iPhone SE (2020) vagy iPhone 8? Összehasonlító cikk!

2022.06.15 0 hozzászólás 14822 olvasás
iPhone SE (2020) vagy iPhone 8? Összehasonlító cikk!

A kevésbé tehetős iPhone-rajongók csalogatására való törekvés során az Apple április 15-én bemutatta az új iPhone SE 2020 készülékét, 180 ezer forintos áron. Ez a folytatása a 2016-os azonos nevű iPhone-jának.

Az új iPhone SE – vagy ahogy sokan hívják, iPhone SE 2–, műszaki adatai hasonlóak a három évvel ezelőtti iPhone 8-hoz, valószínűleg ez az oka annak, hogy a tech-vállalat bejelentette, hogy ugyanazon a napon abbahagyja a 2017. évi zászlóshajójának forgalmazását. 

Az első debütáláskor az iPhone 8 699 dollárba – átszámítva 220 ezer forintba – került, de az ár már 449 dollárra – 141 ezer forintra – csökkent, mielőtt az Apple leállította a gyártását. Manapság még kevesebb eséllyel szerezheted be az iPhone 8 telefont harmadik féltől származó kiskereskedőtől. 

Ha ennek ellenére azt tervezed, hogy az iPhone 8-at veszed meg ilyen áron az  iPhone SE helyett, akkor inkább ne tedd! 

Az iPhone SE 2020 műszaki adatai ugyan sok mindenben megegyeznek az iPhone 8-cal, de további 50 dollárért – kb. 16 ezer forintért – nagyobb teljesítményt érhetsz el egy olyan telefonról, amely nem állt három évig a dobozban – még ha csak képletesen is. 

Ha további indokokra van szükséged, engedd meg, hogy végigmenjünk mindkét modellen! Közben elmagyarázzuk, hogy miért az iPhone SE 2020 az okosabb választás.

iPhone SE 2020 – Az új kis költségvetésű bajnok

Noha számos azonos kulcsfontosságú specifikációval rendelkezik az új iPhone SE, mégis tartalmaz néhány olyan frissítést, amelyek jobbá teszik, mint az iPhone 8. Ilyen például a(z) A13 Bionic processzor, a dual SIM megoldás, illetve a kamerafejlesztés. (Meg kell jegyezni, hogy egyik telefonnak sincs fülhallgató csatlakozója.) Ha megbízható kiskereskedőtől, megfizethető új iPhone-készüléket keresel, naprakész támogatással, akkor az iPhone SE a legjobb választás. Olvasd el az Apple iPhone SE (2020) áttekintést. 

iphone-se-2020

iPhone 8

Ha már van egy jól működő iPhone 8-ad, akkor nincs különösebb okod frissíteni egy új iPhone SE-re. De ha mégis kísértést érzel újat vásárolni, akkor inkább ne tedd! 

Az iPhone SE 2020 frissítéseken kívül, amelyek hiányozni fognak (melyeket fent felsoroltunk) valószínű, hogy az Apple szoftverfrissítései és az ügyfélszolgálati segítség, bárhol is vásárold az iPhone 8-at, nem lesz olyan robusztus a hároméves régi eszközhöz, mint egy újhoz. 

Noha nehéz kézzelfogható monetáris értéket meghatározni olyan dolgokra, mint a megbízható iOS-frissítések, a visszatérítési garancia és az esetlegesen magasabb kereskedelmi érték, mégis érdemes egy kicsit többet fizetni ezekért a szolgáltatásokért a jobb felhasználói élményért.

Az iPhone SE és az iPhone 8 majdnem azonos, de ...

Az iPhone SE és az iPhone 8 megjelenése viszonylag azonos. Mindkettő 4,7 hüvelykes Retina HD kijelzővel (egy olyan márkajelzés, amelyet az  Apple  használ a megjelenítési technológia megkülönböztetésére) rendelkezik, azonos felbontással és képpontsűrűséggel. 

Van egy fizikai Home gomb, amelyen ujjlenyomat-olvasó található a telefon feloldásához és a digitális fizetés engedélyezéséhez. Mindkettő IP67-tel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben védettek por ellen, és a vízbe merüléskor is biztonságban vannak korlátozott ideig, 1 méteres mélységig.

De két apró különbség azonban van a telefonok között. Az egyik az, hogy az iPhone 8 még mindig rendelkezik  3D Touchcsal. A szolgáltatás 2015-ben debütált az  iPhone 6S-ben, lehetővé téve további menü opciók és parancsok elérését az ujj képernyőhöz való kemény megnyomásával. Az Apple 2018-ban kezdte el fokozatosan megszüntetni ezt a funkciót az iPhone XR-rel, és jelenleg nincs is az új iPhone készülékekben. Ehelyett a vállalat a  3D Touchot a Haptic Touchra váltotta fel. A Haptic Touch az iPhone SE 2020 készüléken ugyanúgy működik, azzal a különbséggel, hogy a képernyőt nem kell erőteljesebben lenyomni, pusztán elég hosszan nyomva tartani az ikont.

A külsőt illetően az iPhone 8 fekete, fehér és arany színben volt kapható, de a készletek mára korlátozottá váltak kereskedőtől függően, így lehet hogy még kevesebb opció közül választhatsz. Mindeközben az új iPhone SE már kapható fekete, fehér és piros színekben is.

iPhone-SE-vs-iPhone-8

Az iPhone SE és az iPhone 8 kamerája (Melyik a jobb?)

Az iPhone SE-nek és az iPhone 8-nak is egy 12 megapixeles hátsó kamerája és egy 7 megapixeles előlapi kamerája van, mindkét nyílással azonosak (f/1,8 és f/2,2). Látszólag úgy néz ki, mintha nem lenne különbség a két telefon kamerája között, ám az Apple a motorháztető alatt hozzáadott néhány hasznos kamerafrissítést is. Ezek tartalmazzák: 

  • Portré mód és mélységvezérlés
  • Intelligens HDR, a kiemelés és az árnyék javítása érdekében
  • Vörösszem-javítás
  • Gyorsfelvétel, amely lehetővé teszi a videó gyors rögzítését anélkül, hogy ki kellene lépnie a Fotó módból
  • Videófejlesztések: Bővített dinamikus tartomány 30 kép/mp-ig; háromszoros digitális zoom (az iPhone 8 kétszeres); mozgókép-stabilizálás 4K videóhoz (az iPhone 8 csak 1080p-ig rendelkezik) és sztereó felvétel
  • Előre néző kamera: Portré üzemmód és a film videóinak stabilizálása 1080p-ig (az iPhone 8-nak nincs ilyen)

Összességében az iPhone SE-nek szignifikánsan jobb minőségű fényképeket és videókat kell készítenie, mint az iPhone 8-nak. A CNET még nem tesztelte az iPhone SE kameráját, de hamarosan számíthatunk rengeteg kamera-összehasonlításra és elemzésre. 

Processzor, akkumulátor, dual SIM és memória

Az iPhone SE fel van szerelve az Apple legújabb szabadalmaztatott A13 Bionic chipjével, ugyanazzal, amely az iPhone 11 belsejében is található. Az új iPhone SE több mint valószínű, hogy a benchmark tesztek futtatásán gyorsabban és hatékonyabban fog teljesíteni, mint az iPhone 8 és az A11 Bionic processzor 2017-ben.

Az Apple soha nem teszi nyilvánossá iPhone-készülékeinek akkumulátor kapacitását, amikor bejelentette az új iPhone SE-t, csak annyit mondott, hogy ugyanolyan az akksija, mint az iPhone 8-nak. Emellett azonos a vezeték nélküli videó és audio lejátszási órákat is felsorolta (13 óra, illetve 40 óra). Az iPhone 8 nem hivatalos lebontása során egy 1,821-mAh-os akkumulátort fedeztek fel, és amikor folyamatos videólejátszást folytatottak repülőgép üzemmódban, az eszköz 13,5 órát bírt. Az iPhone SE leendő tulajdonosai tehát hasonló felhasználási időkkel számolhatnak.

Ezenkívül az iPhone SE rendelkezik két opcióval, nano-SIM és e-SIM kártyákhoz is, azaz két telefonszám kezelését is lehetővé teszi ugyanazon a készüléken. Ez a dual SIM képesség, akkor jön jókor például ha sokat utazol úgy, hogy külföldön is szükséged van telefonra, vagy ha két SIM-ed van személyes és üzleti használatra, ezért szeretnéd összekapcsolni egy eszközben.

Végül, bár mindkét telefon 64 GB-os és 256 GB-os memória opcióval rendelkezik, az új iPhone SE egy harmadik, 128 GB-os választási lehetőséggel is bír. Ezt a kapacitást általában a "arany középnek" tekintik. Ennek azaz oka, hogy a 64 GB nem elég az összes fénykép és 4K videó tárolásához, viszont a 256 GB már túl extravagáns lehet egy hétköznapi felhasználáshoz. 

Összegzés

Az iPhone 8 tulajdonosoknak végső soron nem ajánljuk, hogy lecserélje jelenlegi készülékét az új iPhone SE-re, mert annyival nem tud többet. Ha azonban mindenképp új iPhonet szeretnél vásárolni, akkor szerintünk érdemes megvárni az ősszel megjelenő iPhone 12-t, ami ugyan jóval drágább, de jóval többet is tud.

Ha viszont egy sokkal régebbi iPhone-nal rendelkezel és fontolod egy új, viszonylag jó képességekkel bíró és olcsó készülék vásárlását, akkor neked ajánljuk az iPhone SE 2020-at. A kamerája, az akksikja és mondjuk egy 128 GB-os modell választása esetén biztos, hogy nem nyúlsz mellé, hiszen egy hétköznapi felhasználásra tök jól funkcionál. És nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy jelenleg ez az Apple legolcsóbb telefonja, amin már a legújabb frissítések is elérhetők.

 

Ha tetszett a cikk, akkor lájkolj minket Facebookon és kövess be Instagramon! Rengeteg friss és érdekes hírekkel jövünk még!

 

(forrás: cnet.com)