iPhone szerviz kisokos: minden, amit javítások terén tudni akartál, de nem volt kitől megkérdezni

2022.10.19 0 hozzászólás 2531 olvasás
iPhone szerviz kisokos: minden, amit javítások terén tudni akartál, de nem volt kitől megkérdezni

Ha iPhone szerviz a téma, akkor nem lehetünk elég alaposak. Ha valamilyen baj éri a telefonunkat, akkor a legjobb, a leggyorsabb megoldást keressük. De milyen bajok érhetik a iPhone-t? Milyen alkatrészek hibásodhatnak meg? És a Smart Clinic milyen megoldásokat tud kínálni az egyes problémákra?

Ebben a cikkben minden hasznos információt összeszedtünk, amit érdemes tudni abban az esetben, ha a legjobb iPhone szerviz megtalálása a cél.

Minden hiba esetén szervizbe kell vinni az iPhone-t?

Az első és talán legfontosabb kérdés az, hogy szükséged van-e egyáltalán szervizre ahhoz, hogy a telefonod normálisan működjön?

Sokan vannak, akik a legkisebb probléma esetén is egyből szervizbe rohannak, pedig egy egyszerű mozdulattal akár otthon is orvosolni lehet az adott problémát.

Itt persze nem arról van szó, hogy mindenféle meghibásodás esetén megéri otthon nekiesni az iPhone javításnak. Ha valamilyen sérülés éri az iPhone-t (sérült kijelző, törött hátlap vagy kamera esetleg beázott telefon), akkor mindenképpen szervizbe kell vinni a készüléket.

Vannak azonban olyan hibák, amiket otthoni körülmények között is javíthatók. Ezek a tippek sok esetben megoldják a problémát, és kiderül, hogy nem is romlott el az iPhone.

iPhone szervizelés

Az egyik leggyakoribb probléma, amikor nem tölt az iPhone. Ilyenkor több lépésben le tudod ellenőrizni, hogy valóban az iPhone hibásodott meg, vagy esetleg csak el van dugulva a töltőcsatlakozó, esetleg a töltőkábel romlott el.

Összességében tehát elmondható, hogy a kisebb meghibásodások sokszor otthon is javíthatók. Egy újraindítás vagy egy szoftverfrissítés is sokat segíthet, így ezeket is érdemes lehet kipróbálni, ha furcsán viselkedik az iPhone. Az iPhone-ok javíthatósági pontszámokat is kaptak, amely meghatározza, hogy az egyes modelleket milyen nehéz javítani.

Ha azonban a korábban már említett, komolyabb sérülés éri az iPhone-t, akkor mindenképpen szervizbe kell vinni.

Milyen iPhone szervizek vannak?

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy milyen szervizekbe tudjuk elvinni a telefont, ha mindenképpen szakember segítségére van szükség.

Az alábbiakban bemutatásra kerülő szervizek több szempontból is különböznek egymástól. Azt, hogy melyikre lesz szükségünk, igazából három tényező alapján tudjuk meghatározni.

Az alábbi három tényezőt kell rangsorolni fontosság szerint:

  • Garancia: Abban az esetben, ha az iPhone még garanciálisan is javítható, akkor mindenképpen érdemes olyan megoldást választani, amivel nem bukjuk el ezt a gyártó által biztosított lehetőséget. Az Apple termékek esetén a garancia a vásárlástól számított 1 évig érvényes. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a garanciális ügyintézés egy roppant lassú folyamat. A telefonodat nagy valószínűséggel külföldre viszik el bevizsgálni és javítani, így akár több hétig vagy akár hónapokig is tarthat az ügyintézés.
  • Idő: Az okostelefonunkat rengeteg mindenre használjuk, így ha valamilyen hibát tapasztalunk, szeretnénk a lehető leggyorsabban megoldást találni rá. Így tehát azt is figyelembe kell venni az iPhone szerviz kiválasztása esetén, hogy mennyi időbe telnek a javítások a különböző szervizekben.
  • Pénz: A harmadik, szintén fontos tényező pedig az, hogy mennyi pénzt akarsz vagy tudsz az iPhone javítására költeni. A döntést persze az is befolyásolhatja, hogy milyen jellegű meghibásodásról van szó. Vannak ugyanis kifejezetten olcsón javítható részei a telefonoknak, de egy kijelző csere például általában drága mulatság. A kijelző összetörése vagy megrepedése azonban az egyik leggyakoribb probléma.

iPhone szerviz

A lényeg, hogy olyan szervizt kell keresni, ami az itt említett három szempont alapján a legjobb megoldás a számodra. Hiába írják azt egy fórumon, hogy semmiképp ne vidd hivatalos szervizbe az iPhone-t, ha te garanciális ügyintézést szeretnél. Ha pedig azt hallod, hogy nem szabad független GSM üzletekben javíttatni a telefont, de pénzszűkében csak erre van lehetőséged, akkor nem igazán van más választásod.

Arra kell törekedni, hogy a lehetőségeidből a legtöbbet ki tudd hozni. Alapos megfontolás alapján kell kiválasztanod a számodra megfelelő szerviz típust, ami a lehető legjobban megfelel a körülményeidnek.

Lássuk tehát, milyen szervizek jöhetnek szóba.

1. Hivatalos Apple szerviz

A hivatalos Apple szervizek egyaránt foglalkoznak garanciális illetve garancián túli szervizeléssel. Ezek a szervizek közvetlen kapcsolatban állnak az Apple-lel, és rajtuk keresztül az iPhone-od akár az Apple hivatalos telephelyeire is kerülhet, ha olyan speciális meghibásodásról van szó.

Ezekben a szervizekben az Apple által is használt eszközökkel és alkatrészekkel történik a javítás, így lényegében ugyanolyan minőségű javítást tudnak garantálni, mintha az Apple javítaná a telefont.

A hivatalos szervizek esetén azonban sokszor igen hosszú a várakozási idő, hiszen rengeteg készülék javítását végzik. Emellett a szerelési költségek és az alkatrészek ára is itt a legmagasabb.

Ha azonban garanciális ügyintézést szeretnél, és ragaszkodsz a legjobb minőségű, eredeti Apple alkatrészekhez, akkor mindenképpen érdemes hivatalos Apple szervizbe vinni az iPhone-t.

2. Apple IRP partner

Az Apple az IRP-t (Independent Repair Provider), azaz a Független javítócégek programját olyan szervizek részére hozta létre, amelyek iPhone-ok és Mac számítógépek jótálláson túli szervizelését végzik.

A programban résztvevő szervizek hozzáférést kapnak az Apple által használt alkatrészekhez, szerszámokhoz, diagnosztikai eszközökhöz és a hivatalos szervizelési útmutatókhoz. Emellett pedig a szervizesek részt vehetnek egy, az Apple által tartott képzésen, ahol az Apple saját szervizeseitől tanulhatják el az Apple készülékek javítását.

Ezek a szervizek tehát minőségben ugyanazt a színvonalat képesek szolgáltatni, amit a hivatalos Apple szervizek. Itt azonban a garancián túli javításokon van a hangsúly, így régebbi készülékek is javíthatók eredeti, az Apple által is használt technikákkal.

Nagy előnye az IRP szervizeknek, hogy sokkal gyorsabb az ügyintézés. Egyes javításokat akár pár óra alatt is el tudnak végezni. Ha számodra a gyorsaság az egyik legfontosabb dolog az iPhone javítás kapcsán, akkor ezek a szervizek kifejezetten jó alternatívát nyújthatnak.

Törött iPhone vizsgálata

3. GSM üzletek

A GSM üzletek a legtöbb esetben nem specializálódnak egy-egy márka javítására, hanem minden létező készülék javítását elvállalják.

Talán ezeknél a szervizeknél tapasztalható a legnagyobb különbség mind minőséget, mind árat tekintve. Mivel több különböző gyártó készülékeit javítják, így a legtöbb ilyen üzletben kevesebb probléma megoldására van lehetőség.

Azzal is számolni kell ezeknél a GSM üzleteknél, hogy eredeti alkatrészek beszerelésére itt jóformán semmilyen lehetőség nincs, ugyanis gyári alkatrészekhez csak hivatalos és IRP szervizek jutnak. Az iPhone-ok esetében pedig, bár léteznek utángyártott alkatrészek, általában a gyári alkatrész a legjobb választás.

Egy jó példa erre az utángyártott akkumulátor. Ilyen beszerelésével ugyan működik az iPhone, de az újabb modellek esetén például folyamatosan észlelni és jelezni fogja a telefon, hogy az akkumulátor nem eredeti. Ez sok kellemetlenséget okozhat.

Vannak persze olyan helyzetek, amikor az ilyen GSM üzletek is segíthetnek. Az is tény, hogy ezek az üzletek sok esetben alacsonyabb áron dolgoznak, és ha ez kiemelten fontos szempont számodra az alacsony ár, akkor a GSM is lehet alternatíva. Számolni kell azonban azzal, hogy a nem megfelelő szerelési módszer miatt további problémák lépnek fel, így lehet, hogy a telefon állapota rosszabb lesz, mint volt.

iPhone javítása alatt

Ez persze előfordulhat szakképzett szervezeseknél is, de jóval kisebb az esélye ennek, hiszen ott a megfelelő tudás és eszköztár is a szervizesek rendelkezésére áll.

Milyen javítások esetén érdemes szervizbe vinni az iPhone-t?

Az Apple termékeket – ahogy más gyártók termékeit is – több különféle meghibásodás éri. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen hibák esetén érdemes egy szervizbe vinni az iPhone-t.

Apple iPhone szerviz javítások

1. iPhone kijelző csere

Az iPhone kijelző cseréje az egyik leggyakoribb meghibásodás. A kijelző az iPhone legfontosabb része, hiszen a kijelző felel a megjelenítésért. Ráadásul a mai készülékek esetén már az irányítás is a kijelzőn történik.

Az összetört vagy karcos kijelző miatt pedig az iPhone használhatatlan is lehet, így a sérült kijelzőt minél előbb ki kell cserélni.

Törött iPhone kijelző

2. iPhone akkumulátor csere

Ha nem tölt a telefon, az sok esetben azt jelenti, hogy ki kell cserélni az akkumulátort. Vannak persze olyan helyzetek, amikor nincs szükség az akku cserére.

Az akkumulátoroknak van egy előre meghatározott életciklusuk. A megadott töltésszám után elkezd romlani a tárolókapacitásuk, így mindenképpen cserélni kell őket egy idő után. Hogy cserélni kell-e az akkut vagy nem, az sok mindentől függ. Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk ezzel a témával.

Az otthoni akkumulátor csere azonban számos veszélyt rejt magában, így ezt semmiképpen nem ajánljuk.

iPhone akkumulátor csere

3. iPhone előlapi kamera csere

Az előlapi kamera egyre fontosabb az okostelefonok esetében, ugyanis ezt tudjuk használni videochateléshez, illetve selfie készítésére is szolgálnak az előlapi kamerák.

De mi történik, ha nem működik megfelelően a kamera?

A kijelző sérülésekor igen gyakori jelenség, hogy az előlapi kamera is megsérül. iPhone kamera hibákról szóló cikkünkben részletesen bemutatjuk, milyen meghibásodások jelentkezhetnek a kamerák esetén.

4. iPhone hátlapi kamera csere

Az okostelefonok egyik legérzékenyeb alkatrésze a kamera. A bennük lévő érzékelők a legkisebb ütés hatására is elmozdulhatnak vagy sérülhetnek. Ha pedig a telefon leejtése után valamilyen kamera funkció nem működik, akkor minden bizonnyal a kamera (vagy kamerák) cseréje lehet a megoldás.

Ezek az alkatrészek azonban igen borsos áron kaphatók. A hátlapi kamera cseréje lehet nagyon drága, különösen akkor ha az összes kamerát ki kell cserélni.

Ha szerencsénk van és csak a kamera lencséje törik be, az jóval olcsóbb, és rövidebb ideig is tart a javítása.

iPhone kamera csere

5. iPhone ház csere

Az iPhone burkolata, azaz háza több funkciót is ellát, amire elsőre nem is gondolnánk. Természetesen a fő feladata, hogy egyben tartsa a készüléket. Emellett azonban fontos szerepe van a készülék alkatrészeinek hűtésében is.

Nem véletlen, hogy a legtöbb iPhone esetében már fémből készül a ház. Ez az alkatrész is elszenvedhet azonban olyan sérülést, ami miatt ki kell cserélni. Ráadásul a ház felel az esztétikáért is, így egy sérült, ütött-kopott iPhone ház nem túl szép látvány.

Ez egy kifejezetten nagy szervizelési munka, így általában legalább egy napig meg kell válnunk az iPhone-unktól, ha ház cserére kerül a sor. Emellett pedig kifejezetten drága is lehet az iPhone ház csere.

iPhone ház csere

6. iPhone hátlapi üveg csere

Az iPhone-ok esetében – ahogy más gyártóknál is – a hátlap üvegből készül. Az összetört hátlapi üveg azonban egyrészt rendkívül csúnya látvány, másrészt veszélyes is. Ha a szilánkok kihullanak belőle, akkor könnyen el tudjuk vágni a kezünket vele.

Az hátlapi üveg cseréje 6-8 óra alatt elkészül, így viszonylag egy nagyobb javításnak mondható.

7. iPhone töltőmodul csere

Az iPhone töltőmodul cseréjére akkor van szükség, ha a korábban említett, az akku állapotának ellenőrzésére irányult tippet kipróbáltunk. Ha új töltőkábellel, újraindítás és szoftverfrissítés után sem tölt az iPhone, akkor a legtöbb esetben a töltőmodul cseréje oldhatja meg a problémát. Ez a javítás a legtöbb modell esetén egy óra alatt elvégezhető.

Azoknál az iPhone-oknál, ahol vezeték nélküli töltés is lehetséges, ott ez a modul is cserélhető, bár ez egy sokkal több ideig tart, és drágább is mint a sima a vezetékes töltőmodul cseréje.

iPhone töltőmodul csere

8. iPhone beszédhangszóró csere

A por és egyéb szennyeződések könnyen eltömíthetik az iPhone beszédhangszóróját. Így telefonálás közben halkabban halljuk a másik beszélő felet. Van azonban még egy ennél is kellemetlenebb következménye annak, ha eldugul a beszédhangszóró.

A hang által keltett rezonancia így nem tud kijutni a készülékből, és a hangszóró membránját fogja terhelni. Ha ez a membrán tönkremegy, akkor mindenképpen cserélni kell az egész hangszórót. Épp ezért érdemes lehet időnként tisztítani is a hangszórókat, amit a szervizesek gyorsan el tudnak végezni.

9. iPhone csengőhangszóró csere

Ha túl halkan cseng az iPhone, pedig maximum hangerőre van állítva, az azt jelenti, hogy a csengőhangszóró el van dugulva. Ha azonban azt tapasztalod, hogy egyáltalán nem ad ki hangot a telefon, akkor minden bizonnyal komolyabb sérülés érte ezt az alkatrészt.

A csengőhangszóró cseréje a legtöbb iPhone esetében rövidebb javítás művelet, akár egy óra alatt is el lehet végezni.

hangszóró csere

10. Beázott készülék tisztítása és bevizsgálása

Kifejezetten nyáron szokott problémát okozni az, amikor a strandon vagy a vízparton véletlenül a vízbe ejtjük az iPhone-t. Az Apple – és sok más gyártó is – vízállóként hirdeti a telefonjait.

Érdemes tudni azonban, hogy a vízbe ejtés következtében keletkező károkra egyik gyártó sem vállal garanciát, így tehát ezt a vízállóságot minden esetben fenntartásokkal kell kezelni.

A beázott telefon javítása kizárólag szervizben lehetséges, hiszen erre az legjobb mód az ultrahangos tisztítás. Ezzel a módszerrel a legbiztonságosabban eltávolítható víz a legapróbb alkatrészek alól is, így nem fog kialakulni a később még több problémát okozó rozsda.

11. iPhone vibramotor csere

A rezgés egy igen hasznos funkció minden okostelefon esetében. Előfordul azonban, hogy a telefon leejtése következtében tönkremegy az iPhone-ban a vibramotor, ami ahhoz vezet, hogy az iPhone nem képes rezgő értesítéseket küldeni.

A vibramotor cseréje igen gyorsan, akár 30 perc alatt is elvégezhető. Bár ez nem egy létfontosságú funkció, érdemes kicseréltetni ha meghibásodik, hiszen ha a későbbiekben el akarjuk adni az iPhone-t, akkor csökkenti az értékét, ha nem működik a vibramotor.

12. iPhone Bluetooth/Wi-Fi antenna csere

Ezeknek az antennáknak a meghibásodását igen könnyű észrevenni. Ha az iPhone nem tud csatlakozni egyetlen Wi-Fi hálózatra sem, és újraindítás vagy frissítés után sem változik a helyzet, akkor minden bizonnyal a Wi-Fi antenna romlott el.

Ha pedig egyetlen Bluetooth eszközt nem tudunk csatlakoztatni az iPhone-hoz (fülhallgató, hordozható hangfal vagy akár egy iPad), akkor a Bluetooth antenna cseréjével lehet orvosolni a problémát.

Ezeknek az antennáknak a cseréje egy óra alatt elvégezhető, és egyik sem tartozik a legdrágább javítások közé.

13. iPhone szalagkábelek cseréje

Minden okostelefonban, így az iPhone-ban is szalagkábeleken keresztül csatlakoznak az egyes alkatrészek az alaplaphoz.

Igen gyakori jelenség, hogy otthoni iPhone szerelés után egyes funkciók nem működnek. Ilyenkor a rutintalan, otthoni szerelésbe belekezdő emberek rendszerint elszakítanak vagy megtörnek egy szalagkábelt, ezért nem működik rendesen a telefon.

iPhone javítás

Ilyenkor persze szervizbe viszik a telefont, ahol a szakértők megkeresik, mi lehet a probléma. Sok esetben azonban igen hosszú idő, amíg az összes kábel működését ellenőrzik, így nem éri meg otthon javítani az iPhone-t.

Ezek tehát az iPhone-ok kapcsán fellépő hibák, amelyek miatt az iPhone-t szervizbe kell vinni. De melyek a leggyakoribb hibák?

A leggyakoribb iPhone hibák

1. Törött iPhone kijelző

Az iPhone egyik legsérülékenyebb része természetesen a kijelző. Tény, hogy egyre jobb és erősebb kijelzők kerülnek az iPhone-okra, de a törhetetlen okostelefonok kora még nem érkezett el.

A leggyakrabban jelentkező probléma így a törött kijelző, ami több szempontból is kellemetlen. Egyrészt a törött kijelző sok esetben teljesen használhatatlanná teszi az iPhone-t.

Másrészt pedig ennek a cseréjét mindenképpen el kell végezni, és sok esetben igen drága mulatság a z iPhone kijelző csere.

Ráadásul az utángyártott, nem eredeti alkatrészeket nem minden készülék ismeri fel. Főleg az újabb modellek esetén lehetnek problémásak az utángyártott alkatrészek. Régebbi modelleknél (iPhone 6, iPhone 7 és iPhone 8) azonban jó megoldást tudnak nyújtani a olcsóbb, nem eredeti alkatrészek is.

A kijelzővédő fóliákról is írtunk korábban egy összefoglaló cikket, érdemes azt is elolvasni.

2. iPhone akkumulátor cseréje

Az akkumulátor az egyik legfontosabb alkatrész az okostelefonoknál, hiszen erről működik az alaplap, a processzor, a kamerák, és minden egyéb alkatrész.

Az akkumulátort egy idő után mindenképpen cserélni kell, nem mindegy azonban, hogy milyen akku kerül a készülékbe.

A kétes eredetű, ismeretlen gyártótól származó akkumulátorok sokkal nagyobb eséllyel hibásodnak meg. A rosszul működő akkumulátor pedig komoly károkat okozhat, így itt érdemes mindig eredeti alkatrésszel elvégezni az akkumulátor cserét.

A Smart Clinic iPhone szerviz milyen Apple termékeket javít?

Az iPhone javítások teszik ki a munkánk legnagyobb részét, ugyanakkor nem csak iPhone-ok javításával foglalkozunk.

Számunkra egy iPad javítás ugyanolyan fontos, mintha egy iPhone kijelző csere miatt jönnek be hozzánk egy ügyfél. A lehető legnagyobb mértékben próbáljuk kiszélesíteni szolgáltatásainkat, hogy a legtöbb Apple készülék javítható legyen nálunk.

iPhone javítás

A Smart Clinic az alábbi Apple termékeket javítja:

A Smart Clinic tagja az Apple IRP programjának

Ahogy a cikk elején említettük, az Apple IRP programjának lényege, hogy a garancián túli javításokat is olyan szervizek tudják végezni, ahol eredeti, az Apple által is használt alkatrészekkel és műszerekkel történnek a javítások.

A Smart Clinic tagja az Apple IRP programjának, így ha ragaszkodsz a kiváló minőséghez, illetve a profi szaktudáshoz, érdemes lehet az iPhone-odat a Smart Clinic-nél szervizeltetni.

Tervezd meg az idődet, ne állj sorba!

VIP szolgáltatás. VIP ügyfeleknek.
Válassz egy szabad időpontot, és soron kívül intézzük a hibás készüléked javítását

Időpontot foglalok »
Válaszd a kényelmet, intézd a szervizt otthonról!

Ki sem kell mozdulnod otthonról ahhoz, hogy hibás készüléked megjavítsuk. Jelezd felénk igényed, és hozzuk-visszük megjavítva.

Többet a szervizfutárról »