Így állíthatod le a háttérben futó, aksizabáló appokat

2022.06.30 0 hozzászólás 60564 olvasás
Így állíthatod le a háttérben futó, aksizabáló appokat

Úgy érzed, hogy az utóbbi időben nem bír annyit a telefonod, tableted akkumulátor-ügyileg, mint azt korábban megszoktad? Alig bírja ki délután 3-ig, miközben korábban az egész napot könnyedén átvészelted vele? Kissé be is lassult, akadozik? Lehetséges, hogy a problémádat egy háttérben futó energia- és processzorzabáló program okozza.

Ennek ellenére cseppet sem kell aggódnod, hiszen a legtöbb esetben Android-on a háttérben futó alkalmazások kilövése nem túl nehéz feladat. A régi motorosok számára valószínűleg kicsit szájbarágós is lesz leírásunk, azonban a többiek kedvéért mindenen alaposan végig fogunk menni.

Azonosítsd a hibásan működő alkalmazást

Az első lépésed mindig legyen az, hogy egyesével megvizsgálod a háttérben futó alkalmazásokat. Nem kell minden létező programot törölni, hiszen valószínűleg csak egy működik rosszul. Ez a folyamat a következőképpen néz ki:

Ellenőrizd az akkumulátor-használatot

 Screenshot_2015-12-29-13-00-34-300x533

( forrás: http://www.androidauthority.com )

A legalapvetőbb jele, hogy egy app a háttérben erőforrásokat használ nem más, minthogy az akkumulátoridőből jelentős szeletet hasít ki magának. A Beállítások -> Akkumulátor menükben meg tudod tekinteni, hogy melyik alkalmazás mennyire fogyasztott sokat az utóbbi időben.

Ellenőrizd az alkalmazás-folyamatok statisztikáit

Ha egy kicsit mélyebbre szeretnél ásni, akkor meg tudod nézni, hogy az adott alkalmazás működése mennyi processzoridőt, memóriát használ. Ehhez először hozzá kell férned a rejtett Android Fejlesztői részhez.

Nem, nem lesz sehol sem egy “rejtett Fejlesztői menü előhívása” opció a Beállítások menüpontban, ugyanis trükkös módon lehet előhozni ezt. Nem kell mást tenned, minthogy bemész a Beállítások - > Eszközöm menübe, majd néhányszor rányomsz az ujjaddal a Build opcióra (közvetlenül a rendszerverzió alatt található). Ha elégszer nyomtál az említett felületre, akkor egy idő után kapsz egy értesítést arról, hogy fejlesztővé léptél elő.

Screenshot_2015-12-29-12-59-02-300x533

( forrás: http://www.androidauthority.com )

Ezt követően menj vissza a Beállítások menübe, és keresd meg az újonnan előkerülő Fejlesztői beállítások részt! Itt elég sok kis apró finomhangolás lesz látható számodra, de vigyázz velük, ha nem tudod melyik mit jelent, inkább ne használd!

A neked kellő opció ez esetben a Folyamatok statisztikája lesz. Itt láthatod, hogy az alkalmazásaid éppen mennyi memóriát használnak. Ha kiválasztasz egy adott alkalmazást, akkor további információkat találsz.

Válaszd ki a célpontjaidat

Miután kétféle diagnosztikai lehetőséget is megmutattunk neked, kezedben vannak a megfelelő eszközök. A következő lépés eldönteni, hogy mely program okozza a gondokat. Vannak a háttérben szükségszerűen futó alkalmazások, sőt vannak a rendszer számára fontos, háttérben megbújó szolgáltatások is. Például, ha kilőnéd a Google Play szolgáltatásokat, a Google keresőt, a Google billentyűzetet… azaz bármit, ami Google-lel kezdődik, valószínűleg több kárt okozol, mint hasznot. Ezeket feltétlenül hagyd békén, semmi probléma nem származhat abból, ha a háttérben tevékenykednek!

Az igazi tettesek, akik után kutatsz általában játékok vagy zenelejátszók. Ezeket ugyanis a háttérben nem kellene észrevedd, hiszen a játéknak semmi szüksége játék után az erőforrásokra, míg a zenelejátszó nem használhat túl sok erőforrást, ha csak a háttérben hallgatsz vele valamit. Előfordulhat olyan eset is, hogy olyan alkalmazás okozza a memória- illetve akkumulátorfogyást, aminek nem kellene (például mert rosszul lett megírva). Néhány alkalmazás a háttérben folyamatosan küld és fogad üzeneteket, csomagokat annak érdekében, hogy naprakész információkkal fogadjon téged. Érdemes a legnyilvánvalóbbtól kezdve megpróbálni megtalálni a tettest, azaz először a régen játszott játékokra gyanakodj, csak utána nézz meg más típusú appokat!

Lődd ki a tettest

A leggyorsabb módja, hogy a károkozást megakadályozd nem más, minthogy egyszerűen kilövöd az alkalmazást. Ha Lollipop vagy újabb rendszered van, akkor válaszd a Legutóbb használt alkalmazások opciót (ez egy négyzet alakú gomb a jobb alsó sarokban), ahol az appjaidat kártyákként ábrázolva láthatod. Ha a kártyát kihúzod a helyéről, az app leáll, nem fog tovább futni.

Alternatívaként egy erősebb módszer is létezik. Menj be a Beállítások - > Alkalmazások menübe, majd nyomd rá arra a programra, amelyiket szeretnéd kilőni! Itt a menüben a Kilépés erőltetése opciót válaszd, majd erősítsd meg a szándékod!

Sajnos ezek a módszerek nem örökérvényűek, hiszen amint a programot újra elindítod, a hiba ismét felütheti a fejét. Ha nem okoz gondot újra kilőni őket, akkor nyugodtan használhatod tovább ezeket az appokat, ha azonban ez zavar, érdemes lehet másik appot találni a helyükre.

Alkalmazások törlése, ha nincs más választásod

Ha egy alkalmazásról bebizonyosodott, hogy nem megbízható, vagy egyszerűen meguntad az állandó kilövögetését használat után, érdemes törölnöd és egy másik alternatívát telepítened. A törlést a Beállítások - > Alkalmazások menüben tudod elvégezni.

Azonban a legtöbb esetben ezek a használhatatlan app-ok előtelepítve érkeznek a készülékeddel. Root-olás nélkül ezek nem törölhetőek le, viszont le tudod őket tiltani. Menj a Beállítások -> Alkalmazások menübe, válaszd ki az appot és nyomd a Letiltás gombra. Ennek köszönhetően az adott applikáció nem tud rosszalkodni a továbbiakban, csak a helyet foglalja…

Néha jól jön a külső segítség

Szerencsére nem kell messzire menni azért, hogy egy “digitális takarítót” rendelj magadnak az ilyen célokra. Mi a Greenify nevű alkalmazást ajánljuk.

A Greenify egy hihetetlenül jó app, amely automatikus bezárja neked a háttérben futó alkalmazásokat, ha azokat nem használod. Ez természetesen nem lenne túl jó, hiszen mindig újra be kellene tölteni mindent, és akkor meg minek az a sok memória az újabb típusokba? A kulcsszó itt a hibernálás, amit a Greenify használ a programok neutralizálására. A háttérben így nem fut a program, azonban az adott állapotát elmenti, így ha újra kellene, ott tudod folytatni a munkát vele, ahol abbahagytad.

Érdemes tudnod, hogy elég sok hasonlóan hasznos dolgot, így a Greenify-t is alapvetően root-olt eszközökön lehet használni.

03-Greenify

( forrás:http://www.androidauthority.com )

Éppen ezért ha szeretnéd teljesen magad képére formálni a rendszeredet, beállítani minden részletet, akkor nincs más megoldást, mint a rootolás. Rootolás után a Greenify teljesen automatizált funkcióit is eléred…

Végszó

Ha még új vagy az Android világában, és frusztrál a rendszer erőforráspazarló működése, remélhetőleg tudtunk segíteni egy picit abban, hogy egy használhatóbb, tisztább rendszered legyen. Ha már tapasztaltabb kolléga vagy, komment formájában oszd meg velünk, mit hagytunk ki!