Hogyan védjük meg a Macet a támadásoktól?

2022.06.15 0 hozzászólás 1179 olvasás
Hogyan védjük meg a Macet a támadásoktól?

Sokan élnek abban a tudatban, hogy az Apple termékei sokkal biztonságosabbak, jobban védettek külső támadások ellen. Ennek van igazságalapja, de ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy Apple-felhasználóként teljes mértékben védve vagyunk a hackerek és zsarolóprogramok ellen.

A számítástechnika az egyik, ha nem a leggyorsabban fejlődő iparág a világon. Az elmúlt évtizedek alatt olyan méretű változáson ment keresztül, ami szinte felfoghatatlan. Számtalan hasznos és értékes eszköz feltalálásához vezetett, melyek elképesztő hatást gyakoroltak életvitelünkre.

Az ember azonban – a pozitív dolgok mellett – sokszor károkozásra vagy akár pusztítása használja a fejlődés adta új lehetőségeket. Erre a jelenségre jó példa a hackerek létezése, akik különféle kémprogramok és kártékony szoftverek használatával intézmények, vállalatok vagy akár magánszemélyek számítógépeibe törnek be, haszonszerzés vagy károkozás céljából. (Léteznek jó indulatú, ún. etikus hackerek is, erről bővebben itt olvashatsz.)

Ha egy képzett ember ártani akar nekünk, az ellen rendkívül nehéz jól működő védelmet kiépíteni. A Windows rendszerek lényegesen nagyobb támadási felülettel rendelkeznek, de a Mac-felhasználók sincsenek teljes biztonságban. A következőkben utánajárunk, hogyan növelhetjük védettségünket, illetve mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Készíts biztonsági mentést!

Igen, a sokak által használt közhely. Készíts biztonsági mentést. Ennél egyszerűbb megoldást nem találsz. Ha egy másik adattárolóra átmásolod az összes számodra nélkülözhetetlen adatot, akkor történhet bármi, lesz egy biztos pont, ahonnan újrakezdheted.

Tönkremegy a géped? Ellopják tőled? Egy vírus vagy hacker helyrehozhatatlan károkat okoz? Hát legyen. A fiókodban őrzött külső adattárolón lévő adatokhoz nem férhetsz hozzá a számítógépeden keresztül.

Macen a legkézenfekvőbb megoldás a Time Machine használata. Az Apple – szokásához híven – nem bonyolítja túl a dolgot. Ebben a két és fél perces videóban tökéletesen bemutatják és elmagyarázzák, hogyan kell használni a Time Machine-t.

Biztonsági mentést fizikai adathordozó hiányában is készíthetsz. Ez szintén nagyon hasznos, mivel így még könnyebben hozzáférsz szükség esetén, így mindenképp ajánlom ezt is. Erre a legjobb szolgáltatás az iCloud Drive. Linkelek egy bővebb leírást erről.

Mindenképp érdemes biztonsági mentést készíteni, hiszen ennél jobb módot nem találsz adataid védelmére.

Azt javaslom azonban, hogy ne elégedj meg az iCloud-os megoldással, hiszen az mégiscsak elektronikus formában tárolja a számodra értékes és fontos információkat. Ha a te rendszeredbe behatolt már valaki, vagy tönkrement a géped, akkor miért ne történhetne meg ez mással is? Szerezz be egy külső, nagy tárhellyel rendelkező adattárolót, és ments le rá mindent amit nem szeretnél elveszíteni.

Csak ismert programokat telepíts

Az iMac és a MacBook legfőbb ellenségei az ismeretlen forrásból származó, internetről letöltött programok. Kerüld az interneten tömegével fellelhető, reklámok kínálta szoftverek letöltését és telepítését, még abban az esetben is, ha ingyenes próbaverzióval próbál megnyerni magának. (Sőt ez esetben különösen óvatosnak kell lenni!)

A Google keresési találatainak elején sajnos rengeteg ilyen veszélyes link jelenik meg, nem véletlenül. A kártékony szoftvereket készítő programozók jártasak abban, hogy minél előkelőbb helyet foglaljanak el a Google találatainak sorrendjében.

Javaslom tehát az eredeti, gyártótól vásárolt és letöltött programok használatát. Igen, ez költségesebb, mint egy program tört verzióját letölteni. Én azonban szívesebben vásárolok eredeti szoftvert, több okból is:

  • Az eredeti verziót minden esetben sokkal egyszerűbb telepíteni és használni, ráadásul a működése is sokkal stabilabb, nem beszélve az esetleges frissítésekről, melyeket legális tulajdonosként automatikusan megkapsz.
  • A másik, számomra még fontosabb szempont a támogatás. Egy szoftver elkészítése hatalmas feladat. Rengeteg ember dolgozik vele, és ha nagyon jól sikerül egy program, vagy akár egy számítógépes játék, annak nagyon tudunk örülni. Ahhoz, hogy még több ilyen készüljön, a stúdióknak támogatásra van szükségük, így én szívesen áldozok pénzt egy olyan szoftverre, ami örömet okoz nekem vagy megkönnyíti a munkám.

A nem kívánt programok (PUP)

Biztosan találkoztál már velük te is. Ezek azok a csendben megbúvó minialkalmazások, melyeket hasznos programok mellé csatolnak, és telepítéskor automatikusan bekerülnek a rendszerbe az általad installálni kívánt alkalmazással együtt.

Aztán persze elkezdenek mindenféle idegesítő változtatásokat eszközölni a gépeden, amit sokszor csak később veszel észre. A leggyakoribb az URL-címek átírása, mely igen zavaró tud lenni, de akár különféle reklámfelületeket is megnyithat teljesen random pillanatokban. Mondanom sem kell, nagyon idegesítőek.

A PUPU-ok sok fejfájást okozhatnak nekünk

Az Apple egyre inkább törekszik ezeknek az úgynevezett PUP-oknak a blokkolására, de még mindig nagyon sok fejlesztő használja őket, így érdemes odafigyelni, hogy inkább ne is telepítsünk semmi olyat, ami nem szükséges a használni kívánt program működéséhez.

Jól gondold át mire kattintasz rá

Kerüld az olyan linkekre való kattintást, amit ismeretlen e-mail-címekben találsz. Az e-mail-fiókok spamgyűjtőjébe érkező levelekben szereplő linkeket én sosem nyitom meg. Őszintén szólva a spameket egyáltalán nem nyitom meg.

Promóciós e-mailekbe ültetni egy vírust vagy egyéb károkozásra alkalmas tartalmat roppant etikátlan, így természetesen sokan használják erre az online levelezést. A legnagyobb probléma, hogy az ilyen levelek teljesen legitimnek tűnhetnek, így sokan rákattintanak.

Azt javaslom, hogy ha nem ismert vagy gyanús címről kapsz levelet, másold be a címben található URL-t a Google-be, és ha a találatok között nem látsz semmit ami bizonyítja a forrás valódiságát, akkor töröld is a levelezésedből, jó eséllyel spamről van szó.

Mi a teendő, ha megtámadtak?

  • A legjobb megoldás egy korábbi biztonsági mentés visszaállítása. A támadás nyomainak keresésére tett kísérletek nagyon ritkán járnak sikerrel, így hacsak nem vagy te is hacker, sokat nem tehetsz. Időt és energiát spórolhatsz meg azzal, ha felhasználod a biztonsági mentésedet. Emellett én mindenképpen újratelepíteném a macOS-t is, eltüntetve ezzel az rendszerben okozott károkat.
  • Ha nem készítettél biztonsági mentést, akkor sokkal nehezebb helyzetbe kerülsz. Fel kell venned a kapcsolatot egy olyan szolgáltatóval, ami elveszett adatok helyreállításával foglalkozik. Ilyen például a HungaroData illetve a Makay Kiberbiztonsági Kft.
  • Nagyon fontos, hogy jól kezeld a szituációt. Mint korábban említettem, a hackerek rendkívül jól képzett számítástechnikai szakemberek, és ha éppen téged szemeltek ki, akkor igazából nem sok mindent tudsz tenni. Ha megfogadod a tanácsaimat, akkor minimalizálni tudod az esélyét egy esetleges külső támadásnak. Ha egyszer megtörténik veled, biztos vagyok benne, hogy onnan kezdve sokkal körültekintőbben fogod kezelni a hasonló szituációkat.

Van rá lehetőség, hogy visszaszerezd az adataid

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, hogy ők is meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket a veszély elkerülése érdekében.