Galaxy S8 vs. iPhone 8 - Összehasonlítás! Melyik a jobb és gyorsabb készülék?

2022.06.29 0 hozzászólás 17961 olvasás
Galaxy S8 vs. iPhone 8 - Összehasonlítás! Melyik a jobb és gyorsabb készülék?

A két abszolút csúcskategóriát jelentő készülék közül az egyik már megjelent, a másikról pedig szinte mindent tudunk. Vajon melyik a jobb készülék? Mik a különbségek és melyiket érdemes majd megvásárolnod? Itt az ideje, hogy összemérjük a két fenevadat!

Annak ellenére, hogy már mindent tudunk az iPhone 8 hardveres teljesítményéről és megjelenéséről, mégis várjuk a szeptembert. Hogy miért? Azért, mert a két legnagyobb gyártó ügyes marketinges eszközökkel „kultúrtermékeket” teremtett a piacra, amelyek bemutatásakor úgy viselkedünk, mintha egy nagyobb focidöntő csapatait néznénk, miközben ki-ki a saját csapatának drukkolna, hogy most jól verje el az ellenfelét. Ezzel nincs semmi probléma, hiszen a készülékek mögött dolgozó ezernyi ember éveken keresztül fektet energiát abba, hogy a bemutatókon minél jobb készülékek kerüljenek elő.

Mind a két gyártónak bőven van miért teljesítenie. A Samsung rengeteg jogos kritikát viselt el a Galaxy S7 EDGE robbanások miatt, de az Apple sem panaszkodhatott ilyen téren, az iPhone 6s akkumulátorának problémáival.

galaxys7_galaxys8

A legnagyobb érv a változások mellett mégsem ez. A mobilok fejlődése egy ideje stagnál, persze évről évre jönnek ki frissítések, erősebb hardverek, jobb fényképezők, újabb funkciók és alkatrészek, de ezek nem jelentenek nagy változást. A vásárlók ki vannak éhezve egy olyan forradalminak számító készülék megjelenésére, mint az első iPhone volt. A gyártók eddig várhattak, azonban már nem játszhatnak biztonsági játékot, nagyot kell lépniük és valami egészen újat hozniuk.

A Samsung már bemutatta az aktuális újdonságát, az Apple alig két hét múlva fogja, de ahogy fent említettük, szinte már mindent tudunk róla. Így értelmetlen lenne tovább várni. A kérdés az, hogy melyik készülék hozza el a várt fejlődést? 

iPhone 8 vs. Galaxy S8 kijelző

Felesleges számokkal és adatokkal nem szeretnénk fárasztani téged, ha mélyebben érdekel a kijelzők világa, olvass utána blogunkon.

A készülékek külsejét ebben az évben a kijelző fogja meghatározni. Várhatóan a következő hónapokban megjelenő csúcskészülékek mind-mind egész előlapot beborító kijelzővel fognak érkezni. A kérdés a kijelzők minősége, és tudása lesz.

 

supersized-display

A Samsung híresen jó Super-AMOLED kijelzőkkel dolgozik, de ez nem jelent újdonságot, hiszen már az előző években megjelent telefonokat is ezzel szerelték fel. A Galaxy S8 kijelzőnek élethű színvilága, a kontraszt arányai és a valódi sötét színmélységek eddig rendre túlszárnyalták az Apple – egyébként teljesen jól optimalizált - LED alapú kijelzőit.

Az iPhone 8 megjelenésével érkezik meg az OLED technológia az iPhone-ba. Érdekesség, hogy a bemutatón várt iPhone 7s és iPhone 7s Plus nem fogja megkapni az OLED kijelzőt, mivel a Samsung gyártósorairól lassan kerülnek ki az OLED panelek. Igen, az iPhone 8 kijelzőit a Samsung gyártja.

A Galaxy S8 kijelzője lekerekített mindkét oldalán, ezzel szemben az iPhone 8 esetében minimális kerekítés várható csak, és a fentiekből kiindulva a kijelzők tudása közel megegyeznek majd egymással. Győztest nehéz tehát hirdetni, azonban nem érdemes elfelejteni, hogy az Apple a különböző hardverekkel gyakran marad le, ellenben sokkal jobban optimalizálja őket később, ami minőségbeli különbséget jelenthet. Egyelőre döntetlenre értékeljük a két telefon csatáját, azaz:

iPhone 8 – 1 pont; Galaxy S8 – 1 pont

iPhone 8 – Galaxy S8 méretek, külső

méretek

Ahogy említettük a megjelenés erősen kötött a kijelzőhöz. Amit tudunk, hogy a telefonok közel azonos méretűek lesznek. A fent látható kép jobb oldalán található a Samsung Galaxy S8+, amit most kihagyunk a sorból, mivel ebben az évben iPhone 8 Plus nem fog érkezni.

Pár milliméterrel zömökebb az Apple készüléke, nem annyira elnyújtott, mint a Galaxy S8. A kisebb markúak tehát helyzeti előnyben vannak a Galaxy S8 esetében. Már volt szerencsém kézben tartani, és valóban roppant kényelmes. Sőt, be kell vallanom, hogy az iPhone 7-es készülékemet kézben tartani kényelmetlenebb. Ezen a ponton tehát a Samsung viszi a trófeát.

Az esztétikai értékre térve: Ha egy kép többet mond minden szónál, akkor egy videót többet mond minden mondatnál? A költői kérdést nem válaszoljuk meg, a készülékek külsejét remekül összefoglalja ez a videó:

Apropó, arról nem is beszélve, hogy az Apple iPhone 8 üveg hátlapot fog kapni. Hogy mit jelent ez? Sokkal inkább prémium érzete lesz a készüléknek, ellenben sokkal jobban gyűjti majd a karcokat és horzsolódásokat, ami a vetélytársáról is elmondható. Szerencsénkre a kiegészítő gyártók már el is kezdték értékesíteni a különböző ütés- és karcálló iPhone 8 tokokat. 

iPhone 8 – 1 pont; Galaxy S8 – 2 pont

iPhone 8 vs. Galaxy S8 – Sebesség, hardverek és tárhely

Mindannyian tudjuk, hogy „a külső belső nélkül nem sok” igaz? A hardveres teljesítményt kötelező megemlíteni minden tesztnél és összehasonlításnál, pedig igazából nem is lényeges. Természetesen fontos, hogy a készülék gyors legyen, de prémium kategóriás termékekről beszélünk, amik teljesítménye bőven túlszárnyalja az elvárt szintet (ha csak nem szeretnél bitcoin-t bányászni vele, de ezt jelen esetben kizárjuk). Természetesen közöljük az adatokat, de várhatóan a következő 3-4 évben kielégítő lesz mind a két készülék sebessége, feltéve, ha nem születik valami új technológia, illetve teljesen új alapokra épülő alkalmazás. Szigorú számokkal mérve a specifikációkat:

  Kijelző Tárhely CPU és RAM Első kamera Hátsó kamera
iPhone 8 5.8 inch 1920 x 1310; OLED 128 GB és 256 GB; 512 GB A11 processzor, 3 GB RAM 8MP 12MP két lencsés, 4K videó felvétel
Galaxy S8 5.8 és 6.2in 2960x1440; Super- AMOLED kijelző 64 GB belső, 256 GB bővíthető Qualcomm Snapdragon 835 vagy Samsung Exynos 8895 processzor, 4 GB RAM 8MP 12MP, 4K videó felvétel

 

Az iPhone 8 nyeri a pontot, de nem az alkatrészei tudása, hanem az operációs rendszerben rejlő különbségek miatt. Az Apple nem csak hardveresen, szoftveresen is jól optimalizál, ezért lehet, hogy a legújabb iPhone-ok kisebb tudású hardverekkel is rendre felülkerekednek az aktuálisan legújabb Androidos csúcskészülékeken.

Az operációs szoftverekről szóló véleményünket csak azért sem foglaljuk bele a cikkbe, mert már írtunk egyet róla. Itt találod az Android O és iOS 11 különbségeit.

iPhone 8 – 2 pont; Galaxy S8 – 2 pont

iPhone 8 vs. Galaxy S8 – Előlapi és hátlapi kamerák

A Samsung nem tökölt sokat a kamerák fejlesztésén, és beleültette a Galaxy S8-ba a Galaxy S7 kamera rendszerét, némi finomhangolást azért végzett rajta. A Galaxy S8 hátlapi kamerájának tudása elegendő egy kezdő, vagy hobbi fényképésznek, a 4K képes videó rögzítése pedig egészen kimagasló teljesítményű, Youtube vlogger karriert már simán kezdhetsz vele. Így néz ki elemeire szétbontva:

galaxy s8 hátlapi kamera

Beépített optikai képstabilizátorral rendelkezik, és két ledes izzóval. Előlapi kameráját 8 megapixelesre növelték, autofókusszal szerelték fel, ha pedig meg szeretnél győződni róla, hogy mindenhol tökéletesen megborotválkoztál-e, 4K videókat az arcodról is készíthetsz.

iphone kamera 12

Az iPhone 8 hátlapi kamerái, mert kettő lesz benne, egymás alatt helyezkednek el. Habár tudásukról egyelőre nem sok derült ki, egy biztos, az iPhone 7 Plus-hoz is hasonlóan megkapja az optikai zoomot, azaz közelíthetünk vele, az elkészült kép minőségének romlása nélkül. Mivel a Samsung mobilja ezt nem tudja, az egyéb tudásuk pedig közel hasonló, így az Apple nyeri a pontot.

iPhone 8 – 3 pont; Galaxy S8 – 2 pont

iPhone 8 vs. Galaxy S8 – Ujjlenyomat olvasó, írisz szkenner, arcfelismerő rendszer?

Mivel mindkét telefon esetében az egész előlapot elborítja a kijelző, így meg kellett oldani máshogy az ujjlenyomat olvasó elhelyezését. A Samsung nemes egyszerűségével a készülék hátlapjába építette, a kamera mellé, ami a lehető legrosszabb döntés volt.

ujjlenyomat

Egyrészt összemaszatoljuk a kamerát, másrészt nehezen elérhető, harmadrészt csúnya. így ez a pont is az Apple-re száll. Még akkor is, hogy voltaképpen nem tudjuk egyáltalán lesz-e a készülékben. Sikerül az előlapba ültetni? Többen azt gondolják, hogy nem. Hátlapba biztosan nem ülteti az Apple, azaz vagy oldali gombba kerül, vagy kihagyja.

Esetleges megoldásként kínálta a Samsung az írisz szkennert, ami mókás, de rém egyszerű feltörni. Elméletileg szoftveresen kijavították, de ez akkor is megbocsájthatatlan tévedés. Az iPhone 8 kijelzőjének felső részében található írisz és 3D szkenner sokkal kiforrottabb technológiát sugall, ami legalább akkora és olyan gyors hatékonysággal tudja felismerni a készülék tulajának arcát, mint az ujjlenyomat olvasó az ujjakat. Megy a pont az Apple-nek, egyértelműen.

iPhone 8 – 4 pont; Galaxy S8 – 2 pont

iphone-8-3d-sensor31

iPhone 8 vs. Galaxy S8 - Vezeték nélküli töltés

A Galaxy S8 USB-C típusú csatlakozóval lett megáldva, ami a következő években egyértelműen uralni fogja a piacot. Ezzel szemben az Apple a kedvenc Lightning csatlakozóját fogja erőltetni továbbra is, természetesen a jól megszokott módon, ami alig lesz valamivel kompatibilis.

A Galaxy S8 képes a vezeték nélküli töltésre. Ennél a pontnál ki kell emelnünk, hogyha az Apple beleépíti a készülékbe a vezeték nélküli töltés funkciót, vezeték nélküli töltő egységet több mint valószínű, hogy nem fog adni a készülék mellé. Ami nem baj, azonban, ahogy egy korábbi cikkünkben is megírtuk, a töltő egységek egyáltalán nem drága kiegészítők, így viszonylag jó áron lehet majd beszerezni őket. A Samsug Galaxy S8 esetében. Az iPhone 8 viszont biztosan nem lesz kompatibilis egyéb termékekkel, és az Apple aranyáron adja majd hozzá az eszközt.

iPhone 8 – 4 pont; Galaxy S8 – 3 pont

iPhone 8 vs. Galaxy S8 – Akkumulátor, üzemidő

galaxy-s8-large-battery

A Galaxy S8 akkumulátora 3000 mAh, az iPhone esetében várhatóan hasonló számot fogunk kapni. Ez éppen elég arra, hogy intenzív használat mellett egy napot kibírjon a készülék, többet nem. Az Apple az optimalizálásnak köszönhetően helyzeti előnyben van, talán valamennyivel tovább bírja majd. A Samsung érezhetően visszafogottan kezelte az akkumulátorral kapcsolatos témákat, biztosan kiemelt figyelmet fordítottak a gyártás során a biztonságra. Ennél a résznél nem pontozunk, ameddig lítium-ion akkumulátorokkal dolgoznak a gyártók, addig nem lesz számottevő különbség a készülékek üzemideje között.

iPhone 8 vs. Galaxy S8 – Ár, érték

MW-EY056_dollar_ZG_20161017211422

Jelenleg a Galaxy S8 készüléket 250 000 forint környékén lehet megvásárolni, ami sok. Ellenben a tudása nagy és a konkurenciát tekintve egyáltalán nincs eltúlozva, sőt hosszú időn keresztül lesz remek társ a mindennapokban.

Az iPhone 8 esetében talán az árával voltunk legelsőre tisztában, körülbelül fél éve szólnak pletykák arról, hogy ez lesz az első készülék, ami átlépi az 1000 dolláros lélektani küszöböt. Ez nálunk annyit jelent, hogy jócskán túllépi majd a 350 000 forintot. A különbség nem a hardveres tudásban lehet nagy, hanem az innovációban. Ha ahhoz mérten megéri az árkülönbség, akkor megnyugodtunk. Kicsit előreszaladva az utolsó pontra, ebben nem bízunk, ezért a Samsung kapja a pontot.

iPhone 8 – 4 pont; Galaxy S8 – 4 pont

Összegzés

Ahogy eddig észrevettem ezek a változások nem annyira mélyek, mint amire várunk. Sok gyártó, ahogy a Samsung is, szinte csak a telefonja paraméterein változtatott, de ez nem elég. Új technológiára, lehetőségekre van szükség, olyan dolgokra, amelyek nem csak felületi újításokat tartogatnak, hanem hatással vannak a felhasználók magatartására és életére.

Ilyen szempontból úgy gondolom, hogy a Samsung elbukta ezt a meccset. (A telefon számítógéppé alakítású lehetőségével is). Az Apple-nél nem tudhatjuk egyelőre, de induljunk ki abból, ami eddig kiszivárgott. Ez egyelőre nem lesz elég a forradalmi újításhoz. A Samsung előre lépett egyet, az Apple előre lép valószínűleg egyet, de ez a haladás nem lesz elég. A legnagyobb lehetőséget a kiterjesztett valóság alkalmazásában és mindennapi életbe való átültetésében látom.

AAEAAQAAAAAAAAqwAAAAJGMzYmRkZWY5LTk3ZGItNGQ4MS04NzcyLWI4YTBjZTdmMmI5OQ

Ha az Apple erre építi fel az újdonságokat és nem a különböző parasztvakításokra, mint a hatalmas OLED kijelző, illetve a vezeték nélküli töltés, akkor újra dobbanthat egyet a gyártó. Még egyszer mondom: Ezek a technológiai újítások jók és hasznosak, de nem elegek. Éppen ezért izgatottan várom a szeptembert. Nem szeretném senki kedvét lelombozni, de egyelőre erősen azt érzem, hogy az iPhone 8 egy erősen túlárazott prémium termék lesz. Ha az Apple valóban 1000 dollárért adja majd a készüléket, és nem tartogat formaságokon kívül nagyobb innovációt, akkor a Samsung Galaxy S8 mellett teszem le a voksom.

Frissítés: Újabb Samsung - Apple összehasonlítás

Ha nem értesz egyet a fentiekkel írd meg kommentben, azonban ha tetszett a cikk és szeretnéd az ismerőseidnek is megmutatni, oszd meg Facebook-on.

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.