iPhone 12 vs iPhone 12 Pro (Ezek a legfőbb különbségek)

2022.06.10 0 hozzászólás 11066 olvasás
iPhone 12 vs iPhone 12 Pro (Ezek a legfőbb különbségek)

A legújabb iPhone-széria legkisebb tagja a Mini, a nehézsúlyú ligában a Pro Max, most viszont a középmezőnyt hasonlítjuk össze: az „alapmodell” iPhone 12-őt és az iPhone 12 Prót.

Miben is különbözik a iPhone 12 és az iPhone 12 Pro?

A 12-es és a 12 Pro modell szerencsére osztozik az Apple víziójában, ahogyan az új készülékeit elképzeli. Mindkettőben megjelenik az 5G támogatás, a villámgyors A14 Bionic processzor, a csodaszép OLED kijelző, és a klasszikus dizájn, az oldalain nem lekerekített, hanem tükörsima felület. A legszembeötlőbb különbség a kettő között az árcédula, ami igencsak vaskos, százezer forint nagyságú. Az alábbiakban górcső alá vesszük a két készülőket, hogy jobb képet kaphass, mit is takar ez az árkülönbség, és megéri-e neked a nagyobb tesót választani.

Az operációs rendszer tekintetében a 12-es iPhone széria természetesen már az iOS 14-gyel érkezik. A legújabb iOS-t kiveséztük legutóbbi cikkünkben.

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: Méretek és dizájn

Az új iPhone széria dizájn tekintetében visszanyúlik a 4-es, 5-ös szériához, ezáltal a klasszikus iPhone kinézethez, ami azt takarja, hogy a telefon szélei nem lekerekítettek, (mint a 6-os szériától egészen a legutóbbi, 11-esig,) hanem sima felületük van. Az iPhone 12 kerete alumínium (a hivatalos megfogalmazás szerint űrtechnológiai minőségű alumínumszegély), míg a 12 Próé rozsdamentes acél. Az iPhone 12 kapható fekete, fehér, piros, zöld és kék színben, míg a 12 Pro ezüst, grafitszürke, arany és új, tengerkék színben.

Fehér háttéren egy iPhone 5, fekete háttéren pedig egy iPhone 12

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: Kijelző

A két modellnél a kijelző méret megegyezik, 6.1 hüvelykes, 2532 x 1770 pixel felbontással (a 12 minié kisebb, 5.4 hüvelykes, a Pro Maxé nagyobb, 6.7 hüvelykes).

A szinte káva nélküli, Super Retina XDR OLED kijelző közös mindkét telefonban, tehát a gyönyörű képi megjelenítés ugyanolyan minőségben garantált. Sajnos a Pro modell sem képes 120 Hz-es képfrissítésre, így mindkét modellnek 60 Hz-es kijelzője van.

A kijelzőket mindkét esetben üvegborítás helyett az úgynevezett Ceramic Shield védi.

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: Kamerák

Míg a két készülékről szemből nézve nem biztos, hogy megmondanád, melyik modell melyik, ha megfordítjuk őket, rögtön látjuk a különbséget: az iPhone 12-őn két darab, míg az iPhone 12 Pron három kamera foglal helyet. A hátlapi kamerák az iPhone 12-őn és a 12 Pron is egy 12 megapixeles, nagylátószögű (f/1.6), és egy 12 megapixeles ultranagy látószögű (f/2.4), továbbá a 12 Pro fel van vértezve egy harmadikkal, egy 12 megapixeles teleobjektívvel (f/2.0).

Új funkcióként jelent meg az Éjszakai mód, az előlapi és hátlapi kamerákon is, amivel minőségi, esti time-lapse-felvétel is készíthető. Az Éjszakai móddal jelentősen javult az iPhone 11-hez képest az éjszakai felvételek készítése, legyen szó fotóról, vagy videóról.

Itt az első komoly különbséggel találkozhatsz a két készülék között: ha komolyan érdekel az okostelefonnal való videózás, akkor érdemes az iPhone 12 Prot választanod. A háromkamerás rendszer fejlettebb lencsékkel rendelkezik, egy LiDAR szenzorral a jobb kiterjesztett valóság-élményért és nagyobb dinamikatartománnyal képes fotókat és videókat készíteni.

Továbbá az Apple ProRAW funkció a profi fényképezőgépekben található RAW módnak a megfelelője, ami azt jelenti, hogy az ezzel a móddal készült képekből sokkal több minden hozható ki utólag, ha számítógépen szeretnéd szerkeszteni, ugyanis jóval több információt tartalmaz, mint egy sima JPEG fotó. Az esetek nagy részében meg tudod menteni a kép túl sötét, vagy túl világos részeit, helyrehozni a fehéregyensúlyt, vagy a színeket. De ha nem szeretnél az utómunkával bajlódni, a iPhone beépített Smart HDR funkciója is remekül javítja meg a képeidet.

Emellett az iPhone 12 Pro az első telefon, amivel Dolby Vision HDR-ben tudsz videót rögzíteni és szerkeszteni (akár 30 képkocka/másodperc sebességgel, vagy 30 fps-sel). A képstabilizátor is fejlődött, illetve iPhone 12-vel és a 12 Proval is 24, 30, illetve 60 fps-es videó készíthető. 60 fps-sel lassított videókat tudsz készíteni, amivel kétszeres lassítás érhető el – magasabb sajnos nem, ugyanis négyszeres-nyolcszoros lassításhoz 120, illetve 240 fps kellene, ami sajnos egyik készülékben sem kapott helyet. A 60 fps-t viszont 4k-ban is tudja.

Az előlapi kamerájuk 12 megapixeles TrueDepth kamera, f/2.2 rekeszértékkel. A TrueDepth kifejezés arra utal, hogy az szelfi képeiden kis mélységélességet állít be, ezáltal szépen elmossa a hátteret, miközben az arcod éles marad. A Portrémegvilágítás hatféle beállítással éri el a bokeh effektet: Természetes fény, Stúdiófény, Kontúrfény, Színpadi fény, Monó színpadi fény, Monó high-key fény.

Az iPhone 12 széria modelljei az összes elérhető színben.

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: 5G

Szerencsére minden új iPhone 12 modell támogatja az 5G sebességet. Habár az mmWave 5G-t csak az Egyesült Államokban kapható iPhone 12 modellek támogatják, a Sub-6GHz 5G nálunk is elérhető. A Smart Data Mod előnyeinek hála automatikusan átvált 5G-ről 4G-re a tartózkodási helyed alapján, amennyiben nincs szükség 5G-re, adatforgalmat és akkumulátor-időt spórolva ezzel.

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: Teljesítmény

A teljesítmény tekintetében közel azonos eredményt kaphatunk, hiszen mindegyik új telefonban az új A14 Bionic processzor rejtőzik. Ez a proci nem csak az Apple készülékei között a leggyorsabb, hanem gyakorlatilag az összes piacon lévő telefon között. Az iPhone 11 Pro Maxban A13 Bionic volt, amit az új modellek közül a „sima” iPhone 12 is túlszárnyal.  A 12 és a 12 Pro között tehát e tekintetben nincs különbség, mindkettő baromi gyors és komoly grafikus teljesítményre képes.

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: Akkumulátor

A két modell akkumulátor-élettartama között van némi eltérés, de mindkettőnek ki kell tartania napközben. Akár 17 órányi videólejátszást, 11 órás streaming videózást vagy 65 órányi hanglejátszást is elbírnak. Netes szörfözésnél az iPhone 12 durván 8 és fél óráig bírja 5G hálózaton, és akár 11 és fél órát 4G hálózaton.

iPhone 12 kontra iPhone 12 Pro: Összegzés

Gyakorlatilag egyik modellel sem lőhetsz mellé: az iPhone 12-vel és 12 Proval is zsebedben van gyors 5G teljesítmény, bivalyerős A14 chip és csodaszép OLED kijelző.

Az Apple hivatalos honlapja szerint 349 990 Ft az iPhone 12 indulóára, míg 439 990 Ft az iPhone 12 Proé. El kell döntened, hogy megéri-e 90 ezres árkülönbség, ha fontos számodra a profi okostelefonos fotózás és videózás, a plusz teleobjektív, amivel a messzebb lévő témáról is jó felvételt készíthetsz, a nagyobb akkumulátor-teljesítmény, a nagyobb háttértár (a 12 kapható 64 GB, 128 GB és 256 GB-os kiadásban, a 12 Pro 128, 256 és 512 GB-tal) akkor az iPhone 12 Pro mellett tedd le a voksod.

Ha szeretnéd megnézni, milyen a készülék belülről, érdemes megnézned ezt a videót. (SPOILER: Darabjaira szedtük az iPhone 12 Prót.)

Te vásároltál már új készüléket az iPhone 12-es szériájából? Ha igen, akkor melyiket?