Így használd az iCloud-ot

2022.06.15 0 hozzászólás 1456 olvasás
Így használd az iCloud-ot

Az iCloud biztonságosan tárolja tartalmait, és naprakészen tartja az alkalmazásokat mindegyik készülékén. Ezt azt jelenti, hogy az összes anyaga – fényképek, fájlok, jegyzetek stb. – biztonságban van, és elérhetők, bárhol is tartózkodik. Az iCloudhoz 5 GB ingyenes tárhely jár, és bármikor több tárhelyet is igénybe vehet.

Mi az iCloud?

Az iCloud az Apple felhő-alapú szolgáltatásainak gyűjtőneve, mely olyan széleskörű területeket ölel fel, mint az e-mail, a névjegyek és a naptár szinkronizálása, az elveszett eszközök földrajzi helyének tárolása (Find My iPhone / iPad) és persze a zene tárolását is a felhőben (iTunes Match ) oldja meg.

A felhő-alapú szolgáltatások, így az iCloud lényege is az, hogy az információkat egy távoli számítógépen tárolják, úgynevezett felhő-kiszolgálóban, nem pedig lokálisan. Ez azt jelenti, hogy nem foglalnak helyet az információk az adott eszközökön, így bármelyik okos kütyüdről el tudod érni a felhőben tárolt adatokat, csak fel kell csatlakoznod hozzá az internetre.

Mit csinál az iCloud?

Az iCloud lényegében lehetővé teszi az információk online tárolását, majd az információk elérését az összes eszközről - iPhone, iPad, Apple TV, Mac, akár Windows PC-kről is. De ha meglátogatod az iCloud.com webhelyet, és bejelentkezel a fiókodba (később visszatérünk arra, hogy hogy tudsz pillanatok alatt létrehozni egy fiókot), láthatod ennek az egyszerű koncepciónak a széles alkalmazási körét.

A teljesség igénye nélkül:

  • Névjegyek: Ha engedélyezed, akkor az iCloud szinkronizálja a névjegyeket az iOS és a MacOS eszközeiden. Ez azt jelenti, hogy csak egy névjegy listát kell fenntartanod, mivel az iPhone-odon végrehajtott módosítások a Mac és más eszközök névjegyzékében is megtörténnek.
  • Naptár: Hasonlóképpen, az iCloud (ha engedélyezted) szinkronizálja az eseményeket az összes eszközödön.
  • iCloud meghajtó: A fájlok felhőben való tárolásának egyszerű módja.
  • Jegyzetek: Kiválaszthatod, hogy a Jegyzeteket helyben mented el, de sokkal kényelmesebb, ha ezt is hagyod szinkronizálni a többi eszközödre is. Így amit megírsz otthon a Mac gépeden, azt bármikor megnézheted az iPhone-odon is például.
  • iWork: Az iCloudnak köszönhetően a Pages, a Numbers és a Keynote webes alkalmazásokat is használhatod itt.

Az iCloud lehetővé teszi a TextEdit dokumentumok könnyű mentését a felhőbe, ezáltal más eszközökről is bármikor el tudod őket érni.

Hogy kell beállítani az iCloud-ot?

Az iCloud-fiókod az Apple ID-don alapul. Tehát ha még nem rendelkezel Apple ID-vel, akkor létre kell hoznod egyet, amelyhez lehet, hogy frissítened kell a készülék operációs rendszerét (néhány iCloud szolgáltatás csak a legújabb verziókban érhető el). A következő lépés attól függ, hogy milyen készüléket használsz.

  • iPad vagy iPhone esetén: Az iPhone vagy az iPad telepítési folyamatának egyik fázisában az iOS megkérdezi, hogy szeretnéd-e használni az iCloudot. Ha nem aktiváltad a telepítés során, később ezt megteheted a Beállításokban, ahol koppints a nevedre a tetején (vagy koppints a bejelentkezéshez), válaszd ki az iCloud lehetőséget, majd írd be az Apple ID-det és jelszavadat.
  • Mac rendszeren: Nyisd meg a Rendszerbeállítások elemet, majd kattints az iCloud elemre. Most jelentkezz be az Apple ID-del, és jelöld be a használni kívánt szolgáltatásokat.
  • Apple TV-n (negyedik generációs vagy 4K): Ha az első beállításkor nem választottad ki az iCloud aktiválását (az Apple ID beírásával), lépj a Beállítások → Fiókok → iCloud elemre, majd válaszd a Bejelentkezés lehetőséget.
  • PC-n: Töltsd le és telepítsd az iCloud for Windows szoftvert. Nyisd meg és jelentkezz be az Apple ID-del, majd pipáld be a használni kívánt iCloud szolgáltatások melletti négyzetet.