Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!

Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!

A jó bor a korral nemesedik, tartja a mondás. Sajnos ez a MacBook felhozatalról nem mondható el - azonban ha jól bánsz vele, eszközöd hosszabb idő alatt sem veszít sokat az értékéből. Kövesd tanácsainkat és garantáltan hosszú idővel növelheted a MacBook életerejét!

A felhasználók többsége - tapasztalataink alapján - már idő előtt kénytelen megválni szeretett MacBook-jától, mert az teljesen megadta magát az "idő vasfogának". És sajnos sokan vannak, akik mindezért a gyártót teszik kizárólagos okozóvá, holott ez szinte kivétel nélkül nem az Apple fejlesztőin múlik. De ne gondold, hogy ezzel rád akarom hárítani a felelősséget, ugyanis a probléma gyökere az információhiány, ami miatt a felhasználóknak fogalmuk sincs, mire kellene komoly figyelmet fordítani. 

Mert míg egy alkatrész sérülése, törése könnyen észrevehető és azonnal szeretnéd is orvosolni, úgy a MacBook karbantartására szinte semmi nem fog figyelmeztetni. Pedig - ahogy az autódat is rendszeresen szükséges elvinned szervizbe - úgy egy mindennapi használatban lévő készüléknél is, mint például a MacBook, az éves karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy "pöccre" beinduljon a gépezet.

Az alábbiakban felsorolt karbantartási műveletek elvégzése ráadásul nem kerül hetekbe és anyagi értékük is elhanyagolható egy új MacBook vásárlásával összevetve. 

Újrapasztázás

A hőpaszta a gyártás során kerül fel a MacBook processzorára és videókártyájára, nevéből adódóan pedig egyfajta hővezető szerepet tölt be ezeken. Egy ezüstszínű, folyékony halmazállapotú anyagról van szó, amit 1-1,5 évente érdemes frissíteni - ezt hívjuk röviden újrapasztázásnak. Ugyanis használattól függően ez az anyag 2-3 éven belül teljes mértékben megdermed, kiszárad, ekkor viszont már nagyban csökken a teljesítőképessége (vagyis elveszti hővezető képességét). Ekkor tapasztalhatsz már kisebb-nagyobb mértékű hibákat a MacBook-on, de nagy eséllyel még komolyabb anyagi vonzattal járó károkat is elszenvedhet a gép.

macbook_ujrapasztazas_1

Karbantartás hiányában például a ventilátor is kevésbé hatékonyan tudja ellátni a feladatát. Ez élvezeti szempontból is előnytelen, hiszen ekkor a MacBook sokkal jobban melegszik, a ventilátor többet dolgozik, azaz sokkal hangosabban fog működni. De ez még elhanyagolható probléma ahhoz képest, hogy a GPU is könnyedén leéghet. Sőt, ez annyira nem szokatlan jelenség, hogy Retina MacBook korábbi verzióinál ezt típushibának titulálta az Apple is. Csak a viszonyítás kedvéért megjegyzem, hogy egy GPU csere 40-50 ezres nagyságrendről indul, míg egy újrapasztázást a Smart Clinic szervizeiben ennek töredékéért igényelheted.

A döntés mindenesetre csakis rajtad áll;  érdemesebb évente újrapasztáztatni a készüléket, vagy inkább GPU-t vásárolni bele újra és újra?

Tisztítás

Az általános karbantartási folyamat másik nélkülözhetetlen eleme a készülék tisztítása. Hasonlóan az újrapasztázáshoz, ennek elvégzését is évente ajánljuk, ezzel szintén jelentősen nőhet a MacBook életideje. A tisztítás során a legapróbb, miniatűr porszemek is eltűnnek - ezek leginkább a szellőzőnyíláson jutnak be.

A legnagyobb probléma ez esetben is a ventilátor körül forog (szó szerint), mivel a lerakódott porszemek gátolják annak hatékonyságát. Vagyis ahogy pasztázás hiányában, úgy ebben az esetben is hangosabban fog zúgni az alkatrész és kevésbé lesz képes hűteni a gépet. Szervizünkben még olyan esettel is találkoztunk már, ahol a ventilátor egyik oldalára egy nagyobb koszréteg ragadt, aminek következtében maga a forgástengely változott meg.

De még ekkor sem lepődtünk meg úgy, mint amikor egy olyan MacBook került kollégáinkhoz, aminek tulajdonosa egészen rendhagyó módon próbálta megoldani a melegedés problémáját. Ide kattintva a teljes sztorit megtalálod!

macbook_tisztitas

Szoftveres karbantartás

Természetesen nem csak a MacBook hardverezését, hanem a szoftverét is szükséges rendben tartani ahhoz, hogy "életképes" maradjon. Sajnos azonban többen beleesnek abba a hibába, hogy az újraszoftverezést összekeverik egy általános frissítéssel, pedig ég és föld a kettő.

Az Apple úgy dolgozta ki a gépek szoftveres felépítését, hogy ne kelljen újratelepíteni ezeket, ehelyett évente frissítéseket ad a meglévő rendszerhez. Azaz nem egy teljesen új, letisztult változatot kapsz, csupán egyfajta javító csomagot telepítesz a már meglévő operációs rendszerre.

Ennek az az előnye, hogy nem szükséges évente lementeni az adataidat egy új rendszer kedvéért, viszont ennek eredményeképpen egy idő után a halmozás miatt komolyan lelassulhat a MacBook. Arról nem is beszélve, hogy a 2009/2010 előtti készülékeken is frissíti magát a rendszer, pedig hardveresen már nem tudják teljesíteni az elvárt szintet, ezért ezeken a gépeken jobb megtartani egy régebbi macOS verziót.

macos_mojave

Ilyen esetben érdemes hozzánk fordulnod egy teljes szoftveres újratelepítésre. De akkor is szükség lehet a macOS telepítésére, helyreállítására, ha a gép (a fent említett okból kifolyólag) túl lassú, esetleg lefagy vagy nem indul el.

SSD beépítés, Memória bővítés

A 2012/2013-as évjáratot megelőzően a készülékekben HDD-t helyeztek el, ami érezhetően sokkal lassabb munkavégzésre alkalmas, mint az SSD. Mivel sokan nincsenek tisztában a két fogalom közti különbségekkel, illetve azzal, miért is érdemes SSD beépítését igényelni, így ennek a témának egy külön cikket szenteltünk. Ha kíváncsi vagy a részletekre, ide kattintva tudod elolvasni ezeket. 

Akkumulátor csere

Az Apple 1000 ciklust ígér az akkumulátoroknak. A ciklus egy teljes feltöltést jelent. Ez a becslés szerintünk rendben van, mi is hasonlót tapasztalunk, sőt, gyakran találkozunk olyan 1000 ciklus feletti akkumulátorokkal, amik még mindig több órán keresztül bírják az ébrenlétet. Azonban, ha rohamosan fogy a kapacitása, és az eredeti állapotának üzemidejét csak töredék mennyiségben képes reprodukálni, mindenképpen ajánljuk a cseréjét. Üzletünkben gyári Apple akkumulátort ültetünk a készülékbe!

macbook_akkumulator

A Retina MacBook előtti gépek esetében a javítás fél órát, de az utána kiadott modellek esetében is mindössze egy napot vesz igénybe az akkumulátor cseréje. Mi ez ahhoz képest, amennyi időt nyerhetsz vele?!

 

MacBook MacBook akkumulátor MacBook tippek trükkök
Megosztás: