iPhone X vs. Galaxy S9 - Összehasonlítás! Melyiket érdemes megvásárolnod?

2022.06.29 0 hozzászólás 15589 olvasás
iPhone X vs. Galaxy S9 - Összehasonlítás! Melyiket érdemes megvásárolnod?

Nem is kell mondanom, hogy melyik telefonnak állít erős kontrasztot a Galaxy S9 és Galaxy S9+ igaz? A Samsung páros lábbal száll bele az őrült árakon vásárolható telefonok szegmensébe, és próbálja kiütni az élharcost: az iPhone X-et. Összejön ez nekik?

Nagyon érdekes összehasonlítás következik, aminek bevallom, még én sem látom a végét.

Egyrészt, mert tényleg két bivaly erős szörnyeteget kell összehasonlítani, amiknek a hardveres teljesítménye durván felülmúlja a mai elvárásokat, így gyorsaságról, rugalmasságról és megbízhatóságról nehéz beszélni.

Másrészt a két telefon előtörténete teljesen különböző.

Az iPhone X megjelenésével teljesen újat hozott az Apple, így 2017-ben egy hatalmas változásnak lehettünk szemtanúi és elszenvedői. Igen, elszenvedői, mert bármilyen kellemetlen is bevallani, talán elsőre mondhatjuk ki, hogy az Apple olyan kemény fába vágta a fejszéjét, amivel nem tudott megbirkózni. Nagy ugrás volt, a végén pedig éppencsak talpra érkezéssel. Az iPhone X hemzseg a hibáktól, de nem csak a telefonról, a legújabb iOS 11-ről sem tudunk sok jót elmondani.

Ezzel szemben a Galaxy S9 és Galaxy S9+ stabil alapokra épült. A Galaxy S8-cal a Samsung ügyeset húzott, remek design mögé megfelelő – talán kevésbé innovatív – hardvert bújtattak, ami bejött a népnek. Nem véletlenül, hogy a Samsung ezen nem akart változtatni, csak finomítani rajta.

Ezért már most elöljáróban vakon kijelenthetjük: A Galaxy S9 és Galaxy S9+ valószínűleg megbízhatóbb telefon lesz, mint az iPhone X.

Jaj, de furcsa volt ezt leírni, de kezdjük az összehasonlítást.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Belsőségek

A legtöbb felhasználót nem érdekli, hogy a nap 24 órájában kezében tartott telefon milyen hardverekből épül fel, ennek ellenére érdemes rá szentelni pár sort. Ahogy már írtam, a két készülék ereje messze túlszárnyalja a mai elvárásokat, de ez nem probléma.

A 2017-es és 2018-as telefonok már olyan dolgokra készülnek, amit mi még nem, vagy nem kellőképpen tapasztaltunk meg.

Virtuális valóság, kiterjesztett valóság, stb. - Azért te sem gondolhatod komolyan, hogy a kiterjesztett valóság megáll egy kibővített IKEA katalógus szintjén, amikor például olyan hasznos területen lehetne felhasználni, mint az orvostudomány. De erről írtunk már régebben egy cikket, ajánlott elolvasni.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Processzor

Az Apple brutálisan jó marketinget tol a termékei alá. Meg kell hagyni, ha valamiben még mindig veri az ellent, az a névválasztás. Ilyen a retina kijelző (iPhone X esetében Super Retina), ami igazából semmit nem takar, csak a felbontás méretét.

Kis túlzással élve az iPhone X-be épített új A11 Bionic processzor is ilyen, aminek neve már inkább egy mai borotváéhoz hasonlít, mintsem egy telefonba épített hardverre. Viccet félretéve, kegyetlen tudású a processzor, mindenfajta benchmark teszten szétverte a mezőnyt.

processzor

A Samsung legújabb készüléke a Snapdragon 845-ös processzorával száll játékba, előzetesen erről csodákat zengett a gyártó. - Európában, így hazánkban is az Exynos 9810-es chipsettet kapja meg, ami közel hasonló teljesítményre képes, mint a Snapdragon.

A processzoráról annyit érdemes még tudni, hogy gyorsabb és kevesebb energiát fogyaszt, mint elődje a Snapdragon 835. A különböző benchmark felmérések szerint alulmarad az iPhone X A11 processzorral szemeben.

iPhone X vs. Galaxy S9 - Memória

Memória szempontjából lépéselőnyben van a Samsung, bár meg kell hagyni az Apple sohasem tolta túl ezeket, inkább a rendszer optimalizálására helyezte a hangsúlyt, amit a Samsug nem tud ennyire egyszerűen megtenni az Android miatt.

Az iPhone X 3 GB RAM-mal érkezett, a Galaxy S9 már 4 GB RAM-mal, ami nem újdonság, mert a Galaxy S8-ban is ennyi van. A Samsung tehát nem érezte szükségességét a memória növelésének.

Az Apple egyébként érezhetné, rengetegen panaszkodnak arra, hogy a 3 GB-ot hamar leszívja a rendszer, és az iPhone X nem tud kellő adatot eltárolni a gördülékeny használathoz.

Amit érdemes kiemelni: ameddig az Android nem fejlődik egy hatalmasat a gördülékenység tekintve, addig az Apple mindig vissza-vissza mosolyog majd rá a célvonalból, még most is, amikor az iOS 11 szó szerint szenved.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Tárhely

Ezt a részét nem nagyon szeretném túlragozni. Ami különbözik: A Samsung telefonokba helyezhetünk egy MicroSD kártyát is.

Az Apple a megszokott különcködő cégpolitikája mellett azért utasítja el, mert nem szeretné, ha a különböző minőségű memória kártyák kártékony hatással lennének a készülék rendszerére. A Samsung ebben engedékenyebb.

nintchdbpict0003123927221

De minek? - Kérdezem én.

Teljesen felesleges a memória kártya. Ha túl sok az adatunk, feltölthetjük bármikor bármilyen felhőszolgáltatásba, és megoldódott a problémánk. Internet Magyarországon mindenhol van, ha összejön Elon Musk terve, akkor a világ bármely pontján hozzáférünk majd, egyszerűen értelmét veszíti az egész.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Face ID és ujjlenyomat-szenzor

Az iPhone X notch sávja az első pillanattól kezdve híres/hírhedt lett. Az Apple-nek döntenie kellett, vagy levág egy sávot a kijelzőből, vagy csak egy darabot. Az utóbbit választotta stílusosan, talán be is jött a dolog.

Ezt onnan is lehet tudni, hogy már a legújabb Android P rendszert is úgy fejlesztik, hogy optimális legyen a notch szerű bevágásokra, mivel a Google arra készül, hogy sok Androidos telefon átveszi majd ezt a megoldást.

Anno a Galaxy S8 esetében is dönteni kellett, csak ott nem Face ID szenzorról, hanem ujjlenyomat-olvasóról volt szó, és a Samsung rosszul döntött. A kamerák mellé illesztette, amit a felhasználók használat közben összefogdostak.

Az írisz szkenner megmaradt, de azt eddig sem használta senki, az ujjlenyomat-olvasót pedig a kamera alá építették, ami jobb döntés, de titkon azért mindenki reménykedett egy Face ID megoldásban.

iPhone X vs Galaxy S9 – Kamera

Itt érdemes megállni és elgondolkodni egy fontos dolgon.

A Samsung úgy vetítette elő ezt a telefont, mint a hátlapi kamera forradalma, ilyet még nem láttunk és ilyet még nem ültettek bele telefonba. Valóban a hátlapi kamerákkal kellene még mindig foglalkozni, elfelejtkezve az előlapi kameráról, amit kb már ugyannyian használnak fotózásra?

Az iPhone X hátlapján két kamerát is találunk, mindkettő optikai képstabilizátorral rendelkezik, képes digitális és optikai zoom-ra is.

A Samsung ezzel ellentétben a Galaxy S9 hátlapjába még mindig csak egy kamerát illesztett, a Galaxy S9+ kapott 2 darabot. Meglepő ez a lépés. Már nem azért, mintha annyit számítana egy átlagos felhasználónak, hogy hány kamera van egy telefonban, de az aktuális irány nagyon más. A Huawei P20-ba például 3 hátlapi kamerát is ültetnek. - Talán az azért már kicsit túlzás lesz.

Galaxy-S9-to-support-the-S8s-LTE-bands-have-the-same-tuned-by-AKG-headphones

Az újítás a különböző rekeszidőkben, és szoftveres finomhangolásban mérhető.

Sötétebb környezetben f/1.5-ös rekeszértéken dolgozik, ameddig világosban f/2.4-en, egyszerre több képet is készít majd, abból mos össze egy közel tökéleteset.

Lassításban sem ismer határokat a Samsung, 960 fps-t 720p felbontásban teljesít. Ez pont ugyanannyi, mint az Xperia XZ esetében. A gyártó szoftveresen is rásegít majd, a telefon automatikusan felismeri, ha komolyabb mozgás történik.

A Galaxy S9+ hátlapi duplakamerája annyival tud többet, mint várjuk, képes lesz az optikai zoomra is, a hátteret pedig remekül elmossa, ha portrémódban vagyunk.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Külsőségek

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami általában eldönti a vásárlók fejében, hogy melyik telefonért fizessék ki 1-2-3 havi fizetésüket, vagy törlesszenek 2 éven keresztül utána.

A helyzet bonyolult, mivel alapjaiban mind a két telefon baromi jól néz ki.

galaxy-s9

Az iPhone X újítása bejött, visszatértek az eredeti iPhone megjelenéshez, visszahozták az üvegborítású hátlapot, ami utólag kiderült, hogy a szervizesek rémálma, és ahogy említettem, a notch is megszokható, megszerethető.

A Galaxy S8 alapvetően remekül nézett ki, a ujjlenyomat-szenzortól eltekintve csinos telefont lett, amit öröm kézben tartani. Hasonlóan az üvegborítású hátlappal és a lekerekített kijelzővel könnyen megszerettük. A Samsung nem is változtatott rajta semmit, szerencsére.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Kijelző

Mindig megmosolyogtató ez az összehasonlítás, hiszen az iPhone X OLED kijelzőjét is a Samsung gyártja. Közhiedelemmel ellentétben, az Apple tervezi ezeket, így nincs arról szó, hogy a Samsung bármennyire is formálná az iPhone X-et.

A Galaxy S8 óta a Samsung szinte semmit sem változtatott a kijelzőn, így ugyanazt a képet várd majd a Galaxy S9 és Galaxy S9+ esetében is.

A Samsung szeret kicsit túlszaturálni, az Apple inkább az eredetihez hű képet támogatja, ez teljesen személyfüggő, hogy ki mit szeret. Én például szebbnek tartom a Galaxy S8 kijelzőjét. Egy táblázatban is összefoglalom a száraz adatokat, ha érdekelnek a pixelek, ott megtalálod.

iPhone X vs. Galaxy S9 – Animoji

Ki tudja miért, az Apple-nek bejött az animoji. A felhasználók imádják, ha leutánozza az arcmozdulataikat egy unikornis, vagy épp egy kaka.

A Samsung sem tudta kihagyni ezt a technológiai csodát, a kiterjesztett valóság bevonásával kombinálta össze. Az előlapi kamera letérképezi az arcod, majd rendel hozzá egy animációt. Ez rendkívül bizarr eredményeket szül, de biztosan sokan használni fogják majd.

samsung-galaxy-s9-52-1-980x620

Összegzés

Legtöbben ügyesen átlépnek ezen a kérdésen, de most nem szeretnék, itt konkrét dolgok fognak elhangzani.

Az a helyzet, hogy a Samsung és az Apple minden évben és minden kiadott új telefonjánál megugorja a aktuális konkurens terméket.

A Galaxy S9 és Galaxy S9+ most egy biztonsági frissítést kapott csak, amivel olyan nagyon nem sikerült ugrani. Kicsit az az érzése támad az embernek, hogy leginkább a telefon elképesztő árával szeretnék eladni azt, hogy ez bizony most a legnagyobb tudású telefon a piacon.

Pedig nem az.

Hardveres teljesítményben az iPhone X felülmúlja, kamerában az Xperia XZ-hez közel azonos, kijelzőben és megjelenésben pedig maradt a 2017-es modell. Egy-két hete még a meglepetéseiről írtunk, amikből azért a legtöbbje nem jött össze.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy nem kiemelkedő készülék, rengetegen meg fogják venni. Ennek ellenére mégis, ízetlennek érzem.

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk kommentben!

 

Szavazásunk a Facebookon véget ért

szavazas

 

iPhone X vs. Galaxy S9 – Száraz adatok táblázatban

 iPhone X Galaxy S9Galaxy S9+
Méretek5,7 x 2,8 x 0,3 hüvelyk5,8 x 2,7 x 0,33 hüvelyk6.2 x 2,9 x 0,33 hüvelyk
Kijelző, felbotás5,8 hüvelyk (2436 x 1125) - OLED5,8 hüvelyk (2960 x 1440 pixel) - OLED6.2 hüvelyk (2.960 x 144 pixel) - OLED
Tárhely64GB  / 256GB 64GB  / 256GB 64GB  / 256GB 
Processzor, memória

Bionic A11 chip, 3GB memória

Snapdragon 845, 4 GB memóriaSnapdragon 845, 4 GB memória
Hátlapi kameraHátlapi duplakamera - 12MP, optikai képstabilizátor12MP, optikai képstabilizátor, változtatható rekeszértékHátlapi duplakamera - 12MP, optikai képstabilizátor, változtatható rekeszérték
Biometrikus azonosításFace ID

Írisz szkenner + ujjlenyomat-szenzo

Írisz szkenner + ujjlenyomat-szenzo
Akkumulátor2716 mAh3000 mAh3500 mAh
SzoftveriOS 11

Android Oreo

Android Oreo
Bővíthetőség-MicroSD kártya MicroSD kártya 

Süti beállítások

A hatékony navigáció és bizonyos funkciók működésének érdekében sütiket használunk.
A "Szükséges" kategóriába sorolt sütiket a böngésző tárolja, mivel ezek elengedhetetlenül szükségesek a webhely alapvető funkcióihoz.
A harmadik féltől származó sütik segítenek a weboldal használatának elemzésében, tárolják a preferenciáidat és releváns tartalmakat és hirdetéseket biztosítanak.
Ezeket a sütiket csak az előzetes beleegyezéseddel tároljuk a böngésződben. Eldöntheted, hogy engedélyezed vagy letiltod ezeket a sütiket, de bizonyos sütik letiltása befolyásolhatja a böngészési élményt.