iPhone X újdonságok – OLED kijelző

2017. október 24. -
iPhone X újdonságok cikksorozatunkban összegyűjtjük a készülék azon tulajdonságait, amelyekkel az eddig megjelent Apple mobilokban még nem találkozhattál. Első cikkünkben az iPhone X híres és hírhedt OLED kijelzőjével foglalkozunk
iPhone X újdonságok – OLED kijelző

Korábbi részletes cikkeink az iPhone X újdonságairól:

Az OLED kijelző

Az OLED az angol Organic Light-Emitting Diode rövidítése, mely magyarul szerves fénykibocsátó diódát jelent. Az OLED kijelzőnek nincs szüksége háttérvilágításra a képalkotáshoz. Ebben különbözik leginkább az LCD  (Liquid Crystal Display) folyadékkristályos kijelzőktől, és érdemben ez a tulajdonság dönti el a két technológia közötti küzdelmet az OLED javára. Ha pontosabb képet szeretnél kapni a különböző kijelzők tulajdonságairól, érdemes felkeresned az erről szóló cikkünket.

Az OLED kijelző előnyei

Háttérvilágítás nélkül, az OLED tökéletesen sötét feketét tud létrehozni, ebből kifolyólag jobb kontrasztaránnyal rendelkezik, mint az LCD kijelzők. (A sötét színek sötétebbek, míg a világos színek világosabbak)

Ezáltal az OLED panel sokkal élénkebb és reálisabb képeket tud megjeleníteni. Ha egymás mellé teszünk egy LED és egy OLED tv-t, és ugyanazt a felvételt látjuk rajta, könnyen szembetűnik a különbség.

oled vs led

Egy jobb háttérvilágítás, a szélesebb színskálák és a HDR (High Dynamics Range - nagy dinamikai tartomány) ugyan segít felzárkózni a legjobb LCD kijelzőknek, de ezek nem minden esetben szerepelnek a készlettárukban. Nekünk egyelőre elég a hatalmas kontraszt különbség, hogy meggyőződjünk arról, az OLED kijelző jelenleg az eddigi legjobb kijelző típus.

Az OLED kijelző hátrányai

Ez mind szép és jó, de valljuk be, vannak hátrányai is az OLED kijelzőnek. Hogyha túl sokáig hagysz egy képet a képernyőn, megeshet, hogy beleég a kijelzőbe. Természetesen ez az LCD esetében is előfordulhat, ugyanakkor az OLED sokkal sérülékenyebb, így ez lerövidítheti a telefon élettartamát.

(Hallani olyan híreket, hogy az Apple megpróbál a kódban változtatni bizonyos részeket, hogy a kijelzőbe való képek beégése ne forduljon elő, így ez az iPhone X-nél nem biztos, hogy problémát jelent.)

Az OLED képernyők általában drágábbak, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az iPhone X ára 379 990 forintra ugorjon fel. Ebből kifolyólag a cseréje is meghaladja majd a megszokott összeget. Azt ajánljuk, mindenképp fordíts kiemelt figyelmet a megőrzésére, elsősorban egy karcálló iPhone X kijelzővédő üvegfólia és egy megemelt peremmel rendelkező ütésálló iPhone X tok segítségével.

iPhone X OLED kijelző

Mit jelent ez azok számára, akik most veszik majd meg az új iPhone-t? Őszintén, novemberig várnunk kell még ennek a kérdésnek a megválaszolásával, viszont a Samsung OLED képernyőjét alaposan megvizsgálva azért tudunk találgatni.

Apple-iPhone-8-2017_163

Ahogy említettük, az OLED képernyők sokkal élénkebb képet mutatnak, és a kijelzők lenyűgözően fényesek. Azok számára, akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, az OLED és az LCD képernyők közötti különbség olyan érzés, mintha új lencsét tennének be, vagy élesebb szemüveget írnának fel nekik.

Mivel az iPhone X-nek szinte teljesen a telefon éleihez ér ki a képernyője, az OLED technológia segítségével valóban jó esélye van a képek fényes, éles és elragadóan élethű ragyogására.

Ha tetszett a cikkünk és további érdekességeket, újdonságokat szeretnél megtudni az iPhone X újdonságaival kapcsolatban, kövesd be oldalunkat Facebook-on! Ha a barátaidhoz is eljuttatnád az új infókat, oszd meg a cikkünket!

/Forrás: businessinsider.com/

iPhone X kicsomagolós/unboxing videó! iPhone X kicsomagolós/unboxing videó!
2017. november 1.
A Business Insider elsőként szerezte meg a 2017-es év legnagyobb Apple újításának számító iPhone X készüléket. Nem haboztak, rögtön elkészítették róla a kicsomagolós, úgynevezett iPhone X unboxing videót, amit blogunkban kielemzünk neked.
Készülj fel - 2019 a kihajtható telefonok éve lesz! Készülj fel - 2019 a kihajtható telefonok éve lesz!
2018. augusztus 6.
Egy ideje kacérkodunk a gondolattal, milyen is lehet egy összehajtható telefonnal élni és a Samsungtól jogosan várhattuk is, hogy a közeljövőben egy ilyen modellt fog kiadni. Az viszont újdonságként ért minket, hogy más top gyártók is elkezdtek hasonló készülékeken dolgozni – de vajon melyik gyártó dobja be magát először a mélyvízbe és milyen telefonokat várhatunk 2019-ben?.
Az Apple fényérzékelő szenzor problémája csak egy teszt volt? – Vélemény Az Apple fényérzékelő szenzor problémája csak egy teszt volt? – Vélemény
2018. április 25.
Néhány hete az Apple komoly fejtörést okozott nekünk és még sok más, nem hivatalos iPhone szerviznek azzal, hogy az iPhone 8 készülékek, illetve az iPhone X képernyő cseréje után leállt a telefon fényérzékelő szenzora. Ezt a kellemetlenséget a most kiadott legújabb frissítés (iOS 11.3.1.) orvosolta, de kérdés, hogy várhatunk-e még hasonló problémákat vagy az Apple ezt egyfajta tesztnek szánta.