Ilyen lesz az iOS 15 (Új funkciók és a korábbi alkalmazások újításai)

2022.06.10 0 hozzászólás 1087 olvasás
Ilyen lesz az iOS 15 (Új funkciók és a korábbi alkalmazások újításai)

Összeszedtünk minden lényeges információt a hamarosan megjelenő iOS 15-tel kapcsolatban. Ezeket elolvasva naprakész lehetsz az új szoftverrel kapcsolatban, mire megjelenik. Ha érdekel, miben változik az iPhone operációs rendszere, mindenképp olvasd el ezt a cikket.

Az iOS új verziói rendszerint számos újítást és fejlesztést tartalmaznak, és nincs ez másként az idén megjelenő verzióval kapcsolatban sem.

Az iOS 15 esetén több korábban már meglévő funkció lett továbbfejlesztve, de találni néhány újítást is – mint például a Fókusz – amik korábban nem voltak a rendszer részei.

Nézzük át tehát részletesen, milyen újításokat és fejlesztéseket nyújt majd nekünk a hamarosan megjelenő iOS 15.

1. Értesítések újratervezve az iOS 15-ben

Az iOS 15 teljesen újragondolja az értesítések kezelését, egy sokkal logikusabb, felhasználóbarátabb módon értesíti majd a telefon tulajdonosát.

A zárolt képernyőn megjelenő értesítések ezentúl tartalmazni fognak egy kis képet is, ami alapján egyszerűbben és gyorsabban be lehet azonosítani, melyik alkalmazás küldött értesítést. Applikáció esetén ez a kép az alkalmazás logója lesz.

Ha azonban egy üzenetről vagy egy nem fogadott hívásról küld értesítést, akkor a bejövő hívást indító vagy az üzenetet küldő névjegyhez tartozó arcképet fogja megjeleníteni. Így ha egy ismerősöd keresett, egyből látni fogod a képernyőn, hogy ki volt az.

Értesítési összefoglaló

Az előbb említett változtatás mellett ez egy teljesen új funkció. A személyre szabott értesítési összefoglaló összegyűjti a kevésbé fontos információkat, és azt egy meghatározott időpontban kézbesíti a felhasználónak.

És hogy mi számít kevésbé fontos értesítésnek?

Ennek meghatározásáról egy beépített intelligens szoftver gondoskodik, amely a felhasználó és az egyes alkalmazások közötti interakciók segítségével priorizál, és a fontosabb értesítéseket előre tolja. Lényegében ez a mechanizmus figyeli, milyen applikációt használsz sűrűn, és az ezzel kapcsolatos értesítéseket hamarabb juttatja el hozzád.

Értesítések az iOS 15-ben

(kép forrása: macrumors.com)

2. Fókusz funkció az iOS 15-ben

A Fókusz az egyik legizgalmasabb új funkció az iOS 15-ben. Ez az alkalmazás segít  a figyelemelterelés csökkentésében, így jobban tudsz majd koncentrálni a tanulásra vagy a munkára.

A Fókusz szűri az értesítéseket és a képernyőn megjelenő oldalakat annak alapján, hogy éppen mire szeretnél összpontosítani. Természetesen a sürgős értesítéseket nem blokkolja a Fókusz, azokat továbbra is megkapod.

A Fókusz például blokkolja a bejövő szöveges üzeneteket, emellett pedig küld egy értesítést a másik félnek azzal kapcsolatban, hogy te éppen elfoglalt vagy. A különböző Fókuszok alatt beállíthatsz jogosultságokat, hogy az adott Fókuszbeállítás alatt ki kereshet például telefonon.

Természetesen Te is beállíthatsz majd teljesen egyedi Fókuszokat a saját elképzeléseid alapján, illetve azt is be lehet állítani, mely alkalmazások értesítései szakítsák meg a Fókuszt, tehát melyek legyenek a fontos értesítések.

Az Üzenetekben küldött automatikus válaszok is testreszabhatók, lényegében be tudod állítani, hogy milyen választ küldjön vissza azoknak, akik rád írtak vagy keresnek.

És az Apple Watch sem fog jelezni ha valaki keres?

A kérdés jogos. A válasz azonban erre az, hogy a Fókusz funkció az összes Apple termékre kiterjed, tehát elég az iPhone-on bekapcsolni egy Fókuszt, és egyetlen másik Apple terméken – se iPad-en, se Apple Watchon – sem fognak elérni.

Fókuszok kezelése iOS 15-ben

(kép forrása: macrumors.com)

3. Kereső az iOS 15 esetén

A iOS saját Keresője is fejlesztésen ment át. Az iOS 15 lehetővé teszi, hogy Keresőben akár helyszín, tárgy vagy személy alapján keress rá dolgokra.

Ez azt jelenti, hogy ha beírod például a ,,Photo Budapest Városliget” szavakat, akkor egyből kidob képeket a képernyőre. Jelenleg az iOS 14 még webhelyeket javasol, nem pedig konkrétan képeket mutat az adott keresésről.

A Live Text egy rendkívül hasznos új funkció. Segítségével a képeken megjelenő feliratokat tudod kimásolni, tehát mondjuk egy utcatáblát lefényképezve ki tudod róla másolni az utca nevét.

Ennél azonban van egy még hasznosabb felhasználási módja is  a Live Text funkciónak.

Lefotózhatsz egy hosszú Wi-Fi jelszót és így egyszerűen kimásolhatod a képről azt, majd beilleszted a megfelelő helyre, így nem kell a begépelésével bajlódni.

Keressé képekre az iOS 15-ben

(kép forrása: macrumors.com)

4. FaceTime újítások az iOS 15-ben

A FaceTime is jelentős változásokon megy keresztül, hiszen egyrészt a hangminőségen is javítottak, illetve több különböző beállítási lehetőséget tett elérhetővé az Apple.

A videóhívás esetében Portré-mód is elérhetővé válik az iOS 15-ben, természetesen csak azoknál az iPhone-oknál, ahol a Face ID azonosítást végző TrueDepth kamera megtalálható.

Emellett több különböző mikrofon mód is elérhető. A Beszédhang izolálása funkcióval kiszűrhető a legtöbb háttérzaj, így a beszélgetés során csak a te hangodat érzékeli majd a mikrofon. Ha azonban a Széles Spektrum opcióra váltasz, akkor a környezeted hangjait is érzékeli a mikrofon.

Az Apple szándékozik nagyobb részt vállalni a csoportos kommunikáció megvalósításában, hiszen a FaceTime-mal már csoportos hívásokat vagy videóhívásokat is le lehet bonyolítani az iOS 15-ben.

Az Apple szándékozik nagyobb részt vállalni a csoportos kommunikáció megvalósításában, hiszen a FaceTime-mal már csoportos hívásokat is le lehet bonyolítani az iOS 15-ben.

Még egy érdekes újítás a FaceTime-mal kapcsolatban, hogy az iOS 15-ben már küldhetsz FaceTime linket az ismerőseid számára, amin keresztül csatlakozni tudnak a híváshoz vagy videókonferenciához.

Ezek a linkek aztán akármilyen eszközön megnyithatók, legyen szó akár Android vagy Windows rendszerről. Applikáció sem szükséges hozzá, hiszen webböngészőben is megnyithatóak a FaceTime linkek.

5. Fotók alkalmazás újításai az iOS 15-ben

A Fotók alkalmazás is rengeteg újítást tartalmaz, melyek közül az egyik legérdekesebb az Emlékek lehetőség kibővítése.

Ha belépsz a Fotókba és rákattintasz az Önnek fülre, ott ha rákattintasz egy Emlékre, akkor van egy kis zenés összeállítás, amit mondjuk egy nyaralás alatt készített fényképekből állít össze az iOS, alatta pedig egy, a képek alapján odaillő zenét is lejátszik.

Az iOS 15-ben ezt annyival egészítették ki, hogy az Emlékek alá már az Apple Musicban gyakran hallgatott és általad kedvelt zenék közül keres a képekhez illő zenét az iOS, így még személyesebbé téve a nosztalgiázást.

Az iOS 15 rendszerben a fényképek esetén sokkal több információ lesz elérhető. Olyan infókat is kiír majd minden fényképről, hogy melyik kamerával készítette azt a telefon, milyen objektív beállítással és mekkora zársebességgel. A mások által küldött képeknél pedig kiírja az iOS 15, hogy ki küldte neked az adott fényképet.

Az Apple szerint ráadásul az iOS 15 esetében gyorsabban működik majd az iCloud fotók szinkronizálása, ami nagyobb mennyiségű fénykép esetén igen jó hír.

6. Újítások a Térképek alkalmazásban

A Térképek applikáció lényegében úgy működik az iOS 15-ben, mint a Google Maps. Egy interaktív földgömb nézetet nyújt, ahol a nagyobb városokról részletes 3D-s modelleket kapunk.

A térképen részletesen megjelennek a fontosabb épületek – szintén 3D-s modellel – de még az úton lévő felfestéseket is látni lehet.

Ami azonban a legelképesztőbb, hogy a Térképek új 3D-s navigációs lehetőséget is kínál, és ha tömegközlekedéssel mész egy előre megadott helyszínre, akkor értesítést küld a megállónál, ahol le kell szállnod.

Térképek alkalmazás az iOS 15-ben

(kép forrása: macrumors.com)

A tömegközlekedési eszközök – buszok, villamosok, földalatti vasutak – megállói jobban kivehetőek az iOS 15 Térképek applikációjában.

A Térképek alkalmazás kap egy Gyalogos útvonaltervező nézetet is, melyet aktiválva az applikáció az iPhone kamerájával kiterjesztett valóság nézetet hoz létre, így a kijelzőn látni fogod az útvonalat.

7. A Wallet újításai az iOS 15-ben

A Wallet legnagyobb újítása az iOS 15-ben az, hogy már olyan kártyák is hozzáadhatóak lesznek a Wallethez, mint az otthoni, irodai vagy a szállodai kulcskártyák.

Az Ultra Wideband technológiának köszönhetően már nem kell elővenni az iPhone-od a zsebedből ahhoz, hogy kinyisd vagy elindítsd az autódat. Ugyanennek a technológiának köszönhetően – a rendkívül pontos helymeghatározásnak hála – nem tudod lezárni az autót amíg az iPhone belül van, illetve nem lehet az autót elindítani amíg az iPhone nincs az autón belül.

A Wallethoz hozzá lehet adni a vezetői engedélyeket. Ez a funkció sajnos csak az Egyesült Államokban működik, de remélhetőleg Európában is elérhetővé válik idővel.

Pénztárca egy asztalon bankkártyákkal

(kép forrása: unsplash.com)

8. A Safari is megújul az iOS 15-ben

A Safari egy teljesen új külsőt kap a fejlesztőktől, és a fejlesztők újragondoltak néhány funkciót, amivel nagy mértékben megkönnyítik a felhasználók dolgát, így sokkal kényelmesebb lesz a böngészés.

A legnagyobb újítás az, hogy a Safari keresősávját lehozták a képernyő aljára, így sokkal kényelmesebben tudasz majd belekattintani. Ez kifejezetten a nagyobb iPhone-ok esetén lehet hasznos – iPhone 8 Plus, iPhone 11 Pro Max vagy az iPhone 12 Pro Max – ahol a nagy méret miatt nagyobb az esélye annak, hogy leejted a telefont.

A kereső áthelyezésével azonban nem kell a tenyereden egyensúlyozva felnyúlni a hüvelykujjaddal, amikor egy kézzel használod a telefonod, így sokkal biztonságosabb lesz a használata és csökken a telefon leejtésének a kockázata.

Szintén a képernyő alján megjelenik egy kis Tab, aminek a megnyomásával könnyedén tudsz lapozgatni a megnyitott weblapok között. Ráadásul a keresési oldalak menthetőek egy mappába, így elérhetőek lesznek más Apple eszközökön is.

Az oldal frissítéséhez pedig már nem kell megnyomni egy kis ikont mint eddig, hanem elég csak lehúzni a képernyőt és az frissülni fog.

Safari az iOS 15-ben

(kép forrása: macrumors.com)

9. Az Időjárás applikáció újításai

Az Időjárás is egy teljesen új kezelőfelületet kapott. Lényegében az eddig kiírt információk – minimum és maximum hőmérséklet, napfelkelte, napnyugta, páratartalom, stb. – egy külön kis ablakot kap, így sokkal átláthatóbb lesz az egész.

Az Apple a megjelenésnél egy izgalmas dolgot próbált ki, mégpedig azt, hogy az alkalmazás színei és háttere a kinti időjárási viszonyoknak megfelelő. Lényegében egy interaktív animált hátteret kapunk, ami mutatja, hogy milyen idő van odakint.

iOS 15 Időjárás applikáció

(kép forrása: macrumors.com)

10. Egészség az iOS 15-ben

Az Egészség alkalmazás az iOS 15-ben egy új megosztási lappal rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák az egészségügyi adataikat a családtagjaikkal vagy akár a kezelő- illetve háziorvossal.

Az Egészség app már felismeri a trendeket, amik az egészségügyi állapotodban figyelhetőek meg, és ha jelentős eltéréseket észlel, akkor értesíteni fog róla.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha például be van neked állítva hétköznapokra egy Alvásidő, és több nap egymás után sem alszol eleget, akkor figyelmeztetni fog az app, hogy figyelj oda jobban.

Ugyanez működik a lépésszámláló illetve a pulzusszám kapcsán is. Utóbbihoz természetesen az kell, hogy Apple Watch legyen a karodon, hiszen az tudja mérni a vérnyomást és a pulzust.

11. Jegyzetek újításai az iOS 15 esetén

Ha használod a Jegyzetek applikációt, akkor sok érdekes és hasznos újítást fedezhetsz fel az iOS 15-ben.

Az általad létrehozott jegyzeteket itt már sokkal kényelmesebben rendezgetheted, illetve kategóriákat is létrehozhatsz, amely alá be tudod húzni az oda tartozó jegyzeteket.

Emellett címkézni is tudod a jegyzeteidet, az alkalmazás pedig a címkék alapján elhelyezi a jegyzeteidet külön mappákban, így sokkal átláthatóbbak lesznek.

Ha másokkal megosztott jegyzetben dolgozol, akkor az iOS 15-ben már meg tudod említeni a jegyzetben a hozzáadott embereket úgy, hogy a @ jel után írod a nevét, így ő kap egy értesítést arról, hogy megjegyzést írtál neki.

12. Az iOS 15 gyermekvédelmi rendszere

Az iOS 15 rengeteg hasznos újítást kap a gyermekbiztonsági funkcióit tekintve, melyeket a megjelenés után frissítésekkel fog aktiválni az Apple az év későbbi szakaszában.

Az Üzenetekben kapott kéretlen tartalom tiltása

Az egyik újítás egy kommunikációs biztonsági funkció, mely figyelmeztetni a gyereket és a szülőt is, ha kéretlen, szexuális jellegű tartalmat akar küldeni valaki a gyerek telefonjára.

Ha ilyen tartalom érkezik, az Üzenetek alkalmazás a kép elemzése után elhomályosítja azt és figyelmeztetést küld a felhasználónak a szexuális jellegű tartalomról.

A Kommunikáció Biztonság funkció elérhető lesz iOS 15, iPadOS 15 és a MacOS Monterey-ben is. Az iMessage beszélgetések teljes titkosítással védettek maradnak, így a privát kommunikáció olvasatlan lesz az Apple számára.

Szexuális tartalmú anyagok felderítése az iCloudban

Az Apple az év végétől képes lesz felismerni az iCloud Fotók közt tárolt, ismert gyermeki szexuális bántalmazó anyagokat. Ez lényegében azt jelenti, hogy ha valaki olyan tartalmakat tárol az iCloudjában, ami benne van egy ezzel foglalkozó szervezet adatbázisában, akkor az Apple ezt jelenteni fogja a National Center for Missing and Exploited Children nevű szervezetnek, mely egy nonprofit gyermekvédelmi szervezet.

Ráadásul mindezt úgy fogja megvalósítani az Apple, hogy szem előtt tartja a felhasználók adatvédelmét. Nem a iCloudban tárolt képeket fogja szkennelni, hanem az említett adatbázis tartalmát egy kód formájában feltölti a felhasználó telefonjára és így végzi el az összehasonlítást.

Az így talált egyezésekről az iOS egy kriptográfiai kódot hoz létre, melyet később az Apple manuálisan elemez, és ha valóban van egyezés az iCloudban talált kép és az adatbázisban tárolt képek között, akkor letiltja a felhasználó iCloud fiókját és jelentést küld a hatóságoknak és az említett szervezetnek.

Gyermekvédelmi rendszer működésének ábrája

(kép forrása: macrumors.com)

És mikor lesz elérhető az iOS 15?

Egy korábbi cikkünkben, melyeben az új Apple Watchról írtunk infókat, szó volt egy közelgő szeptemberi dátumról, amikor is több új eszköz bemutatása várható.

Azt már a nyár elején megrendezett WWDC 2021 után is tudni lehetett, hogy valamikor az ősz folyamán válik mindenki számára elérhetővé az iOS 15.

A nyár folyamán zajlott a verzió béta tesztelése, és a korábbi iOS verziók is rendszerint ősszel váltak elérhetővé, így véleményem szerint már nem kell sokat várni arra, hogy minden újítást és új funkciót ki tudj próbálni.

És hogy milyen modellek számára lesz elérhető az iOS 15?

Az iPhone 6S is megkapja még ezt a frissítést, és természetesen minden ezután megjelent modell számára is elérhető lesz, beleérve az iPhone 13-at, mely szintén ősszel kerül a boltok piacára.

Neked melyik új funkciót várod a legjobban? Mi a véleményed az Apple gyermekvédelmi törekvéseiről? Válaszodat írd meg kommentben és ne felejtsd el megosztani a cikket, hogy másokhoz is eljusson!

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.