iPhone 8 vs. iPhone X – Összehasonlítás! Megéri a hatalmas árkülönbség?

2022.06.29 0 hozzászólás 18467 olvasás
iPhone 8 vs. iPhone X – Összehasonlítás! Megéri a hatalmas árkülönbség?

A szeptember 12-én megrendezett Keynote minden szempontból különleges volt. Példának okáért, ez volt a legelső Apple rendezvény, ahol egyszerre három új készüléket is bemutattak: iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X néven. Ha a telefont szeretnél váltani, valószínűleg most az jár a fejedben, hogy melyiket érdemes beszerezni. A cikkben összehasonlítjuk a két kisebbik telefon tudását, hogy könnyebben tudj dönteni.

Rögtön a lényegre térve: A legfontosabb kérdés az, hogy megéri-e megfizetni azt a 115 000 forint különbséget, ami a két telefont elválasztja egymástól. (iPhone 8 64 GB: 264 990 Ft., iPhone X 64 GB: 379 990 Ft.) Erre a kérdésre fogunk választ kapni a cikk végére érve.

iPhone 8 vs. iPhone X – Száraz adatok

A három készülék száraz hardveres tulajdonságainak összehasonlítását az alábbi táblázatban megtalálod

 iPhone 8iPhone 8 PlusiPhone X
SzínekArany, Ezüst, AsztroszürkeArany, Ezüst, AsztroszürkeArany, Ezüst, Asztroszürke
KijelzőLCD - IPS 4,7" Retina HD (1334*750, 326 ppi)LCD - IPS 5,5" Retina HD (1920*1080, 401 ppi)OLED 5,8" Super Retina (2436*1125, 568 ppi)
ProcesszorApple A11 BionicApple A11 BionicApple A11 Bionic
Hátsó kamera12 MP f/1,8 12 MP f/1,8 + 12 MP teleobjektív f/2,812 MP f/1,8 + 12 MP teleobjektív f/2,8 
Első kamera7 MP Face Time HD f/2,27 MP Face Time HD f/2,27 MP Face Time HD f/2,2
BiometrikusTouch IDTouch IDFace ID
VízállóságIP67IP67IP67
Méretek67.3x138.4x7.3mm78.1x158.4x7.5mm70.9x143.6x7.7mm
Súly148g202 g174 g

iPhone 8 vs. iPhone X - Méretek és súlyok

Ahogy említettük az iPhone 8 és az iPhone X is kisebbek, mint az iPhone 8 Plus, valamint a régebbi szériás Plus modellek. A képen láthatod, hogy az iPhone 8 vékonyabb, de nem számottevően, jó eséllyel észre sem lehet majd venni, ha a kezedben tartod. Ha a súlyokat hasonlítjuk össze, már nagyobb a különbség, az iPhone X 174 gramm, az iPhone 8 148 gramm. Ha a készülék méretei szerint döntenél, az iPhone 8 lenne az ideális választás.

méret súly tömeg

iPhone 8 vs. iPhone X – Kijelző

A kijelző mérete között sokkal hangsúlyosabb eltérések vannak, ha a két telefont vizsgáljuk.

  • iPhone 8 - 4,7 hüvelykes Retina HD kijelző
  • iPhone X - 5,8 hüvelykes Super Retina HD kijelző

Az iPhone X kijelzője egyértelműen nagyobb, de nem feltétlenül annyival, mint elsőre tűnhet. Az iPhone X egyik kritikája a képernyő felső részén található hosszúkás benyúlás. Ha hajszálhasogatók szeretnénk lenni, azt mondanánk, hogy érdemes lenne az átlót a felső sáv aljától mérni, hiszen azt úgysem fogjuk tudni teljesen kihasználni. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy az iPhone X kijelzőjének szélessége megegyezik az iPhone 8 kijelzőjének szélességével, így magasabb, de egyáltalán nem szélesebb. Ergo, az iPhone X eltérő méretarányú az iPhone 8-hoz képest. (iPhone 8 képarány: 16:9; iPhone X képarány: 19:9)

A számok az sugallják,  habár az iPhone X kijelzője nagyobb, mint az iPhone 8 kijelzője, a különbség mégsem lesz annyira szembetűnő. Ha döntésedben a kijelző mérete dönt, akkor egy kicsivel, de az iPhone X nyer.

képernyő méret

iPhone 8 vs. iPhone X – kijelző minősége

  • iPhone 8: LCD – IPS Super Retina Display, 1334x750 képpont, 326 ppi, és 1400: 1 kontrasztarány
  • iPhone X: OLED - Retina Display, 2436x1125 képpont, 458 ppi és 1.000.000: 1 kontrasztarány

Az OLED és LCD technológia két teljesen különböző technológia, amelyet ebben a cikkünkben már összehasonlítottunk egymással. Az OLED kijelzőkön „feketébb” a fekete, „fehérebb” a fehér és élesebbek a kontrasztok. Mindenképpen az OLED mellett tesszük le a voksunk.

iPhone 8 vs. iPhone X – Kamera

Mindkét telefon 12 MP-es hátsó kamerával rendelkezik, de van néhány lényeges különbség, ami mellett nem szabad elmennünk.

Az iPhone X és az iPhone 8 Plus hátoldalán két kamera is található, amíg az iPhone 8 csak egyet kapott. A száraz adatoktól megkímélve az olvasót, csakúgy ahogy az iPhone 6s Plus és iPhone 7 Plus esetében, itt is a legfőbb különbség a portré mód, és az optikai zoom lehetősége. Ha a hátlapi kamerák képességén múlik a döntésed, az iPhone X-et válaszd.

kamera

iPhone 8 vs. iPhone X – Home gomb, Apple design

Ha még egy hatalmas különbséget kellene kiemelni a készülékek között, a Home gomb hiánya lenne az. A megnövekedett kijelző kilökte a Home gombot, ezért mondhatjuk, hogy az iPhone X már nem képviseli a megszokott Apple design-t.

Természetesen a Home gomb eltávolítása nem csak esztétikai változással jár, hiszen fontos szerepet töltött be a készülék irányítása alatt. Ezt a funkciót az Apple-nek pótolnia kellett, aminek a vége az lett, hogy az iOS 11-et már csak mozdulatokkal tudod irányítani. Egyéntől függő, hogy ez megszokható-e, így nem tisztünk eldönteni.

iPhone 8 vs. iPhone X – Touch ID vs. Face ID

Egy harmadik vonzata is van a Home gomb hiányának, mégpedig a Touch ID megszűnése. Az ujjlenyomat olvasó rendkívüli módon leegyszerűsítette a készülék használatát, elkényelmesedtünk mellette. Természetesen jó értelemben. A Face ID elméletileg sokkal pontosan felismeri majd az arcvonalakat, mint a Touch ID az ujjlenyomatot, ráadásul az iPhone X már érintés nélkül is felold a gazdájának.

face i

Az interneten azonban számos pletyka kering arról, hogy valóban olyan gördülékenyen működik majd a Face ID, vagy – a még kiforratlan technológia – megnehezíti a felhasználók mindennapjait. Netán át lehet-e verni, mint a Samsung Galaxy S8-at egy fényképpel? Elméletileg a szenzor 30 000 pontot fog vetíteni az arcodra, és minden feloldás során elraktározza az arcvonásokat, változásokat, így fejlődni fog. Ha tökéletesen és megbízhatóan fog működni, akkor leválthatja a Touch ID-t, szerintünk egyelőre biztosabb megoldás a Touch ID használata, amire csak az iPhone 8 esetében van lehetőség.

Összegzés

Az iPhone X-nek több olyan képessége van, amit az iPhone 8-ban nem találsz meg. Ha kifejezetten a portré mód, OLED panel, Face ID vonz, megéri várnod a készülékre és kifizetni a több mint 100 000 forintot érte.

Azonban ebben az esetben el kell búcsúznod a megszokott Apple külsőtől, a Home gombtól, és az ujjlenyomat olvasótól. Ha a 256 GB-os iPhone X-et választod, akkor közel fél millió forintért váltasz egy olyan készülékre, amiben az alkatrészek fele teljesen új és még ki nem próbált. Ez azt jelenti, hogy nem fejlesztették és konfigurálták az utóbbi években a felhasználók elvárásainak. Ha valamiben, akkor a konfigurációban az Apple verhetetlen ez igaz, de amennyi újdonsággal telepakolták az iPhone X-et, előfordulhat, hogy a készülék minden porcikája még nem fog tökéletesen működni, az pedig 379 990 forintért is sok.

Te váltasz az új telefonok valamelyikére? Megéri ennyivel többet fizetni érte? Írd meg nekünk kommentben! Ha tetszett a cikk, nyomj a megosztás gombra!

/Forrás: macworld.co.uk/