Így oldja meg az Apple a Macbook pillangó billentyűzet bakit?

2018. július 17. -
Az Apple csütörtökön mutatta be a legújabb generációs Macbook Pro modelleket, amelyek megjelenése nem sok újdonságot rejt magában. Ha viszont mélyebbre ásunk, egy olyan változást fedezhetünk fel a laptopokban, amely megoldást jelenthet a sokak életébe bosszúságot csempésző pillangó billentyűzet problémára.
Így oldja meg az Apple a Macbook pillangó billentyűzet bakit?

A Macbook modellekbe több, mint három éve került először az úgynevezett pillangó billentyűzet, azóta pedig folyamatosan gyűlnek a viharfelhők felette. A legnagyobb problémát a beragadó billentyűk jelentetik, amik cseréje nemhogy a tulajdonosok pénztárcáját merítik, de állandó megoldást sem képesek nyújtani.

Mivel az Apple által meghirdetett csereprogram sem terjed ki annyi Macbook-ra, mint amennyit érint a probléma, így jogosan várhattuk, hogy legalább az új modellekben nem lesz ilyen baki. A múlt héten bemutatott Macbook Pro laptopok pedig úgy néz ki, beváltják ezt a reményünket.

Tisztításra egy idő után mindenképpen szüksége lesz a laptopodnak, hogy az tökéletesen tudjon működni. Szervizünkben erre is van lehetőséged, ide kattintva pedig még többet megtudhatsz.

A készülék szétszerelése során a billentyűk alatt rugalmas, szilikon membránt találtak, ez megfelel egy olyan, korábbi Apple szabadalomnak, ami a pillangó billentyűzet megbízhatóbb működését célozta meg. A réteg képes lehet megóvni az alkatrészt a meghibásodástól azáltal, hogy a kosz nem tud bejutni a billentyűk alá, így azok nem fognak beragadni vagyis idő előtt meghibásodni.

macbook_pro_2018

Ugyanakkor a gyártó azt állítja, hogy a szilikon hártya nem a megbízhatósági problémák megszüntetése végett került a Macbook Pro modellekbe, csak egy még csendesebb verziót szerettek volna létrehozni a pillangó billentyűzetből. Ez viszont kevésbé tűnik logikus döntésnek és valószínűleg más módon is tudta volna kivitelezni az Apple, így jogosan gondolhatjuk, hogy mégis a hiba javításáról lehet szó.

Bármi is áll az újratervezett billentyűzet hátterében, az új Macbook Pro tulajdonosok valószínűleg már nem fogják tapasztalni, hogy a gombok beragadnának és nem kell majd szervizhez sem rohangálniuk többször, mint az elvárható lenne. Sajnos azonban a korábbi generációs modellek továbbra is rendelkezni fognak a hibával, mivel az Apple nem tervezi ezek frissítését.

UPDATE 2018.07.24.

Az iFixit múlt héten egy tesztet is végrehajtott, hogy kiderítse, mennyire lehet hatékony a beépített szilikon membrán a korábbi billentyűzet problémák ellen. A vizsgálat alapja az volt, hogy kiderüljön, vajon az új védőréteg képes-e megakadályozni, hogy a por bejusson a billenytűk alá, ezáltal megakadályozva azok működését.

macbook_pro_billentyuzet

A teszt pozitív eredményt ért el, bár a siker nem lett elsöprő. A por túlnyomó része ugyan valóban leginkább a membrán szélein helyezkedett el, de az iFixit képes volt elérni a pillangó billentyűzet működésképtelenséget néhány „szerencsétlenül elhelyezett” porszem segítségével.

Vagyis valóban igaz, hogy a védőréteggel sokkal jobban teljesít a Macbook Pro, de nincs kizárva, hogy idővel ugyanúgy megjelennek a problémák a pillangó billentyűzet alá beférkőző szennyeződés miatt. De hogy mennyi idővel, azt még senki nem tudhatja.

Macbook 2018 – Megjelenési dátum, pletykák és hírek a legújabb modellről Macbook 2018 – Megjelenési dátum, pletykák és hírek a legújabb modellről
2018. május 28.
Az Apple várhatóan még ebben az évben bővíti a Mac laptopok kínálatát, arról azonban egyelőre többnyire csak pletykák szólnak, pontosan mivel fog minket meglepni a gyártó. Mindenesetre összegyűjtöttük az összes olyan információt, ami a legfrissebb Macbook-kal kapcsolatban érdekes és fontos lehet.
HDD vs. SSD – Megéri a drágábbra váltani? HDD vs. SSD – Megéri a drágábbra váltani?
2018. március 21.
Az SSD-t (Solid-State Drive) vagy más néven szilárdtest meghajtót főképp azért ismerjük, mert különféle eszközökön adattárolási lehetőséget tud biztosítani. Ha SSD meghajtó vásárlásán töröd a fejed, valószínűleg ennél pontosabb részleteket is szeretnél tudni.
Hogyan szabadíthatsz fel hatékonyan tárhelyet a Mac-en? Hogyan szabadíthatsz fel hatékonyan tárhelyet a Mac-en?
2017. április 6.
A napjaink által diktált technológiai fejlődéssel és bővülő minőségű/mennyiségű tartalommal gyakorta nehéz tartani a lépést. Biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a jó minőségű videók, képek és lossless minőségben tárolt zenék rengeteg tárhelyet emésztenek fel.