iPhone SE (2020) kijelző és külső dizájn

2022.06.15 0 hozzászólás 1548 olvasás
iPhone SE (2020) kijelző és külső dizájn

Milyen teljesítményű telefonra számítasz 180 ezer forintért? Az Apple iPhone SE 2020 meghaladja az elvárásainkat. Rengeteg prémium funkcióval rendelkezik, amelyeket ebben az árkategóriában tuti nem találsz az Android telefonokon kezdve a fém-üveg kialakítással és a vezetéknélküli töltéssel, egészen a vízállóságig.

Nem is beszélve arról, hogy néhány olyan old-school funkció is szerepel a listán, mint például a Touch ID, az eszköz feloldásához.

De lássuk, mit tud az új SE.

iPhone SE (2020) színek és dizájn

Nekünk bejön az új iPhone kialakítása – egyetlen kivétellel. Pozitívum, hogy egy nagyon jól elkészített telefon, amely ugyanolyan erős üveg- és alumínium kivitelezéssel bír, mint az iPhone 8. 

Az iPhone SE 2020 készülék három színvariációt kínál: fekete, fehér és piros. Az pedig plusz pont, hogy az alumínium szalag színe passzol a készülék hátuljával.

Kipróbáltuk a fekete színű modellt, amely látszatra és érzetre is karcsú, ám az oleofób bevonat ellenére felvette a zsírnyomokat. Valószínűleg a fehéret kell választanod, ha el akarod rejteni az ujjlenyomat okozta foltokat. 

 iPhone_SE_AllColors_34BR_Screen

Egy másik plusz az iPhone SE-hez: az egész kialakítás szinte komikusan kompakt, az iPhone 11 Pro Max-hoz képest. Érezni a különbséget aközött, hogy a telefon alig észrevehető a zsebben, vagy pedig kidudorodik. Az iPhone SE (2020) mérete 5,45 x 2,65 x 0,29 hüvelyk, súlya 5,22 uncia, ami kisebb és keskenyebb, mint a Google Pixel 3a, de nagyjából azonos súlyú. A Pixel 3a nagyobb 5,6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, de olcsóbb műanyag kivitelű. Az iPhone SE kialakításának IP67 vízállósága is van, ami azt jelenti, hogy 1 méter mélységű vízben is elmerülhetsz vele 30 percig. Ezenkívül, ennél a telefonnál nem kell aggódnod a kávé vagy szóda kiömlés miatt.

Sajnos az új iPhone SE képernyőjén az előlap viszont elavultnak és nagynak tűnik egy 2020-as okostelefonhoz. Folyamatosan próbáltuk kinagyítani a videókat, mindhiába. Szerettük volna, ha az Apple nagyobb méretű kijelzőt illeszt be ugyanolyan méretű házba.

Egy másik probléma az, hogy a Haptic Touch valamilyen oknál fogva nem működik az iPhone SE lezárt képernyőjén. Más iPhone-készülékektől eltérően, nem lehet hosszan megnyomni az értesítéseket, hogy megnézhessem azokat a lezárási képernyőn. 

iPhone SE (2020) kijelző

A modern telefonok 4,7 hüvelykes képernyője réginek tűnhet, de azok, akik az egyik legjobb kistelefont vásárolják nem fognak csalódni ebben a panelben. Nagyon élveztük a Wonder Woman 1984 előzetes megtekintését a YouTube-on az iPhone SE Retina kijelzőjén. A szuperhős csillogó vörös, kék és arany színű ruhája szinte tündökölt, amikor ezüst karkötőjével visszaverte a golyókat. A telefon képernyője szintén jó munkát végzett, amikor finomabb részleteket renderelt a Tigriskirály jelenetében: látni lehetett a különálló bajusz szálakat a fenséges állat arcán. 

Csak ne várj teljes HD képet.

Az iPhone SE képernyőfelbontása mindössze 1334 x 750 pixel. Inkább szívesen látnánk egy 1080p kijelzőt, de végső soron a mostani sem olyan rossz, mint kompromisszum. 

Az új iPhone SE képernyője világos, mivel 625 nitre osztályozott, és a tom’s guide tesztelése során még magasabb, 653 nittet kapott. Ráadássul sokkal világosabb, mint a Pixel 3a 401 nittes darabja. 

Az interneten való szörfözés vagy fotózás során nem volt probléma a képernyő szabadban történő megtekintésével. A központ támogatja a True Tone funkciót is, ami azt jelenti, hogy automatikusan beállíthatod a képernyő színhőmérsékletét a környezet fényviszonyai alapján. A tom’s guide tesztjei alapján az iPhone SE 2020 kijelzője az sRGB színtartományának 111,2%-át reprezentálja, a Pixel 3a OLED panelje a 182,3%-kal kullog a nyomában. Az iPhone SE 2020 pontos színeket is szolgáltat, 0,2 Delta-E pontszámot elérve; a nulla pontszám tökéletes. A Pixel 3a képernyője valamivel jobb, 0,18 pontszámot adott.

iPhone SE (2020) Touch ID

Bár az Apple az utóbbi néhány évben minden új telefonjában a Face ID-t kínálja, az új iPhone SE a kijelző alatti Touch ID érzékelőt használja az eszköz feloldásához. Ugyanez az érzékelő felhasználható az App Store letöltések, az Apple Pay engedélyezésére és a jelszavak megadására. 

iphone-se-2020-touch-id

Emlékeink szerint a kombinált Touch ID / Home gomb jól működött, és a lenyomásakor kiválaszthatod, hogy a haptikus visszajelzések milyen mértékűek legyenek. A Touch ID gombnak jelenleg nagyon fontos - és váratlan - előnye van, mivel sokaknak kötelező, hogy kültéren arcmaszkot viseljenek. Még mindig könnyen feloldhatod iPhone SE-t anélkül, hogy le kellene venned a maszkot az utcán, hiszen az arcazonosító nem működik a maszkokkal.

Ha még többet szeretnél megtudni az iPhone SE (2020) készülékről, akkor olvasd el a részletes, átfogó cikkünket. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy miben hasonlít és miben különbözik az új iPhone SE az iPhone 8-tól, akkor az összehasonlító cikkünket ajánljuk neked. Ha tetszett a cikk, akkor lájkolj minket Facebookon és kövess Instagramon a további érdekes tartalmakért!

(forrás: tomasguide.com)