Ilyen lesz a 2019-es iPhone kamerája?

Ilyen lesz a 2019-es iPhone kamerája?

Egy ideje terjednek a pletykék a 2019-es iPhone modellekről. A hírek szerint a következő évben megjelenő készülékek közül legalább egy tripla kamerával fog érkezni, méghozzá nem is akármilyennel.

A biztosnak semmiképpen nem mondható információ egy tajvani weboldalról származik (Economic Daily News), mely forrásként a Deutsche Securities elemzője, Jialin Lu kutatási írására hivatkozik.

Lu úgy véli, hogy a tripla lencsés kamerarendszer lehetővé tenné a fejlett 3D-s érzékelést a sztereoszkópikus (térhatású) látás segítségével úgy, hogy két érzékelője különböző szögekből lesz képes egy objektumról képeket rögzíteni. Az iPhone és az objektum közötti távolság megadására pedig egy háromszögelési módszert használnának.

iphone_2019_ar

A jelentés alapján az iPhone X előlapján található TrueDepth rendszerhez hasonlóan a hátlapi 3D-s érzékelés kiépítése is a kiterjesztett valósághoz lesz köthető. A jóslat összhangban áll a Bloombergben megjelent egyik, Alex Webb által írt jelentéssel, amely már tavaly azt mondta, hogy a jövőbeli iPhone készülékek rendelkezni fognak a hátlapi 3D érzékelés lehetőségével.

Korábban egyébként az egyik első gyártó a Sony volt, aki a Z szériáinál behozta a kezdetleges AR-t. Kizárólag a készülék beépített érzékelőit, egy jól megírt algoritmust, valamit a hátlapon található egyetlen Sony Exmor RS kamerát használta fel a működés kivitelezéséhez. Ilyen lehetőségek mellett térképezte fel a környezetünket és így varázsolhattunk interaktív manókat, dinókat vagy akár víz alatti világot magunk köré, az élő kameraképen keresztül. Természetesen nem illesztette a  képre tökéletesen a 3D alakzatokat, de így is meglepően pontos és szórakoztató volt - egészen addig amíg Sony-hoz híven túl nem melegítette a processzort és le nem tiltotta a kamerát a rendszer. Persze ettől függetlenül érdekes, hogy az nem kapott ekkora hírverést. Pedig a ma, precíz műszerekkel kivitelezni tervezett látványosságok előfutára volt.

Webb még azt is írta, hogy az Apple a „repülési idő” megközelítését fogja alkalmazni, mely kiszámítja azt az időtartamot, ami a lézernek szükséges ahhoz, hogy visszaverődjön a környező objektumokról és létrehozzon egy 3D-s képet a környezetről. Lu viszont úgy véli, hogy az Apple erre inkább a tripla lencsés hátsó kamera megoldást fogja használni.

iphone_2019

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook több ízben is kifejezte mély érdeklődését a kiterjesztett valóság technológiája iránt. Az elmúlt évben az Apple kiadta az ARKit platformot, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy iOS 11 rendszeren futó iPhone és iPad készülékekre optimalizált valósághű alkalmazásokat készítsenek.

Mindezek mellett Lu szerint a harmadik objektívnek valószínűleg hosszabb fókusztávolsága lesz, hogy jobb zoomolási képességgel rendelkezzen.

A zoom lencse valószínűleg 3-szoros optikai nagyítást biztosít majd az iPhone-on, lehetővé téve a felhasználóknak azt, hogy akár háromszorosra tudják felnagyítani a képet anélkül, hogy az elmosódna, vagy romlana a minősége, mint például a digitális zoom esetében. Összehasonlításképp, az iPhone 7 Plus, az iPhone 8 Plus és az iPhone X modellek még csak 2-szeres optikai zoommal rendelkeznek.

iphone_2019_kamera

Érdekesség, hogy a Huawei P20 Pro okostelefonja volt az első olyan készülék, mely tripla lencsés hátlapi kamerarendszerrel, 40 megapixeles objektívvel, 20 megapixeles monokróm lencsével és egy nyolc megapixeles teleobjektívvel rendelkezik, mely akár 3-szoros optikai zoomra is képes. Egyébként a Huawei több tekintetben is előretört ami a kamerákat, funkcióit és azok kihasználhatóságát érinti. Példának okáért az említett 3D szkennelést is meglépték a Mate 20 Pro csúcskészülékükkel, aminek a hátlapján háromszög formában helyeztek el 3 kamerát.

 

 

Új infóként pedig most felvillant az is, hogy a jövő iPhone-jai támogatni fogják az Apple Pencil-t is, bár ennek kihasználhatóságát egyelőre nem látni.

applepencil1

 

Ha neked is megvan a saját jóslatod, ne habozz, irány a komment szekció

iphone hírek
Megosztás: