iPhone X újdonságok – OLED kijelző

2017. október 24. -
iPhone X újdonságok cikksorozatunkban összegyűjtjük a készülék azon tulajdonságait, amelyekkel az eddig megjelent Apple mobilokban még nem találkozhattál. Első cikkünkben az iPhone X híres és hírhedt OLED kijelzőjével foglalkozunk
iPhone X újdonságok – OLED kijelző

Korábbi részletes cikkeink az iPhone X újdonságairól:

Az OLED kijelző

Az OLED az angol Organic Light-Emitting Diode rövidítése, mely magyarul szerves fénykibocsátó diódát jelent. Az OLED kijelzőnek nincs szüksége háttérvilágításra a képalkotáshoz. Ebben különbözik leginkább az LCD  (Liquid Crystal Display) folyadékkristályos kijelzőktől, és érdemben ez a tulajdonság dönti el a két technológia közötti küzdelmet az OLED javára. Ha pontosabb képet szeretnél kapni a különböző kijelzők tulajdonságairól, érdemes felkeresned az erről szóló cikkünket.

Az OLED kijelző előnyei

Háttérvilágítás nélkül, az OLED tökéletesen sötét feketét tud létrehozni, ebből kifolyólag jobb kontrasztaránnyal rendelkezik, mint az LCD kijelzők. (A sötét színek sötétebbek, míg a világos színek világosabbak)

Ezáltal az OLED panel sokkal élénkebb és reálisabb képeket tud megjeleníteni. Ha egymás mellé teszünk egy LED és egy OLED tv-t, és ugyanazt a felvételt látjuk rajta, könnyen szembetűnik a különbség.

oled vs led

Egy jobb háttérvilágítás, a szélesebb színskálák és a HDR (High Dynamics Range - nagy dinamikai tartomány) ugyan segít felzárkózni a legjobb LCD kijelzőknek, de ezek nem minden esetben szerepelnek a készlettárukban. Nekünk egyelőre elég a hatalmas kontraszt különbség, hogy meggyőződjünk arról, az OLED kijelző jelenleg az eddigi legjobb kijelző típus.

Az OLED kijelző hátrányai

Ez mind szép és jó, de valljuk be, vannak hátrányai is az OLED kijelzőnek. Hogyha túl sokáig hagysz egy képet a képernyőn, megeshet, hogy beleég a kijelzőbe. Természetesen ez az LCD esetében is előfordulhat, ugyanakkor az OLED sokkal sérülékenyebb, így ez lerövidítheti a telefon élettartamát.

(Hallani olyan híreket, hogy az Apple megpróbál a kódban változtatni bizonyos részeket, hogy a kijelzőbe való képek beégése ne forduljon elő, így ez az iPhone X-nél nem biztos, hogy problémát jelent.)

Az OLED képernyők általában drágábbak, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az iPhone X ára 379 990 forintra ugorjon fel. Ebből kifolyólag a cseréje is meghaladja majd a megszokott összeget. Azt ajánljuk, mindenképp fordíts kiemelt figyelmet a megőrzésére, elsősorban egy karcálló iPhone X kijelzővédő üvegfólia és egy megemelt peremmel rendelkező ütésálló iPhone X tok segítségével.

iPhone X OLED kijelző

Mit jelent ez azok számára, akik most veszik majd meg az új iPhone-t? Őszintén, novemberig várnunk kell még ennek a kérdésnek a megválaszolásával, viszont a Samsung OLED képernyőjét alaposan megvizsgálva azért tudunk találgatni.

Apple-iPhone-8-2017_163

Ahogy említettük, az OLED képernyők sokkal élénkebb képet mutatnak, és a kijelzők lenyűgözően fényesek. Azok számára, akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, az OLED és az LCD képernyők közötti különbség olyan érzés, mintha új lencsét tennének be, vagy élesebb szemüveget írnának fel nekik.

Mivel az iPhone X-nek szinte teljesen a telefon éleihez ér ki a képernyője, az OLED technológia segítségével valóban jó esélye van a képek fényes, éles és elragadóan élethű ragyogására.

Ha tetszett a cikkünk és további érdekességeket, újdonságokat szeretnél megtudni az iPhone X újdonságaival kapcsolatban, kövesd be oldalunkat Facebook-on! Ha a barátaidhoz is eljuttatnád az új infókat, oszd meg a cikkünket!

/Forrás: businessinsider.com/

iPhone SE 2 - Megjelenési dátum, hírek és pletykák az Apple közkedvelt telefonjának folytatásáról iPhone SE 2 - Megjelenési dátum, hírek és pletykák az Apple közkedvelt telefonjának folytatásáról
2017. október 17.
Az utóbbi időben minden szem az Apple aktuális csúcstelefonjaira irányult és elfelejtkeztünk egy kisebb, de legalább ugyanannyira meghatározó szériáról. Az iPhone SE megjelenésével megmutatta nekünk a gyártó egy olyan oldalát, amit eddig még nem ismerhettünk.
3D kamerával jöhet az iPhone 8! 3D kamerával jöhet az iPhone 8!
2017. február 22.
A szeptemberben megjelenő iPhone 8-tól jogosan várjuk el, hogy igazán nagy újdonságokat hozzon, olyanokat, amelyek meghatározóak és valóban egyedülállóak a piacon. Az Apple nevéhez méltó újításokat azonban nehéz alkotni a rohamosan haladó technika világában, de lehet, hogy most újra sikerül nekik.
iPhone X tippek és trükkök – Így hozz ki 120%-ot az új telefonodból! iPhone X tippek és trükkök – Így hozz ki 120%-ot az új telefonodból!
2017. november 13.
Végre megérkezett az iPhone X, és ezzel együtt egy csomó újdonság is, amit nem árt, ha megtanulsz, hogy ki tudd használni az új vagány funkciókat. Íme a legjobb 5 tipp, hogy profi módon kezeld újdonsült Apple készülékedet.