iMac SSD bővítés: Minden amit tudnod kell a témában

2022.06.10 0 hozzászólás 2654 olvasás
iMac SSD bővítés: Minden amit tudnod kell a témában

Ebben a cikkben összeszedtünk minden hasznos információt azzal kapcsolatban, hogy miért és mikor éri meg SSD-re váltani ha iMac-et használsz.

Ha a iMaced már régi és lelassult, egy SSD beszerelésével sokat javíthatsz a helyzeten, hiszen így sokkal gyorsabb lesz az géped.

Az iMac gyorsasága a memória mellett nagyban függ a merevlemeztől is, így ha szeretnéd felgyorsítani az iMacet, akkor ez a cikk sok hasznos információt tartogat számodra.

Először is nézzük, milyen helyzetekben lehet szükséges az SSD beépítése.

A HDD/SSD csere mikor ajánlott?

Pár szót érdemes ejteni arról, hogy mi a különbség az SSD és a HDD között. Miért gyorsabb az SSD? Egyáltalán hogyan működik ez a két hardver?

A HDD (Hard Disc Drive) működése

A merevlemez egy számítástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket, RPM-ben (Revolutions Per Minute, azaz fordulat per perc) adják meg. Minél magasabb ez a szám, annál gyorsabban dolgozik a merevlemez.

A technológia egyik nagy hátránya, hogy egy zárt rendszerben működik, amelyben a legkisebb beszivárgott porszem is hatalmas károkat tud okozni. Emellett jellemző rá a viszonylag nagy hőképzés illetve rendkívül hangos is tud lenni.

Egy merevlemez

(kép forrása: unsplash.com)

Az SSD (Solid-State Drive) működése

Az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatokat és a számítógéphez – a merevlemezhez hasonlóan – SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik.

A mozgó alkatrészek hiánya miatt nem annyira sérülékeny mint a HDD, emellett teljesen hangtalan, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, és jóval kevesebb hőt termel.

Mikor éri meg SSD-re váltani iMac gépeknél?

Nézzük meg, melyek azok a szituációk, amelyek esetében érdemes lehet SSD-re váltani.

1. Ha lassú az iMac

Alapvetően az Apple termékeknél – legyen szó akár iPhone-ról, iPadről vagy MacBookról – a lassúság jóval később jelentkezik, mint Windows rendszerű számítógépek esetében.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy iMac vagy egy MacBook Pro sosem fog lassulni. Az Apple operációs rendszerei teljesen más struktúrával vannak felépítve mint a Window, aminek az egyik legnagyobb előnye a gyorsaság és a gördülékeny működés.

Épp ezért van az, hogy az iPhone-ok is rendszerint kisebb mennyiségű RAM-ot kapnak, mint az Androidos telefonok. Az újonnan megjelent iPhone 13 is például még mindig ,,csak” 4GB RAM-mal van felszerelve, miközben vannak olyan Androidos telefonok, amelyekbe már 8 vagy akár 12 GB RAM-ot is tesznek.

De mi van ha egy iMacnél is megjelenik a lassulás?

Egy csiga

(kép forrása: unsplash.com)

Erre az egyik kézenfekvő megoldás, ha plusz RAM-ot szerelsz az iMac-be. A RAM a processzor mellett a legfontosabb olyan alkatrész egy számítógépben, amely a feladatok gyors végrehajtásáért felel. Ennek növelésével tehermentesíthető a processzor, ami csökkentheti a feldolgozási időt.

A RAM azonban korlátozott mértékben növelhető, hiszen egy számítógép alaplapjában előre meghatározott mennyiségű csatlakozási hely van, így a hozzáadható memória mennyisége véges.

És ha már nem fér több memória az iMacbe?

A HDD csere is egy megoldás lehet, bár véleményem szerint ha már alkatrészre költesz, érdemes egy fejlettebb technológiára beruházni. Az új merevlemez egy idő után ugyanúgy elhasználódik vagy meghibásodik mint az előző, és gyorsaságban sem veszi fel a versenyt egy SSD-vel.

A merevlemez SSD-re való cserélése a legjobb módja annak, hogy felgyorsítsd az iMacet.

Az SSD beépítésének a gyorsaság mellett van egyéb pozitív velejárója.

2. Ha az iMac melegszik

Az legtöbb iMac modell – igazából az Mac mini és a Mac Prokivételével az összes Apple számítógép – nem rendelkezik külön gép testtel, hanem a monitorba van beépítve az alaplap, a tápegység, és minden egyéb periféria, amely egy Windowsos gép esetén a gépházban van.

Ez ugyan rendkívül stílusos és hasznos is abból a szempontból, hogy nem kell helyet biztosítani a gépháznak, vannak azonban hátrányai is.

Az iMac slim kialakítása miatt sokkal szerényebbek a lehetőségek a hűtőventilátorok elhelyezését illetően, így az iMac nagy igénybevétel esetén nagyobb mértékben van kitéve a hő károsító hatásának.

Egy számítógépben a hűtés egy kardinális kérdés, hiszen bár az alkatrészek rendelkeznek egy bizonyos hőtűrő képességgel – egy processzor esetében ez akár 80-90 °C is lehet – a magas hőmérséklet nagy károkat tud okozni az iMacben.

Egy égő számítógép

(kép forrása: connectus.org.uk)

És hogyan befolyásolja ezt az HDD/SSD csere?

Mint korábban említettem, az SSD egyik legnagyobb előnye, hogy nincsenek benne mozgó alkatrészek, így nem is tud az alkatrész túlmelegedni. Így tehát lényegében elenyésző a hőtermelése.

Ez pedig nagymértékben befolyásolja az iMac belsejében uralkodó hőmérsékletet.

Hogyan zajlik az iMac SSD csere?

Az alábbiakban végignézzük, hogyan zajlik egy iMac merevlemezének cseréje SSD-re.

1. Biztonsági mentés készítése a csere előtt

Egy HDD vagy SSD csere előtt mindenképpen érdemes egy biztonsági mentést készíteni a gépről.

Ennek több módja is van, iMac és MacBook esetében azonban a legegyszerűbb a Time Machine alkalmazása. Ez az Apple kifejezetten biztonsági mentések készítésére tervezett programja, ami rendkívül felhasználóbarát.

Természetesen szükség lesz egy külső adattároló eszközre is, ez lesz ugyanis a háttértár, amire az adatmentés során lemásolt adatok kerülnek.

Ha a cserét egy szerviz végzi, akkor mindenképp érdemes magaddal vinned egy külső adathordozót. Mondanám, hogy egy pendrive elég lesz, de hazudnék. Ehhez egy legalább 500GB-os külső adattároló szükséges.

Time Machine logó

(kép forrása: backblaze.com)

2. Az iMac kijelzőjének levétele

Az iMac szervizelése – köszönhetően annak, hogy minden alkatrész a monitor mögött található – minden esetben a kijelző eltávolításával kezdődik.

2013 előtt még nem volt egy komoly művelet a kijelző levétele, hiszen akkor még egy mágneses-csavaros rögzítése technikát használt az Apple. A 2013 után gyártott iMacek esetében viszont már ragasztva van a kijelző az alumínium kerethez.

A kijelző eltávolítása így egy roppant precíz művelet, ami a szükséges eszközök illetve rutin nélkül könnyen végzetes lehet.

Milyen eszközök szükségesek a kijelző levételéhez és felrakásához?

Először is szükség van egy speciális vágóra, amivel le tehet szedni a kijelzőt.

A javítás vagy bővítés után pedig vissza kell ragasztani a kijelzőt. Ehhez egy speciális ragasztócsíkra van szükség. Ennek a felhelyezését nagyon óvatosan kell csinálni, még akkor is ha nagy rutinja van az embernek ebben. Ha már le van húzva róla a védőcsík – tehát úgymond ,,aktiválva” van a ragasztó – akkor csak egy esély van a kijelző felhelyezésére.

Ezen nehézségek miatt több szerviz nem is vállalja iMac, MacBook és egyéb Apple gépek szervizelését, hiszen elég könnyű elrontani. A Smart Clinicnél azonban fel vagyunk készülve az iMac szervizelésére is, úgyhogy nyugodtan keress minket ezzel kapcsolatban.

A tisztítás természetesen része egy szervizelésnek. Rengeteg port és szennyeződést lehet eltávolítani egy ilyen karbantartás során, amit a gép meg fog hálálni, hiszen a por is csökkenthető a ventilátorok teljesítményét, ami a hűtésre van hatással.

Egy iMac kijelző leszedése

(kép forrása: theverge.com)

3. Az SSD beszerelése

Ha az SSD-re való bővítés mellett döntesz, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy így le kell mondanod a HDD-ről, ugyanis ez a két alkatrész ugyanarra a helyre telepíthető az iMac belsejében.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ha SSD-t szeretnél építeni a gépbe, érdemes egy nagyobb tárhellyel rendelkező modellt választani, nehogy problémáid legyenek a későbbiekben a tárhelyet illetően.

És mekkorát érdemes választani?

A macOS 11 Big Sur nagyjából 40-45 GB helyet foglal, így ezt érdemes figyelembe venni az új SSD megvételekor. Véleményem szerint érdemes legalább 500GB-ban gondolkodni.

Ezt persze befolyásolja az is, mire használod az iMacet. Ha grafikai programokat futtatsz rajta vagy éppen gamer vagy, akkor akár nagyobb SSD vásárlása is indokolt lehet, hiszen a mai számítógépes játékok már 100GB feletti méretűek is lehetnek.

4. Biztonsági mentés visszaállítása SSD csere után

Miután be lett építve az új SSD, már csak vissza kell állítani az eredeti állapotot a gépeden.

Ezt az előzetesen elkészített biztonsági mentéssel lehet kivitelezni. A bővítés egyik leghosszabb része következik.

Az ilyen telepítések sokszor több óra hosszat is eltarthat, különösen akkor ha a meghajtó amire a mentés került, nem a legjobb minőségű vagy már esetleg nincs tökéletes állapotban.

Egy külső SSD MacBook Pro-hoz csatlakoztatva

(kép forrása: unsplash.com)

Macbook Pro és Mac mini esetén is lehet SSD-re váltani?

Természetesen ezeknél a Apple gépeknél is előfordulhat a lassulás. Azt azonban érdemes tudni, hogy manapság az összes MacBook és Mac Mini alapértelmezett tárhelye is SSD, tehát már ilyennel kerülnek a boltok polcaira.

Ha azonban nem vagy megelégedve annak gyorsaságával vagy túl kicsinek tartod azt, érdemes lehet a bővítés.

HDD és SSD csere otthon? Megéri belevágni?

Ahogy a cikkben már említettem, a iMac kijelzője egy kifejezetten érzékeny alkatrész, melynek eltávolításához nagy odafigyelés és rutin szükséges.

Ennek fényében az otthoni SSD csere semmiképp nem ajánlott, hiszen könnyen kárt okozhatsz a gépben, amelyek javítása még drágább lehet mint maga a csere.

Ha Apple szerviz, akkor Smart Clinic

A Smart Clinicnél az Apple összes termékcsoportjába tartozó eszköz szervizelésére fel vagyunk készülve.

Smart Clinic

Legyen szó iPhone-ról, iPadről, MacBookról, iMacről vagy Apple Watchról, szervizes kollégáink mindenre fel vannak készülve.

Ha minket választasz, érdemes hozzánk időpontot foglalni, így elkerülheted a sorbanállást az üzlet előtt.

 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.