iPhone akkumulátorcsere otthon? Ezért nem ajánljuk!

2022.06.10 0 hozzászólás 955 olvasás
iPhone akkumulátorcsere otthon? Ezért nem ajánljuk!

Az otthoni telefonszerelés rengeteg kockázatot rejt magában. Sokan próbálják meg házilag kicserélni az akkumulátort, de mi semmiképp nem ajánljuk ezt neked. Ennek több oka is van, amelyekről részletesen írunk ebben a cikkünkben.

Az akkumulátor cseréje egy egyszerű feladatnak tűnhet, hiszen csak le kell venni a hátlapot, és a régi akku helyére már mehet is be az új. A csere során azonban olyan akadályokba is ütközhetsz, aminek megoldásához szakértelem szükséges.

De mikor szükséges az akkumulátor csere?

Az akkumulátor csere elkerülhetetlen

Az akkumulátorok természetesen nem örök életűek, egy bizonyos idő után mindenképpen ki kell cserélni őket.

Az okostelefonban Li-ion akkumulátor található, amely rendelkezik egy bizonyos töltéstároló kapacitással. Ez a kapacitás azonban a folyamatos merülés-töltés miatt csökken, így egy idő múlva az akku teljesítménye jelentősen visszaesik.

Az akkumulátor elhasználódása tehát egy teljesen normális folyamat. Hogy mikor van rá szükség, arról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

Hogyan töltsd a telefonod akkumulátorát?

Fontos tudni a Li-ion akkumulátorokról, hogy ezek az egységek már nem úgy működnek, mint a régi mobiltelefonok akkumulátorai. Nem tesz nekik jót, ha teljesen lemeríted őket. Valójában nem is tudnak teljesen lemerülni, hiszen a mai telefonok már hamarabb kikapcsolják magukat, nem várják meg, hogy az akkumulátor teljesen kiürüljön.

Valójában az a legideálisabb, ha az akkut 30% és 85% közötti töltöttségi szinten használod.

Nem jó az se, ha folyamatosan 100%-ra töltöd, hiszen az okostelefonok akkumulátor kapacitása ilyenkor romlik a legnagyobb mértékben. Létezik azonban olyan módszer, amivel akár megduplázhatod az akkumulátor élettartamát.

Egy lemerült telefon

Ha azonban sok év után jelentősen romlik az telefonod akkumulátorának kapacitása, ebben az esetben sem érdemes otthon nekikezdeni a szerelésnek.

Milyen problémák léphetnek fel az akkumulátor csere során?

Az akkumulátor cseréje miatt bukod a garanciát

Új iPhone vásárlása esetén az Apple általában 1 éves garanciát biztosít a készülékhez.

Azzal azonban jó, ha tisztában vagy, hogy a gyártó és a mobilszolgáltató nem vállal felelősséget az otthoni szerelés alatt keletkező károkra. Ha az akkumulátor cseréje során bármilyen probléma áll elő, azzal hiába fordulsz a gyártóhoz, nem fognak segíteni.

Teljesen felesleges azzal próbálkozni, hogy eltitkolod a gyártó előtt, hogy otthon próbáltad meg kicserélni az akkumulátort. Semmi esély nincs arra, hogy ne vegyék észre az otthoni kókányolást.

Az Apple által biztosított 1 éves garancia az lényegében teljeskörű, tehát bármilyen meghibásodás esetén kicserélik a készüléket. Ha egy éven belül tönkremegy az iPhone-ban az akkumulátor, a legjobban akkor jársz, ha egyszerűen kicserélteted az Apple-lel egy újra.

Ráadásul ha a telefonodra kötöttél készülékbiztosítást, akkor az otthoni akkumulátor csere miatt minden bizonnyal ez a szerződés is érvényét veszti, hiszen a készülékbiztosítások nem terjednek ki saját hibánkból fakadó meghibásodásokra.

Abban pedig teljesen biztos lehetsz, hogy a biztosító nem fog segíteni a telefon szervizelésének kifizetésében, ha te korábban otthon kicserélted az akkumulátort.

Problémák az iPhone csereakkujával,

Az Apple pótalkatrészek – ellenben az Androidos telefonokkal – sokszor több különböző minőségben elérhetőek, így a szervizek is több fajtát be tudnak szerezni. Attól függ, az ügyfél milyet szeretne illetve mennyi pénzt akar szánni a szervizelésre.

De ha te otthon szereled a telefont, milyen minőségű alkatrészt tudsz beszerezni?

Ez az igazán fontos kérdés. Tegyük fel, hogy őstehetség vagy, és tényleg minden nehézség és hiba nélkül ki tudod cserélni a telefonodban az akkumulátort. De milyen annak a csereakkunak a minősége? Honnan szerezted be? Rendelted az ebay-en? Esetleg egy aluljáróban vetted egy használt telefonokkal üzérkedő GSM üzletben?

A hivatalos szakszervizek szerződéses ügyfelekkel illetve a gyártókkal állnak közvetlen kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy konkrétan az Apple-től rendelik meg az alkatrészeket. Tedd fel magadnak a kérdést:

Melyik akkumulátort tennéd be a telefonodba? Amit az Apple küldött neked vagy amit egy isten háta mögötti ázsiai városban adtak postára?

Senki nem tudja garantálni számodra, hogy a megrendelt akkumulátor a legjobb minőségű, így ha az otthoni akkumulátor csere mellett döntesz, számolnod kell azzal, hogy rossz minőségű lesz a beszerelt akkumulátor, ami rengeteg negatív következménnyel járhat.

Az akkumulátor cseréje közben kárt okozhatsz a többi alkatrészben

Az otthoni szervizelés egyik legnagyobb kockázata, hogy ha megsérül egy másik alkatrész – mondjuk eltöröd a hátlapot a leszereléskor – akkor lényegében már eldőlt, hogy nem tudod majd összerakni a telefont.

Különböző méretű csavarhúzók, ragasztók szükségesek a szervizeléshez, melyeket még ha be is szerzel, nem lehetsz biztos benne, hogy megfelelően is tudod majd használni.

Milyen alkatrészek sérülhetnek?

  1. Az akkumulátor cseréje során egy rossz helyre visszarakott csavarral tönkreteheted a menetet, így a jó csavart már nem tudod majd a helyére illeszteni.
  2. A készülék belsejében a kábelekben okozott sérülés szintén nagyon veszélyes, hiszen ,,jobb” esetben nem fog működni valamilyen funkció, rosszabb esetben pedig akár zárlatot is okozhat az első bekapcsoláskor.
  3. A hátlap leszerelése is igen kockázatos lehet egy ritunnal nem rendelkező ember számára. Ráadásul ezek az alkatrészek – mivel már itt is a legtöbbször üveget használnak a gyártók – indokolatlanul drágák.

Összességében elmondható, hogy egy hibás akkumulátor újra cserélése során rengeteg olyan helyzet előfordulhat, aminek következtében csak még nagyobb bajt okozunk. Nem éri meg a kockázatot, elég pár rossz mozdulat és azonnal még az eredetinél is nagyobb problémával találjuk szemben magunkat.

Hogyan cseréld ki a telefonban az akkumulátort?

Bízd a profikra a akkumulátorcserét!

Először is tisztázzuk azt, hogy az okostelefonok – és kiváltképp az iPhone-ok – olyan elektromos eszközök, amelyekben mindennek megvan a megfelelő helye. Lényegében nincs is bennük kihasználatlan tér vagy felület, így az összeszerelés során a legkisebb hiba is azzal járhat, hogy nem tudsz mindent visszarakni az eredeti helyére.

És akkor még az apró csavarokról nem is beszéltem.

Korábban írtunk cikket az iPhone-ok szerelhetőségéről. Abban írtuk le, hogy 10 szerviztechnikusból 9 inkább szerel iPhone-t annak ellenére, hogy az Apple telefonokban jelentősen több az apró csavar, mint az Androidos telefonokban.

Egy iPhone-ban megközelítőleg 60 darab csavar található 10 különböző méretben. Képzeld el mekkora lehet a különbség a méretek között? Az összes csavarnak a saját helyére kell visszakerülnie. Nem hiába használnak nagyítót a szervizesek.

Smart Clinic üzlethelyiség

Ahhoz, hogy sikeresen kicseréljenek egy akkumulátort, ahhoz kell a rutin és a hozzáértés. Ezt pedig csak egy szerviz tudja neked megadni. Az akkumulátorok esetében érdemes azonnal cselekedni, hiszen egy hibás akkumulátorral az iPhone nem képes a megfelelő működésre.

Te próbáltad már otthon kicserélni az iPhone-od akkuját? Milyen nehézségeket tapasztaltál? Sikerült az összes csavart a megfelelő helyre visszatenni? Válaszodat írd meg kommentben!