iPhone X újdonságok - True Tone technológia

2022.06.29 0 hozzászólás 6312 olvasás
iPhone X újdonságok - True Tone technológia

iPhone X újdonságok cikksorozatunkban összegyűjtjük a készülék azon tulajdonságait, amelyekkel az eddig megjelent Apple mobilokban még nem találkozhattál. Második cikkünkben a True Tone technológiát vesszük górcső alá.

Korábbi részletes cikkeink az iPhone X újdonságairól:

Cikkünkben kicsit csalunk. A True Tone technológia nem teljesen új az Apple életében, hiszen az iPad Pro egyes évjárataiban már felbukkant a valódi tónusú kijelző. Sőt, nem csak az iPhone X kapta meg,  az elmúlt hónapban megjelent iPhone 8 és iPhone 8 Plus repertoárjában is szerepel. Ugyanakkor a telefonok bemutatása egy időben történt, így erőltetés nélkül ráaggathatjuk az iPhone X-re, hogy az első Apple mobilok között kapta meg a True Tone technológiát.

Ez első hallásra lehet, hogy egy egyszerű funkciónak tűnik, de ennél sokkal többről van szó. Mivel ez egy komoly technikai megoldást igényel - mely valljuk be, az erre érzékenyeket azért némi szorongással tudja eltölteni, de nem akarunk Téged megijeszteni, inkább leírjuk mi vár Rád. Egyszerűen megfogalmazva a True Tone automatizált színkorrekciót biztosít az iPhone készüléknek a fényerő szabályozás beállításával. Mit jelent ez? Azt, hogy az iPhone beépített érzékelőjének segítségével mérni tudja a környezeti fény mennyiségét, és ennek megfelelően módosítja a fényt, színt és világosságot, hogy a kijelzőn az igazi tónust tudja visszaadni.

tutorials-1-0-42230100-1508346473

Például ha kint ülsz egy napsütéses napon egy parkban és olvasni szeretnél valamit a mobilodon, az iPhone fel fogja mérni a fényviszonyokat, így olyan erősséget fog beállítani a fehér fénynek, amiben könnyebben tudod látni természetes fényben a kijelző tartalmát. Sötét fényviszonyok mellett ugyanez történik, így ha például este az ágyban, a sötét szobában használod a mobilod, az iPhone tökéletesen alkalmazkodni fog az adott fényviszonyokhoz, így nem lesz vakítóan fehér a képernyő, hanem beleillik a szoba sötét tónusába. Egyébként nem kell ezzel vesződnöd, szerencsére ez a funkció alapbeállításként működik, így automatikusan váltja a képernyő a sötét vagy a világos fényviszonyokhoz való fényerősséget.

Ruha-21-528x800

Emlékszünk a 2015-ös True Tone vitára, hogy a ruha kék és fekete vagy fehér és arany színű-e. A vita rávilágított arra a tényre, hogy hogyan érzékeli az emberi szem a fényt, és ez alapján hogyan állapítja meg a képen szereplő ruha színét. Amikor a fény átkerül úgymond a szemedből az agyadba, az a valódi tónus. Így hasonlóképpen működik az iPhone is, mint az emberi szervezet, hiszen a szem is változtatja a szín és a fény érzékelését a közvetlen környezet hőmérsékletétől illetve fényességétől függően.

Bár a True Tone nem is igazán újdonság, már egy ideje elérhető a technológiai piacon, így nem csoda, ha az Apple kihasználta ezt az innovációt. Amikor az Apple kiadta az iPad egy régebbi verzióját, akkor mellékelte a True Tone technológia magyarázatát is, így ha érdekel ez a technológia, a következő részlet Neked szól:

"A 9,7 hüvelykes iPad Pro fejlett megjelenítési technológiákat tartalmaz, beleértve a True Tone kijelzőt is, amely új négycsatornás érzékelőkkel dinamikusan tudja beállítani a kijelző fehéregyensúlyát, hogy illeszkedjen a körülötte lévő fényhez, hogy még természetesebb és pontosabb látványt nyújtson, mintha igazi fehér papírt látnál."

How-to-Enable-Disable-True-Tone-Display-on-9.7-inch-iPad-Pro

A fejlett Retina kijelző 25%-kal fényesebb és 40%-kal kevésbé fényvisszaverő tulajdonságú, mint az iPad Air 2, így még könnyebben láthatóvá válik a tartalom kültéri és beltéri viszonyok között is. Ugyanazt a szélesebb színskálát használja, mint az iMac 5K Retina kijelzőjével, melyben 25%-kal nagyobb színtelítettséget tud elérni az élénkebb színekért. Mindezek mellett az egyedi időzítő vezérlő, a képbeállítás és az oxid TFT (Thin Film Transistor - vékonyfilmes tranzisztor) hihetetlen színeket, kontrasztot és élességet tud nyújtani."