biztos találni olyan készüléket, amelynek neked nagyon tetszik, én meg elborzadok tőle. Nem egyforma az ízlésünk, nem ugyanazok a formák tetszenek, így erről valójában nincs sok értelme vitatkozni.

A tervezésnek azonban részét képezi az is, hogy a telefon milyen anyagokból készül, ami viszont meglehetősen fontos szempont.

Tervezési ábra, rajta például az Instagram logójával.

Az olcsóbb árkategóriába tartozó készülékek nagy része műanyag borítással rendelkezik. Ha számodra a költséghatékonyság a fő szempont, akkor válassz egy ilyen készüléket. A műanyag könnyen törik, így csak minimálisan segíti a készülék hardveres részének a védelmét.

Ha fontos számodra a tartósság, akkor célszerűbb üveg illetve fém borítással ellátott telefont választani. A fém hátlap személyes kedvencem. Bizonyítékot ugyan nem találtam erre, de a tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a fém hátlappal felszerelt telefonok lassabban melegszenek, ami nálam az egyik legfontosabb szempont. Korábban írtunk cikket a telefon melegedésének okairól, ezt itt tudod elolvasni.

Az üveg hátlap egyik legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a készülék vezeték nélküli töltését. Abban az esetben persze, ha a gyártó beépítette ezt a funkciót a telefonba. Nem minden üveg hátlappal ellátott okostelefon tölthető vezeték nélkül. 

A vízállóság lehet még egy olyan terület, amit érdemes megemlíteni. Manapság már számos gyártó készít vízálló készülékeket ( Apple iPhone 11, Apple iPhone SE 2020, Samsung Galaxy S10, Huawei P40 Pro), így ezek között is tudunk válogatni. Fontos megjegyezni, hogy ezek közül egyik sem az alacsony árkategória képviselője, így ha számodra fontos a vízállóság – ismerek olyan embert akinél ez prioritást élvez – akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Az említett készülékek közül az iPhone SE 2020 a legolcsóbb, de az is közel 200.000 Ft.

A telefon kamerája

Az egyik legfontosabb kérdés. Ha megkérdezek egy laikust, hogy mondja el, miben jó a telefonja, a legtöbben a kamerát említik. Sosem hallottam még olyat, hogy valaki az okostelefonja óriási akkumulátorával vagy a bivalyerős processzorával hencegett volna.

Napjainkban szinte mindenki az okostelefonját használja egy-egy pillanat megörökítésére, így érthető, hogy a jó kamera jóformán alapkövetelmény új okostelefon vásárlása esetén is. De mi az ami jónak tekinthető? A hatalmas megapixel szám? A 3 vagy akár 4 hátlapi kamera?

Fényképezőgép mögött álló hód, természetben.

Vannak gyártók, melyek a pixelszám és a kamerák számának növelésében utaznak. Ilyen például a Xiaomi és az általa gyártott Mi Note 10, vagy a Samsung csúcskészüléke, a Galaxy S 20 Ultra. Ezek mindegyike több hátlapi kamerával van felszerelve, melyek között találunk 108Mp-es lencsét is. Ezek a készülékek természetesen a képalkotásban a legjobb minőséget képesek hozni.

Az Apple egyik készülékében sem találunk 108Mp-es kamerát, azonban aki készített már fényképet iPhone-nal, az tisztában van vele, hogy a szerényebb pixelszám nem jelent alacsonyabb képminőséget. Az Apple csúcskészüléke, az iPhone 11 Pro 3 db 12 Mp-es kamerával dolgozik. Érezhető a differencia a megapixelek számában, amikor összehasonlítjuk más gyártók csúcskészülékeivel az iPhone-t.

Itt viszont tisztáznunk kell valamit. A 108 megapixel nem azt jelenti, hogy a Samsung Galasy S 20 Ultra közel tízszer olyan jó képet készít, mint egy 12 Mp-es kamerával felszerelt iPhone. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mekkora megapixel-számú kamerára lesz szükségünk, először el kell döntenünk, hogy milyen céllal is fogunk fényképeket készíteni.

Egy 4 oszlopos táblázatban az okostelefonok kameráinak szükséges megapixelei egy-egy munkatípushoz.

A fenti ábrán láthatod, hogy az egyes felhasználási esetekben mekkora pixelszám szükséges ahhoz, hogy megfelelő minőségű fényképeket tudj készíteni a telefonoddal. Ezekből a számokból egyértelművé válik, hogy a 108 MP-es szenzor beépítése egy telefonba inkább a gyártó marketingeseinek hatása. A táblázatban szereplő legnagyobb felbontás a 4K-s televízión való képnézegetéshez szükséges. Ennél nagyobb felületen egy átlag felhasználó nem fogja az általa készített fényképeket nézegetni.

Továbbá az okostelefonok által készített képek minőségében sokkal nagyobb szerepet játszanak további tényezők. Ilyen például a képérzékelő szenzor fizikai mérete, illetve az, hogy a képalkotó algoritmus milyen paraméterek figyelembevételével (kontraszt, színek) készíti el számodra a digitális képet.

Összességében elmondható, hogy egy átlag felhasználó számára tökéletesen elég egy 10-15 Mp-es kamerával felszerelt telefon.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy éjszakai fotózásra – ami a fényképészet úgymond magasiskolája – találunk rendkívül jól teljesítő okostelefonokat. A Google által gyártott Pixel 3 A és a Pixel 4 XL a legjobb választás lehet azok számára, akik sokat szeretnének fényképezni éjszakai körülmények között.

A legjobb kamerájú okostelefonokról szóló cikkünket itt olvashatod.

A telefon agya: a processzor

Az okostelefonok ma már lényegében nem is elsősorban telefonok. Inkább tekinthetők hordozható számítógépnek, melyek telefonálásra is alkalmasak. Akárcsak az asztali számítógépeknél és notebookoknál, a telefonoknál is a processzor tekinthető a legfontosabb alkatrésznek, ez koordinálja az egész telefon összehangolt működését. A programok és alkalmazások indítása, azok közötti ugrálás, a böngészés, a navigáció, a fényképezés és még sok más, mind a processzor irányítása alá tartozik. Éppen ezért érdemes olyan telefont választani, melynek processzora az igényeinknek megfelelő teljesítménnyel bír.

Lényegében arról van szó, hogy minél jobb a processzor, annál gyorsabb a telefon. Egy jó processzor gyorsabban tölti be a különféle alkalmazásokat, de a böngészés sebességére is nagy hatást gyakorol, illetve a képalkotás gyorsaságát is befolyásolja. Természetesen a gyorsaság nagy luxus, így a legjobb processzorral felszerelt telefonok meglehetősen drágák.

A Prérifarkas egy rakétára kötött kiskocsival üldözi a Gyalogkakukkot.

Az Androidos készülékek között a legjobbak a Qualcomm által gyártott Snapdragon 865 illetve a Samsung Exynos 990-es processzorok. A Snapdragon 865 található például  a Xiaomi Mi 10T Pro-ban, a Sony Xperia 5 II-ben illetve a OnePlus 8T-ben. A Samsung saját gyártású processzora, az Exynos 990 hajtja a gyártó zászlóshajóit, a Samsung Galaxy Note20 Ultra-t és a Samsung Galaxy S20 Ultra-t is.

Az Apple saját fejlesztésű processzorokat használ. Köztük a legerősebb a Apple A13 Bionic, ami az iPhone 11-ben és annak Pro illetve Pro Max változatában dolgozik, de ez a chip hajtja az Apple 2020-as sláger termékét, az iPhone SE 2020-t is.

Az említett chipeknek vannak természetesen egyszerűbb, alacsonyabb árfekvésű készülékekhez gyártott változatai is. Ha számodra nem elsődleges a gyorsaság, akkor nem érdemes a legjobbak között keresgélni. Ezeket a processzorokat tényleg azoknak ajánlom, akiknek szükséges a gyors okostelefon a munkájukhoz vagy egyéb fontos feladatokhoz.

Egy processzor, rajta emberi fejet és benne agyat ábrázoló ikonnal, „AI” felirattal.

Annak ellenére, hogy a processzor felel a telefon gyorsaságáért és gördülékeny működéséért, nagyon kevesen fordítanak rá figyelmet. Igazság szerint ez érthető, ugyanis ez már minimális hardveres ismeretek nélkül eléggé érthetetlen és érdektelen lehet az átlagos felhasználók számára.

Telefon memóriája (RAM)

A processzor mellett a RAM (Random Access Memory - tetszőleges hozzáférésű memória) felel a telefon által végzett feladatok gyorsabb végrehajtásáért. A RAM fő feladata az ideiglenes adatok tárolása: például a programok utasításai, adatok, a processzor munkájának eredményeinek a tárolása. 

A RAM-nak két fontos paramétere van. Az egyik a tárolókapacitása, ezt gigabájtban (GB) szokás jelölni. A másik paraméter a memóriamodul sebessége, de ez nem annyira fontos, mint a tárolókapacitás.

A mai készülékekbe szerelt memória  mérete 2 GB-tól indul és kúszik fel egészen a 12 GB-ig. A 2 GB alatti memóriával rendelkező készülékek ma már rendkívül gyengének számítanak. A 12 GB ehhez képest elképesztően sok, ilyen memóriát olyan csúcskészülékekben találunk, mint a Samsung Note 20 Ultra 5G vagy a Asus ROG Phone 3.

Véleményem szerint egy átlagos felhasználónak nincs szüksége 4 GB-nál több memóriára. Az Apple is hozzám hasonlóan gondolkodik, ugyanis egyik készülékükbe sem szereltek eddig 4 GB-nál több RAM-ot, igaz ők inkább az erős processzorra fektetnek több hangsúlyt.  Az idén megjelenő iPhone 12 lesz az első készülékük, mely 6GB memóriával fog rendelkezni.

Telefon belső tárhelye

Tekintettel arra, hogy sokan használják okostelefonjukat játékra, fotózásra vagy akár videóvágásra, a tárhely mérete egyre magasabban helyezkedik el a felhasználók számára fontos attribútumok listáján. A telefon a belső tárhelyen helyezi el a különféle szoftvereket, de ide kerülnek az általunk készített fényképek illetve videók is.

Napjainkban – ahogy az okostelefonok teljesítménye növekszik – egyre nagyobb méretű szoftvereket készítenek a fejlesztők, ez pedig megköveteli a gyártóktól, hogy egyre nagyobb belső tárhellyel dobják piacra készülékeiket.

2020-ban már nem igazán találunk olyan okostelefont, ami 16 GB belső tárhelynél kevesebbel rendelkezik. Ezt a szintet még a legolcsóbb készülékek is megütik. A középkategória képviselői 64 illetve 128 GB-tal rendelkeznek, az ennél nagyobb belső tárhely már elitnek tekinthető.

Az androidos készülékek többségénél a belső tárhely bővíthető microSD-kártyákkal. Ezeket egyszerűen csatlakoztatjuk a készülék microSD-portjához (egyszerűen csak becsúsztatjuk a helyére), és jó esetben a következő bekapcsolásnál a telefon már érzékeli is a plusz tárhelyet. A microSD-kártyákból elérhető 32, 64, 128 de akár 512 GB-os is. Minden okostelefonnak van egy bővítési határa, ezt a készülék leírásában találjuk meg. A maximálisan hozzáadható tárhelynél nagyobb kártyát nem érdemes használni, a készülék nem fogja kihasználni a kártyát.

Nő kezében okostelefon, amint épp fájlokat ment a telefon SD-kártyájára.

Az Apple nem teszi lehetővé készülékeinél a tárhely bővítését, cserébe különböző tárhelyekkel árusítja a modelljeit. Az idén megjelent iPhone SE például elérhető 64, 128 és 256 GB-os tárhellyel is. Nyilvánvalóan a nagyobb tárhellyel emelkedik a készülék ára is.

Jól látható, hogy a tárhely kérdésében rengeteg irányba el tudunk indulni. Az androidos vonalon lehetőségünk van utólag megnövelni a tárhely méretet, azonban a microSD-kártyákat egyes telefonok nehezen kezelik, az is előfordul, hogy egy készülék egyszerűen nem ismer fel egy bizonyos kártyát. Az iPhone esetében ilyen problémával nem fogunk találkozni, igaz tárhely bővítésére nincs lehetőségünk.

Mekkora tárhelyre lesz szükséged? Ez egy nagyon jó kérdés, érdemes is feltenni magadnak, mielőtt új telefont vásárolnál. Véleményem szerint ha nem akarsz nagyon komoly dolgokat csinálni az új telefonoddal, akkor 128 GB bőségesen elég lesz. Erre már játékokat is letölthetsz, emellett több száz fénykép tárolása esetén se fog megtelni a tárhelyed.

Ha azonban a fényképezés vagy videózás lesz a fő profilod, akkor érdemes lehet egy nagyobb belső tárhellyel ellátott készüléket választani, illetve ha iPhone-t szeretnél, akkor egy 256 GB-os modell lehet a jó választás.

A telefon akkumulátora

A telefon akkumulátorának mérete egy olyan tényező, amely kevés felhasználót foglalkoztat. Ugyanakkor a gyorsan merülő készülék az egyik leggyakrabban jelentkező probléma az okostelefont használók körében. Számomra például ez az egyik legfontosabb dolog, amit egy készülék esetén megnézek.

Rengeteg minden befolyásolja, hogy egy feltöltés mennyi ideig látja el energiával a készüléket. Ide tartozik többek között a képernyő mérete és fényereje, a processzor illetve az operációs rendszer energiafogyasztása is, de a kamera, a hangszóró és minden telepített program és alkalmazás csökkenti a töltöttségi szintet. Éppen ezért nem mindegy, hogy mekkora akkumulátor kapacitású készüléket választunk.

Az akkumulátorok töltéstároló képességének mérésére az amperóra mértékegységet használják. Az okostelefonoknál milliamperóra (mAh) jelzi, hogy mekkora az akkumulátor kapacitása.

Manapság a 3000 mAh átlagosnak tekinthető. Azon felhasználóknak, akik telefonálni, böngészni és chatelni szeretnének, bőségesen megfelel egy ilyen akkumulátor. Ekkora erőforrrással rendelkezik például a Sony Xperia 10 Plus, a Google Pixel 3a és a OnePlus 3.

Azok számára, akik rendszeresen játszanak a készüléken illetve sok egyéb olyat alkalmazást futtatnak, aminek nagy az energiaigénye, érdemes lehet egy minimum 4000 mAh-s akkuval forgalmazott telefont választani. A 4000 mAh kifejezetten jónak tekinthető, ennyi töltésnek egy napot minden körülmények között ki kell bírnia.

4 ikonon jelezve a telefon akkumulátorának négy merülési fázisa a teljes töltöttségtől a lemerülésig.

Az okostelefon gyártók persze gondolnak azokra is, akik képesek hosszú órákat játszani a telefonjukon. Számukra készültek az olyan csúcskészülékek, mint a Samsung Galaxy M31, a Realme 7 vagy a kifejezetten a gémereknek tervezett Asus ROG Phone 3. Ezek a készülékek mind 6000 mAh-s akkumulátorral vannak felszerelve, ami 2020-ban abszolút csúcskategóriának számít.

2020 legjobb akkumulátorú telefonjairól itt olvashatsz bővebben.

Érdemes pár szót ejteni a gyorstöltés lehetőségéről. Ha egy kisebb akkumulátorú telefon mellett döntünk, kompenzálhatjuk az akku méretét azzal, hogy gyorstöltésre alkalmas telefont választunk. A gyorstöltéssel sokkal gyorsabban tölthetjük fel a telefont, mint a hagyományos töltővel. A Google például azt állítja a Pixel 2 típusú készülékről, hogy 15 perc gyorstöltéssel 7 órára elég energiát tudunk a készülékre tölteni.

Az iPhone is rendelkezik gyorstöltésre alkalmas modellekkel, az ő esetükben azonban a gyorstöltő nem tartozéka a készülék alapfelszereltségének, külön kell megvásárolni hozzá a gyorstöltőt.

Nő, kezében iPhone bedugott töltővel. A kijelzőn a teljesen lemerült iPhone töltési ikonja.

Régen a telefonoknál gond nélkül ki tudtuk venni az akkumulátort, ma már ez nem ilyen egyszerű. A gyártók többsége úgy alakítja ki termékeit, hogy ne lehessen bennük akkumulátort cserélni. Ezt arra hivatkozva teszik, hogy így sokkal jobban meg tudják védeni a készülék belsejét az esetleges sérülésektől és a beázástól. Akadnak még ma is cserélhető akkumulátorú készülékek bőven, de érdemes odafigyelni erre is, ha nem akarunk pár éven belül új készüléket vásárolni. Megfelelő karbantartással az okostelefon többi alkatrésze megóvható az amortizációtól, de az akku egy idő után elhasználódik.

Egyéb jellemzők

Vezeték nélküli töltés

A felső kategóriás készülékek között egyre gyakrabban jelenik meg ez a funkció, mely pár évtizeddel ezelőtt még csak a sci-fi regények egyik bevett jelensége volt. A vezeték nélküli töltés egy rendkívül nagy újítás, mely óriási lépésnek tekinthető a technológia fejlődésében. 

A Samsung Galaxy S20, a Google Pixel 4, a Huawei P20 vagy az LG G8X mind rendelkezik ezzel a funkcióval.

Ujjlenyomat és arcfelismerő biztonsági rendszer

Ezek a biztonsági rendszerek is újdonságnak számítanak, és rendkívül magasszintű védelmet nyújtanak a felhasználók számára. Az arcfelismerő rendszer véleményem szerint kicsit túlzás, a működtetéséért felelős alkatrészek pedig nem javíthatók, így nem tartom a legjobb megoldásnak.

Az ujjlenyomattal való hitelesítés sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, be tudjuk állítani akár több mintát is, így nem kell mindig ugyanazt az ujjunkat használnuk. Arra viszont figyelni kell, hogy ha a készülék érintőpadja koszos vagy zsíros, vagy akár az ujjunk izzadt, akkor nem működik a hitelesítés.

Reméljük ez a cikk segíteni fog neked megtalálni álmaid telefonját. Gyere be üzletünkbe, nálunk is megtalálhatod azt amire vágysz. 

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.