Ilyen lett az új Samsung Galaxy S22 és S22+

2022.05.31 0 hozzászólás 842 olvasás
Ilyen lett az új Samsung Galaxy S22 és S22+

Ha új év, akkor új Samsung csúcsmodellek. Tavaly már januárban bemutatásra került a Samsung Galaxy S21 5G, idén azonban kicsit tovább kellett várni az új modellekre. De nyugalom, ez a nap is eljött, nem kell tovább várni, hiszen a dél-koreai vállalat végre bemutatta a Galaxy S22-t. Lássuk is, mit kapunk a Samsungtól.

Előzetesen annyit érdemes elmondani, hogy a Samsungnál megint nem fordítottak elég figyelmet a titoktartásra, hiszen az utóbbi hetekben-hónapokban rengeteg pletyka és infómorzsa jutott el hozzánk az új Galaxy S22 modellekkell kapcsolatban. (Kiderült például, hogy a tavalyihoz hasonló árszabással érkeznek majd az új készülékek, illetve az is, hogy kisebb memória lesz bennük.)

Ebben a cikkben azonban hagyjuk is figyelmen kívül a szivárogtatások által hozzánk eljutott információkat, és nézzük meg, valójában milyen lett a Galaxy S22 és a Galaxy S22+. Ezt a két modellt egy közös cikkben mutatjuk be, hiszen a méretükön kívül lényegében mindenben megegyezik a két telefon. A Galaxy S22 Ultra azonban egy különálló cikkben kerül majd bemutatásra.

A Samsung Galaxy S22 és S22+ mérete és a kijelzők

A Galaxy S22 egy minimális mértékben összement a tavalyi S21-hez képest, hiszen a 6,2 hüvelykes kijelzőt egy 6,1 hüvelykes váltja. Ezzel együtt azonban a kijelző a készülék méretének nagyobb százalékát teszi ki.

Samsung Galaxy S21

(kép forrása: unsplash.com)

A Galaxy S21 esetében a kijelző a készülék előlapjának 87,2%-át fedte le, míg ez az arány a Samsung Galaxy S22 esetében 88,6%.

A készülék pontos mérete 146 x 70,6 x 7,6 mm lett és 167 gramm a súlya.

Megjelenésében is a tavalyi modellre hajaz, bár a hátlapon a kamerasziget sokkal hangsúlyosabb lett, ami talán a méret csökkenés miatt is szembetűnő.

Na és milyen lett a kijelző?

A Samsung Galaxy S22 egy Dynamic AMOLED kijelzőt kapott 1080 x 2340 pixeles felbontással, ami 120Hz-es képfrissítéssel rendelkezik, emellett HDR10+ minősítést is kapott. De a legszembetűnőbb az 1500 nites fényerő, ami rendkívül erősnek tekinthető. (A Galaxy S21 kijelzője 1300 nites volt.)

A kijelző védelméről szokásos módon a Corning gondoskodik a Gorilla Glass Victus+ borítással, ami a legjobb elérhető üveg a jelenlegi piacon.

A Galaxy S22+ kijelzője 6,6 hüvelykes, felbontásban szintén 1080 x 2340 pixelt tud, és természetesen itt is egy Dynamic AMOLED, HDR10+ képernyőt kapunk, 120Hz-es képernyő frissítéssel. A kijelző fényereje azonban még a Galaxy S22-nél is nagyobb, 1750 nit. 

Az S22+ paraméterei: 157,4 x 75,8 x 7,6 mm és a tömege 196 gramm.

Mindkét készülék esetében a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó szenzorral történik a beléptetés. Ez már régóta alapfelszereltség a Samsung csúcskészülékeknél.

Fekete Galaxy S22

(kép forrása: itzine.ru)

Milyen processzort kapott a Samsung Galaxy S22 széria?

A Galaxy S22 és az S22+ is két különböző processzorral lesz megvásárolható. Az amerikai és a kínai piacra gyártott modellekben a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 fog dolgozni. Európában viszont a Samsung saját processzora, az Exynos 2200 kerül az új készülékekbe.

De mi a különbség a két processzor között?

Teljesítményüket tekintve nincs hatalmas különbség a két chip között. Mindkettő 4 nm-es technológiával készült, így kifejezetten erősnek mondhatóak. A tavalyi Galaxy S21 is hasonló módon, két különböző chippel volt elérhető. (A Snapdragon 888 5G és a Samsung Exynos 2100 is 5 nm-es processzor, így ezeknél természetesen erősebb egységeket kaptak az új modellek.)

Ha érdekel, miért annyira fontos a processzorok esetében a gyártási technológia, akkor olvasd el az IBM 2 nm-es processzoráról írt cikkünkket.

De nézzük is tovább, mekkora tárhelyet kapott a Galaxy S22 széria?

Exynos 2200 processzor

(kép forrása: androidauthority.com)

A Galaxy S22 és S22+ memóriája és tárhelye

A Galaxy S21-be 8GB RAM-ot épített a Samsung, és mivel ennél a modellnél nem akadt probléma a gyorsasággal, így maradt ez a koncepció a a Galaxy S22 esetében is.

És mi a helyzet a tárhellyel?

Itt is a tavalyi modellhez hasonlóan 128 illetve 256 GB tárhely közül választhatnak a vásárlók. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a tárhely bővítésére a Galaxy S22 esetében sincsen lehetőség.

Nyilvánvaló oka a memóriakártya-slot eltűnésének a szűkös hely, hiszen egy okostelefon esetében az utolsó milliméterekre is szüksége lehet a mérnököknek a készülék belsejében.

Emellett a felhő alapú tárhelyek nyújtotta egyre szélesebb körű lehetőségek is hozzájárulhatnak a microSD-kártyák háttérbe szorulásának.(Elképzelhető, hogy ez csak számomra ilyen meglepő, és a legtöbb felhasználónak nem hiányzik ez a funkció. Talán egy kicsit régimódi vagyok.)

A Samsung Galaxy S22+ ugyanilyen felszereltséget kapott.

A kamerák terén mit hoz a Galaxy S22 széria?

A kijelzőbe épített selfie kamera esetében nem sokat gondolkodott a Samsung, egy az egyben áthelyezte a tavalyi modellben lévő kamerát a Galaxy S22-be. Ez a 10 MP-es, f/2.2 legtágabb rekeszértékű lencse 4K@60fps-ben képes videót rögzíteni, így mindent tud, amit egy selfie kamerának tudnia kell.

A Galaxy S22 hátlapján 3 lencse található. Itt azonban már komoly változások figyelhetők meg a Galaxy S21-hez képest.

Az 50 MP-es, f/1.8-as széles látószögű kamera – ami értelemszerűen a fő kamera is egyben – 8K@24fps-ben is képes videót rögzíteni. (4K-ban ezt 60fps-sel, 1080p-ben pedig akár 240 fps-sel is megtehetjük.)

Galaxy S22 kamera

(kép forrása: androidcommunity.com)

Videózásnál elérhető lesz egy új funkció, a Portré mód, amely kiemeli a videón lévő központi objektumot, tehát lényegében azt a személyt, aki szerepel a videón.

A Galaxy S22 telefotó lencséje 10 MP-es, és 3x optikai zoom-mal rendelkezik. A harmadik lencse pedig egy 12 MP-es, f/2.2-es ultraszéles látószögű kamera.

Ahogy a processzorok esetében, a kameráknál is ugyanezekkel a kondíciókkal kerül a boltokba a Galaxy S22+ is.

A Galaxy S22 és S22+ akkumulátora

A méretbeli különbségnek köszönhetően itt felfedezhető némi különbség a két új Galaxy modell esetében.

A Samsung Galaxy S22 egy 3700 mAh-s akkumulátort kapott, ami 25W-os gyorstöltővel, illetve vezeték nélküli módon 15W-os teljesítménnyel tölthető.

A Galaxy S22+ 4500 mAh-s akkumulátorát azonban 45W-os töltővel lehet tölteni, illetve itt is van lehetőség a vezeték nélküli töltésre, szintén 15W-tal.

Mindkét készülék esetében egy USB Type-C kábelen keresztül történik a töltés.

És valami extra funkció esetleg?

Igen, ilyen is van. Mindkettő modell esetében elérhető a fordított vezeték nélküli töltés. Ennek a funkciónak a segítségével a telefonunkat használva 4,5W-os teljesítménnyel tudjuk tölteni például az okosóránkat, vagy akár egy másik telefonnak is tudunk átadni energiát, ami képes a vezeték nélküli töltésre.

Fordított vezeték nélküli töltés

(kép forrása: nirmaltv.com)

Egyéb funkciók és érdekességek

  • 4 különböző színben lesz kapható a Galaxy S22 és az S22+. Fantomfekete, fantomfehér, zöld és rózsaarany.
  • A Galaxy S22+ üveg hátlappal rendelkezik, a Galaxy S22 hátlapja azonban műanyagból készül, alumínium kerettel.
  • A Nightography éjszakai felvételek módja teljesen új perspektívába helyezi az éjszakai fotózás fogalmát
  • Mindkét modell IP68-as besorolást kapott, tehát por ellen teljesen védett, illetve másfél méteres mélységig 30 percen át vízálló.

Fantasztikus újítás az anyaghasználatban

Az egyik legérdekesebb dolog az új Samsung Galaxy modellek esetében az anyaghasználatban figyelhető meg. A Samsung egy egészen különleges módot talált a fenntarthatóság kiküszöbölésére.

Szellemhálókat használt a Galaxy S22 modellek gyártása során. De mik azok a szellemhálók?

A szellemhálók a világ tengereibe és óceánjaiba dobált halászhálók. Ezekből évente több mint 640 ezer tonna kerül a tengerbe, ami egy egészen elképesztő szám. (A világ legnehezebb ismert élőlénye a kék bálna, aminek maximális tömege 173 tonna. A 640 ezer tonna szellemháló nagyjából 3700 kék bálna tömegével egyenlő.)

Ezek a szellemhálók óriási problémákat okoznak a vízi élőlények életében. Csaptába ejtik őket és a korallzátonyokban is óriási károkat okoznak. A Samsung által bevezetett technológia talán hozzájárul majd ahhoz, hogy kialakuljon egy olyan szemlélet a cégek és az egész emberiség tekintetében is, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az óceánokban fellelhető, elképzelhetetlen mennyiségű szemét.

Mennyibe fognak kerülni az új Galaxy S22 modellek?

A Samsung a Galaxy S22 és S22+ esetében nem növelte jelentős mértékben az árakat.

A Samsung Galaxy S22 ára 799 dollár lesz, de Magyarországon várhatóan ennél drágábban kerül majd a boltok polcaira.

A Galaxy S22+ esetében pedig 999 dollár lesz az induló ár, de értelemszerűen ez is több lesz, mire Magyarországra eljutnak a megrendelt készülékek.

A Samsung Galaxy S22 modellek február 25-től lesznek elérhetőek.

Galaxy S22 új színek

(kép forrása: techzle.com)

És hogy megéri-e majd megvenni az új Galaxy S22 modelleket?

Az új modellek megjelenése általában azt jelenti, hogy a korábban megjelent modellek akár jelentősen olcsóbbá válhatnak. Ez kifejezetten a tavalyi S21 modellekre lehet jellemző.

Érdemes azonban összehasonlítani az S22 modelleket a januárban megjelent Samsung Galaxy S21 FE-vel. A Galaxy S21 FE a tavalyi csúcsmodell felszereltségét kapta meg, és a mostani modellek közötti, 6,4 hüvelykes kijelzővel dobták a piacra. Azok számára, akik az S22-nél nagyobb, de az S22+-nál kisebb mobilt keresnek, az S21 FE egy kitűnő választás lehet.

Neked melyik új Samsung modell tetszik a jobban? Inkább megvennéd az új S22-t vagy a januárban megjelent S21 FE mellett döntenél? Válaszodat írd meg nyugodtan kommentben, és dobj egy lájkot, ha tetszett a bemutató cikk. Ha pedig gondod akad Samsung készülékeddel, foglalj hozzánk időpontot, vagy vedd igénybe szervizfutár szolgáltatásunkat.